Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Fetița de 12 ani pe care o va cunoaște întreaga Europă povestește cât de greu i-a fost în pandemie. Andreea Mitruș: Mă uitam cu jind la competițiile de scrimă și așteptam să-mi vină și mie rândul

Andreea Mitruș

În 2016, pe când avea aproape 7 ani, Andreea Mitruș intra pentru prima dată într-o sală de antrenamente de scrimă. Un an și jumătate mai târziu, devenea vicecampioană națională de scrimă și începea să-și contureze un vis: să ajungă să câștige o medalie mondială sau chiar olimpică. Un vis pentru care se antrenează în fiecare zi.

„Scrima nu intra în sfera preocupărilor noastre, nu era un sport la care te gândești automat să-ți dai copilul, cum sunt baletul, fotbalul, tenisul sau înotul. Însă am cunoscut-o pe Andreea Doană (Pelei) fosta vicecampioană mondială de scrimă și antrenoarea lotului național. Ea era la Dinamo și tocmai forma o grupă de copii”, povestește Ana Maria Mitruș, mama Andreei.

Andreea a început antrenamentele împreună cu sora ei, cu doi ani și jumătate mai mare, Alexandra, care avea, la rândul ei, să devină extrem de pasionată de scrimă.

Când era mai mică, Andreea Mitruș nu și-ar fi imaginat că va ajunge să țină o sabie în mână și că o va face cu atâta pricepere. „Când am ținut prima sabie în mână a fost ceva Wow!, nu mai văzusem o sabie decât în filme. Îmi plăcea, dar de abia după primul campionat de copii, care nu a fost prea reușit, m-am gândit că pot să continui foarte bine acest sport. Iar după cel de-al doilea am devenit vicecampioană națională și medaliile la concursuri au început să vină”, povestește Andreea Mitruș.

Mama sa vorbește despre munca din spatele rezultatelor care vin. „Rezultatele vin după foarte multă muncă, dar e nevoie și de foarte mult suport din partea părinților și, evident, de antrenori - să nimerești antrenorii care să scoată din copil ce e mai bun. Când le-am dus la scrimă idea noastră a fost să facă sport, nu ne gândeam la altceva și în niciun caz la performanță. Dar am nimerit niște oameni extraordinari acolo, care au scos din fete și din Andreea ceea ce noi nu știam că poate să existe. În al doilea campionat național a ieșit vicecampioană națională și atunci a fost declicul în care Andreea și-a dat seama că se poate mai mult decât să facă un sport de agrement”, spune ea.

În fiecare zi a săptămânii, programul Andreei arată la fel: dimineață antrenamente de scrimă, apoi școală până la ora 6, iar de la 7 teme. Sâmbăta, are asalturile - competițiile interne cu colegele de la Dinamo. „Unele antrenamente sunt mai grele. Pe lângă antrenamentul de scrimă, există antrenamentul fizic pe pe care îl fac pe stadion, cu un preparator fizic și acela este cel mai greu”, explică sportiva/ În prezent, se antrenează cu Irina Covaliu, videcampioană mondială 2001, și Alexandru Chiculita, mediat cu bronz la Olimpiada din 1984, care l-a antrenat și pe Mihai Covaliu.

„Efortul este colosal”

Însă fără acea pregătire fizică serioasă nu ar putea rezista în competiție. Așa cum nu ar putea rezista nici fără o minte antrenată. De pe margine, mama ei are dimensiunea efortului fizic și mental. „Pregătirea fizică este esențială, altfel nu rezistă, un concurs durează și 6-7 ore, timp în care trag într-una. Și echipamentul e foarte complicat, cu multe straturi unul peste altul, inclusiv cu masca pe față și la final sunt toate ude fleașcă. Efortul este colosal, însă dacă ești doar bun fizic și ai doar rezistență nu reușești. Trebuie să ai și pregătirea mentală, este ca și când ai face sport în timp ce faci șah. În timp ce te miști, trebuie să pregătești fiecare atac al tău, să anticipezi ce face adversarul și nu doar următoarea mișcarea, ci o înșiruire mai lungă de scheme. Pentru părinții cărora le e teamă că sportul poate afecta școala, ei bine, scrima ajută foarte mult, pentru că îi învață pe copii să fie mai echilibrați și mai responsabili. e un pachet complet. Sportul și școala se potențează reciproc”, a văzut Ana Maria Mitruș.

„Mă uitam cu jind la competiții și așteptam să-mi vină și mie rândul”

Andreea este o sportivă în ascensiune. La 12 ani are viitorul înainte și trebuie să se antreneze pentru a evolua. Lucrurile nu au fost însă ușoare pentru sportivi atunci când sălile de antrenament s-au închis din cauza pandemiei. Andreea nu a cedat și și-a continuat antrenamentele în curte. „Am primit programul și din martie până în iunie m-am antrenat acasă. Apoi au început antrenamentele afara, iar din august în sală”, își amintește ea. I-au lipsit însă competițiile. „Când s-au reluat, s-au reluat întâi la cei mari și mă uitam cu jind și așteptam să-mi vină și mie rândul”, spune ea.

Din cauza pandemiei, evenimentele sportive au fost amânate sau anulate pe tot cuprinsul lumii. Printre acestea acestea. și Campionatul European de Fotbal care ar fi trebuit să aibă loc în 2020, dar devine realitate de-abia acum, în 2021.

Pe teren la Campionatul European de Fotbal

Andreea este unul dintre copiii talentați invitați de Volkswagen pe teren, pentru a da startul meciurilor de la UEFA EURO 2020 care vor avea loc la București. „Volkswagen a ales să ofere acestor copii o experiență în contextul UEFA EURO 2020 pentru a sublinia grija pentru un viitor sustenabil. Copii cu performanțe în domeniile lor, care au păstrat energia indiferent de condiții, și au decis să folosească 2020 pentru a se pregăti, pentru a se antrena mai departe și a-și construi drumul către visul lor”, spun reprezentanții companiei.

„O să am emoții, dar emoțiile nu se compară cu cele pe care le am în meciurile mele”, spune ea. Competițiile de scrimă s-au reluat, însă fără public, iar Andreei Mitruș îi lipsesc încurajările familiei de pe marginea. Mama ei o urmărește din fața ecranului. „Nu este permis accesul în sală, dar s-a rezolvat cu transmisia online. În condiții normale, este o atmosferă frumoasă la competițiile de scrimă. E interesant să îți vezi copilul și să nu prea înțelegi ce face. Pentru că, dacă îl vezi la înot, la tenis, la fotbal, cu toții ne pricepem și înțelegem ce se întâmplă. Dar la scrimă e foarte greu să înveți toate mișcările, de multe ori te uiți doar pe tabela de marcaj și așa îți dai seama. Sunt niște mișcări atât de agile și de fine și arbitrii au nevoie uneori de video. Noi din sală așteptăm să vedem tabela de marcaj sau cum ridică arbitrul mâna. E clar că unde a ridicat mâna acolo e punctul”, spune Ana Maria Mitruș.

Andreea Mitruș visează să ajungă la campionatele mondiale și la olimpiadă, iar apoi să devină antrenoare de scrimă. Și îi încurajează și pe alți copii să se apuce de sport. „Le-aș da sfatul să facă un sport, cu mare plăcere, pentru că nu pierd nimic. E un lucru frumos și merită. Nu ai de ce să nu faci un sport, chit că îl faci doar ca să te întreții. Te distrezi, îți faci prieteni, sunt numai beneficii.”

Volkswagen a ales să ofere acestor copii o experiență în contextul UEFA EURO 2020 pentru a sublinia grija pentru un viitor sustenabil. Copii cu performanțe în domeniile lor, care au păstrat energia indiferent de condiții și au decis să folosească 2020 pentru a se pregăti, pentru a se antrena mai departe și a-și construi drumul către visul lor.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult