Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

G4Media: Compania americană ExxonMobil vrea să renunțe la proiectul din Marea Neagră

offshore

Foto: Guliver/Getty Images

Reprezentanții companiei americane ExxonMobil au transmis vineri premierului Viorica Dăncilă și șefului Agenției pentru Resurse Minerale (ANRM) că vor să renunțe la proiectul din Marea Neagră. Aceștia intenționează să dea acces altor companii la datele din proiectul de exploatare a gazelor din Marea Neagră în vederea unei vânzări a licenței, au declarat pentru G4Media.ro surse guvernamentale și din industria petrolieră.

Conform surselor citate de G4Media, anunțul ar fi fost făcut vineri într-o ședință la Guvern de Richard Tasker, country-managerul local al ExxonMobil. Primele companii interesate de o eventuală preluare a licenței ExxonMobil ar fi OMV și fondul de investiții Carlyle, care are deja o investiție în Marea Neagră prin intermediul companiei Black Sea Oil & Gas. Deocamdată, reprezentanții Guvernului nu au oferit detalii despre întâlnire, iar cei ai ExxonMobil au transmis G4Media că nu comentează informațiile.

ExxonMobil are o licență pentru gazele din perimetrul de mare adâncime Neptun Deep din Marea Neagră, alături de OMV Petrom. Investița americană era considerată una strategică în Marea Neagră, în contextul disputelor politice cu Rusia. Potrivit sursei citate, retragerea companiei americane din România ar avea la bază șicanele din ultimii doi ani și jumătate din partea guvernului și a majorității PSD-ALDE.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dacă am ,,privatizat" ca proștii Petrom-ul, culmea tot către o firmă de stat, acum stăm la mâna altora. Dacă scoatem gazul doar ca să-l dăm altora să-l exporte mai bine îl lăsăm în pământ, nu luăm mai nimic pe el și poate în viitor o să avem o elită capabilă să gândească și să maximizeze profitul dintr-o astfel de exploatare. Manevra ExxonMobil e firească, ei știu că suntem proști și disperați și încearcă să ne pârlească cât mai tare, adică să plătească mai nimic, au la îndemână exemplul Bechtel de cât ne duce capul.
    • Like 2
  • GabiC check icon
    un mesaj de o gravitate maxima;
    Poate nu-l intelegeti....
    Urmeaza sa preia OMV? Serios? O firma construita din tunuri?
    Ma mir ca nu participa si LukOil; Cu ajutorul Rosnef...
    • Like 0
  • dan check icon
    Asta este o veste proasta pentru ca sta la panda OMV adica rusii.
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult