Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Fenomenul Târgu Mureș: „puritatea” idealului rasist și mizeria punerii lui în practică

Dorin Florea - FB

Foto Facebook/Dorin Florea

În rasism există întotdeauna ceva fascinant, miraculos. Rasismul spune ceva de genul: „E de ajuns să închizi ochii și să îți imaginezi cum ar putea să arate o lume pură fără evrei, fără negri, fără țigani, fără homosexuali, fără lesbiene, fără handicapați, fără... Vă puteți imagina cât de frumoasă, de albă și neprihănită ar fi o asemenea lume?”.

Există în orice poveste rasistă un contrast foarte puternic între curățenia „noastră” și murdăria „lor”, între inocența noastră și păcatul lor cel greu. Asta la nivelul imaginației și al unui imaginar care se poate amăgi cu asemenea norișori imaculați care ne-ar fi promiși dacă scăpăm de cei care ne trag în jos.

În practică însă, obiectivul înălțător al rasismului trebuie rezolvat tehnic și industrial. Da, lumea e mai frumoasă și mai „curată” fără intruși, dar cum scăpăm totuși de ei? A scăpa de ei înseamnă că trebuie să ne „murdărim” totuși pe mâini, nu? Asta au înțeles să facă naziștii, când au creat programe birocratice și industriale de exterminare.

Pentru că una este „puritatea” idealului rasist și alta este mizeria punerii lui în practică. Toată istoria modernă a Occidentului stă mărturie pentru atrocitățile, cruzimile și barbariile pe care le implică realizarea idealului rasist. Cei nedoriți, cei inferiori, cei urâți nu dispar ca prin miracol, ei trebuie bătuți, torturați, închiși, gazați, arși – și în această fază tehnică se pune la încercare umanitatea omului.

Este idealul purității (sau eficienței, sau al natalității, ca în cazul primarului de la Târgu Mureș), atât de nobil încât să ne îndreptățească să curmăm vieți, să interzicem vieți, să pedepsim vieți?

Aceasta e dintotdeauna esența rasismului: nu frumusețea falsă a idealului său, ci oroarea permanentă și inevitabilă a violenței pe care o provoacă. A crimei pe care o presupune.

Nu, „problema țiganilor” nu se rezolvă așa cum vrea primarul nazist, deși ar fi unii care l-ar urma în entuziasmul lui exterminator. Problema, dacă există o problemă, este a statului care nu a făcut nimic vreme de decenii pentru a-i scoate pe acei oameni din starea de cruntă dependență de o alocație. Un stat eșuat, un stat care de 150 de ani nu este în stare să scoată o parte a poporului din sărăcie, umilință și analfabetism și care în loc să-și asume responsabilitatea acestui eșec dă vina pe originile etnice ale acestei părți a poporului român.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Delia MC Delia MC check icon
  Cel mai grav este că în fața a 3 probleme distincte oamenii nu știu care-i a mai rea. Aici cele 3 sunt: creșterea alocațiilor, problema țiganilor ( comportamentul inclusiv cel demografic) și ideile dlui primar. Că etnia rromă e o mare problemă asta știm toți, cerșetori, hoți, etc.
  Alocațiile, în valoarea de acum sunt o rușine.
  Premiul cel mare merge la afirmația primarelui. Domnul propune, nici mai mult nici mai puțin decât un teanc de hârtii pentru a primi ce? Adeverința de vită reproducătoare. O idee plăsmuită de miasmele din puțul gândirii dumnealui, o îmbinare de comunism, nazism (nu degeaba seamănă) plus birocrația neaoșă românească! Mie imi pare un pericol că unul care mai e și medic(!!!!) și primar aruncă în spațiul public o asemenea trăsnaie! Și unul și mai mare că unii îl aprobă.
  Dle primar-dr. Mengele de România, așteptăm cu interes demisia dvs de onoare. Dar tare ma tem că nu aveți așa ceva, oricum va doare în fund (vă citez) de cei ce va critică.
  Și încă: puteți impune cu forța: educație și civilizație. Vă vor mulțumi mai târziu. De altfel corectarea unor astfel de comportamente se face doar prin educație. O spune experiența celor care au reusit ceva in acest sens. De măsuri oligofrene și munți de dosare zău, suntem sătui.
  • Like 1
 • check icon
  Există probabil și o legătură etnică: țiganii veniți din vechiul Hindustan (India+Pakistan) erau probabil proscrișii Dalit, cei care erau greu adaptabili și „de neatins” acolo. Ei, era normal ca bună parte din ei să continue să fie greu adaptabili și „de neatins” și printre străini...
  Foarte mulți au demonstrat însă adaptabilitate, inteligență nativă și hărnicie, deci speranțe de integrare și progres există.
  • Like 1
 • Desigur, nu pot să fiu de acord cu propunerea cretinoidă a unui dobitoc de politician, dar nu pot nici să mă situez în extrema cealaltă! Și iată de ce!
  Uitați-vă în istorie și vedeți care sunt cauzele reale ale rasismului, discriminării pe criterii etnice și antisemitismului. Aceste realități, într-adevăr dureroase, nu au apărut din senin și a ne face că ele nu au nicio legătură cu etnia, este fie prostie, fie ipocrizie pură! Da, știu, ne vine tuturor greu să credem că o etnie anume are și un comportament anume, dar realitatea ne arată că acesta este crudul adevăr: anume că, indiferent de timp, loc și situație, comportamentul unei comunități și chiar al unei persoane, este influențat de etnia căreia îi aparține, oricât de cinic ar suna asta. Deplângem de exemplu situația țiganilor dând vina pe guvernanți că nu le fac și nu le dreg. Dar de ce să le facă și să le dreagă lor, țiganilor, în mod special, dacă de aceeași ”facere ” și ”dregere” avem parte toți ceilalți români? Observăm însă că rezultatul nu este același: țiganii continuă să aibă același comportament reprobabil, idiferent ce le-ai face! Cu excepțiile de rigoare, firește! Și știți care este culmea? În sinea lor, țiganii, ne disprețuiesc profund pe noi, românii, se consideră net superiori nouă, chiar dacă cei mai mulți dintre ei sunt la un nivel cultural extrem de scăzut, unii chiar analfabeți-analfabeți (totali, nu doar funcționali!). Apoi - antisemitismul! (Da, știu, termenul nu este deloc adecvat, dar aici vorbim numai din punct de vedere al sensului încetățenit, altfel semitice sunt numeroase popoare ale lumii care n-au nicio legătură cu evreii). Istoria ne arată că dintotdeauna evreii au o ”aplecare” particulară, caracteristică doar către anumite profesii și ocupații, și nu de puține ori în istorie au ajuns să le domine sau chiar să le acapareze în totalitate! Iar de aici și până la o reacție dură a restului populațiilor, total disproporționată și aberantă uneori (a se vedea nazismul cu a sa ”soluție finală”) n-a fost decât un pas! Poate nega cineva, de exemplu, că astăzi finanța mondială se află în totalitate în mâna evreilor? Atenție, eu nu-i acuz absolut deloc pentru asta, dimpotrivă - o spun cu admirație pentru inteligența și perseverența uluitoare cu care-și urmăresc interesele, fiindcă ei fac ceea ce fac pentru că pot și pentru că au față de cine să facă ceea ce fac!
  În fine, să mă leg și de ”nația” noastră românească. M-am convins demult că noi, românii, suntem depozitarii și perpetuatorii unor numeroase și îngrozitoare defecte de caracter care vin din negura istoriei și care, în condițiile libertății aiurea înțelese după 1989, ne-au adus, iată, într-un hal fără de hal! Precizez încă o dată: cu excepțiile de rigoare!
  În concluzie - a susține că etnicitatea nu are nicio influență asupra comportamentului individual și de grup este o mare prostie! P.S.: Legat oarecum de același subiect - a se vedea unde s-a ajuns astăzi în numele corectitudinii politice.
  • Like 3
  • @ Pătraşcu Marian
   Parerist check icon
   E clar, doar martienii merita sa traiasca. Toate celelalte etnii, natii sau rase sunt defecte.
   • Like 1
 • Problema este NU , ce a spus D-l Florea ;;
  --- Ce trebuie facut ,ca sa nu mai fie ,motive ,,sa mai spuna ce a spus !!!!
  -- De ani de zile ,se tot discuta si a ramas asa, ca romii sunt rromi ,, dar in Franta ,cand spargeau si furau ,francezii spuneaa ca ;;astia sunt romanii !! Si ne-au facut si ne fac de rasul lumii peste tot ,pe unde sunt. Precizez ca ,,
  --NU toti tiganii sunt ,rai , caci sunt si romani ,mai rai , Dar cei care sunt , rai ,distrug , sau nu produc nimic (asistatii sociali ) care sunt mereu in crestere alarmanta, In concluzie ,EI nu ,fac nimic util ptr societate ,,cu exceptia celor care ,muncesc , Se vad pe strada ,la maturat si curatenie ,caci pe altii nu-i prea vezi ! Parerea mea este ca poate nu ar trebui ,,,aratat cu degetul ,,,spre D-l Florea , ci mai degraba as elimina ,motivele ,,ptr care a facut-o ,!!Ar trebui analizate si eliminate ,,cauzele si apoi efectul ! Este un adevar , de care ,,nu vrem sa stim , peste tot ,valabil ,Daca analizam nr, detinutilor din puscarii ,70 % sunt romi-tigani ,!!!!!, La scoala nr, celor care lipsesc si trec in tabara ,analfabetilor ,sunt tiganii ,etc etc. Ce probleme ,au facut ,creeat in centrul Timisoarei , deci nu numai la Tg.Mures, apoi prin Bucuresti ,etc etc,,


  • Like 0
 • Tovarășul autor are aceiași abordare trompetistică cu a tovarășului Negruțiu, le recomand să citească articolul domnului Cristian Tudor Popescu pe aceiași temă, poate se deșteaptă și ei. P. S. Idealul progresist a dus la nenorociri similare, ba chiar a avut efecte mai grave comparativ cu idealul rasial, numărul morților e însă similar, extremiști si unii și alții și tot atât de bătuți în cap.
  • Like 0
  • @ Adrian Ionescu
   check icon
   Săracul de tine, ești confuz! Păi printre idealurile progresiste pe care le pomenești tu, figurează inclusiv idealul de a-i vaccina pe toți, chiar împotriva voinței lor!
   • Like 1
  • @
   Nu știu dacă te-ai vaccinat vreodată, sper că nu și sper să nici nu o faci vreodată.
   • Like 0
  • @
   Dumneavoastra aveti o obsesie...

   Si nici un raspuns pentru intrebarea - si comentariile de bun simt - ale altora, cum ar fi John Jonzz, si multi altii.

   Va intreb, din nou:

   1. Copilul dumneavoastra nu alege daca sa fie vaccinat sau nu. Dumneavoastra alegeti pentru el. Credeti ca va multumi daca face vreuna dintre bolile copilariei ca adult, si in consecinta, va ramane infertil sau desfigurat?

   2. Eu am sau nu am dreptul ca fiul sau fiica mea sa nu fie expusi unui copil care poate purta un virus cu consecinte foarte grave?

   3. Sunteti de acord sa fiti sanctionat penal daca alegerile dumneavoastra ucid sau distrug pe viata un alt copil?

   4. Veti intelege vreodata ca alegerea dumneavoastra pune in pericol toti copiii sub varsta de vaccinare si toate persoanele imunocompromise, cum ar fi bolnavii de cancer sub tratament?

   • Like 2
  • @ Maria Zamfir
   Nu înțelege, e un #finutz la modă. Dă-o dracu de știință și de date istorice medicale, ăștia știu mai bine, au citit ei pe net.
   • Like 1
  • @ Maria Zamfir
   Delia MC Delia MC check icon
   Super-argumentație dar...lupta de a convinge anti-vacciniștii e una pierdută din start. N-am văzut pe vreunul să renunțe la convingeri. Bine că sunt puțini și trăiesc deocamdată sub umbrela protecției celorlalți. Când umbrela va fi prea mică vor apărea din nou cazuri (au apărut deja dar poate nu " destule " ba și decese, din păcate). Nu aș vrea să fiu în pielea unuia din ei, atunci. Eu le doresc oricum sănătate!
   • Like 0
 • Sunt multe articole pe tema declaratiei primarului din Tg.Mures.
  Chiar in "Republica".
  Din pacate , nu poti raspunde la toate.
  Ideea e farte clara. Domnul primar este fascist. Chiar daca nu stie. Ideea asta era unul din caii de bataie ai fascismului. Si mai ales nazismului.

  Ramine o problema, care a mai fost evidentiata si de altii, in alte ocazii, cu politicieni ce fac declaratii ciudate: "Unde (dracu) ii gasiti?" Cum ii alegeti, formati si promovati? Vina nu este a lui, ci a sistemului care formeaza si promoveaza astfel de exemplare.
  • Like 2
 • Parerist check icon
  Sa rezolvi problema emaciparii unei parti a populatiei inapoiata e muuuult mai greu decat sa gasesti scuze pe baze etnice, rasiale, religioase samd.
  Insa nu doar rasistii au facut atrocitati. Atrocitati s-au facut si in numele religiei (si inca se fac in zone importante de pe glob, inclusiv in tari pe care noi le consideram aliatele sau partenerii nostri), in numele unor "patrii" pe care nimeni nu e capabil sa le defineasca exact, in numele unor ideologii politice, etc. Cat timp oamenii musca genul asta de iluzii si nu-si pun la indoiala convingerile vom avea parte de atrocitati.
  Acum 100 de ani, in zorii nazismului un Nobel (pentru fizica) spunea ca o miscare politica nu trebuie judecata dupa idealuri, ci dupa metodele pe care le foloseste. Nazistii la momentul respectiv inca erau la inceput, si aveau scopul declarat ca vor sa scape de coruptia aristocratiei, sa modernizeze si sa reconstruiasca Germania dupa dezastrul din ww1 etc. Probabil multi erau sinceri si convinsi de asta, pe hartie idealurile toate suna frumos, si orice neamt sanatos la cap si-ar fi dorit asta. Insa ceea ce i-a trezit un semal de alarma era ca in mancatoria academica, rivalii nazisti ai lui Einstein nu-l combateau incercand sa faca experimente/observatii care sa-i contrazica predictiile, sau sa-i gaseasca greseli in ipoteze sau in ecuatii, ci pentru ca era evreu. Aparusera deja discrepante dintre idealurile teoretice si realitatile practice. El personal desi era neamt crescut in spirit germanic, descoperise cultura anglo-saxona si ii admira pe americani. Admiratie care a tinut ... pana cand au folosit arma nucleara. Din nou o disprepanta intre valorile unei societati si mijloacele pe care le foloseste.
  Eu cred ca si dupa 100 ani are dreptate.
  • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult