Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Fostul premier japonez, Shinzo Abe, a murit după ce a fost împucat în timpul unui miting electoral. Cine a fost „Prințul”

Shinzo Abe

Foto Getty Images

Fostul premier japonez Shinzo Abe, în vârstă de 67 de ani, a murit vineri, după ce a fost împuşcat la un miting electoral în orașul Nara. El a ajuns în stare critică la spital, iar medicii nu au mai putut să îl salveze. 

Atacatorul său, un bărbat de 41 de ani, a fost arestat sub acuzaţia de tentativă de omor, conform agenţiei Kyodo.

Cine a fost Shinzo Abe

- Cel mai longeviv prim-ministru al Japoniei, care a demisionat în 2020 din motive de sănătate.

- În vâstă de 67 de ani, Shinzo Abe a dezvăluit că renunță la funcție pentru că a suferit o recidivă de colită ulceroasă. Abe a fost succedat de aliatul său apropiat Yoshihide Suga, care a fost înlocuit ulterior de Fumio Kishida.

- După demisie, Abe a rămas o figură centrală în cadrul Partidului Liberal Democrat din Japonia.

- În timpul mandatului său, Abe a lăsat o amprentă de neșters asupra politicilor externe și economice ale țării: întărirea legăturilor cu aliații Japoniei din străinătate și revitalizarea economiei japoneze prin politicile sale marca „Abenomics”.

- Supranumit „Prințul”, Abe provine dintr-o veche familie politică. Bunicul său, Nobusuke Kishi, a fost prim-ministru al Japoniei între 1957 și 1960, în timp ce tatăl său, Shintaro Abe, a fost ministru de externe al Japoniei între 1982 și 1986.

- Abe a avut un mandat tumultuos, mai ales în ceea ce privește relațiile cu Coreea de Sud. Politicile sale economice l-au ajutat însă să fie reales.

- Poziția sa dură față de istoria revizionistă a Japoniei au făcut ca mulți observatori să-l descrie drept un lider naționalist de dreapta, în timp ce alții l-au etichetat drept un realist pragmatic.

- Unul dintre obiectivele sale cele mai controversate a fost revizuirea articolului 9 din Constituție, care stipulează că „poporul japonez renunță pentru totdeauna la război ca drept suveran al națiunii”. Articolul a fost adăugat la noua constituție japoneză din 1947, de după sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. O clauză din actul fundamental al țării interzicea Japoniei să mențină „potențialul de război”.

- Într-un mediu de securitate regională din ce în ce mai modelat de programele nucleare și de rachete ale Coreei de Nord și de activitățile militare și paramilitare chineze în extindere, Abe și aliații săi politici au văzut articolul 9 ca o restrângere a capacității de apărare națională a Japoniei, dar și un obstacol în calea eforturilor extinse de a contribui la securitatea regională din Pacific.

- Lui Shinzo Abe i se atribuie întărirea armatei țării prin sporirea cheltuielilor pentru apărare, deși nu i-a reușit treaba cu revizuirea Constituției.

- Ca un politician conservator instinctiv, intenționat să restabilească mândria Japoniei atât în ​​țară, cât și în străinătate, Abe a lucrat constant pentru a consolida identitatea națională și tradițiile istorice ale țării. El a reafirmat poziția împăratului în viața civică a Japoniei, introducând noua eră „Reiwa” și ajutând în special la gestionarea tranziției la un nou împărat în urma abdicării împăratului Akihito în aprilie 2019.

- În ceea ce privește politica internațională, Abe a fost un pragmatist prin excelență, fie în materie de securitate sau politică economică. El a consolidat alianțele existente (mai ales cu SUA) și a dezvoltat noi parteneriate cu actori regionali și globali, atât democrații, cât și regimuri autoritare, independent de înclinațiile lor ideologice.

Unii analiști l-au descris ca pe un inovator diplomatic cu o capacitate de gândire strategică care a marcat o îndepărtare bruscă de premierii din trecut ce au fost adesea fie reactivi la evenimentele externe, fie înclinați pasiv să urmeze exemplul Washingtonului.

În mandatul său a construit noi parteneriate strategice cu India și Australia, acorduri de apărare cu țările din Asia de Sud-Est, parteneriate bilaterale externe și de apărare ambițioase cu Regatul Unit și Franța, dar și articularea unei noi viziuni indo-pacifice menită să armonizeze politica economică și de securitate cu o serie de țări din Oceanul Pacific și Oceanul Indian.

În ciuda ambițiilor naționaliste aspiraționale ale sale, realizările pragmatice ale premierului Abe vor reprezenta probabil cea mai durabilă moștenire a sa.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere

Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult