Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Pentru prima oară, Guvernul PSD admite că va lua „o decizie” privind pensiile private ale românilor, după ce „a sesizat niște cifre care nu sunt ok”

Marcel Ciolacu

Foto: George Călin/ Inquam Photos

Guvernul va lua „o decizie” în privința pensiilor private ale românilor. După luni de zile în care a negat această intenție, Guvernul PSD a anunțat azi, prin vocea vicepremierului Marcel Ciolacu, că se va întâmpla „ceva” cu Pilonul II de pensii, însă nu a dorit să spună exact „ce”, deoarece „discuțiile ar fi în faza incipientă”. În ultimele zile, pe surse, a ieșit informația că Guvernul vrea să limiteze cota de contribuție pe care fiecare angajat o primește în contul pensiei private și diferența să o direcționeze către pensiile de stat, unde există un mare deficit. 

Vicepremierul Ciolacu s-a limitat să spună că inițiativa nu aparține Guvernului, ci ASF, însă „Guvernul României a sesizat niște cifre care nu sunt tocmai ok”. „Nu este luată o decizie. Sub nicio formă nu există desființarea sau marginalizarea pilonului II de pensii. Decizia politică va fi în ceea ce privește cum este mai bine pentru cetățenii României. Există anumite cifre care ne îngrijorează în ceea ce privește pe pensionarii care au accesat doar pilonul doi”, a declarat Ciolacu, care a adăugat că banii din Pilonul II nu vor fi mutați în Pilonul I.

Premierul Mihai Tudose: „E o modalitate de a-ți crește pensia pe viitor”

Potrivit informațiilor publicate de Digi24 joi seară, Guvernul pregăteşte o ordonanţă de urgenţă, prin care contribuţia la Pilonul II de pensii va fi redusă de la 5,1 la sută, cât este în prezent, la mai puţin de jumătate. Deocamdată, valoarea nu este stabilită şi vor mai fi discuţii pe această temă pentru că se fac simulări de calcul, arată sursa citată.

„E o modalitate de a-ți crește pensia pe viitor”, a spus premierul Mihai Tudose, care susține că randamentul la Pilonul I este mai mare decât randamentul la Pilonul II și că statul este un mai bun administrator al pensiilor.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon
  Cum poți spune că statul poate administra mai bine banii decât un privat când toată istoria din întreaga lume nu numai de la noi arată contrariul? S-a ajuns la a se fura pensiile oamenilor ca să se acopere risipa guvernării PSD. Nu ne rămâne decât să le cerem socoteală guvernanților la modul serios sau să ne rugăm să nu apucăm pensia.
  • Like 0
 • acciza check icon
  Cu siguranta nu ati transcris corect declaratia oficialului. Aceasta contine urmatoarea afirmatie :"Decizia politică va fi în ceea ce privește cum este mai bine pentru cetățenii României. Există anumite cifre care ne îngrijorează în ceea ce privește pe pensionarii care au accesat doar pilonul doi”. Pe langa multimea de "ceea ce priveste " , inteleg(destul de greu ...) din declaratie ca exista pensionari care au accesat doar pilonul doi ; dar pilonul doi se alimenteaza din pilonul unu . Pana si pe site www.csspp.ro scrie asa: "Contribuţia la un fond de pensii private nu instituie obligaţii financiare suplimentare pentru participanţi, ci este o parte din contribuţia individuală datorată la sistemul public de pensii. în prezent, cota transferată este de 4% (2013) urmând să ajungă la 6% în 2016.Bine, n-a mai ajuns la 6 % nici in 2017 , dar ...
  • Like 0
 • Liviu check icon
  Si uite asa se abate atentie de la legile propuse la Justitie spre o altceva ce nu se va realiza in veci...
  • Like 1
 • Domnii au promis tot imposibilul si poporul dispretuit de ei le-a crezut.Ca si cum ar fi promis carnati si slanina din porcul pe care urmeaza sa-l fure din vecini.Acum e momentul tentativei de furt.
  • Like 1
 • check icon
  Tudose ăsta chiar a afirmat că „statul este un mai bun administrator al pensiilor” ?
  Noaptea minții... Dacă te uiți uiți la firmele de stat și la cum cheltuiește statul banii, poți constata doar contrariul acestei afirmații !
  • Like 3
 • Pilonul 1 nu are nici un randament, banii nu se investesc, tot ce intra ca si contributii intr-o luna, se repartizeaza ca si plata pensiilor actuale.Asadar nu putem compara randamentul pilon 1 cu pilon 2.
  • Like 6
  • @ Oara Diana
   Corect! Ba mai mult, sunt in mare deficit cu pilonul I... cum sa-i lasi sa administraze si pilonul II ca-l vor duce de rapa si pe ala!
   • Like 0
  • @ Oara Diana
   Bineînțeles că nu, dar de al înălțimea guvernului se vede altfel! Toți siniștrii poartă dragnioptrii acum, ca să nu mai derapeze cumva ca Grindeanu. ;)
   • Like 1
 • Sa le luam pe rand:
  1. Guvernul este disperat sa puna mana pe acesti bani; au macelarit bugetul, au distrus investitiile, este haos pe toata linia, deficitul se duce in balarii - cu toata "cresterea" economica. Au fost disperati de la bun inceput, iar ceea ce au facut NN-ului a fost o MARE PORCARIE - ce se va intoarce impotriva lor intr-o buna zi. Din pacate nu infractorul condamnat penal dragnea ori ciracii sai vor plati - ci tot romanii, de a caror "bine" nu mai poate aldepesedeul
  2. Ca sa nu existe vreo urma de indoiala, sa nu uitam vorbele pacaliciului de la finante la instalarea pe scaunelul de ministrel. Precum si multiplele declaratii ulterioare ale aceluiasi pacalici sau ale madamei MARCHE DU TRAMVAI.
  3. Mai vine si mister Marcellino cu gogomania ca, vezi doamne, guvernul nu are nicio vina - ASF-ul a propus. Pai care ASF? Asta cumva http://www.digi24.ro/stiri/economie/companii/video-prestatie-jenanta-a-fostului-sot-al-olgutei-vasilescu-in-comisia-pentru-buget-finante-si-banci-wlassopol-a-fost-numit-prim-vicepresedinte-asf-751134? Ups, iar dadui de madama de mai devreme. Mai frate, dar nu mai ajunge naibii in statie - sa se dea jos de unde s-a cocotat?
  • Like 4
  • @ Iron Spike
   Anon check icon
   Ei, poate se suie DNA la prima si o intreaba de bilet.
   • Like 4
 • Gravity check icon
  "Vicepremierul Ciolacu s-a limitat să spună că inițiativa nu aparține Guvernului, ci ASF"
  O aducere aminte (in caz ca ati uitat):
  “NN Pensii a fost sancţionată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) cu o amendă de 750.000 de lei, care reprezintă 1% din capitalul social al societăţii, pentru transmiterea de informaţii false sau înşelătoare, după informaţiile difuzate în spaţiul public privind posibila naţionalizare a pensiilor private, care au fost „de natură să prejudicieze stabilitatea sistemului de pensii în România”. Totodată, Consiliul ASF a decis retragerea autorizaţiei directorului general al societăţii NN Pensii, Raluca Ioana Georgiana Ţintoiu, şi amendarea sa cu suma de 100.000 lei.”
  • Like 2


Îți recomandăm

Scoala de asistenti

Săli mari de curs, coridoare largi, încăperi care simulează la detaliu saloane de spital, manechine și roboți care vorbesc și sunt conectați la senzori ce transmit profesorilor supraveghetori dacă manevrele sunt efectuate corect. Dar- dincolo de teorie și practică- cei care trec pe aici își însușesc una dintre cele mai importante comportamente ale unui cadru medical: cum să arate empatie față de bolnavii pe care îi tratează.

Citește mai mult