Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Șeful Wagner invadează Rusia: Evgheni Prigojin pornește o operațiune militară specială în propria țară

Prigojin îndeamnă la revoltă

Nimeni nu poate anticipa cum și cât de repede se va termina criza de la Moscova și ce urmărește cu adevărat Prigojin. Lucrurile pot evolua în orice direcție, de la un război civil, la înlăturarea conducerii armatei și calmarea rapidă a tensiunilor. Cei care se bucură că scaunul lui Vladimir Putin ar putea să se clatine au și motive de neliniște - există suficiente personaje care se încălzesc de pe margine să-i ia locul și care ar putea fi mai imprevizibile, inconștiente și periculoase decât actualul președinte al Federației Ruse.

Este Prigojin nebunul cu ajutorul căruia Vladimir Putin va forța schimbarea conducerii armatei ruse? A acumulat șeful Wagner suficientă putere și influență încât să dărâme actualul sistem de la Moscova? Visează Prigojin să preia puterea? Este revolta sa doar un drum sinucigaș care se va închide brusc? Riscă Rusia să intre în război civil? Poate un astfel de conflict să creeze un vid de putere care să se umple rapid de grupurile de interese de la Kremlin? Poate Rusia să încapă pe mâna unui lider mai inconștient decât Vladimir Putin, care să se joace de-a războiul nuclear? Toate scenariile sunt posibile, însă nu săriți în sus de bucurie - e devreme pentru a trage concluzia că Vladimir Putin pică. 

Faptele, așa cum sunt acestea cunoscute la această oră:

 • Fondatorul grupului de mercenari Wagner acuză comandamentul rus că a organizat atacuri asupra taberelor în care se află mercenarii. Reprezentanții armatei ruse neagă oficial acuzele, scriu AFP și Reuters, citate de Hotnews.
 • Prigojin a anunțat că are 25 de mii de oameni care sunt gata să moară pentru a-i elibera Rusia. El a îndemnat la revoltă împotriva înaltului comandant rus și le cere rușilor, în special soldaților, să i se alăture.
 • În mediul online a fost publicată o înregistrare video în care apare Evgheni Prigojin, care pare să se afle în cartierului general militar din sudul Rusiei, la Rostov pe Don. Surse dinspre grupul paramilitar Wagner susțin că soldații ruși din Rostov pe Don ar fi răspuns pozitiv la apelurile de revoltă ale lui Prigojin. În cea mai recentă înregistrare a lui Prigojin, acesta anunță că pozițiile militare din Rostov pe Don se află sub controlul Wagner.

Mihail Hodorkovski, îi îndeamnă pe ruși să-l sprijine pe Evgheni Prigojin, relatează Digi24.ro, care citează BBC. „Și diavolul ar trebui ajutat dacă ar decide să meargă împotriva acestui regim! (...) Dacă acest bandit (dl Prigojin) vrea să-l deranjeze pe celălalt (dl Putin, n.r.), nu este momentul să faci figuri, este momentul să ajuți''.

 • BBC scrie că autostrada M4 a fost închisă la granița dintre regiunile Lipețk și Voronej, citându-l pe guvernatorul din Lipețk. Această arteră- M4- face legătura între Moscova și regiunile sudice, inclusiv Rostov pe Don, scrie G4media.
 • Serghei Sobyanin, primarul Moscovei, a scris pe Telegram că în capitala Rusiei sunt luate măsuri antiteroriste, spune potrivit BBC, citat de News.ro.
 • Serghei Surovikin, supranumit „Generalul Armaghedon”, apare într-o înregistrare video făcând apel la mercenarii Wagner să nu asculte ordinele lui Prigojin. „Împreună cu voi, am parcurs un drum dificil. Împreună cu voi, am luptat, ne-am asumat riscuri, am suferit pierderi, dar am învins împreună. Suntem din același sânge. Suntem războinici. Vă cer să vă opriți. Inamicul așteaptă ca situația noastră politică internă să se agraveze. Nu ar trebui să facem jocul inamicului în această perioadă dificilă pentru țară. Trebuie înainte de a fi prea târziu: să ne supunem voinței și ordinului președintelui ales de popor al Federației Ruse. Opriți coloanele și întoarceți-le la pozițiile lor permanente și la locurile de concentrare. Toate problemele trebuie rezolvate cu mijloace civile numai sub conducerea Comandantului Suprem al Forțelor Armate Ruse”.
 • Nu este o lovitură de stat militară”, spune Prigojin într-o înregistrare audio atribuită lui și postată pe Telegram. „Este un marș pentru dreptate. Acțiunile noastre nu interferează în niciun fel cu trupele."
 • Agenția rusă TASS anunță oficial că Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a deschis un dosar penal împotriva lui Evgheni Prigojin pentru apel la revoltă armată.

Generalii ruși acuză lovitura de stat a lui Prigojin

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Marius check icon
  Pana la urma au cazut la pace prin intermediul lui Lukasenko cel putin asa de fatada dar eu unul nu cred ca Prigojin va prinde sfarsitul anului pentru ca Putin nu il va ierta pentru ce a facut. Eu cred ca totul a inceput de la unele declaratii in care Prigojin si-a permis cam multe in acceptiunea lui Putin si anume sa critice armata rusa si atunci au vrut sa il traga pe linie moarta pe Prigojin doar ca acesta are armata si e cam greu in aceste conditii si atunci au vrut sa-i i-a armata si i-au cerut ca mercenarii Wagner sa semneze contracte cu armata rusa si Prigojin si-a dat seama ca ar putea ramane descoperit (fara armata) si atunci ar fi usor de eliminat si atunci a pornit aceasta rebeliune dar declarativ a spus ca se indreapta impotriva comandatilor armatei pentru ca acesti nu au nici atatia sustinatori ca Putin si pentru ca oricum daca il lasa pe Putin fara oamenii lui de la conducerea armatei practic il lasa fara armata deci devenea vulnerabil.
  • Like 1


Îți recomandăm

Cătălin Vasile, NN România

În acest an, NN România a creat primul fond de burse pentru viitori antreprenori, care susține tineri cu posibilități financiare limitate să urmeze studii aplicate de business la EA – The Entrepreneurship Academy.

Citește mai mult

Pasarea in vazduh

„Bilete Brâncuși sold out” este mesajul aproape permanent afișat la centrul de informații al Muzeului Național de Artă Timișoara unde, până 28 ianuarie 2024, se desfășoară expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”.

Citește mai mult