Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Florin Cîțu: Putem vorbi şi de festivaluri, de concerte, doar cu o campanie de vaccinare de succes

UNTOLD 2019. Prima zi de festival -

Foto: Facebook Untold

Premierul Florin Cîţu a declarat, vineri, că se poate discuta despre organizarea de festivaluri şi concerte în acest an doar cu o campanie de vaccinare anti-COVID de succes. Șeful Guvernului a avut o discuţie pe acest subiect cu primarul Emil Boc și cu organizatorii de mari evenimente.

„Astăzi am avut o întâlnire împreună cu domnul primar Boc şi cu organizatorii de mari evenimente. A fost o întâlnire foarte bună din mai multe puncte de vedere, o discuţie informală şi avem susţinerea domniilor lor pentru campania de vaccinare. Mesajul a fost foarte bine înţeles. Putem să vorbim şi de festivaluri, de concerte, de a reveni la o viaţă normală doar cu o campanie de vaccinare de succes. Este condiţia necesară pentru a putea să redeschidem economia. Din partea noastră voi face tot ce este posibil să acomodăm, să vedem cum putem să redeschidem economia. Domniile lor sunt parte din Comitetul interministerial, prin intermediul Ministerului Culturii sau alte ministere. Soluţiile le vom discuta în perioada următoare, dar concluzia generală a fost: cu toţii vom participa public la susţinerea campaniei de vaccinare, este singura soluţie pe care o avem în acest moment", a afirmat Florin Cîţu, într-o conferinţă de presă la Cluj-Napoca, scrie Agerpres.

Ministerul Culturii a propus un set de măsuri pentru reluarea activităţilor culturale de la 1 iunie, în spaţii închise şi deschise. Măsurile urmează să fie analizate de Ministerul Sănătăţii şi apoi de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU).

Evenimentele cu public vor avea loc respectând două tipuri de scenarii, atât pentru activităţile desfăşurate la exterior, cât şi în interior, organizatorul fiind cel care trebuie să aleagă între aceste două scenarii.

Într-un prim scenariu, desfăşurarea activităţilor culturale în aer liber este permisă indiferent de numărul de participanţi şi de condiţiile ratei de incidenţă cumulate în localităţile în care se află acestea, dacă toate persoanele care participă la eveniment se încadrează în una dintre situaţiile: accesul persoanelor se va face în baza adeverinţei de vaccinare, a unui test RT-PCR făcut cu maximum 48 de ore înaintea începerii evenimentului, sau a unui test de diagnosticare rapidă a virusului SARS-CoV-2. Accesul în sală se va face doar în baza unui test cu un rezultat negativ, ce va fi realizat în ziua evenimentului. De asemenea, persoanele care au trecut prin boală trebuie să facă dovada prezenţei anticorpilor printr-un document medical, care nu va fi mai vechi de 90 de zile.

Într-un alt scenariu, organizarea şi desfăşurarea activităţilor cultural-creative în aer liber este permisă fără a depăşi numărul de 500 de spectatori şi în condiţiile unei rate a incidenţei cumulate mai mici de 3/1.000 de locuitori, în localităţile în care se află acestea. Organizarea activităţilor cultural-creative în aer liber este permisă fără a depăşi numărul de 300 de spectatori şi în condiţiile unei rate a incidenţei cumulate mai mici de 7,5/1.000 de locuitori, dar mai mare de 3/1.000 de locuitori, în localităţile în care se află acestea. Accesul publicului la acest tip de eveniment nu este restricţionat de nicio dovadă medicală, potrivit Agerpres.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult