Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Florin Cîțu: Putem vorbi şi de festivaluri, de concerte, doar cu o campanie de vaccinare de succes

UNTOLD 2019. Prima zi de festival -

Foto: Facebook Untold

Premierul Florin Cîţu a declarat, vineri, că se poate discuta despre organizarea de festivaluri şi concerte în acest an doar cu o campanie de vaccinare anti-COVID de succes. Șeful Guvernului a avut o discuţie pe acest subiect cu primarul Emil Boc și cu organizatorii de mari evenimente.

„Astăzi am avut o întâlnire împreună cu domnul primar Boc şi cu organizatorii de mari evenimente. A fost o întâlnire foarte bună din mai multe puncte de vedere, o discuţie informală şi avem susţinerea domniilor lor pentru campania de vaccinare. Mesajul a fost foarte bine înţeles. Putem să vorbim şi de festivaluri, de concerte, de a reveni la o viaţă normală doar cu o campanie de vaccinare de succes. Este condiţia necesară pentru a putea să redeschidem economia. Din partea noastră voi face tot ce este posibil să acomodăm, să vedem cum putem să redeschidem economia. Domniile lor sunt parte din Comitetul interministerial, prin intermediul Ministerului Culturii sau alte ministere. Soluţiile le vom discuta în perioada următoare, dar concluzia generală a fost: cu toţii vom participa public la susţinerea campaniei de vaccinare, este singura soluţie pe care o avem în acest moment", a afirmat Florin Cîţu, într-o conferinţă de presă la Cluj-Napoca, scrie Agerpres.

Ministerul Culturii a propus un set de măsuri pentru reluarea activităţilor culturale de la 1 iunie, în spaţii închise şi deschise. Măsurile urmează să fie analizate de Ministerul Sănătăţii şi apoi de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU).

Evenimentele cu public vor avea loc respectând două tipuri de scenarii, atât pentru activităţile desfăşurate la exterior, cât şi în interior, organizatorul fiind cel care trebuie să aleagă între aceste două scenarii.

Într-un prim scenariu, desfăşurarea activităţilor culturale în aer liber este permisă indiferent de numărul de participanţi şi de condiţiile ratei de incidenţă cumulate în localităţile în care se află acestea, dacă toate persoanele care participă la eveniment se încadrează în una dintre situaţiile: accesul persoanelor se va face în baza adeverinţei de vaccinare, a unui test RT-PCR făcut cu maximum 48 de ore înaintea începerii evenimentului, sau a unui test de diagnosticare rapidă a virusului SARS-CoV-2. Accesul în sală se va face doar în baza unui test cu un rezultat negativ, ce va fi realizat în ziua evenimentului. De asemenea, persoanele care au trecut prin boală trebuie să facă dovada prezenţei anticorpilor printr-un document medical, care nu va fi mai vechi de 90 de zile.

Într-un alt scenariu, organizarea şi desfăşurarea activităţilor cultural-creative în aer liber este permisă fără a depăşi numărul de 500 de spectatori şi în condiţiile unei rate a incidenţei cumulate mai mici de 3/1.000 de locuitori, în localităţile în care se află acestea. Organizarea activităţilor cultural-creative în aer liber este permisă fără a depăşi numărul de 300 de spectatori şi în condiţiile unei rate a incidenţei cumulate mai mici de 7,5/1.000 de locuitori, dar mai mare de 3/1.000 de locuitori, în localităţile în care se află acestea. Accesul publicului la acest tip de eveniment nu este restricţionat de nicio dovadă medicală, potrivit Agerpres.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Nomad digital

Marius are 24 de ani și înainte de pandemie s-a angajat pentru prima dată cu normă întreagă. Sau full-time, cum spun colegii. Multinaționala care l-a recrutat i-a oferit un contract pe perioadă nedeterminată, dar, spre mirarea părinților, a refuzat. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Fată la școala online

„Mai țineți minte emoțiile de la examenul de șofat? Ei, cum ar fi dacă, după câteva mii de ore de șofat, ați mai da unul? N-am niciun dubiu, ar fi fără mare panică. Așa e și cu testele la matematică”, spune Gabi Bartic. (Foto: Profimedia)

Citește mai mult