Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Februarie 2025: istoria este în mişcare

Ioan Stanomir - Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

La trei ani de la agresiunea rusă împotriva Ucrainei, istoria este din nou în mişcare, spre a cita formula memorabilă a lui Raymond Aron. Perspectiva unor convorbiri de pace, evocată de preşedintele Trump, modifică radical un peisaj internaţional modelat, din ce în ce mai mult, de război şi de tensiunea dintre naţiuni.

În aceste momente luciditatea aroniană este alternativa la pasivitate şi la demobilizare. Pentru români, ca pentru toţi europenii, epoca iluziilor pacifiste a trecut: un alt timp, cel al încercărilor şi al dramelor, este pe cale să se nască.

Şi poate că de aceea reafirmarea unor adevăruri elementare este imperativul acestor clipe. Între exaltare şi confuzie, există drumul, delicat, al prudenţei şi al duratei lungi: revenirea la spiritul critic este antidotul la rătacirea şi deriva colectivă.

Revisionism, război şi solidaritate

Iar primul dintre ce trebuie reafirmate este acesta: Rusia lui Putin a iniţiat, din 2014, o dată cu anexarea ilegală a peninsulei Crimeea, un act de agresiune şi de război împotriva unui stat suveran, Ucraina. Iată punctul de plecare al oricărei analize lucide – poziţia de agresor a Rusiei nu poate fi nici negată şi nici eludată.

Stat agresor, Rusia a avut o singură motivaţie spre a declanşa acest act pirateresc: intenţia de a lichida statalitatea Ucrainei şi a de institui propriul său protectorat asupra unei naţiuni a cărei existenţă nici măcar nu o recunoaşte.

Căci Federaţia Rusă este un actor internaţional revizionist. Ţinta ultimă a politicii sale este lichidarea ordinii internaţionale imaginate după 1991. Rusia lui Putin este animată de acelaşi resentiment care a locuit şi Germania lui Hitler. Pentru Rusia, Europa Centrală şi de Est nu este decât un teritoriu pierdut, ce se cere recuperat ca patrimoniu imperial.

Unica politică capabilă de a limita avansul Federaţiei Ruse este descurajarea prin înarmare şi organizare colectivă, iar ecuaţia care se desenează este complicată, dată fiind anunţata reorientare spre Indo-Pacific a Statelor Unite.

În acest context al mutaţiilor de plăci tectonice, parteneriatul atlantic nu poate fi abandonat. Datoria statelor europene este dublă. Pe de o parte, de a accepta misiunea care le revine, prin consolidarea propriei lor apărări: cheltuielile alocate forţelor militare nu sunt o “taxă de protecţie”, ci o formă de patriotism. Pe de altă parte, statele europene trebuie să se angajeze, cu fermitate, în dialogul cu administraţia americană, spre a-şi apăra interesele lor strategice.

România nu poate fi absentă din acest efort de remodelare atlantic. Prezenţa scutului de la Deveselu şi a bazei de la “Mihail Kogălniceanu” sunt justficări suficiente: tăcerea diplomatică şi inacţiunea ne pot fi fatale.

Pentru noi, ca şi pentru toate fostele naţiuni captive în lagărul sovietic, întoarcerea la jugul rus este de neimaginat şi de neacceptat. Războiul din Ucraina este, pentru noi, unul de natură exstenţială. Lichidarea de facto a independenţei Ucrainei ne aduce faţă în faţă cu agresorul rus, în circumstanţe dramatice.

De aceea imperativele european şi american se cer a fi convergente: spre a evoca analizele clare şi vizionare ale lui Stephen Kotkin, adevăratul nostru obiectiv, pe termen mediu şi lung, este consolidarea statului ucrainean, ca parte a comunităţii noastre de naţiuni. Cedarea Ucrainei în sfera de influenţă a Rusiei lui Putin ar însemna preludiul unui alt război european.

Istoria este în mişcare, iar era iluziilor se încheie. Frământată, fragilă şi slăbită instituţional, România este somată să facă alegeri strategice vitale: prin solidaritate şi curaj, putem descuraja Rusia şi imperialismul ei.

articol preluat de pe centrulpolitic.ro

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Silver check icon
    Din păcate nu avem o clasă politică experimentată și cultă care să fie interesată de soarta națiunii.
    Și de asemenea trendul general este pro rus .
    Așa că vremuri grele vor veni pentru unii.
    • Like 0
  • Câți ani au trecut de la primul război mondial și începutul celui de al doilea? Regret, dar istoria se repetă și din nou, și din nou lumea are memorie scurtă, Luciditatea nu a fost nicicând elementul esențial al gândirii politice și nici al maselor.
    • Like 0
  • Desi avem jdemii de canale TV, radio si internet, nu putem fi siguri ca un mesaj pertinent ajunge la oameni! Toti se uita in toate partile si nu stim daca o masa critica de conationali citeste acest articol. Nu mai vorbesc daca ii digera continutul in sensul cel mai constructiv...Eu as vedea necesitatea transmiterii de mesaje scurte dar pline de continut din care romanii sa inteleaga corect situatia Romaniei si a Europei. Speram ca statul nostru sa ia deciziile cele mai bune in circumstantele actuale pentru a nu redeveni vasalii rusilor.
    • Like 2
  • pixel check icon
    principiile sunt iluzie?
    • Like 1
  • Radsub Radsub check icon
    "Unica politică capabilă de a limita avansul Federaţiei Ruse este descurajarea prin înarmare şi organizare colectivă," adica cam ce zice trump? un alt comentator tapalaga zicea ca europa a primit un pumn in plex. asta zice trump ca sa le luam noi in plex decat da le ia iei in fata. stii comentatorule cat costa usa problemele cu veternii?intereseaza pe cineva? intereseaza comentatorul cat % se duc in salarii si nu in "inzestrare" din banii armatei? noroc ca vorbeste "ilustrul"stanimir de inamare. ai idee tinere cat reprezint vanzarile usa in nato de armament?ai idee cat reprezinta industria usa de armament fata de restul ?ai idee cat reprezinta "mercenarii"(it, combatanti, auxilar) in pibul USA? cam de 5 ori ma mult decat toate firmele de hitch. hai sa ii pupam pe americani sa injuram rusii. ca pe ai nostri "dizidenti" ii votam. si sa ridicam populismusmulla rang de elita. asta e acum. "pro europa" populisti care au aoparat statul. nu vreau sa il intrebi pe unul de la stat ce inseamna profesonalism

    • Like 0
  • Radsub Radsub check icon
    cum mai stati cu romana dle stanimir? "aroniană " mai facem un dictionar de pe goagle?
    • Like 0
    • @ Radsub
      Fusese vorba de Aron in text, deci intelegerea cuvantului aroniana e asigurata. Observatia dumneavoastra e o rautate fara rost...
      • Like 3
    • @ Radsub
      Ăsta e chiar ultimul lucru de care să vă legați. Mai bine recitiți ce ați scris în comentariul mai lung de la ora 23. Ăla sigur e scris în română?
      • Like 1
  • Întrebarea este dacă vom fi luați în considerare. Cu actuala clasă politică aflată în degringolada și de cea mai proastă factură, cu instabilitatea și oscilațiile guvernului, cu perspectiva sumbră cg, aur, sos si pot nu cred că vom avea un cuvânt de spus. Deja suntem neglijați.
    • Like 2
    • @ Zugravu Mircea
      Radsub Radsub check icon
      nu iti bate capul. sa te feresti de rusi si de americani ca de drobul de sare. tipic romanesc. sa pastrezi pantaloni cu gaura in cur, ca in westernurile vechi
      • Like 0
    • @ Radsub
      Esti foarte aambicat si greu de inteles. Ai o exprimare defectuasa, vruta subtila.
      • Like 0
    • @ Zugravu Mircea
      Adevărat că actuala clasă politică e de cea mai proastă factură dar, momentan, ar putea asigura o stabilitate în legislativ și în executiv, pentru că există o coaliție cu majoritate suficientă. Un – Doamne ferește – cg sau Simion la cârmă nu ar putea să doboare această coaliție dar ar putea, evident, să pună bețe în roate, să blocheze guvernarea și, nu în ultimul rând, să degradeze imaginea de ansamblu a României. Într-o astfel de situație președintele ar putea fi suspendat. Oricum, sper să nu ajungem acolo. Șansa actualei coaliții de la guvernare, poate singura șansă, e să facă ce nu au făcut de 35 de ani: să termine cu clienții de partid, să numească în funcțiile cheie persoane competente nu marionete și sinecuriști, să înceapă reformele în administrație, să atace evaziunea fiscală de la rădăcină, să lase justiția să-și facă treaba, să controleze serviciile astfel încât să nu-și depășească cu niciun milimetru atribuțiile. Poate coaliția să facă asta? Dacă nu, mai devreme sau mai târziu așa-zișii suveraniști vor ajunge la o majoritate confortabilă și abia atunci va începe adevărata degringoladă.
      • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult