Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Fostul șef al CSM, Horațius Dumbravă. „Să nu creadă autorii acestei ordonanțe că Justiția va rămâne tăcută. Nu va rămâne tăcută”

Horatius Dumbrava

Fostul șef al CSM Horațius Dumbravă spune că, potrivit Constituției, atât președintele Consiliului Superior al Magistraturii, cât și șeful statului pot sesiza Curtea Constituțională a României în ceea ce privește ordonanța de schimbare a Codului Penal și a Codului de Procedură Penală. O altă autoritate a statului care poate sesiza CCR ar fi președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

În cazul în care CCR va decide, în următoarele zece zile până la intrarea în vigoare a OUG că actul normativ este neconstituțional, acesta nu își va mai produce efectele. „Pe articolul 1, cel cu efectele esențiale pe Codul Penal și Codul de procedură Penală, nu își mai produce efectele. Mă refer la dezincriminarea parțială a abuzului în serviciu și mai ales la acel articol bulversant, că nu mai răspund cei care adoptă acte normative ce favorizează făptuitorul”, a spus judecătorul Horațius Dumbravă.

Fostul șef al CSM este de părere că prin această ordonanță, ministrul Justiției a arătat că nu este potrivit pentru funcția pe care o deține și că primul pas pe care ar trebui să îl facă ar fi să își dea demisia. „Nu vă supărați, dar să ai luni o dezbatere publică la care să participe foști deținuți de drept comun în timp ce pe ecran se proiectează un film despre condițiile din închisori. Un film care ar trebui de fapt proiectat la Parlament, pentru a le arăta unde pot să ajungă”, spune Horațius Dumbravă.

În opinia lui, sistemul de justiției din România nu va rămâne nepăsător în fața acestei ordonanțe. „Să nu creadă cei care au făcut această ordonanță că Justiția va rămâne tăcută. Nu va rămâne tăcută. Eu atrag atenția că sunt elemente că prin ea s-a săvârșit un atentat la siguranța națională.”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • SEMNAȚI PETIȚIA, vă rog. Am găsit-o pe net!https://secure.avaaz.org/ro/petition/Romania_Nu_dati_mana_libera_politicienilor_corupti/?aCulzgb
    • Like 0
  • Noi suntem civilizați dar cu banditii care vor sa te jefuiască cum ne purtam??? Răbdarea s-a terminat. Banditii la închisoare si demonstratii acasa. Simplu. Chiar trebuie război civil?
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult