Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Farsa „România educată”: țara în care 8500 de copii cu medii sub 5 iau „burse de merit”

elevi pe holul liceului

Foto: Inquam Photos / George Călin

Am văzut datele statistice publicate de Ministerul Educației. Le-am analizat pe toate și am și reținut câte ceva din ele.

8500 de elevi cu media sub 5 iau bursă de merit de 450 lei pe lună. Bravo! Nici nu vreau să mă gândesc câți dintre ei vor ajunge oameni politici sau guvernanți.

Și asta nu e tot. Mai este câte ceva interesant în acele date statistice.

150 dintre aceștia au media sub 2.

Zice comunicatul ministerului că bursele de merit se acordă la 30% dintre elevii unei clase în ordinea descrescătoare a mediilor. Deduc că acei elevi cu nota 1,59, 1,85, și cei 150 cu nota sub 2 sunt între acei 30%, deci 70% dintre elevii acelor clase au note mai mici. Oare ce note au ceilalți 70%? Tot logic deduc că între 0 și 2. 

...

Ce era dacă acea lege prevedea că primesc burse de merit 30% dintre elevii unei clase, în ordine descrescătoare a mediilor, dar să nu aibă media generală mai mică de 8!?

Dacă bursa s-ar chema de studii, bursă motivațională să nu abandoneze școala, bursă socială puteam înțelege. Până și un elev de 1,59, 1,85 sau 2 trebuie să aibă o șansă la educație. A te duce la școală și a avea aceste note e mai bine decât să nu te duci deloc. Ceva-ceva poate tot se va prinde de ei în zeci de ore de stat în clasă.

Dar când bursa se cheamă de „merit” și o iau 8500 de elevi cu media sub 5, dintre care 150 cu media sub 2, termenul merit își pierde rostul. Devine o noțiune golită de sens sau dusă în derizoriu.

Ce societate a valorilor să construiești în țara în care dai bursă de merit celor cu note sub 2?!

Și ce să creadă despre merit elevul cu medii numai de 10, că și el ia bursă de merit și premii pentru merit.

E prea multă băltire, e prea mult talmeș-balmeș, e prea mult „merge și așa” în țara mea, pentru a mai ști clar ce e pe merit și ce nu e, ce e valoros și ce nu este, ce e sus și ce e jos.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • In ultimii 34 de ani educatia in romania a fost diriguita de imbecili servili, numiti politic de cel mai ticalos partid politic psd. Si va continua asa daca nu mai rau sub aur.
  • Like 2
 • Mihai check icon
  Este o bursă care descurajează abandonul școlar, în primul rând al celor care chiar învață și au rezultate bune dar au o situație financiară precară. Apoi pentru că se acordă la primii 30% din clasă este suficient de motivantă pentru ca elevii să depună un efort suplimentar pentru a o obține. Limitarea la o anumită medie nu rezolvă problema abandonului școlar. Că se cheamă de merit sună mai puțin a ajutor social, dar în practica efectele sunt aceleași.
  • Like 0
 • Marina check icon
  S-a scris foarte mult despre bursa de merit luată cu medii sub 4. Trebuie precizat că asta se întâmplă doar în cazul elevilor de clasa a IX-a, a căror medie luată în calcul pentru bursă este media de la Evaluarea națională. Adică română și matematică. Dacă se lua media anuală a clasei a VIII-a, așa cum era normal, nu mai ieșea scandalul ăsta. Pentru toți ceilalți elevi este vorba despre media lor anuală. Ei nu pot avea sub 5 pentru că ar fi repetenți.
  Rămâne o prostie acordarea bursei de merit pentru 30% dintre elevii unei clase, indiferent de medie. O pot numi altfel, nu "de merit" și nu au decât să le dea tuturor.
  Realitatea este că ministerul încearcă scăderea absenteismului și a abandonului școlar. E clar nu vor abandona școala cei cu medii mari, nimeni nu are grija lor. Deși cel cu 9,40 este supărat că el nu e merituos, dar cel cu 6 este, nu va învăța mai puțin, pentru că nu bursa îl motiva.
  Prostia asta cu bursa de merit se înscrie în trendul actual: toți suntem egal de deștepți. E interzis să spui că un copil nu are capacitatea intelectuală de a trece de clasa a IV-a sau de a VIII-a. Abia când devine adult, eventual politician, poți să afirmi că e prost. Așa înțelege ministerul egalitatea de șanse.
  • Like 4
  • @ Marina
   Comentariul dumneavoastră clarifică foarte bine (mai bine decât articolul) ce se întâmplă de fapt cu aceste burse.
   Like!
   • Like 2

Îți recomandăm

Cătălin Vasile, NN România

În acest an, NN România a creat primul fond de burse pentru viitori antreprenori, care susține tineri cu posibilități financiare limitate să urmeze studii aplicate de business la EA – The Entrepreneurship Academy.

Citește mai mult

Pasarea in vazduh

„Bilete Brâncuși sold out” este mesajul aproape permanent afișat la centrul de informații al Muzeului Național de Artă Timișoara unde, până 28 ianuarie 2024, se desfășoară expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”.

Citește mai mult