Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Comisia Europeană declanşează Articolul 7 al Tratatului UE împotriva Poloniei, după reformele controversate în justiție

Frans Timmermans

(Foto: Guliver / Getty Images)

Comisia Europeană a adoptat o măsură fără precedent şi a impus sancţiuni Poloniei pe care o acuză că încalcă prin reforme judiciare valorile democratice de bază ale Uniunii Europene, potrivit News.ro, care citează The Associated Press.

CE a declanşat Articolul 7 al Tratatului UE, o procedură care poate conduce la pierderea drepturilor de vot ale Varşoviei în Consiliul European.

Articolul 7, prezentat drept „opţiunea nucleară”, nu a mai fost folosit împotriva vreunui stat membru UE până acum.

„Facem asta pentru Polonia și pentru cetățenii ei. Fiecare cetățean al UE are nevoie de independența justiției. Puterea UE și a pieței libere stă în egalitatea în fața legii. Judecătorii trebuie să fie capabili să lucreze independent de politică. Sistemele juridice care funcționează astfel fac statele mai puternice”, a spus Frans Timmermans, vicepreședinte al Comisiei Europene.

„Nu este vorba doar despre Polonia, ci despre Uniunea Europeană în ansamblu”, a adăugat Timmermans.

Măsura este considerată un semn al îngrijorării profunde a europenilor faţă de reformele guvernemantale controversate în domeniul justiţiei.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Politicienii prosti din Polonia , ca si cei de la noi , au impresia ca UE este un fel de URSS mai voalat. Se inseala amarnic . Au intrat intr-o corporatie unde faci ce trebuie si unde este necesar sa ai profit , altfel postul tau este scos la liber. Asta nu au inteles comunistii si lingaii de la noi si din Polonia.
    • Like 0
    • @ Adrian Tomescu
      Pai aia din Polonia nu sunt comunisti, vor sa faca reformele respective tocmai pentru a umple puscariile cu comunisti si cu prietenii lor, ceea ce le provoaca frisoane europenilor. Mai ales cand principalul vizat e chiar seful comisiei europene.
      Noi putem sta linistiti, reformele PSD vizeaza protejarea comunistilor de puscarie, asa ca UE nu are motive serioase de alarma.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult