Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Fosta campioană de natație Roxana Mărăcineanu a fost numită ministru al Sporturilor în Franţa

Roxana Mărăcineanu

(Foto: Guliver/Getty Images)

O româncă a fost numită marți ministru al Sporturilor în guvernul din Franța. Este pentru prima dată când o personalitate de origine română ajunge membru al executivului de la Paris.

Campioana mondială la 200 metri spate din 1998 şi vicecampioana olimpică din 2000, Roxana Mărăcineanu, care are 43 de ani, a înlocuit-o pe Laura Flessel, care a demisionat din motive personale, scrie Paris Match. 

(Foto: Guliver/Getty Images)

Roxana Mărăcineanu a emigrat cu familia ei în Franţa în 1984. În 1998 ea a devenit prima sportivă din Franţa care a cucerit titlul mondial la nataţie. În 2000, ea a ocupat locul al doilea în proba de 200 metri spate la Jocurile Olimpice de la Sydney.

După cariera sportivă Roxana Mărăcineanu a ocupat timp de mai mulţi ani un post de consultantă la postul de radio Europe 1 şi în cadrul grupului France Televisions. Este căsătorită și are trei copiii.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Citesc cu placere multe din articololele voastre dar aici...suna a ego romanesc.

  Nu e romanca, e plecata din '84. Are origini romanesti, da.

  Si noi nu avem nici un motiv sa ne mandrim cu ea fiindca mediul in care s-a format e Franta, nu Romania.

  Oricum nu prea vad cum te poti mandri cu ceva ce nu ai facut tu, dar asta e alta discutie deja :)

  • Like 0
 • Felicitări! Si felicitări politicii președintelui Macron care prin această numire transmite un mesaj deosebit lumii întregi despre Franța.
  • Like 0
 • Wow ! și ce ne împopoțonăm noi acum.... un scuipat nu merităm de la ea !
  Bravo fato ! o secundă să nu te uiți în urmă !
  • Like 2


Îți recomandăm

Fetiță la laptop

Situația se poate schimba în orice moment și școli aflate acum în scenariul verde sau galben pot trece de pe o zi pe alta în scenariul roșu, dacă în cadrul lor vor fi confirmate 3 cazuri de Covid. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult

Scoala din valiza

„Educația digitală nu înseamnă neapărat distanțarea între copil și profesor. Și aici îmi vine în minte un alt exemplu: profesorii dintr-o școală din Ialomița, care au devenit dependenți de copiii pentru a putea să folosească mijloacele digitale și s-au apropiat de copii”.

Citește mai mult

Andreas Lier - BASF

„Mă duc aproape în fiecare dimineață cu bicicleta la birou, pe o distanță de 3-4 km, în timp ce vecinii mei adoră să-și conducă SUV-urile, să stea în ambuteiaje, să polueze aerul, lăsând o amprentă mare de carbon doar pentru a se simți foarte confortabil și a afișa simboluri de statut social”, dezvăluie Andreas Lier, CEO al BASF România, într-un interviu pentru Republica.

Citește mai mult

O afacere cu cânepă

Ionuț a plecat în India în toamna lui 2017 ca să viziteze cele șapte orașe sfinte. A luat această decizie după un an și jumătate în care a lucrat pentru o companie elvețiano-britanică din Praga, unde ajunsese ca proaspăt absolvent al unui masterat în Olanda, care nu și-a găsit nimic de lucru în țară.

Citește mai mult

Andrei Pitis

Andrei Pitiş, unul dintre cei mai cunoscuţi oameni din industria locală de IT, a investit până în prezent în 15 startup-uri, după ce în 2018 a demarat un proiect prin care vrea să ajute 100 de români să ajungă milionari în euro din startup-uri în tehnologie.

Citește mai mult