Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Financial Times enumeră România între țările UE „acuzate de subminarea principiilor democratice ori de inacțiune în privința luptei anticorupție și garantării independenței judiciare”

justitie

(Foto: Guliver/Getty Images)

„Acele țări UE care sunt acuzate de subminarea principiilor democratice ori de inacțiune în privința luptei anticorupție și garantării independenței judiciare provin din est. Printre ele se numără Ungaria, Bulgaria și România, pe lângă Polonia”, scrie joi într-o analiză publicată de Financial Times, potrivit Hotnews.

Publicația scrie că Polonia primește cele mai multe fonduri de la Uniunea Europeană dintre statele din estul Europei.

„Polonia primește cei mai mulți bani. Germania și țările care gândesc la fel ca ea susțin că următorul buget ar trebui să condiționeze finanțarea de respectarea valorilor UE. Însă această amenințare s-ar putea să-i alarmeze pe politicienii PiS mai puțin decât își imaginează unii europeni din Vest. Eu l-am auzit pe Mateusz Morawiecki, noul premier polonez, declarând că el s-ar bucura de o asemenea șansă de a vindeca dependența economiei poloneze de subvențiile UE”, se arată în analiza din Financial Times. 

Comisia Europeană a activat miercuri, în cazul Poloniei, Articolul 7, pentru a sancționa schimbările legislative care au drept consecință slăbirea sistemului judiciar din această țară. Procedura, una fără precedent, ar putea lăsa Polonia fără drept de vot în Consiliul Europei. 

Președintele Klaus Iohannis a avertizat ieri că există un risc evident de activare a articolului 7 în cazul României, ca în cazul Poloniei, dacă legile Justiției vor fi adoptate în forma de acum.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult