Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Inaugurarea lui Trump ar putea să bată două recorduri: de participare și de violență

Greg G. lucrează de câțiva ani în capitala țării și are biroul la o mare firmă de avocatură din centrul orașului.

- Agitația și tensiunea din zilele premergătoare inaugurării prezidențiale din acest an sunt mai intense decât oricând și cei mai mulți se așteaptă la mari tulburări, spune el.

S-a instaurat de mult obiceiul ca oamenii să-și ia zi liberă când vine data inaugurării, mai ales cei care lucrează în oraș. Toți știu că înghesuiala și problemele de trafic vor fi de groază și preferă să stea acasă. Chiar cei care lucrează în suburbii renunță să-și încerce norocul cu transportul în comun, lăsând deoparte faptul că și să ajungi la gară sau la stațiile de metrou este o mare problemă, în orașul care va avea cele mai multe intersecții blocate de poliție începând de la primele ore ale dimineții. Mai multe stații de metrou din centru vor fi închise.

Prima inaugurare prezidențială a avut loc la 30 aprilie 1789, când George Washington a depus Jurământul de Afirmare, al cărui text este înscris în secțiunea I-a a Constituției Americane:

Eu...numele...jur (sau afirm) în mod solemn că voi îndeplini cu credință datoria de Președinte al Statelor Unite și că mă voi strădui din toate puterile să păstrez, să protejez și să apăr Constituția Statelor Unite ale Americii.

Vicepreședintele Chester Arthur a adăugat la 21 septembrie 1881, când a depus jurământul pentru a lua locul decedatului președinte James Garfield, cuvintele: Așa să mă ajute Dumnezeu! De atunci, ele au fost repetate de toți președinții care au trecut prin ceremonialul inaugurării.

Până în anul 1933, inaugurările președinților s-au ținut la 4 martie, la aproape patru luni de la alegeri. Perioada a fost considerată necesară unei tranziții ordonate a instrumentelor puterii și ea a fost poreclită "perioada raței oloage" (lame duck), fiindcă președintele în funcție avea de traversat cele patru luni în care are o autoritate limitată, iar președintele ales nu putea lua nici o decizie, până în ziua inaugurării, la orele 11:59:59.

În două ocazii, durata prea lungă a perioadei de tranziție a avut consecințe majore. În anul 1860, când statele sudice au fost convinse că alegerea lui Abraham Lincoln va declanșa războiul, au avut tot timpul să consolideze confederația, să confiște garnizoanele și arsenalele federale și să pregătească armata. Dupa intrarea în funcția de președinte activ a lui Lincoln în martie 1861, el a grăbit lucrurile și în aprilie a declanșat operațiile militare punitive. Cu o pregătire de scurtă durată, nordiștii au înregistrat pierderi în prima parte a războiului.

In anul 1933, în plină criză economică, președintele ales Franklin Delano Roosevelt nu putea să introducă măsurile de urgență, cu care președintele în funcție Herbert Hoover nu era de acord. Atunci Congresul a votat scurtarea perioadei de tranziție și stabilirea datei de inaugurare a noului președinte la 20 ianuarie în loc de 4 martie.

După depunerea jurământului de către noii președinte și vicepreșdinte va urma discursul inaugural al lui Donald Trump.

- La universitate, disciplinele mele favorite au fost dreptul constituțional și istoria, îmi spune Greg. Și după absolvire am continuat să citesc în aceste domenii și, locuind la Washington, ai un enorm avantaj, Biblioteca Congresului, un fel de minune a lumii.

Am colectat o mulțime de note și pot să-ți dau câteva citate din discursurile inaugurale care au intrat în istoria americană.

La 4 martie 1865, în discursul pentru începerea celui de al doilea mandat, Abraham Lincoln a spus:

Fără nici o răutate pentru cineva dintre ai noștri, cu fermitate în binele pe care Dumnezeu ne face să-l putem vedea, hai să ducem la bun sfârșit lucrul pe care îl avem de făcut: să bandajăm rănile națiunii, să ne îngrijim de cel care s-a întors din bătălie, ca și de văduvă și orfanul ei, să facem tot ce putem pentru a asigura o pace durabilă pentru noi și cu toate națiunile. Cinci zile mai târziu avea să fie asasinat. Dar lui îi datorează națiunea salvarea libertății și Uniunea integritatea.

John Fitzgerald Kennedy a rostit la 20 ianuarie 1961:

Și astfel dragi cetățeni ai Americii nu întrebați ce poate țara să facă pentru voi, ci ce puteți face voi pentru țară.

Președinția lui JFK a fost însoțită de mari succese: pacea, criza cubaneză, drepturile civile, cosmosul...După realegere, tânărul președinte american a fost ucis.

Iar la inaugurarea primului său mandat prezidențial, Ronald Reagan a spus în ianuarie 1981:

E nevoie de efortul nostru cel mai puternic și de tăria de a crede în noi înșine, în capacitatea noastră de a face lucruri mari, de a crede că, având ajutorul lui Dumnezeu, putem rezolva problemele cu care ne confruntăm și o vom face. Căci la urma urmei de ce nu am crede? Doar suntem Americani.

Lumea îi datorează lui Reagan învingerea comunismului european, sfârșitul RăzboiuluiRece, refacerea economică și a prestigiului american. El a fost la un pas de moarte prin asasinare, ca și marii lui predecesori.

- La fel ca în vremea lui Lincoln și a lui Kennedy, azi avem în Statele Unite o atmosferă toxică, pasiuni necontrolate și o scindare a națiunii care pare greu sau imposibil de corectat. Va avea Donald Trump inspirația de a rosti un discurs care să vindece țara și să intre în istorie? Șansa se va prezenta în câteva zile - spune Greg - ce va face Trump cu ea?

Pentru Greg inaugurarea din acest an este cea de a doua la care participă, ca locuitor al Washingtonului.

- Recordul de public venit în oraș pentru inaugurare a fost stabilit în anul 2009, când Washingtonul a fost invadat de 1,8 milioane de nou veniți pentru festivitatea depunerii jurământului de către Barack Obama.

Prietenii care au fost în oraș la acea dată îmi spun că cele mai mari proteste au fost în anul 2000, la alegerea lui George W. Bush, alegere care a fost contestată de Al Gore și de partidul democrat. La inaugurarea lui Bush, străzile erau atât de aglomerate și de agitate încât un prieten cu familia, la fel ca mulți dintre locuitorii orașului, au ieșit pe acoperișul blocului ca să privească în siguranță. Ce au văzut a fost mai mult decât șocant: bătăi între protestatari, între poliție și manifestanți, mult sânge, gaze fumigene, cocktailuri Molotov, proiectile improvizate, mulți răniți și multe arestări. Lumea de pe bloc striga, tremura, unora li s-a făcut rău, mulți au vomitat...

Se așteaptă ca inaugurarea din acest an să bată amândouă recordurile și cel de participare și cel de violență.

Cele 15.000 de locuri de hotel sunt de mult rezervate și oamenii caută tot felul de soluții de cazare. Airbnb, care avea o medie de cost pentru Washington D.C. de $ 50-$ 99 până la inaugurare, oferea camere la prețul de $ 500 pe noapte acum trei zile și a trecut de $ 2.000 ieri.

Comitetul pentru siguranță al inaugurării din 2017 a mobilizat toate forțele de ordine din oraș, primește mii de polițiști din alte state și are în sprijin 5.000 de militari din gărzile naționale din statul Virginia. Dar și asta s-ar putea să fie insuficient, fiindcă numărul probabil al protestatarilor este evaluat la 750.000.

Primăria orașului a dat aprobarea de manifestație publică la două organizații pro-Trump și unei alteia numită ANSWER. Grupurile anti-Trump, care au anunțat că vor participa, deși neuatorizate, sunt DisruptJ20, RefuseFascism.org, Națiunea Islamului, Viețile Negre Contează, MoveOrg.com și altele.

În publicațiile distribuite și în anunțurile on line, DisruptJ20 scrie: Trump este de partea tiraniei, lăcomiei și misoginismului. El este campionul neo-naziștilor, al albilor naționaliști și al polițiștilor care omoară negrii, bruni și săraci în fiecare zi, al gărzilor de graniță rasiste și al paznicilor de închisoare sadici, al FBI și al Agenției Naționale de Securitate, care vă ascultă telefonul și vă citesc corespondența. Mare distanță față de ce era, la alte inaugurări, îndemnul de a stinge ardoarea competiției electorale încheiate și de a accepta rezultatele alegerii, dând sprijin noului președinte.

Printre protectorii cei mai numeroși ai inaugurării sunt Motocicliștii pentru Trump, al căror conducător Chris Cox a declarat că vor face un zid de corpuri în jurul tuturor zonelor legate de festivitate și pe drumurile de acces, inclusiv Pennsylvania Avenue, pe care va păși familia noului președinte, parcurgând distanța dintre dealul Congresului și Casa Albă, după inaugurare.

Alte două grupuri de motocicliști organizați, două milioane de Motocicliști pentru DC și Să ne audă America ambalând pentru Trump, venite în oraș, își stabilesc pozițiile și locurile de acțiune.

Ziua de 20 nu se termină cu inaugurarea și parada prezidențială, la care vor participa în acest an 8.000 de sportivi, muzicieni, militari și artiști și se va continua seara și în orele nopții cu multele baluri. La cinci din ele va participa și familia prezidențială și Donald și Melania vor face câțiva pași de dans la fiecare din ele.

O petrecere interesantă va fi Balul Deplorabililor, al cărui nume a fost ales ca să amintească porecla pe care le-a dat-o Hillary Clinton celor care l-au susținut pe Trump. A fost una din gafele ei monumentale, care au costat-o titlul de președinte și a făcut țara să mai aștepte un număr de ani până când o femeie va lua funcția supremă.

Opoziția a organizat și ea balurile ei, dintre care unul foarte mare la Muzeul Național de Istorie Afro-americană.

Cum marijuana a fost legalizată în capitală, mai mulți susținători ai proiectului au colectat fonduri și au anunțat că vor dona țigări cu Mary Joe participanților la festivitate. Ca și când nu se aștepta să fie destulă agitație.

O problemă majoră a orașului a fost să asigure closete publice mulțimilor nou venite. După ce ele au fost instalate peste tot, cineva și-a adus aminte că există o lege care interzice reclama comercială la inaugurare și asta contravine miilor de cabine pe care erau înscrise numele și adresa companiei care le produce. Ca urmare, orașul a văzut în ultimele zile sute de salariați publici lipind bandă adezivă albastră peste inscripțiile de pe toalete.

Toate spitalele au instituit echipe de gardă întărite și apelează la voluntari, pentru ordine și asistență medicală.

- Washingtonul nu va fi un oraș de trăit pentru cel puțin două zile, spune Greg. Mi-am făcut provizii de mâncare, apă și reviste și voi sta departe de cetatea asediată. Ca toți ceilalți, mă tem de scandalurile și violențele făcute de cetățenii noștri, dar mă tem și mai mult de posibile atacuri teroriste. Te sun a doua zi după inaugurare, să-ți spun cum a fost.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Fiindu-ti vecin la nord, Canadian din Quebec vreau sa-ti spun dragule ca esti o enciclopedie de dezinformare. Inteleg dragostea ta pentru Trump, aveti o pasiune comuna, dragostea pentru adevar. Adevarul vostru.
    • Like 1
    • @
      check icon
      E cale lunga din Tennessee pana in Quebec vecine. Veniti sa renegociem NAFTA la un borcan de moonshine.
      • Like 0
    • @
      Da' putem sa stim si noi "adevarul tau" care e ? asa ca venind din superbul Quebec dar duhnind a socialism de la locuitorii lui ..
      • Like 0
  • "Președinția lui JFK a fost însoțită de mari succese: pacea, criza cubaneză, drepturile civile, cosmosul...După realegere, tânărul președinte american a fost ucis."
    Atentie, JFK n-a fost nicidecum reales, a fost presedinte din ianuarie 1961 pana pe 22 noiembrie 1963.
    • Like 1
  • Excepțional articol!
    • Like 0
  • Pare sa fie ceva demn de Caragiale aceasta inaugurare!
    • Like 1
    • @ Matei Negriu
      Nici chiar așa!
      • Like 0
    • @ Matei Negriu
      Filbert check icon
      Caragiale la o cafea cu Kafka, mai precis...
      • Like 0
  • Adevărul este ca Obama si democrații nu au facut un minim efort în sensul pacii si acceptarii faptului ca alegerile s-au incheiat si SUA au un nou presedinte chiar si Trump.. Iar organizatiile de negri mai rasiste ca orice rasist alb. Nu va fi bine.
    • Like 4
  • Bre tataie Martin mai lasă-ma cu predicțiile matale ca numai aiurea vorbești . Citești prea multă propaganda americană și faci și tu pe expertul .
    • Like 3
    • @ Vic Berenghi
      Bre Gheorghe, că bine zici!
      • Like 1
  • check icon
    Probabil vor fi agitatori profesionisti de stanga, ca la asta se pricep cel mai bine. Tare frica mi-e ca o sa gaseasca exact ce-au cautat, iar motociclistii sunt in general pregatiti cu chei franceze etc., in caz ca le sare lantul.
    • Like 1
    • @
      Liv007 check icon
      Cheia franceza o fi o problema prin alte parti ale lumii. In SUA au 9mm.
      • Like 0
    • @
      Asa se pare. A scos O'Keefe un nou video filmat cu camera ascunsa in care grupuri de agitatori planuiesc diverse pentru ceremonia de inaugurare
      • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult