Sari la continut

De patru ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește patru ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Comisia Europeană declanşează Articolul 7 al Tratatului UE împotriva Poloniei, după reformele controversate în justiție

Frans Timmermans

(Foto: Guliver / Getty Images)

Comisia Europeană a adoptat o măsură fără precedent şi a impus sancţiuni Poloniei pe care o acuză că încalcă prin reforme judiciare valorile democratice de bază ale Uniunii Europene, potrivit News.ro, care citează The Associated Press.

CE a declanşat Articolul 7 al Tratatului UE, o procedură care poate conduce la pierderea drepturilor de vot ale Varşoviei în Consiliul European.

Articolul 7, prezentat drept „opţiunea nucleară”, nu a mai fost folosit împotriva vreunui stat membru UE până acum.

„Facem asta pentru Polonia și pentru cetățenii ei. Fiecare cetățean al UE are nevoie de independența justiției. Puterea UE și a pieței libere stă în egalitatea în fața legii. Judecătorii trebuie să fie capabili să lucreze independent de politică. Sistemele juridice care funcționează astfel fac statele mai puternice”, a spus Frans Timmermans, vicepreședinte al Comisiei Europene.

„Nu este vorba doar despre Polonia, ci despre Uniunea Europeană în ansamblu”, a adăugat Timmermans.

Măsura este considerată un semn al îngrijorării profunde a europenilor faţă de reformele guvernemantale controversate în domeniul justiţiei.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Politicienii prosti din Polonia , ca si cei de la noi , au impresia ca UE este un fel de URSS mai voalat. Se inseala amarnic . Au intrat intr-o corporatie unde faci ce trebuie si unde este necesar sa ai profit , altfel postul tau este scos la liber. Asta nu au inteles comunistii si lingaii de la noi si din Polonia.
  • Like 0
  • @ Adrian Tomescu
   Pai aia din Polonia nu sunt comunisti, vor sa faca reformele respective tocmai pentru a umple puscariile cu comunisti si cu prietenii lor, ceea ce le provoaca frisoane europenilor. Mai ales cand principalul vizat e chiar seful comisiei europene.
   Noi putem sta linistiti, reformele PSD vizeaza protejarea comunistilor de puscarie, asa ca UE nu are motive serioase de alarma.
   • Like 0


Îți recomandăm

Microsoft Envision Forum

Peste 800 de reprezentanți ai mediului de afaceri au luat parte, la București, la cea de-a VII-a ediție a Microsoft Envision Forum. În timpul conferinței, Gerd Leonhard - cunoscut futurist și autor, Raymond Campbell - fondator și CEO al Phulukisa Health Solutions și Cedric Dumont – aventurier și antreprenor au discutat despre transformarea digitală.

Citește mai mult

iancu guda - andreearosca.ro

Iancu trăiește printre cifre. Biroul lui e mic și „decorat” cu o grămadă de lucruri care reflectă și preocupările, și pasiunile, și munca lui: pe un perete e un tricou semnat al echipei Viitorul Constanța și alte memorabilia legate de clubul creat de Gheorghe Hagi. Fotbalul e una dintre pasiunile lui Iancu, alături de înot.

Citește mai mult