Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Financial Times: Varianta Delta și creșterea infecțiilor în rândul tinerilor nevaccinați au făcut ca în Spania rata de infectare cu coronavirus să se tripleze în ultima săptămână

Spania - F. J. Carneros / Alamy / Alamy / Profimedia

Foto: F. J. Carneros / Alamy / Alamy / Profimedia

Varianta Delta a virusului și creșterea infecțiilor în rândul persoanelor mai tinere, nevaccinate, au făcut ca rata de infectare cu coronavirus în Spania să ajungă cea mai mare din Europa continentală, potrivit unei analize realizate de Financial Times.

Rata de infectare din Spania a crescut cu precădere în ultima săptămână, depășind Portugalia și Rusia, iar rata pe șapte zile aproape s-a triplat, de la 58 de cazuri la 100.000 de persoane în 29 iunie, la 156 de cazuri marți, 6 iulie. Regiunea Cataloniei, cea mai afectată din țară, a reintrodus restricțiile pe timpul nopții.

Creșterea numărului de infecții cu coronavirus în Spania a fost determinată de o majorare rapidă a cazurilor de Covid-19 în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 12 și 29 de ani, printre care infecțiile sunt de aproximativ 20 de ori mai frecvente decât în ​​rândul persoanelor cu vârsta peste 70 de ani, arată analiza Financial Times.

Guvernul spaniol a atribuit o mare parte din creșterea numărului de infectări adunărilor sociale, inclusiv întâlnirilor la terase în aer liber la care iau parte tinerii, precum și mobilității sporite într-o perioadă în care oamenii călătoresc prin Spania în vacanță. Țara a ridicat aproape toate restricțiile Covid în luna mai.

Analiza Financial Times indică faptul că în Spania cea mai infecțioasă variantă a coronavirusului, Delta, reprezintă în prezent aproximativ 30% din toate cazurile și va deveni dominantă în jurul datei de 17 iulie.

Traiectoria ratei de infectare din Spania apropie această țară de nivelul de infectare din Regatul Unit, unde autoritățile au anunțat că pe 19 iulie vor pune capăt restricțiilor Covid. Ambele țări pariază pe faptul că o creștere a cazurilor în rândul persoanelor mai tinere și în mare parte nevaccinate nu va duce la probleme mai grave în rândul persoanelor în vârstă și la grupurile de persoane vulnerabile, scrie FT.

Și publicația El Pais scrie că infecțiile cu coronavirus în rândul tinerilor din Spania continuă să crească. La cei cu vârste cuprinse între 20 și 29 de ani, incidența cumulată este acum de 640 de cazuri la 100.000 de locuitori - de trei ori media națională, care se ridică la 204. Dar, în ciuda creșterii ratei de infectări, majoritatea tinerilor trebuie să aștepte în continuare să fie vaccinați împotriva Covid-19, adaugă publicația. Doar cinci dintre cele 17 regiuni ale Spaniei - Catalonia, Insulele Baleare, Insulele Canare, Navarra și Castilla-La Mancha - au început vaccinarea persoanelor cu vârste între 16 sau 18 ani și 29 de ani.

Restul regiunilor Spaniei - care își coordonează fiecare sistemele lor de sănătate, mecanismele de vaccinare și restricțiile Covid - se concentrează pe vaccinarea populației cu vârsta între 30 și 39 de ani. Doar Extremadura, Valencia și Galicia imunizează studenții din programul Erasmus care vor studia în străinătate în anul școlar care urmează. 

Experții în sănătate avertizează că, chiar dacă tinerii și adolescenții ar urma să primească vaccinul acum, acest lucru nu ar reduce imediat tendința ascendentă a ratei de infectare și adaugă că trebuie acordată prioritate celor mai expuși riscului de boală. 

Vaccinarea in Spania, pe grupe de vârste/ sursa ministerul sănătății din Spania, date prelucrate de El Pais 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Nu arata bine deloc. In Grecia este cam la fel. Daca se continua in ritmul acesta - si nu vad de ce nu - este posibil ca sa avem restrictii chiar din August si este posibil ca cei care nu au plecat in concediu in aceasta perioada sa aiba ghinion in August.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult