Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Florin Cîțu: Evaziunea fiscală a ajuns o problemă de securitate națională

Florin Citu - FB

Foto Facebook/Florin Cîțu

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, spune că evaziunea fiscală a ajuns o „problemă de securitate națională” și a anunțat că va introduce în CSAT materialele necesare pentru aprobarea strategiei de informatizare a ANAF și MFP ca obiectiv de importanță națională.

„Concomitent voi face toate demersurile ca, începând din acest an, ANAF să efectueze cel mult un control complex pe an la companiile din Romania, indiferent de mărimea lor. (Excepție fac cazurile de flagrant/sesizări)”, a scris pe Facebook Florin Cîțu. 

Premierul Ludovic Orban a declarat în decembrie că România are cea mai mare evaziune din Uniunea Europeană și cel mai mic grad de colectare de TVA. „Evident că trebuie îmbunătățită colectarea TVA, dar pentru îmbunătățirea colectării TVA-ului și ANAF-ul trebuie să înțeleagă că trebuie să schimbe obiceiurile. Trebuie informatizat ANAF-ul", a spus Ludovic Orban, care a adăugat că, deși a existat un program de informatizare a ANAF, susținut de Banca Mondială, acesta nu a mai fost pus în practică. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Probabil situatia este catastrofala.
    O banuim cu totii, dar ne facem ca ploua.
    Este necesara discutarea situatiei in CSAT, dar atentie la ce masuri se vor lua, pentru a nu ajunge -iar- la CCR, care sa spuna ca nu sunt "constitutionale".
    In acelasi timp, CSAT ar trebui sa discute legea de baza a organizarii si functionarii SRI. A ramas acelasi organ represiv, indreptat asupra maselor. "Ochiul si timpanul". Care ia masuri abuzive si nelegale impotriva cui vor ei. (Cu "Index", cenzura si alte marlanii de cel mai prost gust.) Si care prezinta dari de seama noilor politruci.
    O pisica cu zurgalai prost organizata, prost orientata si fara finalitate.
    Cate actiuni ostile Romaniei a depistat SRI, in 30 de ani de existenta? Si cate a blocat? Cum de a putut exista un jaf la asemenea proportii, fara ca ei sa stopeze macar o actiune? Cum este posibil sa vindem energie electrica si gaze pe 2 bani si sa importam la cel mai mare pret din Europa? Cum este posibil sa se blocheze toate licitatiile pe care interlopii doresc sa le incurce? Cum este posibil sa se despadureasca sistematic toti muntii nostri, fara ca ei sa ia masuri?ETC.
    • Like 0
    • @ Munteanu Mongolul Mircea
      Delia MC Delia MC check icon
      Mi-a plăcut: o pisică cu zurgălăi prost organizată. De fapt acest domn Cîțu cam așa e, dar să-l iertăm, e o deformare de pe vremea opoziției. Dar are dreptate, datele sunt catastrofale, sperăm doar să găsească și vinovații plus soluții.
      Cu SRI situația e: depinde cui slujește. Directorul si adjuncții sunt propuși de președinte. Când a fost DNA pe val era altceva. Chiar celebrele protocoale au fost de folos. De ce tuna și fulgera Dragnea? Păi tocmai că nu avea controlul iar prin ascultarea telefoanelor putea s-o înfunde. Psd n-au reușit să-i pună căpăstrul ci au avut ca armă doar propaganda. A fost destul, au reușit să demonizeze securitatea în așa hal, că mulți dintre noi au marșat la această manipulare. Eu însă nu văd unde-i opresiunea. Nu tremură nimeni de frică așa ca pe vremuri, nu te mai saltă noaptea, etc. Poate doar de o frică indusă.
      Jaful nu poate fi împiedicat decât printr-o acțiune consecventă și concentrată. S-au tratat prea cu ușurință probleme vitale. Și trebuie consens național, ceea ce până acum n-a prea fost posibil. Mai trebuie înlăturate ultimele bastioane psd prin alegeri și reorganizarea CCR.
      Atentate dejucate au fost, acum niște ani în ținutul secuiesc ( butoiul cu pulbere a României). Nebuni și radicalizați iarăși sunt. Securitatea să-și facă treaba ei. Atât timp cât e invizibilă e în regulă.
      Restul e treaba celorlalți: guvern, parlament, președinte.
      • Like 0
  • Dacă acest guvern să altul care va veni excluzând PSD bineînțeles, se vor inspira din experiențele altor guverne din țările UE și nu numai, va fi un act de inteligență nu de plagiat. Plagiaturile între guverne sunt chiar o mană cerească pentru cine știe să le aleagă și să le aplice la condițiile statului respectiv.
    • Like 1
  • Sa mearga si sa cumpere sistemul de la aia la care functioneaza, ca daca iar inventeaza vreo firma prietena vreun soft, n-au facut nimic!
    • Like 4
    • @ Cristian Dogar
      Perfect,exemplu Estonia,tara fost comunista ,dar cu mult mult inaintea tuturor celorlalte din est intrate in UE.Aceasta ,pentru ca va dispare mita,calculatorul n o primeste,dar functionarul DA ,daca lucreaza ca pana acum ,pe teancuri de dosare.
      • Like 2
    • @ Nicolaie Apolzan
      Estonia după căderea zidului Berlinului și a comunismului, pur și simplu le-au spus rușilor bolșevici „îmbâcsiți„ să-și ia tălpășița din Estonia spre Moscova pentru că nu mai corespund drumului pe care vor să-l urmeze estonienii. Cam dură măsura dar a arătat lumii ceea ce vor.
      • Like 2
  • Să se uite pe la băncile alea de le plângea de milă, la noi au cele mai mari dobânzi și comisioane din UE și implicit cele mai mari profituri raportat la cifra de afaceri dar plătesc cele mai mici impozite, un alt exemplu ar fi platformele de sharing care, cu excepția Clever, nu ,,servesc " nici ele impozite în România iar exemplele pot continua. Să-și întrebe subordonații de la ANAF pentru că fără știința lor nu face nimeni nici o combinație, totul e o increngatură de interese iar una din marile gauri e dată chiar de Câțu și mă refer la reintroducerea golăniei cu contractele part-time în condițiile în care e știut de toată lumea cu un neuron funcțional că la noi contractele part-time sunt de fapt contracte la negru și în realitate se muncește cu normă întreagă. Rămân la părerea că omul astă e un monument de prostie.
    • Like 2
    • @ Adrian Ionescu
      Ai inceput bine si ai sfarsit dând cu oistea in gard. Păi a cui e mai mare vina ca se lucreaza full time pe contracte part time? A primului ministru? A ANAF ului? A patronilor? Sau a angajatilor care accepta aceasta situatie? Pana cand nu vom invata sa ne cerem drepturile respectand obligatiile legale ce ne revin ca angajati,atata timp cat sindicatele sunt unealta patronatelor si ale guvernului ,atata timp cat te temi sa stai drept in fata "sefului" si sa spui ce te doare...vom continua sa dam vina pe oricine altcineva dar nu pe noi insine.
      • Like 2
    • @ Adrian Ionescu
      Delia MC Delia MC check icon
      Guvernul din care face Cîțu parte e liberal iar ei favorizează pe cei ce fac bani, pe întreprinzători. Vor da acele legi să favorizeze producția. Nu stau să se încurce cu legi proaste și vetuste. Însă cred că se pot aplica in România chestii de afară fără a crea și un cadru pentru asta. Nu se poate fără un control strict și eficient. Știți deja cum patronii de afară care practică munca la negru pot să pună lacăt pe ușă dacă sunt prinși. Se știu felurile de contracte înafara celor cu normă întreagă și cum pot ele impulsiona economia. Însă fără control se întâmplă exact cum spuneți.
      ANAF e moștenit așa, poate incerca totuși să-l reformeze și modernizeze. Poate dacă angajaților le e frică să nu zboare imediat își vor face treaba că așa merge, cu biciul pe spinare.
      • Like 2
    • @ Delia MC
      Guvernul e liberal dar a mostenit ANAF-ul asa cum e. Problema informatizarii nu e noua insa nu cred ca acest lucru va spori incasarile la buget. Nu zic ca nu e necesara informatizarea dar nu trebuie facuta in stil heirup-ist. Trebuie abordata calm si in timp, nu se face peste noapte. Solicitarile de aprobare in CSAT vin din faptul ca nu mai ajung banii la buget, insa nu asta e cea mai buna cale de urmat. Problemele principale vin din 2 directii:
      1. Cheltuielile extravagante introduse prin legi
      2. Nivelul de suportabilitate al mediului privat si incercarile acestuia de a eluda taxele si impozitele
      Acum sa dezvolt putin :
      1. Economia romaneasca desi se afla pe o crestere economica de ceva timp nu poate suporta inca extravagante bugetare ( un parlamentar are venituri de peste 50.000 de lei lunar la care daca se adauga si aparatul din subordinea parlamentului ajunge usor la 100.000 lei/luna asta inseamna undeva la 25.000 de euro ( ceva mai mult decat i-a un europarlamentar) Situatia se regaseste si la nivelul multor institutii centrale si locale ( am sa dau doar un exemplu de la nivel local unde o secretara de primarie sateasca are un salariu de 5000 lei net/luna intr-un sat de 300-400 de suflete care evident nu poate sustine din impozite locale un asemenea aparat birocratic , primar , viceprimari, consilieri , angajati care e logic ca cer resurse de la bugetul central pentru ca banii nu ajung nici macar pentru cheltuielile curente dar sa mai faca ceva pentru comunitate, in Polonia nu exista primarie sub 15000 de locuitori). Exemplul se poate extinde si la alte domenii ca medicina , invatamant, siguranta si ordine publica , armata, justitie unde chiar daca se justifica salariile mari si pensiile speciale prin tot felul motive , totusi nu trebuie uitat ca toti acei bani vin din impozitele si taxele platite de cei din privat care au in general salarii de 2-3000 de lei. Veniturile la nivel de economie nationala ar trebui sa fie corelate cumva altfel toate veniturile functionarilor publici vor veni mai degraba din imprumuturi care vor creste pana cand Romania nu se va mai putea imprumuta sau cand o parte semnificativa din impozite se vor duce pe dobanzi. Eu nu neg faptul ca toate acele categorii de salariati trebuie sa aiba un salariu decent ( stiu ca multi vor aduce argumente ca un medic sau un politist sau magistrat au venituri de 2-3 ori mai mari in occident dar acolo si salariatii simpli din privat au salarii de 2-3 ori mai mari ca aici). Deci primul pas ar fi ca guvernul sa croiasca o lege a salarizarii eficienta fara discriminare pentru toate categoriile sociale tinand cont de posibilitatile economiei nu de dorinta unora de a avea un trai indestulator motivat prin diverse sloganuri ( prestanta, independenta, etica etc care de fapt acopera nevoia de bani), nu mai vorbesc de faptul ca desi toti sustin declarativ eliminarea pensiilor speciale care se extrag din bugetul de stat nu din propriile contributii practic nu s-a facut nimic in acest sens si la un moment dat se va ajunge in situatia cand salarii sau pensii publice nu se vor mai putea achita din lipsa de bani.
      2. Acum referitor la cauza a doua cauza (Nivelul de suportabilitate al mediului privat si incercarile acestuia de a eluda taxele si impozitele) e evident ca mediul privat nu poate suporta la nesfarsit cresteri de impozite si taxe si nici cresteri nesustinute productiv de salarii si vor cauta modalitati de eludare a acestora. Statul cauta acum prin controale si amenzi suplimentare care sa aduca bani la buget dar parerea mea e ca trebuie alta abordare.
      2.1 Stabilirea unui grad suportabil de fiscalitate ( evident insotit de o reducere a cheltuielilor publice mai ales la capitolul salarii si venituri individuale fie prin reducerea aparatului birocratic fie printr-o reasezare a grilei de salarizale corelata la nivel national indiferent de forma de proprietate, eliminarea sinecurilor de tip pensii/ajutoare/indemnizatii speciale( nimeni nu ar trebui sa fie special in aceasta tara pentru ca daca evaluam eficienta acelor sectoare care beneficiaza de aceste sinecuri vom vedea ca sunt cele mai putin eficiente).
      2.2 O legislatie drastica care sa duca la excluderea din activitatea economica a celor care nu-si platesc taxele/impozitele sau le eludeaza ( ca in Germania unde daca timp de 6 luni nu ti-ai platit taxele ti se inchide firma si nu mai ai voie sa deschizi alta timp de 10 ani si atunci nu-ti ramane decat sa te angajezi sa vezi si partea cealalta a paharului).
      • Like 0
  • ce "noutate" , ce "constatare " ... oare cine este sef peste cei de la anaf Brasov ??? ... care fac ( ei ! ) evaziune fiscala menajand anumite firme de servicii , in complicitate cu cei de la primaria Brasov si bineinteles cu cei de la politia loiala ( primarului "10 %" ) ... de multi ani ... dar nu interesaza pe cineva ... nici macar pe procurori ...
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult