Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Nu îți cere nimeni să zbori pe Lună, dacă nu ești făcut pentru asta! Dar dacă ești născut să fii grădinar, fii grădinarul cel mai bun!

Elevi urcând scările

Foto - Inquam Photos

Dragi elevi,

Nu învățați pentru profesori și nici pentru părinți, nu învățați pentru note și nici pentru premii!

Învățați pentru voi! Învățați ca să deveniți cea mai bună versiune a voastră!

Nu ați venit pe pământ pentru jocuri de noroc, băutură și droguri - căci acestea sunt marile probleme ale societății contemporane - ci pentru a vă face o cale, a realiza ceva.

Ce risipă de viață și de ceea ce ați putea să fiți ar fi împotmolirea voastră în mlaștina drogurilor, băuturii și păcănelelor!

Nu te duce la școală, doar să treacă ziua!

Nu îți cere nimeni să fii geniu și nici olimpic, dacă nu poți!

Nu îți cere nimeni să zbori pe lună, dacă nu ești făcut pentru asta! Dar dacă ești născut să fii grădinar, fii grădinarul cel mai bun! Dacă ești născut să fii profesor, fii profesorul de care să își amintească peste ani elevii! Dacă ești născut să fii croitor, fă hainele cele mai frumoase!

Nu te opri! Nu îți rata șansa de a realiza ceva! Cizmar, constructor, zidar - să fii cel mai bun! Lasă o urmă cât de mică a trecerii tale pe pământ!

Înțeleg cât îți este de greu, când la tot pasul sunt ispite și căi ușoare, care te pot chema ca o fată morgană! Arta vieții e să reziști tuturor acestor căi rătăcite! Am citit undeva că semnificația cuvântului „păcat” din Biblie înseamnă ratarea țintei... Nu face păcat din viața ta!

Nu o să pozez în model și nici în om fără pată. Am fost elevă. Am făcut greșeli. Când eram elevă, credeam că tot ce zboară se mănâncă, credeam orice mincinos, care vorbea frumos, și visam cai verzi pe pereți. Ține de inocența vârstei și de puritate. Dar ce am avut eu atunci și e valabil și azi!? Un vis: să scriu cărți... Îl am de o viață și probabil o să îl am până la moarte.

Asta îți doresc și ție, drag elev, să ai un vis mai tare decât soarta, mai neclintit decât orice ispită, mai dur decât orice val!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Valentin check icon
    Un articol greșit din punctul meu de vedere. Ba da, ți se cere să treci clasa. Nu se trece pe ochi frumoși, se trece pe note. Și îmi amintesc cu groază cum storceam nenorocitul acela de 5 la chimie. Nu eram făcut eu pentru chimie și nici chimia pentru mine, dar aveam nevoie de 5. De idiotul, nenorocitul și tâmpitul acela de 5. L-am luat până la urmă. Nu știu cum, dar l-am luat.
    Nenorocul de a te naște în România. În alte sisteme de învățământ faci chimie doar dacă ai aplecare pentru așa ceva. Acolo ai un învățământ cu multe, foarte multe module opționale și ești ghidat de o echipă de psihologi și consilieri școlari. La noi, învățământul se face ca în armata lui Putin: la grămadă. Carne de tun. Scapă cine poate.
    • Like 0
  • Foarte frumos. Fie ca visurile tuturor (inclusiv ale Dvs) să se împlinească! Să ne găsim toți menirea pe acest pământ și la sfârșit să fim mulțumiți că nu am trăit degeaba!
    • Like 0
  • Nume check icon
    Frumos articol! Ar trebuie sa fie vazut si de parinti pentru ca sunt si multe cazuri in care parintii vor sa isi rezolve esecurile, frustarile sau visurile prin urmasi in ciuda dorintelor si talentelor lor...
    • Like 0


Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult