Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Priviți cu atenție, e mai mult decât un „simplu” accident: mașina lui Daniel Chițoiu a făcut o breșă în zidul dintre lumea lor și lumea noastră

Accident Daniel Chițoiu

Foto: digi24.ro

Numeroase au fost situațiile în care o întâmplare oarecare, un accident, a scos la iveală mai mult și altceva decât întâmplarea însăși. Poate vă aduceți aminte finalul filmului Truman Show, cu Jim Carrey spărgând zidurile de carton care înconjurau orășelul idilic în care locuia pentru a descoperi astfel lumea reală. Cam așa avem acces și noi, în mod cu totul accidental, la realitatea cea mai reală a societății în care trăim.

Dintr-o asemenea perspectivă, putem să ne imaginăm accidentul produs de Daniel Chițoiu ca o breșă în zidurile cu care a ales să se înconjoare lumea celor bogați și puternici din care face parte și acest personaj. Doar în felul acesta, violent și întâmplător, aflăm câte ceva despre lumea lor: astfel, aflăm nu doar că a încălcat niște reguli de circulație, ci și că mașina pe care o conducea nu era înregistrată în declarația de avere. Aflăm chiar că această mașină nici nu ar trebuie să existe, pentru că veniturile lui Chițoiu nu ar avea cum să-i permită să dețină o asemenea mașină: personajul a lucrat toată viața la stat, cu un salariu bunicel, dar departe de a oferi unui bugetar posibilitatea de a deține o mașină de 50.000 de euro.

Toate acestea ne dau o indicație, dar nu mai mult, despre cum funcționează lumea unor asemenea oameni: venituri și bogății nedeclarate, surse de bani care nu pot fi spuse public, dispreț față de regulile vieții în comun și față de lege, dar și multă, multă lașitate.

Căci asemenea indivizi nu au avut niciodată curaj, ci doar tupeu. Tupeul este agresivitatea omului laș, a celui care știe că nu i se poate întâmpla nimic, pentru că e protejat, pentru că e în cârdășie cu alții asemenea lui care se susțin unii pe alții „la greu”, pentru că există întotdeauna un prieten-complice (polițist, medic, judecător...), care îi poate ajuta să scape când devine prea flagrant ceea ce fac.

Daniel Chițoiu a petrecut vreo patru zile internat la „terapie intensivă” la Floreasca. Patru zile în care a ocupat un pat de spital, din bani publici, luând locul cuiva care poate chiar avea nevoie de el. Toate acestea ca să câștige timp, să inventeze un alibi cu care, în bunul obicei al acestor oameni, să poată scăpa, încă o dată, de rigoarea legii. Iar în felul acesta mai aflăm – tot din întâmplare – și alte lucruri despre cum funcționează sistemul medical pentru „aleși” și pentru oamenii de rând.

Au murit doi oameni nevinovați. Dar noi am aflat acum numai despre aceștia doi ceva, pentru că, din întâmplare, s-a produs o breșa în zidul care desparte lumile.

Misiunea unei cetățenii active și a unei politici pentru oameni este să dărâme aceste ziduri, astfel ca în spatele lor să nu mai fie un loc pentru comiterea neîncetată de crime și fărădelegi.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Doar cu jurnalisti integrii mai putem progresa.
    • Like 0
  • Iv Stein Iv Stein check icon
    Ptr aputea combate mult mei suficient,coruptia,imorala so tote relele inradaciinate cronic,propun infintarea unui fond din care sa fie sprijiniti cei ce scot adevarul la lumea.Veti avea surprize de proporti
    • Like 0
  • Propun că: 1). Când ,,dragii" noștri demnitari,aleșii noștri și aleșii aleșilor noștri" se afla pe diferite șosele din tara,la volan sau cu sofer ( platit de.....știți voi cine),respectivele șosele sa fie închise circulației ,,nedemnitarilor",că tot avem polițiști cu burta.2)S-ar putea construi șosele (nu neapărat autostrăzi) paralele cu actualele șosele pe care să circule numai demnitarii.
    • Like 1
  • Propun că: 1). Când ,,dragii" noștri demnitari,aleșii noștri și aleșii aleșilor noștri" se afla pe diferite șosele din tara,la volan sau cu sofer ( platit de.....știți voi cine),respectivele șosele sa fie închise circulației ,,nedemnitarilor",că tot avem polițiști cu burta.2)S-ar putea construi șosele (nu neapărat autostrăzi) paralele cu actualele șosele pe care să circule numai demnitarii.
    • Like 0
  • Probabil masina este imprumut de la un fin sau nas recunoscator similar cu cazul fostului judecator CCR , Grebla. Ce atita mirare , omul mai in virsta fiind, nu a ami avut chef s-o puna de o nunta precum Olguta ca sa-si justifice averile.
    Deci Chitoi , Greble si Olgute o sa tot mai fie in toate partidele, atit timp cit societatea si justitia o sa tolereze specia. Aceasta specie se hraneste si infloreste de prostia majoritatii.
    Ce legatura are Chitoiu/Grebla/Olguta cu prostia romanilor se poate demonstra fara echivoc.
    Grebla scapat basma curata , probabil din cauza marii reforme in justitie a PSD , in loc sa se dea la fund si sa zica bogdaproste , cu ajutorul lichelelor din media este prezentat in postura de victima si de fapt cel mai important , si impostorul Grebla si lichelele care-l prezinta intr-o lumina de erou, sunt creditate si sustinute de o populatie bovina si inculta care nu are capacitatea sa-si puna o intrebare elementara: " Este normal ca un judecator CCR in Romania sa primeasca un cadou de 60,000 de EURO de la un om de afaceri ? "
    • Like 2
  • Va amintiti Eminescu?
    "Zdrobiti oranduirea cea cruda si nedeapta
    Ce lumea o imparte in mizeri si bogati" !
    Ar fi interesant de comentat dupa 30 de ani de democratie indigena...
    Va rugam domnilor politicieni ca, in virtutea cunostintelor voastre cel putin liceale, sa comentati.
    • Like 2
  • Alex Mag check icon
    Acest accident nefericit a scos la iveala o prejudecata care deja a devenit o rușine pentru societatea ns. Prima știre senzaționala: „Un conducător auto de 82 ani a fost implicat intr-un accident rutier….”, pune întrebarea legitima cum au ajuns persoanele in vârsta vedete de hot-news-uri? După ce s-a lămurit situația, nimeni nu a încercat sa retracteze acuzațiile indirecte nemeritate celor care poate nici nu au realizat ca au murit. Inclusiv argatul parveniților, Titi Aur, nu s-a putut stăpâni sa nu o dea cu condusul defensiv drept vina. Eu nu am inteles niciodată cum a ajuns un pilot de raliuri sa de sfaturi de trafic normal, care este echivalent cu sfatul unui trapezist de la circ cum sa te ții de balustrada. Sunt convins ca domnul de 82 de ani avea mai mulți km „la bord” decât Titi Aur. Idiot sa fii si puteai realiza din prima fotografie de la locului accidentului ca un mastodont de 2 tone, lansat si la viteza de legala de 100 km/h. a transformat sârmana Dacie intr-un popic pe care la invartit pe sosea. Fizica elementara de clasa a 7-a, pentru cine a frecventat școala.
    • Like 2
  • DESPRE SECTIA SPECIALA!
    Doresc sa ma alatur acestor comentarii cu doua argumente despre cei care judeaca in instanta aceste evenimente rutiere cu victime sau fara.
    Este vorba de instanta de la Sibiu-Alba Iulia.Pe scurt.
    1. Acum 3 ani in Sibiu seara un muncitor de la Apa Canal care era in timpul serviciului a fost strivit de catre jeepanul unuia cu 3% alcoolemie .Mort la datorie.Rezultatul dupa 3 ani:1 an cu suspendare definitiva,la Curtea de la Alba Iulia. S-a scris in Turnul Sfatului despre eveniment recent.
    2.Acum vreo 2 ani in Bucuresti ziua in amiaza mare,odrasla unui general in rezerva din SB,care era la acea data procuror DNA la Bucuresti ,cu vreo 2,% alcoolemie
    produce un accident in lant din fericire fara victime. Ca sa-l scape il muta la SB,tot procuror bineanteles,iar in 2019 se da sentinta definitiva :achitat si scoatere de sub urmarire penala,tot via Sibiu-Alba Iulia. Deci el este "curat" si instrumenteaza dosare penale acuma.S-a scris articol in Turnul Sfatului si despre acest caz.
    In timp vom afla si rezultatul accidentului cu cei doi morti si probabil ca ne vom da seama ca avem nevoie de o curatenie in Justitie si poate ca este buna aceasta Sectie Speciala dar neaservita politic si care sa judece astfel de sentinte.!!!!!
    • Like 2
  • Propunere de modificare Cod Rutier, cei care comit crime la volan sa nu mai poata detine permis auto pe viata?
    Iar in general cei implicati in omor sa nu mai poata beneficia de liberare conditionata sau condamnare cu suspendare sau amanarea executarii pedepsei?
    • Like 2
  • Chitoiu? Poate ar fi timpul -dar si locul- sa ne desteptam. Traim intr-o lume care de mult timp nu mai este a noastra. Nu avem cine sa ne pazeasca de noi insine. Nu cumva noi i-am dat voie acestui Chitoiu sa ne insele, escrocheze si chiar sa ne ucida fara a suporta consecintele? Nu cumva noi i-am permis sa se catere pe spinarea noastra? Noi, prin modul diferentiat de aplicare a legilor si functionare a justitiei? Nu cumva noi ar trebui sa judecam, apreciem si condamnam (daca este cazul)? Cine i-a permis si acceptat acestui "chtan" atitudinea nu numai sfidatoare dar si lasa, aducatoare de moarte? Noi. Noi ar trebui sa judecam, "JUDECATA POPORULUI", a celor 12 jurati furiosi care sa il condamne. Sau acel judecator care sa fie dator cu raspunderea personala a executarii pedepsei cuvenite dar si cu aplicarea ei. Desi adjectivele la adresa acestui reprezentant al clasei agresive si inutile nu sunt suficiente, este bine sa le inlocuim cu o atitudine ferma si neconcilianta. Sa vedem ce va urma, dincolo de internari inutile cu diagnostice fantoma.
    • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult