Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Fostul șef al ASF dezvăluie cum a fost executat NN la comandă politică: „E singurul lucru de care îmi pare rău”

Mișu Negrițoiu

Fostul șef al ASF, Mișu Negrițoiu, a declarat joi seară, în emisiunea „În fața ta”, de la Digi24, că a existat o influență politică în decizia de a amenda NN și că acesta este singurul lucru pe care îl regretă din perioada în care a condus Autoritatea de Supraveghere Financiară. Compania NN a primit, în primăvară, o amendă istorică, de 1% din capitalul social, pentru că le-a trimis clienților săi un mesaj în care îi atenționa că există la nivel oficial discuții pentru preluarea Pilonului II de Pensii de către stat.

„Singurul lucru de care îmi pare rău, nu îmi pare rău de nimic din ce am făcut la ASF, nici că m-am dus, îmi pare rău de acest singur eveniment. Pentru că s-a întâmplat, pentru că, cumva, am fost parte din el, pentru că s-a terminat cum n-aș fi vrut să se termine, cum nici nu meritau, și pentru că, în final, nu știu dacă acest eveniment a accelerat debarcarea mea sau eu am contribuit”, a spus Mișu Negrițoiu.

Dragnea a cerut măsuri exemplare

Întrebat de moderatori dacă a fost o decizie influențată politic, Negrițoiu a răspuns: „Da, o influență politică, fără doar și poate”. Fostul șef al ASF a spus că inițiativa de a amenda compania NN a venit din partea unor membri ai consiliului numiți politic. „Acolo erau membri în consiliu care ziceau: Noi putem să facem orice, chiar dacă ne vine un raport de la executiv care ne spune invers. Ceea ce eu am zis că e greșit. Așa a apărut în ziua în care s-a întrunit Consiliul un referat venit de la sector cu toate avizele din direcție sau din sector că asta e sancțiunea. Nu știu cine l-a făcut”, a spus Mișu Negrițoiu.

După scrisoarea trimisă de NN clienților săi, șeful PSD, Liviu Dragnea a cerut public măsuri exemplare. „În ceea ce priveşte acest scandal, este pornit de la domnul Mişu Negriţoiu, preşedintele ASF, care ştie că, în foarte scurt timp, Parlamentul va demite toată conducerea ASF. Pe de altă parte, Guvernul României ar trebui să cearcă explicaţii Ambasadei Olandei. Nu poţi să porneşti un asemenea scandal din nimic. Ceea ce a făcut această companie este nepermis. ASF şi Ministerul de Finanţe trebuie să sancţioneze foarte mult. Nu a fost o asemenea discuţie, nici măcar informală. O asemenea companie, când primeşte un astfel de zvon, informaţie, sună imediat să se informeze la Guvernul României. Nu poţi să porneşti o campanie online", a declarat atunci Dragnea la Antena 3. La scurt timp, ASF amenda NN cu 750.000 de lei, deși, ulterior, Guvernul a confirmat că are intenția de a modifica felul în care funcționează Pilonul II de Pensii. 

„Anchetă mimată” după declarațiile ministrului Finanțelor

Mai mult de atât, ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, anunța la sfârșitul lui iunie, că Pilonul II de pensii va fi desființat. „Pilonul II, da, se va desființa. Banii se vor întoarce înapoi la cei care au cotizat la pilonul de pensii, ei având posibilitatea să opteze pentru bugetul asigurărilor sociale sau pentru Pilonul III, cel privat. Practic vor opta între posibilitatea de a le administra statul acești bani și a le oferi o pensie la sfârșitul stagiului de cotizare sau să fie un privat care face acest lucru. Pilonul II este practic un mix între stat și privat. Toți cei care au cotizat vor fi și cei care vor primi banii înapoi", a spus Mișa, care ulterior a retractat cele spuse. 

Declarația lui a stârnit însă panică pe piețele financiare, iar ASF a deschis o cercetare. Însă Mișu Negrițoiu a afirmat că Autoritatea doar a mimat că cercetează declarațiile lui Mișa. 

„Lucrurile se mimează. Este o aparență de independență. Investigația a fost fake”.

„Au deschis o cercetare pentru că lucrurile se mimează. Mimarea a fost cercetarea, așa-zisa investigație la ASF, dică nenecesară. Miniștrii fac declarații politice, ei pot să zică orice. Economia reacționează, dar ei sunt miniștri și atunci, că a făcut o gafă sau nu, nu poți să mimezi o investigație la o declarație a unui ministru”, a spus fostul șef al ASF.

Emisiunea „În fața ta” al cărei invitat a fost Mișu Negrițoiu poate fi urmărită integral pe site-ul Digi24.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • cox check icon
  Eh ! Stimabile domn Negriţoiu, la cei 67 de ani pe care îi aveţi, aţi fi putut să faceţi uz de coloana vertebrală, pe care bănuiesc că o aveţi, şi să vă opuneţi amendării NN, în aprilie. Nu aveaţi nimic de pierdut chiar dacă vă dădeaţi demisia. În semn de protest ! Dar aţi preferat să fiţi discret, ca să folosesc un termen decent. Acum păreţi viteaz, vai ! vă pare rău...
  • Like 1
 • Dacă nu l-ar fi trecut Dragnea pe linie moartă, acum nu ar mai fi avut accese de demnitate. Comunist de doi bani.
  • Like 4
  • @ Marius Stavilă
   check icon
   Da, așa este... Toți ăștia foști mahări au impresia că li se cuvine, că a pleca dintr-o funcție este o pedeapsă. Cazul tipic de paranoia a fost Năstase, pur și simplu nu i-a venit să creadă că el, al doilea geniu al Carpaților, de Tărtășești, va fi dat jos. Mai întâi i-au dat de înțeles cu termopanele... Ha, râdea el, păi eu cu termopanele m-am ajuns... A râs până n-a mai râs. I-au dat drumul și tot a continuat, a urmat tentativa de suicid etc.
   Aproape toți politicienii români, de la Carol II încoace, suferă de aceeași boală: megalomania și paranoia, au impresia că sunt de neînlocuit și că, fără ei, se duce de râpă Țara. În ultimul sfert de secol, acest lucru este evident pt aproape toți cei mari: tonul îngâmfat, arogant... chiar și la un om altminteri educat, cum este Emil Constantinescu. Pur și simplu, politicienii români, cum ajuns prea sus, trebuie zgâlțâiți zdravăn, altfel o iau razna. În alte țări nu e așa. Care să fie cauza?
   • Like 3
  • @ Marius Stavilă
   Probabil ca s-a ivit la orizont o functie remunerata gras si are nevoie sa-si "curete" imaginea pentru a accede la acea functie.
   • Like 0
 • check icon
  Da, Negrițoiu confirmă ceea ce orice român de bun simț știe ori, măcar, presimte ori intuiește: România este condusă din umbră de alții, de unii care nu se văd, nu se aud, doar mișună.
  • Like 0
  • @
   Ionel check icon
   Corect. Si cand "umbrele" care conduc din....umbra nu mai sunt de folos sau sunt date la o parte, dau din casa !!!!!
   • Like 1
  • @
   Partea cu "nu se văd, nu se aud"... nu cred că este tocmai adevărată. Măcar de-am fi noi conduşi de oameni care au capacitatea intelectuală pentru asta...
   • Like 0


Îți recomandăm

Andreas Samuelsson

Andreas Samuelsson a plecat din Suedia la puțin timp după terminarea liceului, într-o țară despre care nu știa absolut nimic, probabil nici să o identifice pe hartă, dar în care s-a regăsit și în care a luat contact cu realitatea imediată și foarte concretă.

Citește mai mult

Cristina Țopescu

Scriu aceste rânduri pentru că tristețea însinguratei morți a Cristinei s-a amestecat cu furia. La zisa televiziune au apărut șefi și trepăduși care au „mărturisit” despre ce bună era Cristina. Și cât sunt de afectați de dispariția ei... Chiar și după 30 de ani de gazetărie trebuie să mai învăț că fățărnicia nu are niciodată margini.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ciprian Aber

În urmă cu trei ani, Ciprian Aber se afla la o partidă de pescuit cu un prieten de-al său, apicultor, care îi tot povestea despre creșterea albinelor. Și-a dat seama că îi făcea plăcere discuția, iar curiozitatea îl tot îmboldea să pună întrebări. La un moment dat, prietenul său i-a spus: „Auzi, nu vrei să îți fac eu cadou doi stupi de albine? Îi duci la tine la țară și ai grijă de ei...” (Foto: Arhivă personală)

Citește mai mult

companie - IMM - Foto Guliver/Getty Images

În bugetul pe anul 2020, guvernul Orban trebuie să susțină antreprenoriatul românesc mai mult decât au făcut-o guvernele PSD, solicită Asociația Consultanților pentru Programe Antreprenoriale. Foto Guliver/Getty Images

Citește mai mult