Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Un copil care va fi cunoscut de întreaga Europă. Theodor Vasile, la 13 ani, este cel mai mic membru al echipei de robotică ce a câștigat aurul la campionatul internațional: Vreau să construiesc cât mai mulți roboți medicali!

Theodor Vasile

România a obținut recent o nouă medalie de aur la robotică. Echipa noastră a demonstrat că a fost cea mai bună la campionatul internațional găzduit de Rusia. La 13 ani, Theodor Vasile este cel mai mic dintre membrii AutoVortex, echipa câștigătoare fiind la a opta medalie internațională de aur.

Cel mai mare vis al lui Theo este să aibă propria afacere cu roboți medicali și să-și ajute sora, care se pregătește pentru Medicină. „Peste 10 ani mă văd făcându-mi o firmă de roboți și lucrând la ea foarte mult. Vreau să construiesc cât mai mulți roboți medicali. M-am gândit la un robot medical care să realizeze operații de finețe, pe care nu le poate face mâna omului. Doresc să construiesc și roboți care să facă treburi casnice și să vând cât mai mulți la firme care să construiască mașini”, ne-a povestit Theodor Vasile zilele trecute.

Mai întâi, însă, visează să ajungă să lucreze pe Wall Street. „Eu mă gândeam ca în anul dintre liceu și facultate să mă duc să iau un internship, poate pe Wall Street, să învăț la o companie care investește în capital de risc. Să învăț un an. Mai întâi o să mă angajez și o să am experiență, așa că o să am un avantaj la angajare, la o firmă mai bună”.

Prima întâlnire a lui Theodor cu robotica a avut loc la vârsta de 11 ani, când mama sa l-a dus să urmărească un concurs la Sala Polivalentă, în București. Acolo puștiul a simțit, întâia oară, cum roboții prind viață. A fost de-a dreptul fascinat. „Wow! Vreau să mă joc și eu cu el, pot să îl conduc?”, l-a întrebat puștiul, într-o pauză, pe unul dintre driverii echipei. A rămas alături de echipă, până la sfârșitul concursului și a trăit din plin emoțiile competiției și bucuria succesului.

„În mintea lui, era parte a echipei, încă de atunci. Nu știa dacă îl primește profesorul, dar el a stat acolo. I-a plăcut foarte tare să conducă robotul, să-l vadă cum se mișcă. A venit acasă tare entuziasmat, numai despre asta vorbea”, descrie mama lui Theodor primul contact al băiatului cu lumea roboților.

Curând avea să își dea seama câtă muncă, energie, imaginație și perseverență se ascund în crearea unui robot. A fost primit în echipă, unde a început să descifreze tainele roboticii, alături de antrenorul său.

Cel mai solicitant este înainte de concursuri. Timp de trei - patru luni, vinerea și sâmbăta, până la ore târzii din noapte, Theodor trudește alături de echipa sa - tineri frumoși, cu vârste între 13 si 18 ani – ca să termine la timp roboții care intră în luptă.

În competiții, fiecare are rolul său, însă la club antrenorul îi pregătește pe toți să poată îndeplini orice sarcină. La concursul din Rusia, Theodor a fost coach, îi ajuta pe cei ce manevrau roboții. Visează însă să participe la ediția în care să fie driver. Iar asta îi dă o energie fantastică.

„Are o mare pasiune pentru roboți, calculatoare. Face și cursuri de programare. Programare învață și la clubul de robotică. Când era mic mai șurubărea acasă, nu doar mașinuțe, orice fel de chestie construibilă, nu conta ce este”, continuă mama lui Theodor.

În clubul din Universitatea „Politehnica” unde se află „laboratorul” în care iau naștere roboții, liceenii din echipă construiesc un robot de la zero, îl proiectează, scot piesele la o imprimantă 3D, îl programează și pilotează cu ajutorul unor joy-stick-uri.

Îndrumați de mentori și antrenori, elevii sunt încurajați să își dezvolte abilități din domeniul științei, tehnologiei, ingineriei și matematicii, în timp ce învață importanța muncii în echipă și a inovației. Multă pasiune, discuții uneori aprinse, idei care duc la idei noi. Când își dau seama pe parcurs ce trebuie să facă, se simt motivați să continue. Totul pentru împlinirea unui vis – să concureze și să câștige lupta în fața roboților creați de alți elevi la fel ca ei.

Tema competițiilor internaționale este mereu alta. Anul acesta, roboții a trebuit să adune inele cu diametrul de circa 12 centimetri și să le arunce cât mai sus, la un coș. Roboții folosesc și un algoritm propriu de inteligență artificială pentru detectarea automată a inelelor, într-una dintre etapele concursului. 

Theodor a participat până acum la mai multe competiții interne și internaționale, alături de AutoVortex: Rusia și SUA sunt numai două dintre țările de unde echipa a venit cu premii. Iar motivația este cu atât mai mare cu cât, la campionatul de robotică FTC din SUA, de exemplu, vin reprezentanți ai marilor agenții guvernamentale și ai companiilor, precum Google, Microsoft, Boeing sau NASA, pentru a-i recruta pe tinerii talentați. Universități americane acordă burse pentru copiii participă la Campionatul Mondial. „Dacă ai ajuns acolo ești eligibil pentru o bursă, iar pentru copii aceasta este o portiță demnă de luat în seamă”, spune coordonatorul AutoVortex, Ionuț Panea.

„Vrem să vedem reacția pură a oamenilor în fața unui robot umanoid”

Acum copiii se pregătesc pentru un concurs în India, care va fi susținut online și unde România va fi reprezentată de 4 echipe.

Anul trecut echipa AutoVortex a construit și un prim robot asistent medical, care are ca scop limitarea contactului uman, în spitale, dintre doctor, cadre medicale și pacient, împiedicând, astfel, răspândirea coronavirusului. Un alt proiect a fost un robot umanoid, de mărimea unui copil, care poate fi folosit ca promoter pentru magazine sau centre medicale. „Căutăm un proiect concret din partea unei firme sau a unei entități pentru a ști că avem un buget asigurat pentru ce construim. Vrem să vedem reacția pură a oamenilor în fața unui robot umanoid, pentru că în viitor cam la asta o să asistăm. În afară de roboțeii de luptă, cu scop educațional, vrem să încercăm să dezvoltăm o ramură cu tentă economică, în care să creăm anumite proiecte concrete, să aplicăm tot ce am învățat, dar pentru lumea reală”, ne-a dezvăluit Ionuț Panea.

Robotica, un antrenament pentru viață

Robotica nu este însă doar despre programare, mecanică, proiectare și construire. „Robotica le dezvoltă copiilor abilități extraordinare. Pe lângă abilitățile tehnice, competiția le formează și abilitățile de cooperare, de negociere. E și un fel de antrenament de viață, sunt o comunitate foarte frumoasă. Ionuț le este și prieten și confident. Visul lui e să facă roboți cu copiii, să inventeze totdeauna lucruri noi”, ne spune mama lui Theodor Vasile.

Cum vede Theo roboții în viitor? „Îi văd mult mai dezvoltați decât în ziua de azi, iar noi oamenii îi vom folosi cât mai mult, ca să ne bucurăm de toate beneficiile”. Nu crede că roboții vor înlocui cu totul munca oamenilor. „Locurile de muncă nu vor fi pierdute, deoarece foarte multe companii care vor face roboți, în fabrici, trebuie să aibă angajați”.

Cea mai mare puternică emoție pe care spune că a simțit-o a fost la cea mai recentă victorie. „În Rusia, m-am emoționat foarte tare atunci când am bătut recordul de puncte european, în concurs. Dar din păcate a fost doborât, la un meci după noi”.

„Oare s-ar putea inventa vreodată un robot care să-ți facă temele?”

La școală Theodor nu are neapărat o materie preferată, învață la toate - „oare s-ar putea inventa vreodată un robot care să-ți facă temele?”. „Nu crede că poate el să inventeze un robot care să facă lecțiile, dar i-ar plăcea”, râde mama puștiului.

De cinci ani, seara merge la baschet, sportul său favorit. Până să ajungă la robotică, visa să ajungă un nou Michael Jordan. În pandemie, regretul său cel mai mare a fost că nu s-au mai ținut antrenamentele.

Înainte de baschet, Theo mergea la antrenamente la fotbal, unde era portar. Cu atât mai mare a fost bucuria lui, când a aflat că este unul dintre copiii talentați invitați de Volkswagen pe teren, pentru a da startul meciurilor de la EURO care vor avea loc la București. „Volkswagen a ales să ofere acestor copii o experiență în contextul UEFA EURO 2020 pentru a sublinia grija pentru un viitor sustenabil. Copii cu performanțe în domeniile lor, care au păstrat energia, indiferent de condiții, și au decis să folosească 2020 pentru a se pregăti, pentru a se antrena mai departe și a-și construi drumul către visul lor”, spun reprezentanții companiei. 

„Theodor s-a născut în Spania și îl admiră pe Lionel Messi, iar echipa sa favorită din Europa este Barça. Până când va ajunge să meargă cu fotbaliștii de la EURO vrea să se pună la punct, pentru că face și cursuri de germană, și să poată să vorbească puțin cu jucătorii din Austria”, ne spune mama.

În timpul său liber, lui Theo îi place să meargă cu bicicleta, să se vadă cu prietenii și colegii în parc, face cățărări, merge la carting.

„Este un puști determinat, încăpățânat, cu un suflet foarte frumos, cu o voință și capacitate de adaptare destul de mare și o răbdare fenomenală. Le are și pe celelalte - „nu îmi plac temele” – să nu credeți că suntem de la Marvel, din filmele cu super-eroi”, zâmbește mama. „Are și zile în care nu are chef să facă nimic. Dar e un copil foarte profund, nu judecă pe alții, dacă e ceva ce nu îi convine, se retrage”, îl descrie mama pe Theo.

Volkswagen a ales să ofere acestor copii o experiență în contextul UEFA EURO 2020 pentru a sublinia grija pentru un viitor sustenabil. Copii cu performanțe în domeniile lor, care au păstrat energia indiferent de condiții și au decis să folosească 2020 pentru a se pregăti, pentru a se antrena mai departe și a-și construi drumul către visul lor.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Avem nevoie de "Theodori" pe care sa-i platim regeste, nu cohorte de politicieni peltici si inculti care acumuleaza doar grasime personala.
    Felicitari Theodor!
    • Like 1
  • Da aceasta categorie de pusti trebuie realmente sprijiniti si incurajati si nu miloasa DEZABILITATE lacrimogena. Acesti pusti pot schimba perceptia la nivel de grup restrans a celor care au curiozitate pasiune visuri si realizari prin efort corelat colectiv DAR nu a majoritatii pustimii care sunt "indoctrinati" gresit educativ sau mediatic spre o natiune bleaga de fotbal tip pacanea. Da este o diferenta intre generatiile promotoare banalul este super promovat pentru ca il intelege orice neica nimeni sofistecariile ca nu sunt in trend presa pasagera. Robotica din pacate un efort foarte mare implicand familii instarite munca de echipa inclusiv familiala nu numai colegiala cheltuieli cu deplasarea sponsorizari carte multa nopti pierdute etc.etc doar pentru acea felie de fericire si ajungerea in elita tehnologica....cati copii si cate familii ar fi dispuse la acest sacrificiu financiar investitional dar mai ales uman din punct de vedere al efortului ?...nu multe...desi nu este imposibil cazuri de reusita fiind DAR cu regret Romania pierzandu-i definitiv. Un alt aspect din ce-am mai citit si vizionat despre roboti este factorul INOVATIV mereu trebuie sa fii inaintea adversarului cu un plus de tehnologie pentru a castiga ne putandu-te baza numai pe IDEE sau IMAGINATIE fara sa o si materializezi in produsul finit programabil.....iar din pacate tehnologia vine la pachet din occident si foarte scumpa desi o personalizezi sa lucreze romaneste. Spicuind din articol "luptele de roboti" : cunosc oarecum formatul dar este destul de vechiut cam de 10-12 ani facandu-se aceste competitii unde colegiile sponsorizeaza cu burse castigatorii celui mai rezistent robot din arena iar pustii romani sunt destul de noi veniti pe piata n-as putea spune daca si "cei mai buni" din punct de vedere ai andurantei. Da multe sporturi si pasiuni diferite de miuta pot fi macar promovate mai mult daca nu sprijinite pentru ca in fond acestor pusti inventivi inovatori cu adevarat valorosi prin joburile lor care tin mai ales de inteligenta nu numai inginerie sau lego aplicat de fapt viitorul le surade. Ei vor fi aceea care se vor juca cu masele inculte cu efect de turma asta dupa ce se vor imbogati iar media le va sta la picioare.
    • Like 1
    • @ HyperX Radu Panaitescu
      Sunt pentru sprijinirea copiilor supradotati , desigur , dar si cei speciali trebuie sa constituie preocuparea noastra ! De fapt , toti copii , indiferent de ce vor sa faca in viata : sport , diverse meserii ,studii , trebuie sprijiniti si incurajati din toate puterile noastre ! Insa nu trebuie sa uitam ca sunt si copii fara vina care au nevoie de ajutorul nostru . De mult ajutor din partea noastra . Dupa parerea mea suntem corigenti la orice forma de sprijin acordat copiilor ! Se fac pasi , de acord , insa insuficienti fata de nevoile lor .
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult