Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șase ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

O româncă stabilită în Franța a înființat în satul ei natal o spălătorie gratuită pentru oamenii care nu au apă curentă sau nu-și permit o mașină de spălat

Într-una din camerele Conacului P.P. Carp, din Țibănești, Maria, doctor în filosofie, învață împreună cu alți pasionați să picteze o frescă. Într-o fostă dependință a clădirii vechi, ceva mai departe, o altă Maria, care trăiește din ajutor social într-o casă fără curent electric, îi ajută pe oamenii din sat să își spele rufele la spălătoria comunitară deschisă de o asociație caritabilă. Plasate la o aruncătură de băț una de cealaltă, cele două lumi sunt cum nu se poate mai diferite, însă există un punct în care se aseamănă: se află fiecare, în propriul său ritm și la propria sa scară, într-un proces de învățare și de vindecare.

Școală pentru meseriile uitate

Șerban Sturdza, președintele filialei din București a Ordinului Arhitecților din România, este proprietarul conacului P.P. Carp, din Țibănești, județul Iași. În anul 1949, pe când avea doi ani, familia sa a fost forțată de comuniști să îl părăsească într-o singură noapte și să se mute în domiciliu obligatoriu. 

Când l-a recâștigat în final, după Revoluție, Șerban Sturdza l-a găsit jefuit de frumusețea de odinioară, fragil, cu răni greu de vindecat. A început atunci un lent proces de restaurare al cărui scop este, pe lângă acela de a repara, acela de a educa: cei care refac astăzi pereții, amestecând, în timpul vizitei noastre, pământul, sunt artiști, studenți, meșteșugari români și străini care învață sau își perfecționează tehnica zidăriei din lut. 

Conacul s-a transformat într-o școală a meseriilor uitate, în care poți să înveți tehnica fierăritului tradițional, tehnica zidăriei în lut, tehnica de frescă. „Acesta este un punct dintr-o rețea de puncte din țară în care încercăm să dezvoltăm meserii tradiționale din cauza faptului că am constatat în munca mea de arhitect, că, chiar și în cazul în care am bani ca să fac un proiect, nu pot să îl fac pentru că nu are cine să folosească diferitele tehnologii folosite în vechime”, explică Șerban Sturdza. Visul lui este ca, într-o zi, pe lângă cei care vin din afara comunei să învețe, un tânăr din Țibănești să devină un foarte bun fierar sau un foarte bun pictor de frescă.


Copiii discriminați pentru că aveau hăinuțele murdare

Pe vremea comunismului, în conac a funcționat un club al copiilor, dar și o grădiniță. O fetiță, pe nume Raluca, venea atunci acolo să se joace în marele parc dendrologic din fața conacului sau să ia parte la activitățile de la club. A plecat mai apoi în Franța la studii, s-a căsătorit acolo, și-a construit o carieră, a avut copii. Venea însă în fiecare vacanță la Țibănești, la părinții săi, vedea problemele oamenilor de aici. „La început, eram și eu ca toată lumea. Spuneam nimic nu merge bine, toți sunt o apă și un pământ. Iar cu timpul, mi-a dat seama că nu e normal ce se întâmplă și dacă nici cei care știu cum ar trebui să arate lucrurile nu acționează, atunci cine să acționeze?”, povestește Raluca Laffaille. 

S-a gândit la nevoile oamenilor și și-a dat seama că multora dintre ei le este greu să le satisfacă și pe cele de bază, cum ar fi nevoia de igienă. A înființat o asociație, numită Generation Țibănești. „M-a inspirat foarte mult cazul copiilor care merg la școală, care nu aveau hăinuțele curate de la o zi la alta, care erau discriminați și respinși de comunitate, de ceilalți copii din cauza aparenței, a mirosului pe care îl aveau”, explică și s-a gândit că o spălătorie comunitară ar putea să le ușureze mult viața acelor familii din comunitate care trăiesc fără curent electric și fără apă. 

Igiena, un subiect tabu

„Mi-am spus că e foarte greu să ajungi la oameni, la noi igiena este tabu. Să vorbești despre intimitate, despre igienă, despre faptul că ai dificultăți și nu poți să te menții curat e o problemă delicată. Ca să popularizăm, încetul cu încetul membrii asociației (n.r. dintre care care mulți sunt profesori) au acceptat să se implice și să popularizeze ideea și am făcut o schemă, prima dată pe un șervețel”, își amintește. Pentru a le putea oferi oamenilor acest serviciu gratuit, avea nevoie de finanțare. 

„Eram abonați la pagina de Facebook a Fundației Vodafone România și am văzut că începe o nouă rundă de finanțare pentru mediul rural și am văzut că proiectul nostru îndeplinea criteriile de eligibilitate”, spune Raluca Laffaille. A primit de la Fundația Vodafone România finanțare pentru spălătoria comunitară, al cărui sediu a fost pus la dispoziție gratuit de Șerban Sturdza într-una dintre dependințele conacului. 

„Aveam nevoie de un loc central, accesibil pentru toată lumea. Cum primăria nu a avut să ne pună la dispoziție un astfel de spațiu și cum știam că Șerban Sturdza e implicat în comunitate, am luat dosarul și m-am dus la el. Avea un metru în mână și m-a întrebat: De câți metri pătrați ai nevoie?”, povestește ea. 

 „O bătrână de 70 de ani care a spălat toată viața rufele la lighean nu cunoaște confortul ăsta și îl refuză în primă instanță”

La început, oamenilor le era rușine să vină să își spele hainele. Atunci Raluca Laffaille i-a rugat pe consilierii din fiecare sat să le explice că acest serviciu îi va ajuta să aibă o viață mult mai ușoară și că nu au niciun motiv să se simtă jenați. A pus totodată la punct un circuit de igienă prin care să colecteze rufele murdare. „O bătrână de 70 de ani care a spălat toată viața rufele la lighean nu cunoaște confortul ăsta și îl refuză în primă instanță. Și atunci trebuie să o faci să încerce o dată, de două ori, circuitul de igienă care le-a fost pus la dispoziție, a avut un rol foarte important la începutul programului. Și acum circuitul de igienă funcționează, dar în mod excepțional, pentru cei aflați în situații vulnerabile”, explică ea. 

Treptat, oamenii au început să capete încredere, iar acum la spălătorie vin, lunar, între 275 și 350 de beneficiari. Între ei, un tată care își crește singur cei patru copii sau o bunică de 70 de ani care are grijă de mulți nepoți ai căror părinți au plecat în străinătate. „Copiii sunt acum curați și nu mai sunt discriminați. Familiilor li s-a schimbat viața. Să fii curat e ceva ce pare nesemnificativ, dar contribuie foarte mult la dezvoltarea personală”, crede Raluca Laffaille. Maria este una dintre cele patru beneficiare de ajutor social din comună care își face norma de muncă, spălând și uscând hainele celor care vin la spălătorie. Are patru nepoți, din care cel mai mic e bebeluș, iar cel mai mare are cinci ani, cărora le spală aici hainele și așternuturile. „Era foarte greu pentru mine, n-am curent, n-am apă, n-am nimic. E foarte greu și de ei. Mai merg cu ei la câte cineva care are televizor și săracii nu mai vor să plece: Mai stai, mamă, mai stai...”, spune Maria.

Raluca Laffaille simte că oamenii sunt mulțumiți pentru că există spălătoria. „Oamenii spun că e bine și asta e suficient. Se citește în comportamentul și în ochii lor că sunt mulțumiți. Am primit niște mulțumiri atipice, când cineva a venit și mi-a spus că a făcut un pomelnic pentru mine Pentru mine este mulțumirea supremă, și-a exprimat afectivitatea cum a avut capacitatea să o facă. M-a emoționat”.

Caută acum un investitor care să deschidă o fabrică în comună. Crede că locurile de muncă ar reuși să-i ajute cu adevărat să aibă o viață mai bună. E foarte atașată de Țibănești, locul în care își petrece toate vacanțele și pe care speră să ajungă să îl schimbe un pic. „Câteodată, soțul meu spune că sunt foarte idealistă și că cred că pot schimba lumea. Dar mă susține întotdeauna”. Procesul este unul anevoios și de durată, dar spune că nu renunță. Mai ales în timpul lui, și ea, și cei din jur învață. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Felicitări dumnezeu sa va ajute pe toti cei cu suflet bun !!!!
  • Like 0
 • Un lucru bun, care va conta prea putin ori deloc, in the long run. Cu multi ani in urma, un francez ma inlocuit la spalatull vaselor, suparat ca noi romanii irosim apa. Mi-a aratat cum se face, dupa care am realizat ca are dreptate. Asta plus obiceiul unora de a hauli ca in stepa Kalmuca gen;'"Ba Ioaneeeeee......." spartul semintelor in public, plus mersul pe strada autentic bezmetic ori haotic si multe altele, ne caracterizeaza. Si daca mai intalnesti si pe unul debil mintal si cu o mana lipsa, care iti taie calea in Dedeman atunci cand tu intorci caruciorul la casa, dupa care te apostrofeaza:"Esti nehotarat, nene.......Voila, A la Roumanie.....
  Of, Creanga si prostia omeneasca....
  • Like 0
 • Super!
  • Like 2
 • check icon
  Felicitari!
  • Like 2
 • Cand suficient de multi oameni vor avea aceasta mentalitate lumea se va schimba cu adevarat. Succes in continuare!
  • Like 3
 • Félicitations !!!!!
  • Like 3
 • Iuliu check icon
  Bravo !
  • Like 4


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult