Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Nu îți cere nimeni să zbori pe Lună, dacă nu ești făcut pentru asta! Dar dacă ești născut să fii grădinar, fii grădinarul cel mai bun!

Elevi urcând scările

Foto - Inquam Photos

Dragi elevi,

Nu învățați pentru profesori și nici pentru părinți, nu învățați pentru note și nici pentru premii!

Învățați pentru voi! Învățați ca să deveniți cea mai bună versiune a voastră!

Nu ați venit pe pământ pentru jocuri de noroc, băutură și droguri - căci acestea sunt marile probleme ale societății contemporane - ci pentru a vă face o cale, a realiza ceva.

Ce risipă de viață și de ceea ce ați putea să fiți ar fi împotmolirea voastră în mlaștina drogurilor, băuturii și păcănelelor!

Nu te duce la școală, doar să treacă ziua!

Nu îți cere nimeni să fii geniu și nici olimpic, dacă nu poți!

Nu îți cere nimeni să zbori pe lună, dacă nu ești făcut pentru asta! Dar dacă ești născut să fii grădinar, fii grădinarul cel mai bun! Dacă ești născut să fii profesor, fii profesorul de care să își amintească peste ani elevii! Dacă ești născut să fii croitor, fă hainele cele mai frumoase!

Nu te opri! Nu îți rata șansa de a realiza ceva! Cizmar, constructor, zidar - să fii cel mai bun! Lasă o urmă cât de mică a trecerii tale pe pământ!

Înțeleg cât îți este de greu, când la tot pasul sunt ispite și căi ușoare, care te pot chema ca o fată morgană! Arta vieții e să reziști tuturor acestor căi rătăcite! Am citit undeva că semnificația cuvântului „păcat” din Biblie înseamnă ratarea țintei... Nu face păcat din viața ta!

Nu o să pozez în model și nici în om fără pată. Am fost elevă. Am făcut greșeli. Când eram elevă, credeam că tot ce zboară se mănâncă, credeam orice mincinos, care vorbea frumos, și visam cai verzi pe pereți. Ține de inocența vârstei și de puritate. Dar ce am avut eu atunci și e valabil și azi!? Un vis: să scriu cărți... Îl am de o viață și probabil o să îl am până la moarte.

Asta îți doresc și ție, drag elev, să ai un vis mai tare decât soarta, mai neclintit decât orice ispită, mai dur decât orice val!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Valentin check icon
    Un articol greșit din punctul meu de vedere. Ba da, ți se cere să treci clasa. Nu se trece pe ochi frumoși, se trece pe note. Și îmi amintesc cu groază cum storceam nenorocitul acela de 5 la chimie. Nu eram făcut eu pentru chimie și nici chimia pentru mine, dar aveam nevoie de 5. De idiotul, nenorocitul și tâmpitul acela de 5. L-am luat până la urmă. Nu știu cum, dar l-am luat.
    Nenorocul de a te naște în România. În alte sisteme de învățământ faci chimie doar dacă ai aplecare pentru așa ceva. Acolo ai un învățământ cu multe, foarte multe module opționale și ești ghidat de o echipă de psihologi și consilieri școlari. La noi, învățământul se face ca în armata lui Putin: la grămadă. Carne de tun. Scapă cine poate.
    • Like 0
  • Foarte frumos. Fie ca visurile tuturor (inclusiv ale Dvs) să se împlinească! Să ne găsim toți menirea pe acest pământ și la sfârșit să fim mulțumiți că nu am trăit degeaba!
    • Like 0
  • Nume check icon
    Frumos articol! Ar trebuie sa fie vazut si de parinti pentru ca sunt si multe cazuri in care parintii vor sa isi rezolve esecurile, frustarile sau visurile prin urmasi in ciuda dorintelor si talentelor lor...
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult