Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Federația Patronală a Energiei: taxa de 1,5% pe construcțiile speciale riscă să blocheze investițiile și să crească prețurile pentru consumatori

energie electrica2 - Inquam Photos / George Călin

Foto: Inquam Photos / George Călin

Federația Patronală a Energiei (FPE) trage un semnal de alarmă cu privire la propunerea Guvernului de a introduce o taxă de 1,5% - așa-numita „taxă pe stâlp” - aplicabilă construcțiilor speciale, avertizând că măsura ar putea submina investițiile în sectoare strategice și competitivitatea economică a României.

Taxa, prevăzută în proiectul ordonanței de urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru fundamentarea bugetului general consolidat pe anul 2025, este criticată pentru lipsa de transparență și de consultare cu actorii relevanți din industrie. FPE a calificat această măsură drept excesivă și dăunătoare pentru sectoare vitale precum energia, afectând stabilitatea economică și sustenabilitatea pe termen lung.

Taxa, calculată pe baza valorii brute a activelor, ar putea duce la scumpiri, scăderea consumului și creșterea inflației, atenționează FPE.

„Taxa de 1,5% pe construcțiile speciale reprezintă o povară fiscală majoră care va afecta competitivitatea companiilor din domeniul energetic și din alte sectoare strategice. Într-un context economic deja marcat de instabilitate și lipsă de predictibilitate, această măsură descurajează semnificativ investițiile în sectoare strategice, de interes național și provoacă firmele să reducă locurile de muncă și să pună presiune pe prețurile finale suportate de consumatori. Acest impozit va afecta semnificativ contribuabilii care au investit foarte mult și pe termen lung (dat fiind faptul că impozitul este direct proporțional cu valoarea investițiilor efectuate).

Impozitul, aplicat retroactiv asupra investițiilor deja realizate, poate duce la scumpiri, reducerea consumului și creșterea inflației.

În lipsa posibilității de transferare a costurilor către prețuri finale, companiile vor avea mai puține resurse pentru dezvoltare, afectând tranziția energetică și economia verde. De asemenea, măsura agravează problemele financiare din sector, punând în pericol securitatea energetică și determinând unele companii să renunțe la investiții sau chiar să-și înceteze activitatea, cu impact negativ asupra șomajului și economiei”, se arată într-un comunicat transmis de FPE. 

În plus, propunerea de impozitare pe baza valorii brute a activelor, fără a ține cont de uzura acestora, reprezintă o abordare economică eronată, subliniază Federația Patronală a Energiei. FPE consideră că baza de impunere ar trebui să fie valoarea fiscală rămasă neamortizată, care reflectă mai fidel realitatea economică.

„Activele din categoria construcții au cele mai mari durate normale de funcționare din întreg catalogul de clasificare a mijloacelor fixe, majoritatea activelor situându-se în intervalul 10-60 de ani (foarte puține tipuri de active au o durată de funcționare sub 10 ani).

În condițiile în care cota de 1,5% pe an se aplică la valoarea brută a activelor, rezultă că o societate este obligată să plătească la bugetul statului între 15% și 90% din valoarea activului achiziționat pentru scopuri productive. Din această perspectivă impozitul se dovedește nu numai excesiv, dar reprezintă și o dovadă de neînțelegere de către inițiatorii actului normativ a impactului pe care această măsură urmează să îl aibă asupra funcționării economiei reale, cu efecte dezastruoase pe termen mediu și lung”, se mai arată în comunicat.

Federația cere reanalizarea măsurii și inițierea unui dialog real cu actorii din industrie pentru a găsi soluții fiscale mai echilibrate.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Stelian check icon
    Se face misto de noi in mod grosolan. Federatia patronala a Energiei (link aici
    https://www.fpe.ro/membri/) este o organizatie a companiilor din petrol, conform site-ului ce l-am pus. Deci care este relevanta scrierilor lor legata de taxa pe stilp? Se pun taxe si pe sonde? Si de ce e ilustrat articolul cu fotografie a unor stilpi de transport de energie electrica?
    Constructii speciale sunt si turnurile-rezervor de apa, cosurile de fum, turnuri de racire.
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult