Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Falimentul FTX contaminează întreaga piață cripto. Cotațiile criptomonedelor se prăbușesc

FTX - sediu

Foto: Profimedia Images

Există o expresie pe care o folosesc pasionații de criptomonede, cu degetele încrucișate, în speranța că valoarea unei anumite monede digitale va exploda: “To the moon!”

O mare parte din cripto a ajuns în stratosferă la începutul anului 2022, când entuziasmul era astronomic, dar câteva luni mai târziu totul s-a prăbușit înapoi pe Pământ. Valoarea Bitcoin este aproximativ un sfert din ceea ce era în urmă cu un an, iar industria abia începe să se confrunte cu consecințele imploziei catastrofale produse de falimentul FTX.

În viitor, anul 2022 ar putea fi considerat un punct de cotitură pentru lumea monedelor virtuale, când acestea și-au pierdut strălucirea și au fost eliminate ca un produs marginal pe care majoritatea oamenilor îl abordează cu scepticism și prudență. Sau poate fi pur și simplu amintit ca o perioadă de chinuri de creștere chinuitoare pentru o industrie aflată încă la început. În orice caz, 2022 a fost un an pentru cărțile de istorie criptografică.

Cum a început căderea

Piața cripto a fost grav afectată în 2022, deși reclamele erau peste tot – la televizor, în stațiile de autobuz și chiar în prăjiturelele cu răvașe. Companiile de criptomonede au cheltuit zeci de milioane de dolari pe marketing, inundând Super Bowl cu reclame. Poate că monedele și token-urile erau virtuale, dar cripto au devenit mai reale pentru mulți americani în primele luni ale anului.

Industria a părut să atingă “vârful hype-ului” în ianuarie și februarie, spune Molly White, cercetător de la Universitatea Harvard, e sceptică în privința criptomonedelor. Ea conduce site-ul Web3 is Going Just Great.

“Prețurile atinseseră maxime istorice”, spune ea. “Oamenii făceau sume iraționale de bani”.

Valoarea celei mai faimoase criptomonede, Bitcoin, tocmai stabilise un record, iar industria încerca să se “integreze”, după cum spune White. Adică, companiile de criptomonede făceau tot ce puteau pentru a atrage mai mulți clienți.

O persoană cunoscută mai degrabă pentru că a stabilit tendințele în materie de modă decât pentru cele financiare, Paris Hilton, a apărut în ianuarie în emisiunea The Tonight Show Starring Jimmy Fallon. După ce a vorbit despre recenta ei căsătorie și despre călătoria la Burning Man, fosta vedetă de reality TV a vorbit  despre NFT-uri, sau active nefungibile, pe care le comercializa.

Audiența a părut puțin perplexă atunci când a promis, în stilul Oprah, că va oferi fiecăruia dintre ei un NFT – un alt tip de activ digital care este, practic, artă criptografică desenată. Dar când Fallon, care este el însuși un entuziast al NFT, a părut uimit, au aplaudat.

“Vârful hype” a fost atins.

Cum merge treaba în prezent

La fel ca aproape orice altceva în domeniul financiar, prețul cripto-monedelor s-a prăbușit atunci când Rezerva Federală a început să crească ratele dobânzilor pentru a combate inflația ridicată.

Acest lucru i-a șocat pe mulți dintre cei mai mari susținători ai bitcoin, mulți dintre ei crezând că moneda virtuală va fi o acoperire împotriva inflației, precum aurul. Aceștia prevăzuseră că valoarea bitcoin va crește în timpul unei perioade de inflație ridicată; în schimb, aceasta era în scădere. Ceea ce se numește “iarna criptografică” – o scădere care a continuat la nesfârșit – a început înainte ca anul 2022 să ajungă chiar la jumătatea anului.

„Știți, trăim în iarna cripto de mai bine de un an”, spune Lee Reiners, care predă dreptul criptomonedelor la Universitatea Duke.

Investitorii individuali au fost afectați, în special cei care au cumpărat active digitale în apropierea maximelor. Dar, potrivit lui Reiners, iarna criptografică a scos la iveală și probleme mai mari, sistemice, din industrie.

“A expus cu adevărat o serie de firme de criptomonede care erau, știți, supraextinse, aveau o gestionare deficitară a riscurilor sau care, în alt mod, se implicau în activități frauduloase”, spune el.

Un șir de eșecuri a început în luna mai: o pereche de criptomonede numite Terra și Luna, platforma de tranzacționare Voyager, un fond de acoperire cripto numit Three Arrows Capital, BlockFi, Celsius …

Lista poate continua și, potrivit lui Reiners, evidențiază ceva problematic la cripto

“Aceste firme sunt profund interconectate și, astfel, în momentul în care apare o problemă undeva în sectorul cripto, aceasta se răspândește foarte, foarte repede”, spune el.

Autoritățile de reglementare financiară au început să ia măsuri drastice, de asemenea. Au mers chiar și după o altă celebritate de renume pentru modul în care a promovat “token-urile EMAX”. Nimeni alta decât Kim Kardashian a fost nevoită să ajungă la o înțelegere cu Securities and Exchange Commission în octombrie pentru mai mult de 1 milion de dolari.

Și ce urmează. Ceea ce ne aduce la falimentul FTX

La începutul anului 2022, compania de criptomonede a fost evaluată la 32 de miliarde de dolari. Acum, FTX este în faliment, peste un milion de oameni sunt îngrijorați că banii pe care i-au investit în ea au dispărut, iar fondatorul companiei, Sam Bankman-Fried, a fost acuzat de fraudă penală.

Sam Bankman-Fried și-a cultivat o imagine care l-a făcut memorabil și aparent accesibil, cu părul vâlvoi și o înclinație pentru purtarea de pantaloni scurți și tricouri. Scopul său era să determine mai mulți oameni obișnuiți să cumpere cripto și mai multe firme și fonduri convenționale de pe Wall Street să investească în ele.

Tânărul de 30 de ani a avut atât de mult succes în a aduce criptomonedele în fața maselor încât a fost considerat purtătorul de cuvânt neoficial al industriei. În prezent, se află în arest la domiciliu la casa părinților săi din Palo Alto, California. Falimentul FTX l-a coborât pe SBF de pe piedestal.

Acum, oamenii se întreabă care ar putea fi următoarea piesă de domino care va cădea.

În 2022 piața cripto s-a scufundat. Binance este cea mai mare bursă de criptomonede din lume și, după mai multe valuri de retrageri motivate de panică, se pare că are potențialul de a fi următoarea piesă de domino care va cădea. Dar compania se împotrivește temerilor și scepticismului criptografic, în general. Trebuie să o facă, a spus White.

“Dacă oamenii încep să pună sub semnul întrebării industria în ansamblu sau cripto ca o clasă de active, acest lucru este devastator pentru Binance”, spune ea. “Așadar, fac tot ce pot pentru a împiedica acest lucru să se întâmple.”

Pentru mulți, este dezorientant să vadă cât de repede s-a inversat soarta criptogramei și se străduiesc să evalueze profunzimea pagubelor provocate de FTX. “Cred că industria cripto ar fi norocoasă dacă și-ar reveni în câțiva ani”, spune White.

Adevărații fani cripto se așteaptă ca bitcoin să își revină și această “iarnă cripto” să se dezghețe în cele din urmă

Dar pentru oamenii care nu erau adânc implicați în cripto – care poate au văzut o reclamă sau care au fost împinși de teama de a nu pierde ceva și au început să cumpere token-uri – este o poveste diferită, mai ales cu dezvăluirile zilnice ale foștilor colegi ai lui Bankman-Fried despre modul în care banii clienților ar fi fost mutați de la FTX în propriile buzunare.

“Cred că oamenii încep să se gândească la cripto ca la o mare înșelătorie cu care nu ar vrea să aibă nimic de-a face”, spune White. Iar acest lucru reprezintă o problemă existențială pentru cripto, adaugă ea. Pentru că, pentru a funcționa, este nevoie de un flux tot mai mare de oameni care să continue să le cumpere.

Articol publicat inițial pe project-e.ro.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • catalin check icon
    Dormi liniștit! FTX veghează...
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult