Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

S-a întâmplat o măgărie în timp ce noi ne odihneam de sărbători! Cine va avea mai puțini bani decât are acum în urma ”ordonanței austerității”

Guvernul Ciolacu 2 și Iohannis

Credit: Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia

Ce tari sunt acești guvernanți! Intrǎ în ședințe și negocieri rupând cămășile de pe ei cǎ taie cheltuielile publice, restructureazǎ, comasează, desființează și ies invers de la aceste întruniri crescând taxele și impozitele oamenilor din mediul privat.

S-a întâmplat o măgărie: în timp ce angajații de la buget nu se mai aleg cu promisiunile pentru 2025 și rămân la veniturile din 2024 (deci nu li se ia nimic din ce au deja) privații sunt luați pe nepregătite și li se trag bani din conturi și buzunare. Ia să ne gândim: cine rămâne cu mai puțini bani începând cu 2025, decât are acum, la final de 2024?

În campania electorală, nici PSD și nici PNL nu recunoșteau că urmează modificǎri de taxe și impozite. După alegeri, “au înțeles semnalul” alegătorilor.

Dincolo de procente (dividende de la 8 la 10%), scăderea plafonului la IMM pe venit (de la 500.000 la 250.000 care se aplicǎ peste câteva zile), eliminarea unor facilități (IT, agricultură, construcții) mai grav e că sunt anunțate peste noapte, fǎră dezbateri, total netransparent și mai ales impredictibil. E chiar obositor să faci afaceri în România.

Nota 10 liberalilor, care s-au impus și “au apărat” interesele electoratului pe care cică-l reprezintă. E de înțeles acum și de ce nu i-au dorit pe USR în coaliție cei din marea “alianță pro-europeană”.

Cum spuneam și cu alte ocazii: acești analfabeți în ale economiei iau măsuri prociclice. Mănâncă și beau pe datorie când e bine și nu știu cum să dea țeapă și să mănânce pe banii altora când e criză, omorând în bătaie vaca de le dă laptele.

Statul este “too big to fail”. Adică socoteala e simplă: în spatele fiecărui angajat la stat sunt 3 voturi potențial împotrivă. Asta în timp ce antreprenorii și angajații de la privat nu și-au folosit cu adevărat puterea votului, astfel încât politicienii să se teamă cu adevărat de ei.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mihai check icon
    Cei din mediul privat ar putea să îi rezolve pe ăștia financiar, nu neapărat prin vot dar cum și ăștia sunt lacomi și îndatorați, nu își permit și atunci trebuie să suporte. Asta și pentru ca mulți sunt prea comozi să se deplaseze în localitățile de domiciliu și să voteze. Acum îi costă.
    • Like 0
  • Mihai check icon
    Cei din mediul privat ar putea să îi rezolve pe ăștia financiar, nu neapărat prin vot dar cum și ăștia sunt lacomi și îndatorați, nu își permit și atunci trebuie să suporte. Asta și pentru ca mulți sunt prea comozi să se deplaseze în localitățile de domiciliu și să voteze. Acum îi costâ.
    • Like 0
  • Daniel00 check icon
    Concluzia de final e maxima. E clar că și-au făcut calculul. E cinic...
    • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult