Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Comisia Europeană declanşează Articolul 7 al Tratatului UE împotriva Poloniei, după reformele controversate în justiție

Frans Timmermans

(Foto: Guliver / Getty Images)

Comisia Europeană a adoptat o măsură fără precedent şi a impus sancţiuni Poloniei pe care o acuză că încalcă prin reforme judiciare valorile democratice de bază ale Uniunii Europene, potrivit News.ro, care citează The Associated Press.

CE a declanşat Articolul 7 al Tratatului UE, o procedură care poate conduce la pierderea drepturilor de vot ale Varşoviei în Consiliul European.

Articolul 7, prezentat drept „opţiunea nucleară”, nu a mai fost folosit împotriva vreunui stat membru UE până acum.

„Facem asta pentru Polonia și pentru cetățenii ei. Fiecare cetățean al UE are nevoie de independența justiției. Puterea UE și a pieței libere stă în egalitatea în fața legii. Judecătorii trebuie să fie capabili să lucreze independent de politică. Sistemele juridice care funcționează astfel fac statele mai puternice”, a spus Frans Timmermans, vicepreședinte al Comisiei Europene.

„Nu este vorba doar despre Polonia, ci despre Uniunea Europeană în ansamblu”, a adăugat Timmermans.

Măsura este considerată un semn al îngrijorării profunde a europenilor faţă de reformele guvernemantale controversate în domeniul justiţiei.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Politicienii prosti din Polonia , ca si cei de la noi , au impresia ca UE este un fel de URSS mai voalat. Se inseala amarnic . Au intrat intr-o corporatie unde faci ce trebuie si unde este necesar sa ai profit , altfel postul tau este scos la liber. Asta nu au inteles comunistii si lingaii de la noi si din Polonia.
  • Like 0
  • @ Adrian Tomescu
   Pai aia din Polonia nu sunt comunisti, vor sa faca reformele respective tocmai pentru a umple puscariile cu comunisti si cu prietenii lor, ceea ce le provoaca frisoane europenilor. Mai ales cand principalul vizat e chiar seful comisiei europene.
   Noi putem sta linistiti, reformele PSD vizeaza protejarea comunistilor de puscarie, asa ca UE nu are motive serioase de alarma.
   • Like 0


Îți recomandăm

Statuie mască

„Primul lucru care contează atunci când faci o donație este ca gestul respectiv să te facă să te simți că ai făcut cu adevărat o faptă bună. Dacă cauza respectivă reușește să te facă să te simți ca un mic erou, te face să te simți bine că ai ajutat, reușește să te facă donezi”, spune Nicoleta Deliu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult