Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

După o lungă „analiză”, premierul Mihai Tudose anunță decizia Guvernului referitoare la pensiile private: Pilonul II de pensii va fi opțional

Mihai Tudose despre pensiile private

Foto: gov.ro

Pilonul II de pensii va deveni facultativ, a anunțat premierul Mihai Tudose în urmă cu puțin timp într-un interviu pentru Digi24. În acest moment, contribuția către sistemul de pensii private este obligatorie. Despre cum funcționează acest sistem și ce bani aveți la Pilonul II amănunte aici.

Premierul a sugerat că Guvernul va încerca să convingă populația să-și mute toți banii la Pilonul I. „Vreau să vă spun în premieră că o să anunțăm populația, în funcție de nivelul de salariu unde e mai bine să-și pună banii”, a explicat Mihai Tudose. Premierul Tudose spune că Pilonul II nu se naționalizează, nu se desființează: „Nu-l omorâm, nu-l schingiuim”. Premierul nu a spus încă în ce mod va fi convinsă populația să renunțe la pensiile private. A menționat doar că angajații vor ști, în momentul în care vor fi puși să aleagă, care este „punctul de pensie, într-o parte, care este randamentul, în cealaltă parte”.

6,92 milioane de persoane sunt angajate în Pilonul II.

Vom reveni cu amănunte

„Gaură” la pensiile de stat

Premierul a fost intens ironizat în ultimele săptămâni când a vorbit despre „randament” la pensiile de stat, în condițiile în care banii livrați de angajați către buget drept contribuții sociale nu sunt investiți, cum se întâmplă la Pilonul II.

În acest moment, sistemul pensiilor de stat este într-un deficit accentuat: doar două treimi din bugetul de pensii se finanțează din contribuțiile angajaților, restul de o treime se acoperă din împrumuturi sau din alocări de la bugetul de stat.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Când tâlharii luau de la bogați și scăpau câte ceva săracilor, li se spunea haiduci!
    Când haiducii luau de la bogați și nu mai împărțeau (șeruiau pentru generațiile b, c, d, ...x, y, z) cu nimeni, li se spunea tâlhari!
    Când guvernul ia de la toată lumea și împarte numai cu ai lui, cum ar trebui să se numească?
    • Like 1
  • Dupa 45 de ani de munca si cotizat la Stat, Statul a bagat mana in pensiile batranilor mei. Cu asta o sa-mi educ copii si nepotii. Despre cum Statul a indraznit sa fure de la batrani pt a-si acoperi gaurile.
    #FTVNGT
    • Like 0
  • Eu as propune altceva. Sa fie obligatoriu unul din cele 2 piloane, sa fie alegerea personala a fiecaruia. Daca optez pentru pilonul I, pilonul II sa fie optional. Si invers. Imi inchipui ca o atare lege ar da peste cap intregul sistem de pensii pe urmatorii 10-20 de ani, insa dupa, pensiile ar intra intr-o liberalizare reala. Sa fim seriosi, insa, asa ceva nu se va intampla, decat intr-o situatie utopica in care politicienii ar fi dispusi sa isi faca harakiri, ar fi dispusi sa renunte la sinele personal pentru binele societatii... scenariu de film.
    • Like 1
    • @
      Inteleg foarte bine ca nu se poate face, si ca implica muuulte efecte secundare care trebuie luate in calcul. Era oricum o ironie din partea mea, recunosc nu explicita. Imi dau seama, ca prin absurd, daca s-ar dori implementarea unei astfel de legi, ar fi si mai utopic sa cred ca se si poate implementa, cel putin la noi, cu oamenii care ne guverneaza. Pe de o parte faptul ca se face optional pilonul II e un lucru bun, pentru ca asa cum spun multi, cei care administreaza pilonul vor trebui sa iasa dintr-o stare de semisendentarism. Pe de alta parte, intentia guvernului e foarte clara, renuntarea, anuntata de luni de zile, insa nu o poate face peste noapte, mai ales cu reactia mediului privat din ultimele saptamani. Deocamdata e optionala, dupa care o sa fie o campanie puternica de (dez)informare a populatiei pro actuala guvernare si respectivii vor renunta imediat la pilonul II, apoi cei care vor sa plateasca mai departe la pilonul II vor trebui sa faca cerere si x acte, birocratie, iar ei vor renunta de groaza birocratiei si a timpului pierdut, si pot sa continui sa imi imaginez si urmatorii pasii, dar as putea fi usor acuzat de paranoia si conspirationism. Faptul ca exista pilonul II e foarte bine. Trecerea de la actualul sistem de pensii la un tip de pensie complet privat nu se poate face peste noapte. Asa cum spuneai, actualii pensionari trebuie sa traiasca din ceva. Cred ca ar trebui nu sa faca optional pilonul II ci sa il creasca treptat in urmatorii 20-40 de ani. In felul asta se poate face o tranzitie spre o privatizare completa a pensiei, nu peste noapte.
      • Like 0
  • check icon
    Este posibil ca anunțul să ascundă anume sugestii marilor companii de asigurări să mai umble la randament, nu numai la profitul lor. Deocamdată, avem înșiruire de vorbe, de declarații, de «vom reveni», nimic concret și analizabil.
    • Like 0
  • check icon
    Corect,sa ne mutam banii pentru a fi in grija statului pentru ca...in prag de pensionare O.Vasilescu sa iasa sa declare"plafonam pensiile ,va DAM decat 100 de euro.Gata cu abuzurile pensionarilor asupra statului!"Sa traim bine!
    • Like 0
    • @
      doar 100 de euro, nu decat! of of
      • Like 0
    • @ Furati Mai Cu Spor
      check icon
      Ba decat,pentru a fi in concordanta cu personajul...sau preferati in frangleza?
      In ceea ce-l priveste pe primul mincinos al guvernului...asta confunda miliardele acumulate cu nr de persoane cotizante.
      Cu asta scos in fata s-a dus mitul securistului destept...
      Si apropo,de ce nu-l intreaba pe Tariceanu despre conditiile in care a functionat Pilonul II?
      • Like 2
  • Asta a gândit-o după sau înainte sa servească ceva , prim consumatorul României ?
    • Like 0
  • Hmm. Ma rog, libertatea nu strica niciodata insa ma intreb cine or fi fraieri care vor voi sa-si mute contributia la stat. Solutia optima ar fi ca acea contributie ss poata merge si in salariul net.
    • Like 1
    • @ Daniel Ardelean
      Eu zic ca e o idee buna. Cine vrea să obțină un randament negativ să - și păstreze banii la privat , e opțiunea fiecăruia ( 2008-2017 randament 16,7 % deci creștere 1,8 % pe an, creștere euro sau franc elvețian 100 % , la fel 100 % la benzină, energie electrică, gaze sau alimente). Măcar așa administratorii privați vor muncii pentru cei 2,5 % comision din total sumă (nu din câștig ) primit pleasca de la stat fără dobânda. Abia acum vor alerga după fiecare client, până acum stăteau ca șoarecii la siloz și tocau cei 2,5 % pe salarii babane și profituri consistente din sumele primite gratuit de la stat fără sa-și mute fundurile de pe fotoliile din birourile cu aer condiționat și cartelă de acces din Victoriei. Aceste privilegii erau singurele cu randament pozitiv. Ca să exemplific voi arăta că alinierea pilonului 2 cu pilonul 3 (contribuții voluntare) va necesita muncă serioasă pentru administratori, e ca la pilonul 2 sunt peste 3 milioane de contributori (obligați de lege ) iar la pilonul 3 (contribuții voluntare) doar cca 200.000.
      • Like 0
    • @ Rusu Liviu
      In situatia in care banii din pilonul I NU sunt investiti ci sunt folositi in urma unei simple conventii ca sa acopere cheltuielile statului cu pensiile, nu vad unde vorbim de RANDAMENT. Da, prin extrapolare, putem face o comparatie de raporturi "cotizatii salariati" / "pensii active" pe mai urmatorii 10 ani, spre exemplu, luand in calcul obligatoriu natalitatea, emigratia, mortalitatea, etc., insa in acest caz RANDAMENTUL rezultat NU VA MAI IESI pe plus. O spun statisticile, nu eu.
      • Like 0
    • @ Ciprian Voicu
      Statul nu investește banii , e adevărat, dar din punctul de vedere strict al pensionarului , acesta a câștigat la pensie mai mult decât dacă ar fi depus contribuțiile la un privat ( e adevărat ca asta s-a realizat prin transferuri de la bugetul de stat). Pe privat nu-l interesează inflația sau nivelul de trai al pensionarului , ci strict castigul lui din afacere. Acum se va vedea cu adevărat câți șmecheri din cele 7 administratori de pensii vor mai rămâne pe piața având în vedere ca acum vor trebui să se zbată pentru pensionar sa câștige și el ceva din afacere, altfel odată cu pierderea clienților își vor pierde și ei joburile bine plătite și vor mai umbla bineînțeles și la comisioanele alea oneroase.
      • Like 0
    • @ Rusu Liviu
      cox check icon
      @Rusu Liviu... Bateţi câmpii ! La câte inepţii debitati pe aici, încep să cred că o faceţi cu bună ştiinţă. De unde le scoateţi !? Pentru lămurirea dumneavoastră: din 2008 până în 2017 euro nu a crescut cu 100% şi nici benzina. Aşadar: euro avea în 2008 un curs de 3.66 lei, iar benzina era, în februarie 2008, 3.99 lei, respectiv 3.77 lei motorina. În decembrie 2010 era 5.4 benzina şi 5 lei motorina. Calculele cred ca le puteţi face singur... Cât priveşte francul elveţian, de ce îl băgaţi în calcul ? Aia e altă mâncare de peste !
      În rest tot comentariul dumneavoastră este construit habarnist şi după ureche pe un fundament greşit. O zi bună să aveţi !
      • Like 1
    • @ Rusu Liviu
      Gravity check icon
      De unde is scos tu cifrele alea?!
      Pentru perioada 20 mai 2008 - 19 mai 2017, reprezentând primii 9 ani de Pilon II, toate fondurile de pensii private au înregistrat un randament mediu anualizat de 9,46%, potrivit calculelor APAPR.
      Dar ce-o sa te faci tu cand din cauza restrictiilor bugetare, pe viitor, guvernantii vor da o lege prin care valoarea punctului de pensie scade la 20%, sau mai putin, din valoarea salariului mediu brut pe economie?
      • Like 1
    • @ cox
      Nu bat câmpii deloc, aici am făcut o analiza comparativa față de 2008 , dar dacă am lua din 2007 de ex (adică pe 10 ani) când dolarul era 2,2 iar anul acesta a fost și de 4,1 iar benzina în 2007 era 3,3 lei iar acum e 5 diferențele sunt uriașe, francul elvețian nu e altă mâncare de pește pentru ca spre deosebire de euro sau dolar, Elveția nu a tipărit bani pentru acoperirea deficitelor bugetare. Cat despre energie,gaze sau alte utilități, aceste au crescut permanent indiferent de ciclurile economice și oricum mult peste randamentul obținut de pilonul 2. Analiza comparativa nu era un motiv de calcul la virgula ( unele preturi au crescut cu mai puțin altele cu mai mult) ideea era de a evidenția raportul negativ fata de preturi a pilonului 2 ( doar 16,7 %) față de creșterea uriașă a celorlalte preturi (aici am pus doar cele cu impact semnificativ pentru cetățeanul de rând ) nu toate preturile,iar din câștigul de 16,7 % pe 10 ani se scade comisionul de 2,5 % al adimistratorului de pensii. Rezultatul analizei e clar cred pentru toți pensionarii. De obicei contestatarii analizei sunt administratorii fondurilor (singurii care au ceva de câștigat ) la ei salariile și profiturile acoperă cu îndestulare inflația. Cred ca dacă un cetățean vrea sa economisească, cel mai câștigat ar fi din plasamente în franci elvețieni. Nu le i-a nimeni din câștig și după 30 de ani de plasamente (cât prevede legea ) are pe ce se baza cu adevărat.
      • Like 0
    • @ Gravity
      Depinde de administrator, comisioanele sunt diferite, intre 1 și 2,5 % care evident se scad din suma administrata (ar trebui din câștig după părerea mea).Iar după cum am observat pensiile la pilonul 1 au crescut permanent mai mult decât cele din pilonul 2 (e adevărat ca din cauza promisiunilor electorale) dar au crescut ca și punctul de pensie (de ex în 2008 s-au dublat). Cred că soluția ca pilonul 2 sa fie opțional e foarte buna. Cine vrea la privat poate să -și lase acolo agoniseala ,e treaba lui. Dar având în vedere istoricul schemelor de asigurare din România când de cele mai multe ori randamentele au fost negative (când nu au fost furaciuni ca FNI sau depunerile la banca Columna) iar singurele randamente au fost salariile și profiturile administratorilor cred că plasamentele valutare cel puțin nu reduc puterea de cumpărare.
      • Like 0
    • @ Daniel Ardelean
      cox check icon
      @Rusu Liviu... Amestecaţi mere cu pere cu varză şi castraveţi. Nici măcar ghiveci nu iese ... Luaţi în calcul faptul că s-au dublat preţurile, buuuun... atunci luaţi în calcul că au crescut şi veniturile. Practic de la un salariu mediu brut pe economie de 1270 lei (276.19 euro) s-a ajuns la 3131 lei (680.9 euro). Şi pentru că nu suntem nici nemţi şi nici japonezi, ca să creştem salariile în funcţie de productivitate şi inflaţie, normal au crescut şi preţurile. Şi cam asta e treaba cu punctul de pensie... V-aţi prins !?
      Deci treaba asta am lămurit-o, acum trecem la pilonul 2 de pensii. Din 2007 şi până în prezent contribuţia fiecărui participant a crescut, nu chiar aşa cum se angajase statul să procedeze dar, oricum a crescut. Pe măsură ce a crescut contribuţia, o dată ca urmare a creşterii procentului de contribuţie din salariu şi o dată că efect al măririi salariului, normal a crescut şi fondul participantului. Ei bine, acest fond aduce un randament de 10.1 %, în momentul de faţă.Este vorba despre acea medie anualizată de la lansare şi până în prezent. Ia spuneţi, ce banca va da asemenea profit/dobânda. Bine, treaba este un pic mai complexa, dar in principiu cam asta e. În al doilea rând, luaţi în calcul că în primii ani participanţii aveau o contribuţie mică. Este că şi cum va duceţi să investiţi 15-20 de lei, iar eu mă duc să investesc 15 000 de lei. Nu-i tot una... Înţelegeţi ? În al treilea rând, deloc de neglijat, banii din pilonul doi pot reveni familiei şi în cazul în care participantul moare. Eh, cum va sună !? Dacă puteţi face asta cu pensia de stat, mă anunţaţi.
      • Like 1
    • @ cox
      Nu amestec nimic ! Am făcut o analiză comparativă creștere pensie/prețuri . Degeaba un pensionar beneficiază de o creștere de 10 % pe 10 ani la pensie dacă cresc prețurile cu 100 %în aceeași perioadă, asta nu îl ajută cu nimic când va beneficia de pensie ( 30 de ani prin lege la pilonul 2).
      2.Apoi cuantumul virat contează mai puțin dacă randamentul rămâne același. Adică eu din salariu să contribui mai mult în timp ce randamentul rămâne la 1 % pe an , cam proastă afacere dacă contribuțiile se vor oprii din brut eu voi obține un net mai mic acum dacă voi contribuii cu o sumă mai mare pentru pensia mea în timp ce administratorul atâta poate 1 % pe an , în timp ce el i-a 2,5 % comision de administrare. Apropo pentru cei cu salariile minime pe economie ce sfat le dați ca să contribuie cu mai mult la pensie din salariu ?
      3. E adevărat că au crescut și salariile ( unele nu toate) , dar de regulă pensiile nu urmează trendul ( sunt venituri fixe care se indexează doar la inflație și punctul crește cât vrea guvernul. De exemplu ce șanse au 70 % din salariații la privat care acum primesc minimul pe economie dacă guvernul nu crește acest prag prin lege să primească o pensie decentă chiar cu o contribuție la pilonul 2 ?
      3. Faptul că dacă beneficiarul moare familia primește suma nu face diferența față de unul care depune în valută , conturile rămân de asemenea urmașilor ca avere moștenită și cu o creștere mai mare decât pilonul 2 și nota bene îi poți retrage oricând nu doar peste 30 de ani.
      Sună bine ?
      • Like 0
  • Nu-l omoram, nu-l schiungium... dar il infometam. Tudose ar fi chiar hazliu, daca situatia nu ar fi trista. Cum veti convinge lumea sa se mute? cu o tombola?
    Tot incerc, dar nu mai vreau sa traiesc in aceasta tara.
    • Like 6
    • @ Furati Mai Cu Spor
      check icon
      «dar nu mai vreau sa traiesc in aceasta tara».. Du-te în UK, te așteaptă cu brațele deschise, te vor pupa și-ți vor da un apartament gratuit de uz îndelungat.
      • Like 0
    • @
      Tu esti din ala de la PSD? Imi gasesc de lucru in orice tara. Nu-mi trebuie nimic, nici sa ma pupe, nici sa-mi dea apartament gratuit statul. Doar sa nu-si bata joc de banii mei si sa nu ma umileasca zi dupa zi, an dupa an.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult