Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Fenomenul Bernie Sanders

Campania de alegeri preliminare prezidenţiale din Statele Unite din acest an a început cu o mare noutate: progresul rapid al miliardarului Donald Trump în sondajele de opinie şi apoi la primele alegeri. 

Fenomenul Trump, privit la început ca o ciudăţenie tranzitorie, a persistat, a luat amploare şi a generat multiple analize şi interpretări. Pentru mai multe luni, analiştii s-au chinuit să găsească o explicaţie logică pentru succesul prelungit al miliardarului devenit politician şi niciuna dintre ipoteze nu s-a verificat total. 

Există un acord în ceea ce priveşte acceptarea faptului că cei mai mulţi dintre susţinătorii lui Trump sunt motivaţi de o mare nemulţumire faţă de performanţa politicienilor din partidul republican. Pentru alţii, apariţia pe scena politică a unui candidat de tip Trump este rezultatul politicii dezamăgitoare a lui Barack Obama.

Recent, Matthew MacWilliams de la Universitatea statului Massachussetts a publicat rezultatele unui studiu făcut la sfârşitul lunii decembrie 2015 pe un lot de 1800 de alegători care au confirmat că vor vota pentru Donald Trump. Acestora li s-au dat chestionare amănunţite despre viaţa, profesia, interesele şi preferinţele lor. A reieşit că cea mai constantă variabilă care defineşte înclinaţia de a deveni un suporter al lui Trump nu este nici vârsta, nici sexul, nici profesiunea sau starea materială, nici experienţa politică şi nici loialitatea pentru un anumit partid. Este respectul pentru autoritate şi dorinţa de a vedea viaţa socială organizată şi stabilă. Ei văd în Trump un candidat care are puterea de a realiza acest scop.

De partea democrată a alegerilor, unde dominaţia candidatei Hillary Clinton, susţinută de partidul democrat, de mari donatori din lumea business-ului şi a finanţelor şi de cea mai mare parte a presei liberale, a dus – de la început – la o acumulare de voturi si delegaţi care promitea să o facă imbatabilă, se naşte o surpriză de mari proporţii: senatorul independent de Vermont Bernie Sanders, care se numeşte el însuşi un democrat socialist şi ale cărui idei şi propuneri sunt radical socialiste, câştigă teren şi promite să genereze un fenomen Sanders,în multe privinţe comparabil cu echivalentul Trump.

Foto: Guliver Getty Images

Nu numai că Sanders a câştigat toate cele trei alegeri din ziua de 26 martie, în statele Washington, Alaska şi Hawaii, dar a făcut-o într-o manieră categorică, obţinând victoria la diferenţe de 40-64%. Cu aceste victorii, Sanders se înscrie ca un câştigător la cinci din ultimele şase alegeri şi anunţă parcă formarea unui nou moment favorabil lui. Performanţa lui Sanders îi aduce satisfacţia unei revanşe faţă de victoria pe care a repurtat-o Hillary în prima dintre zilele numite supermarţi, când ea a ieşit învingătoare în cinci din cele şase state în care s-au ţinut alegeri democrate.

În explicarea fenomenului Sanders, sunt mai multe variante, cele mai plauzibile fiind cea care susţine că există o anumită oboseală/ lehamite faţă de cuplul Clinton şi cea care confirmă că marea majoritate a tinerilor democraţi îl preferă pe senatorul independent fostei secretare de stat.

În prezent, situaţia delegaţilor s-a schimbat: Clinton are 1.243 de delegaţi şi Sanders a urcat la 980. La argumentele aduse în baza calculelor hârtiei, care arată că este aproape imposibil ca Bernie Sanders să o poată învinge pe Hillary Clinton, prin acumularea de delegaţi, senatorul socialist răspunde exprimându-şi speranţa că, la un anumit punct al campaniei, superdelegaţii vor începe să îşi modifice prima lor opţiune şi să se mute în tabăra lui, ca urmare a presiunii exercitate de votul popular. Este asta o simplă speranţă, sau o analiză corectă a situaţiei care va duce la o schimbare de mari proporţii în alegerile democrate? Se va ajunge oare la o convenţie democrată negociată, aşa cum este aproape sigur că se va întâmpla în ultima fază a alegerilor preliminare republicane? Este această campanie una dintre cele mai surprinzătoare din ultima jumătate de secol, o campanie care desfide şi contrazice logica prezicerilor la fiecare câteva săptămâni?

Democraţii mai au în faţă alegeri în 14 state, în Districtul Columbia şi în teritoriile Guam, Insulele Virgine şi Porto Rico, unde aşteaptă alţi 2.073 de delegaţi.

În explicarea fenomenului Sanders, sunt mai multe variante, cele mai plauzibile fiind cea care susţine că există o anumită oboseală/ lehamite faţă de cuplul Clinton şi cea care confirmă că marea majoritate a tinerilor democraţi îl preferă pe senatorul independent fostei secretare de stat.

Foto: Guliver Getty Images

La alegerile din statul Wisconsin, programate marţi 5 aprilie, sondajele dau prima şansă lui Sanders, care conduce 48/43 faţă de Hillary Clinton şi care ar putea lua cea mai mare parte din cei 96 de delegaţi democraţi. Şi la republicani apare că victoria în Wisconsin nu va fi a liderului, ci a lui Ted Cruz, care se luptă pentru încă un stat şi pentru cei 48 de delegaţi republicani.

Trump a făcut în ultimele săptămâni câteva gafe majore, dintre care cea mai mare este aceea de a afirma că o femeie care a ales să aibă un avort trebuie să sufere o pedeapsă. 

Kimberley Strassel de la Wall Street Journal crede că în Wisconsin Trump va întâlni Waterloo-ul său electoral, care va întrerupe seria succeselor lui de până acum. Pentru Strassel, care este o analistă politică de centru-dreapta, Trump s-a dovedit un uzurpator al partidului republican, care va intra în curând în faza descendentă a carierei lui de candidat prezidenţial.

Trump a făcut în ultimele săptămâni câteva gafe majore, dintre care cea mai mare este aceea de a afirma că o femeie care a ales să aibă un avort trebuie să sufere o pedeapsă. Această afirmaţie, făcută într-un interview cu Chris Matthews, care are un show Joc tare (Hardball) pe postul de televiziune MSNBC, a fost rapid preluată de întreaga presă şi criticată de cei mai mulţi comentatori şi politicieni. Rezultatul va fi o scădere şi mai mare a popularităţii lui Donald Trump în rândul femeilor, unde el se bucură de numai 27% din suport.

La o săptămână distanţă de Wisconsin vin alegerile din statul New York, cu 250 de delegaţi democraţi şi 95 de delegaţi republicani. Teoretic, prima şansă o au Hillary, care a fost senatoarea statului şi care se bazează pe blocul electoral al minorităţii african-americane, ca şi Trump, care este newyorkez.

Dar Sanders s-a născut şi a copilărit în Brooklyn şi a pus bazele unei campanii foarte susţinute în statul lui natal. În plus, sumele colectate de Bernie Sanders in ultimele trei luni sunt mai mult decât impresionante şi permit campaniei lui să facă mari cheltuieli pentru meetinguri şi reclame televizate. O victorie a senatorului Sanders în statul New York ar schimba totul în campania democrată. Un element în favoarea lui, care se dezvoltă în zilele acestea, este progresul anchetei FBI care investighează scandalul poreclit mailgate (folosirea de către secretara de stat Hillary Clinton a unui server particular, pentru corespondenţa departamentului). Au fost anunţate chemările la FBI pentru interogatorii ale colaboratorilor celor mai apropiaţi ai doamnei Clinton, după care se aşteaptă chemarea pentru răspunsuri a celei în cauză.

Elita republicană, care are sentimente negative pentru Trump şi Cruz, a început să facă o pregătire a publicului pentru convenţia naţională, la care - după exprimarea lui Karl Rove, strateg politic de vârf al partidului – ar fi de dorit să se ajungă la alegerea unei figuri proaspete. Riscul de a proceda astfel este, pe lângă marea şansă de a pierde alegerile prezidenţiale din 2016, acela de a scinda partidul, de a crea conflicte de nevindecat, de a determina o mare parte a electoratului dezamăgit să nu se prezinte la vot şi de a se ajunge, posibil, la opţiunea celui de al treilea partid pentru politicienii candidaţi care se vor simţi furaţi. În loc să se fi ajuns până la această dată la un candidat viabil şi susţinut de întregul partid, republicanii au creat o situaţie tulbure, cu multe incertitudini şi cu un viitor care prezice furtuni şi mai mari. Şi pierderi.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Exista in Romania o alergie la termenul "socialism", dar mie mi se pare ca e o mare diferenta intre socialism si social-democratie. E vorba de "democratie". Daca o politica sociala este aleasa si acceptata democratic nu inteleg de ce am confunda-o cu sistemul totalitar socialist. Nu ar trebui sa confundam termenul social democrat nici cu psd-ul, pentru ca psd-ul are o politica mai apropiata de republicanii cumparati de corporatii decat de Bernie. Eu sper sincer ca va castiga. E singurul care a identificat incalzirea globala ca prima amenintare a Americii si nu Iranul sau Isis sau China/Rusia.
    • Like 0
  • check icon
    Sa vedem, conform 40b nici unul intre cei 3 ramasi nu are dreptul de a fi nominalizat la conventie, deci regulile se vor schimba sigur. Va fi interesant, e posibil sa se schimbe pragul de nominalizare la 70% de exemplu. Si sa poata candida oricine a obtinut macar un delegat.
    • Like 1
  • Marcu check icon
    Cred ca multi americani nu realizeaza ce inseamna socialism, iar multi europeni cand aud de socialism nici nu mai incerca sa inteleaga ce inseamna asta in SUA. Modelul propus de Bernie este unul care tinde spre cel al tarilor scandinave, dar mult mai liberal. --> https://www.youtube.com/watch?v=xzLPbikBV_A
    • Like 1
  • Mi-a placut "comentariul la comentariu" cu avortul. Păi, trebuia să le spună (Trump - care nu îmi este simpatic. .nu stiu de acum.. ☺) femeilor că vor fi sustinute să nu facă avort. Este delicată, o asfel de abordare : da, nu sunt de acord cu avortul, însă mi-ar plăcea ca femeile in situatia unei astfel de dorințe să fie sustinute si educate pt a nu face avort. ( era o poveste "drăguță" cu o familie care merge la un călugăr să isi confeseze dorința, acestia mai având 3 copii. Călugărul ii spune tatălui : păi, facem asa - îl omoram pe ăla mare si il nasteti pe ăsta, în felul acesta nu punem nici mama în pericol. Bineînțeles că, ei fiind oameni normali, înțeleg ideea si încetează a mai planui avortul. Din povestea asta extragem că cei implicati in avort sunt si cei din imediata apropiere a femeii ( soț, părinți etc). Iar educația morală ( si "civila" - având în vedere că puțini stiu că si simplele anticonceptionale constituie metoda de avort) îsi spune cuvântul.
    • Like 0
  • Toata aceasta tevatura cu votul este o mascarada ieftina. Stiti ce-a spus David Rockefeller, unul din papusarii acestei lumi? "Masele pot vota pe oricine vor, oricum tot pe noi ne vor vota. "
    • Like 0
  • clujM check icon
    Am citit ambele articole scrise de dl. Martin si mi se pare extrem de subiectiv si imprecis in multe locuri. De exemplu eu nu a-si zice ca faptul ca Sanders doreste sa faca universitatiile publice(deci nu Harvard, Yale, etc.) gratis nu mi se pare deloc extrem intr-o tara in care ai nevoie de zeci de mii de dolari ca sa termini o facultate si la un moment in care profesiile traditionale incep sa piarda avans din cauza noilor technologii, deci ne mai fiind fezabile pe un termen mai lung. Chiar daca zicem noi din Romania ca ei au salarii mari si cheltuielile sunt pe masura si un tanar nu ar trebui sa fie fortat sa depinda de vointa parintilor sai cand vine vorba de educatie, caci el nu poate sa lucreze full-time si sa isi faca si studiile in acelasi timp daca parintii nu il ajut. De aceea mi se pare o aberatie sa il descrii pe Sanders ca si pe un socialist extremist numai pentru ca vrea sa ofere o sansa pentru fiecare de a avea success in viata, asta nu o sa insemne ca bogatiilor le va fi luata averea, ci ca in loc sa castige 3 milioane pe an o sa castige 1 milio care tot nu ii rau si o sa poata sa isi continue vietile extravagante fara griji. :D
    • Like 0
    • @ clujM
      Tinerii americani lucreaza full time si fac si facultatea. Cei care nu au banii necesari de la parinti desigur, sau din alte parti.
      • Like 0
    • @ clujM
      Dragos check icon
      Dar de ce sa castige doar 1 milion, restul fiind taxat de stat si dat unor categorii de oameni care poate nu-i merita? Exceptand persoanele cu disabilitati sau boli ce-i tin in incapacitate de munca, in rest...la munca, nu la intins mana! Bernie Sanders este socialist, pentru ca asta a fost toata viata lui. Este un om care nu a muncit un minut toata viata, nu a facut altceva decat ceea ce fac tovarasii de teapa lui in toata lumea: a dat din gura. Exact ca tovarasul Iliescu al nostru. Bernie Sanders pentru America ar fi o catastrofa. In plus, ceea ce vrea el nu e fezabil, reformele lui de stanga sunt infiorator de scumpe pentru contribuabilul american.
      • Like 0
    • @ Dragos
      check icon
      Asa sunt socialistii, se simt mereu indreptatiti la banii altora. O ideologie bazata pe ura, invidie si furt din buzunarul celui care munceste. Ca din buzunarul celuie care nu munceste n-ai ce fura.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult