Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Gabi manichiurista a primit o ofertă „năucitoare” de la patroana ei, care tocmai a constatat că „nu-i mai rentează” afacerea după noul Cod fiscal

Manichiuristă

Foto: Guliver Getty Images

Gabi este manichiuristă într-un salon fără mari pretenții. Un coafor onest, fără titulaturi pompoase și radiofrecvențe. Un loc unde se execută măiastru freze à la Viorica, perfect pentru unghii roase, bătături încăpățânate și mustăți ce mijesc lunar.

De obicei, Gabi este o fată veselă, vorbăreață, gata să-ți împărtășească oricând felii din viața pe care o împarte cu mama și familia fratelui său sub acoperișul unui apartament din capitală. Împart bune și rele, porcul de Crăciun, cheltuielile și temele celor trei copii din casă. Au hotărât că e mai bine să plătească o singură întreținere decât să stea prin chirii la limita sărăciei. Așa, își mai permit un Revelion la Căciulata și o vacanță scurtă în Grecia, „să mai știm și noi ce e viața!”.

Ne-am întâlnit în stație și Găbița era tare supărată. Ieri, fusese convocată la o ședință de urgență la salon, unde primise o ofertă care a năucit-o pe moment. Patroana a adunat fetele și le-a anunțat că adio carte de muncă și statut de angajat – „nu-i rentează” pentru că s-a modificat codul fiscal. Erau libere să plece, dacă doreau. După ce le-a lăsat un minut să fiarbă, tot șefa a venit cu soluția salvatoare: să le facă asociați în firmă.

Dacă în filme, toți visează să devină asociați, în corporația de salon nivelul de promovare al fetelor se rezumă la clienți mulți și fideli. Stirpe păcătoasă, în sinea mea am rumegat totuși umorul situației: Gaby – Associate Nail Analyst; Mimy – Hair Strategy Associate; Lucy – Entry Level Wax Associate.

Fata pasionată de unghii cu pietricele era însă într-un mare impas. Ce înseamnă să fii asociat? Cum se plătesc asigurările la stat? Răspunde pentru datoriile firmei? Culmea, toată lumea a acceptat pe loc, mai puțin ea. Acum ce să facă?!

Am sfătuit-o să ceară mai multe detalii și peste câteva zile ne-am întâlnit iar. Într-un zâmbet larg, mi-a spus că a acceptat să fie asociat – „oricum, e doar în acte”. În plus, notarul de la parter i-a explicat că nu are drept de semnătură și nu răspunde pentru nimic, deci era gata să frece niște călcâie liniștită în noul ei rol de asociat.

Acum mai are o singură problemă: trebuie să se împace cu Mimi de la coafor. Dacă va dori să plece de la salon, adunarea generală a asociaților trebuie să fie de acord. Pentru un moment, n-a mai zâmbit: „Mai mult murim decât trăim!”

Gabi nu știe că va fi plătită în dividende, iar la cumpăna dintre ani de la Căciulata nu și-a propus să devină asociat. Pentru ea, esențial a fost să-și păstreze același venit, în timp ce patroana s-a descurcat ca să plătească mai puține dări la stat. Sau, cel puțin, așa crede ea, până la o nouă taxă de solidaritate sau alte surprize, surprize ce vor urma.

Suntem țara care în ultimii 70 de ani a dat milioane de doctorate în „descurcat”: de la vremurile în alb și negru în care ne zbăteam să facem rost de unt, portocale și motorină, la zilele noastre, în care fiecare descurcă în felul lui ițele încâlcite de un guvern colorat în roșu aprins. Oricât ar suna de cinic, nu pot ei încurca cât ne putem noi descurca. Niciodată nu mi-am dorit mai mult să ieșim din această paradigmă!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • mde, daca nu a venit la vot... Sau a venit, dar a votat promisiunile desarte... Poate se lumineaza si intelege ce trebuie sa faca la urna. Daca nu... isi merita soarta.
  • Like 0
 • Cred ca ne-a intrat in ADN. Nu mai scapam de acest "descurcat" niciodata, asa cum nu cred ca vom scapa de uzurpatori vreodata! Deh! Fiecare neam cu destinul lui...
  • Like 0
 • O ocazie bună de a discuta despre acele prevederi ale noului cod fiscal care au determinat-o pe patroană să facă această schimbare. Dacă ar putea cineva să le rezume, ar fi perfect... :) (îmi pare rău, nu sunt specialist în domeniul finanțelor, și personal îl consider foarte încâlcit, peste puterea mea de a înțelege).
  • Like 2
  • @ Mihai Vasile Apetrioaiei
   Cel mai probabil a incurcat-o pe patroana marirea salariului minim pe economie, fetele fiind platite la gri.
   • Like 1
  • @ Daniel Ardelean
   La gri? Asta înseamnă că în acte erau plătite cu salariul minim pe economie iar în același timp mai primeau de la patroană diferite "bonusuri" pentru care nu se plătea impozit? Scuze dacă sunt sâcâitor, dar cum am spus mai sus, nu prea mă pricep.
   • Like 0
  • @ Mihai Vasile Apetrioaiei
   Da, platit la gri = pe cartea munca ai trecut salarul minim pe economie, pentru care ti se platesc si taxele aferente, iar restul de bani pana la salarul negociat/cuvenit il primesti la negru; sunt bani care nu apar nici unde. Deci alb + negru = gri :)
   • Like 2
  • @ JohnKelheim
   In afara de Stat si marile companii , 90% din restul fac asa. Desi sunt si mari companii care platesc cu drepturi de autor ;) , care e tot ceva gri. Dar un gri mai deschis .
   • Like 1
  • @ JohnKelheim
   Păi chiar și așa, cu mărirea salariului minim brut pe economie și trecerea contribuțiilor dintr-o parte în alta, nu ar fi trebuit să apară modificări însemnate (cred că le putem neglija pe cele de câțiva lei) nici în costurile angajatorului, nici în netul angajatei. Mmmmm, ceva e gri și pe aici...
   • Like 0
  • @ Danescu Cristina
   Foarte "interesant" , in final, va fi decalajul instalat intre angajatul de la stat (al carui stapan isi permite sa-i mareasca salariul) si angajatul din privat, unde nu. Intre capuse si / cei capusati. In momentul diferentierii economice mult mai dramatice a acestor doua categorii - saracia se va accentua in marea masa a populatiei (accea care nu este bugetara) iar abuzurile venite din partea celor din sistem vor fi mai profunde si mai strigatoare la cer, ca-si vor permite! Nu trebuie sa fii economist sau sociolog ca sa observi asta, se vede cu ochiul liber. "Evoluam" catre America latina si alte zone similare...
   • Like 0
 • Cruda poveste si sintagma "Romanul e descurcaret" continua sa fie adevarata si nu ar fi denigrator, asa cum suna acum, daca am fi descurcareti intr-un context normal in care descurcaret ar duce catre a fi constructiv
  • Like 1


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult