Fostul șef al ASF, Mișu Negrițoiu, a declarat joi seară, în emisiunea „În fața ta”, de la Digi24, că a existat o influență politică în decizia de a amenda NN și că acesta este singurul lucru pe care îl regretă din perioada în care a condus Autoritatea de Supraveghere Financiară. Compania NN a primit, în primăvară, o amendă istorică, de 1% din capitalul social, pentru că le-a trimis clienților săi un mesaj în care îi atenționa că există la nivel oficial discuții pentru preluarea Pilonului II de Pensii de către stat.
„Singurul lucru de care îmi pare rău, nu îmi pare rău de nimic din ce am făcut la ASF, nici că m-am dus, îmi pare rău de acest singur eveniment. Pentru că s-a întâmplat, pentru că, cumva, am fost parte din el, pentru că s-a terminat cum n-aș fi vrut să se termine, cum nici nu meritau, și pentru că, în final, nu știu dacă acest eveniment a accelerat debarcarea mea sau eu am contribuit”, a spus Mișu Negrițoiu.
Dragnea a cerut măsuri exemplare
Întrebat de moderatori dacă a fost o decizie influențată politic, Negrițoiu a răspuns: „Da, o influență politică, fără doar și poate”. Fostul șef al ASF a spus că inițiativa de a amenda compania NN a venit din partea unor membri ai consiliului numiți politic. „Acolo erau membri în consiliu care ziceau: Noi putem să facem orice, chiar dacă ne vine un raport de la executiv care ne spune invers. Ceea ce eu am zis că e greșit. Așa a apărut în ziua în care s-a întrunit Consiliul un referat venit de la sector cu toate avizele din direcție sau din sector că asta e sancțiunea. Nu știu cine l-a făcut”, a spus Mișu Negrițoiu.
După scrisoarea trimisă de NN clienților săi, șeful PSD, Liviu Dragnea a cerut public măsuri exemplare. „În ceea ce priveşte acest scandal, este pornit de la domnul Mişu Negriţoiu, preşedintele ASF, care ştie că, în foarte scurt timp, Parlamentul va demite toată conducerea ASF. Pe de altă parte, Guvernul României ar trebui să cearcă explicaţii Ambasadei Olandei. Nu poţi să porneşti un asemenea scandal din nimic. Ceea ce a făcut această companie este nepermis. ASF şi Ministerul de Finanţe trebuie să sancţioneze foarte mult. Nu a fost o asemenea discuţie, nici măcar informală. O asemenea companie, când primeşte un astfel de zvon, informaţie, sună imediat să se informeze la Guvernul României. Nu poţi să porneşti o campanie online", a declarat atunci Dragnea la Antena 3. La scurt timp, ASF amenda NN cu 750.000 de lei, deși, ulterior, Guvernul a confirmat că are intenția de a modifica felul în care funcționează Pilonul II de Pensii.
„Anchetă mimată” după declarațiile ministrului Finanțelor
Mai mult de atât, ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, anunța la sfârșitul lui iunie, că Pilonul II de pensii va fi desființat. „Pilonul II, da, se va desființa. Banii se vor întoarce înapoi la cei care au cotizat la pilonul de pensii, ei având posibilitatea să opteze pentru bugetul asigurărilor sociale sau pentru Pilonul III, cel privat. Practic vor opta între posibilitatea de a le administra statul acești bani și a le oferi o pensie la sfârșitul stagiului de cotizare sau să fie un privat care face acest lucru. Pilonul II este practic un mix între stat și privat. Toți cei care au cotizat vor fi și cei care vor primi banii înapoi", a spus Mișa, care ulterior a retractat cele spuse.
Declarația lui a stârnit însă panică pe piețele financiare, iar ASF a deschis o cercetare. Însă Mișu Negrițoiu a afirmat că Autoritatea doar a mimat că cercetează declarațiile lui Mișa.
„Lucrurile se mimează. Este o aparență de independență. Investigația a fost fake”.
„Au deschis o cercetare pentru că lucrurile se mimează. Mimarea a fost cercetarea, așa-zisa investigație la ASF, dică nenecesară. Miniștrii fac declarații politice, ei pot să zică orice. Economia reacționează, dar ei sunt miniștri și atunci, că a făcut o gafă sau nu, nu poți să mimezi o investigație la o declarație a unui ministru”, a spus fostul șef al ASF.
Emisiunea „În fața ta” al cărei invitat a fost Mișu Negrițoiu poate fi urmărită integral pe site-ul Digi24.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Aproape toți politicienii români, de la Carol II încoace, suferă de aceeași boală: megalomania și paranoia, au impresia că sunt de neînlocuit și că, fără ei, se duce de râpă Țara. În ultimul sfert de secol, acest lucru este evident pt aproape toți cei mari: tonul îngâmfat, arogant... chiar și la un om altminteri educat, cum este Emil Constantinescu. Pur și simplu, politicienii români, cum ajuns prea sus, trebuie zgâlțâiți zdravăn, altfel o iau razna. În alte țări nu e așa. Care să fie cauza?