Sari la continut
Prevenție

Fizioterapeutul care lucrează cu marii sportivi ai României, dar și cu oameni obișnuiți: „90 la sută dintre oameni vor suferi în timpul vieții lor de dureri de spate. Dintre aceștia, 2 la sută ajung la operație, iar 8 la sută la recuperare medicală”. Ce poți face pentru a-ți corecta postura

Dureri de spate

Problemele coloanei vertebrale sunt extrem de răspândite pe tot globul, iar o statistică internațională arată că până la 90% dintre oameni vor suferi în timpul vieții lor de dureri de spate. Dintre aceștia, 2% ajung la operație, iar 8% la recuperare medicală, spune fizioterapeutul Gelu Cosma, care a lucrat cu mari sportivi români și care conduce o clinică de recuperare medicală. Simpla poziție bipedă expune coloana vertebrală și în special pe cea lombară la presiuni mari, a explicat fizioterapeutul în emisiunea „În fața ta”, de la Digi24.


„Sunt studii care ne arată că, atunci când stai drept, ai o presiune de 4 bari la nivelul coloanei vertebrale. Dacă te duci 5 grade în față, crește cu încă câțiva bari. Sunt mulți oameni care percep durerea de spate mai mult dimineața când se spală pe dinți, pentru că stau un pic aplecați. Se îndreaptă se simt mai bine, se duc un pic mai jos se simt mai bine. În alergare, crește cu încă 4 sau mai mulți bari presiunea. Avem o presiune tot timpul, este o zonă destul de expusă - coloana vertebrală toracală are cutia toracică, dar lombarul nu. Aici este centrul de greutate și atunci presiunea e destul de mare. Toți oamenii sunt predispuși la probleme de coloană vertebrală. La noi în clinică, peste 60% dintre probleme sunt probleme de coloană vertebrală”, a văzut Gelu Cosma.

Pacienții care se plâng de probleme de spate trec mai întâi printr-o evaluare. „În funcție de durere, faci o evaluare musculoscheletală. Și îți dai seama de ce tip este durerea, poate să fie durerea musculară, poate să fie un blocaj al unei vertebre sau poate să fie durere de la un disc care apasă pe un nerv, o hernie de disc. În funcție de această evaluare faci și programul de recuperare. Atunci când evaluez un semn compresiv, cu un nerv iritat, fac două tipuri de evaluare. Îl pun să se aplece și să se ducă în extensie. În funcție de asta, îi faci programul. Cu pacientul pe care îl doare în flexie lucrezi în extensie și cu celălalt invers, explică el.

Mulți oamenii își doresc soluții rapide la problemele de postură, iar fizioterapeutul este întrebat deseori dacă acestea nu se pot rezolva prin purtarea unui corset. „Cel mai important lucru este ca noi să fim activi din punct de vedere fizic, cel mai bun lucru este să faci exerciții. Nu e foarte corect să stai cu un corset, mă întreabă mulți pacienți: Am văzut la tv reclamă cu un corset care să-mi țină spatele drept. Nu este corect. De ce? Pentru că pe moment te simți bine, dar în timp îți scade și mai mult musculatura și coloana vertebrală „se prăbușește”, postura se adâncește. Trebuie făcut un program de exerciții cam tot timpul. trebuie să avem o igienă ortopedică în care să ținem organismul activ”, spune Gelu Cosma.

Iar o banală coadă de mătură, recomandată încă de pe vremea bunicii, poate fi un instrument de ajutor în păstrarea sănătății spatelui. „Sunt programe specifice pentru postură, în general exerciții pentru spate. Puteți să faceți cu o coadă de mătură o sumedenie de exerciții. O duci la nivelul umerilor, poți să faci de mai multe ori asta, 15 repetări ori trei serii. Dacă ești o persoană care stă multe ore pe scaun, din oră în oră iei coada aia de mătură și faci trei serii de 15 și deja este un plus. În afară de câ te simți bine, crește aportul sangvin în mușchi, se oxigenează creierul, ești mai eficient”, recomandă fizioterapeutul.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult