(Foto: Guliver/Getty Images)
„Acele țări UE care sunt acuzate de subminarea principiilor democratice ori de inacțiune în privința luptei anticorupție și garantării independenței judiciare provin din est. Printre ele se numără Ungaria, Bulgaria și România, pe lângă Polonia”, scrie joi într-o analiză publicată de Financial Times, potrivit Hotnews.
Publicația scrie că Polonia primește cele mai multe fonduri de la Uniunea Europeană dintre statele din estul Europei.
„Polonia primește cei mai mulți bani. Germania și țările care gândesc la fel ca ea susțin că următorul buget ar trebui să condiționeze finanțarea de respectarea valorilor UE. Însă această amenințare s-ar putea să-i alarmeze pe politicienii PiS mai puțin decât își imaginează unii europeni din Vest. Eu l-am auzit pe Mateusz Morawiecki, noul premier polonez, declarând că el s-ar bucura de o asemenea șansă de a vindeca dependența economiei poloneze de subvențiile UE”, se arată în analiza din Financial Times.
Comisia Europeană a activat miercuri, în cazul Poloniei, Articolul 7, pentru a sancționa schimbările legislative care au drept consecință slăbirea sistemului judiciar din această țară. Procedura, una fără precedent, ar putea lăsa Polonia fără drept de vot în Consiliul Europei.
Președintele Klaus Iohannis a avertizat ieri că există un risc evident de activare a articolului 7 în cazul României, ca în cazul Poloniei, dacă legile Justiției vor fi adoptate în forma de acum.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.