Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Comisia Europeană declanşează Articolul 7 al Tratatului UE împotriva Poloniei, după reformele controversate în justiție

Frans Timmermans

(Foto: Guliver / Getty Images)

Comisia Europeană a adoptat o măsură fără precedent şi a impus sancţiuni Poloniei pe care o acuză că încalcă prin reforme judiciare valorile democratice de bază ale Uniunii Europene, potrivit News.ro, care citează The Associated Press.

CE a declanşat Articolul 7 al Tratatului UE, o procedură care poate conduce la pierderea drepturilor de vot ale Varşoviei în Consiliul European.

Articolul 7, prezentat drept „opţiunea nucleară”, nu a mai fost folosit împotriva vreunui stat membru UE până acum.

„Facem asta pentru Polonia și pentru cetățenii ei. Fiecare cetățean al UE are nevoie de independența justiției. Puterea UE și a pieței libere stă în egalitatea în fața legii. Judecătorii trebuie să fie capabili să lucreze independent de politică. Sistemele juridice care funcționează astfel fac statele mai puternice”, a spus Frans Timmermans, vicepreședinte al Comisiei Europene.

„Nu este vorba doar despre Polonia, ci despre Uniunea Europeană în ansamblu”, a adăugat Timmermans.

Măsura este considerată un semn al îngrijorării profunde a europenilor faţă de reformele guvernemantale controversate în domeniul justiţiei.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Politicienii prosti din Polonia , ca si cei de la noi , au impresia ca UE este un fel de URSS mai voalat. Se inseala amarnic . Au intrat intr-o corporatie unde faci ce trebuie si unde este necesar sa ai profit , altfel postul tau este scos la liber. Asta nu au inteles comunistii si lingaii de la noi si din Polonia.
    • Like 0
    • @ Adrian Tomescu
      Pai aia din Polonia nu sunt comunisti, vor sa faca reformele respective tocmai pentru a umple puscariile cu comunisti si cu prietenii lor, ceea ce le provoaca frisoane europenilor. Mai ales cand principalul vizat e chiar seful comisiei europene.
      Noi putem sta linistiti, reformele PSD vizeaza protejarea comunistilor de puscarie, asa ca UE nu are motive serioase de alarma.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult