Foto: gov.ro
Pilonul II de pensii va deveni facultativ, a anunțat premierul Mihai Tudose în urmă cu puțin timp într-un interviu pentru Digi24. În acest moment, contribuția către sistemul de pensii private este obligatorie. Despre cum funcționează acest sistem și ce bani aveți la Pilonul II amănunte aici.
Premierul a sugerat că Guvernul va încerca să convingă populația să-și mute toți banii la Pilonul I. „Vreau să vă spun în premieră că o să anunțăm populația, în funcție de nivelul de salariu unde e mai bine să-și pună banii”, a explicat Mihai Tudose. Premierul Tudose spune că Pilonul II nu se naționalizează, nu se desființează: „Nu-l omorâm, nu-l schingiuim”. Premierul nu a spus încă în ce mod va fi convinsă populația să renunțe la pensiile private. A menționat doar că angajații vor ști, în momentul în care vor fi puși să aleagă, care este „punctul de pensie, într-o parte, care este randamentul, în cealaltă parte”.
6,92 milioane de persoane sunt angajate în Pilonul II.
Vom reveni cu amănunte
„Gaură” la pensiile de stat
Premierul a fost intens ironizat în ultimele săptămâni când a vorbit despre „randament” la pensiile de stat, în condițiile în care banii livrați de angajați către buget drept contribuții sociale nu sunt investiți, cum se întâmplă la Pilonul II.
În acest moment, sistemul pensiilor de stat este într-un deficit accentuat: doar două treimi din bugetul de pensii se finanțează din contribuțiile angajaților, restul de o treime se acoperă din împrumuturi sau din alocări de la bugetul de stat.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Când haiducii luau de la bogați și nu mai împărțeau (șeruiau pentru generațiile b, c, d, ...x, y, z) cu nimeni, li se spunea tâlhari!
Când guvernul ia de la toată lumea și împarte numai cu ai lui, cum ar trebui să se numească?
#FTVNGT
In ceea ce-l priveste pe primul mincinos al guvernului...asta confunda miliardele acumulate cu nr de persoane cotizante.
Cu asta scos in fata s-a dus mitul securistului destept...
Si apropo,de ce nu-l intreaba pe Tariceanu despre conditiile in care a functionat Pilonul II?
În rest tot comentariul dumneavoastră este construit habarnist şi după ureche pe un fundament greşit. O zi bună să aveţi !
Pentru perioada 20 mai 2008 - 19 mai 2017, reprezentând primii 9 ani de Pilon II, toate fondurile de pensii private au înregistrat un randament mediu anualizat de 9,46%, potrivit calculelor APAPR.
Dar ce-o sa te faci tu cand din cauza restrictiilor bugetare, pe viitor, guvernantii vor da o lege prin care valoarea punctului de pensie scade la 20%, sau mai putin, din valoarea salariului mediu brut pe economie?
Deci treaba asta am lămurit-o, acum trecem la pilonul 2 de pensii. Din 2007 şi până în prezent contribuţia fiecărui participant a crescut, nu chiar aşa cum se angajase statul să procedeze dar, oricum a crescut. Pe măsură ce a crescut contribuţia, o dată ca urmare a creşterii procentului de contribuţie din salariu şi o dată că efect al măririi salariului, normal a crescut şi fondul participantului. Ei bine, acest fond aduce un randament de 10.1 %, în momentul de faţă.Este vorba despre acea medie anualizată de la lansare şi până în prezent. Ia spuneţi, ce banca va da asemenea profit/dobânda. Bine, treaba este un pic mai complexa, dar in principiu cam asta e. În al doilea rând, luaţi în calcul că în primii ani participanţii aveau o contribuţie mică. Este că şi cum va duceţi să investiţi 15-20 de lei, iar eu mă duc să investesc 15 000 de lei. Nu-i tot una... Înţelegeţi ? În al treilea rând, deloc de neglijat, banii din pilonul doi pot reveni familiei şi în cazul în care participantul moare. Eh, cum va sună !? Dacă puteţi face asta cu pensia de stat, mă anunţaţi.
2.Apoi cuantumul virat contează mai puțin dacă randamentul rămâne același. Adică eu din salariu să contribui mai mult în timp ce randamentul rămâne la 1 % pe an , cam proastă afacere dacă contribuțiile se vor oprii din brut eu voi obține un net mai mic acum dacă voi contribuii cu o sumă mai mare pentru pensia mea în timp ce administratorul atâta poate 1 % pe an , în timp ce el i-a 2,5 % comision de administrare. Apropo pentru cei cu salariile minime pe economie ce sfat le dați ca să contribuie cu mai mult la pensie din salariu ?
3. E adevărat că au crescut și salariile ( unele nu toate) , dar de regulă pensiile nu urmează trendul ( sunt venituri fixe care se indexează doar la inflație și punctul crește cât vrea guvernul. De exemplu ce șanse au 70 % din salariații la privat care acum primesc minimul pe economie dacă guvernul nu crește acest prag prin lege să primească o pensie decentă chiar cu o contribuție la pilonul 2 ?
3. Faptul că dacă beneficiarul moare familia primește suma nu face diferența față de unul care depune în valută , conturile rămân de asemenea urmașilor ca avere moștenită și cu o creștere mai mare decât pilonul 2 și nota bene îi poți retrage oricând nu doar peste 30 de ani.
Sună bine ?
Tot incerc, dar nu mai vreau sa traiesc in aceasta tara.