Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Formularul 600 - marea provocare fiscală a lunii ianuarie 2018

deduceri fiscale

(Foto: Guliver/Getty Images)

Marea provocare pentru persoanele fizice este probabil noul formular 600 care trebuie sau nu depus până la 31 ianuarie 2018 la organul fiscal, în funcție de veniturile obținute în 2017. 

Noul formular nu cuprinde doar aspecte referitoare la CAS, ci și la CASS. Putem fi în situația de a depune F600 doar pentru partea de CASS și nu și pentru CAS, pentru ambele, doar pentru CAS opțional și fără CASS, etc. Sunt multe cazurile în care ne putem regăsi.

Pe scurt, să luăm un exemplu în care în 2017 o persoană a obținut venituri dintr-un PFA de 15.000 lei, funcționând tot anul și venituri din dividende de 70.000 lei.

1. În acest caz, persoana va depune F600 în ianuarie doar pentru partea de CASS (pagina 3 din formular) și va datora pentru întreg anul 2018 suma de 2.280 lei, în 4 tranșe trimestriale. Având din activități independente sub plafonul de 22.800 lei (1.900 x 12 luni), nu este obligat să plătească CAS în anul 2018. Dacă dorește, opțional poate bifa și partea de CAS și va datora 25% din baza lunară aleasă, care nu poate fi mai mică decât salariul minim.

2. Dacă PFA-ul ar fi fost înființat să spunem în luna octombrie 2017, atunci persoana ar fi trebuit să bifeze în F600 obligatoriu și partea de CAS pentru că ar fi depășit ca bază lunară (15.000 lei / 3 luni) nivelul salariului minim (1.900 lei). Astfel, ar fi datorat și CAS și CASS.

3. Dacă ar fi obținut pe tot parcursul anului 2017 din PFA suma de 15.000 lei și dividende de 6.000 lei, atunci nu ar fi fost obligat să depună F600 deloc, pentru că veniturile cumulate ar fi fost de 21.000 lei, sub plafonul minim de 22.800 lei.

4. În anul 2017, persoana ar fi obținut din PFA un venit net de 30.000 lei, chirii 12.000 lei și dividende 20.000 lei. În acest caz, obligatoriu va depune F600 în ianuarie pentru că dacă luam numai veniturile din PFA și tot a depășit plafonul minim de 22.800 lei. Deci, chiar dacă nu ar fi avut venituri din chirii sau dividende, tot ar fi avut această obligație.

Pe întreg anul 2018 la CASS va plăti suma fixă de 2.280 lei, iar ca CAS va plăti 25% din baza aleasă, care nu poate fi mai mică decât salariul minim x 12 luni, adică suma minimă plătită ca CAS va fi de 5.700 lei (22.800 lei x 25%).

Acestea sunt doar pe scurt câteva situații posibile cu care ne putem întâlni, în practică ele putând fi mult mai complexe.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Pentru prevederile titlului V "Contribuții sociale obligatorii" sunt aplicabile următoarele dispoziții
    tranzitorii:
    (1) Pentru veniturile aferente perioadelor anterioare anului fiscal 2018, contribuțiile sociale
    obligatorii sunt cele în vigoare în perioada căreia îi sunt aferente veniturile.
    (2) Prevederile titlului V "Contribuții sociale obligatorii" se vor aplica veniturilor realizate
    începând cu data de 1 ianuarie 2018.
    • Like 0
  • Conform dispozitiilor tranzitorii din oug 79 prevederile titlului V contributii sociale se aplica veniturilor obtinute incepand cu 1 ianuarie 2018! Deci nu si veniturilor obtinute in 2017!
    • Like 1
  • Vasile check icon
    Pentru veniturile din 2017 nu se aplica legile din 2017?
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult