Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Gabriel Biriș revine după interviul din Republica: „Sănătatea costă. Cine plătește? Copiii noștri, pentru datoriile făcute de noi azi?”

Secretarul de stat din Ministerul Finanțelor, Gabriel Biriș, răspunde, într-o postare pe Facebook, la comentariile venite din partea cititorilor după interviul acordat Republica.ro

În interviu, Biriș spunea că trei milioane de români, persoane adulte, nu există din punct de vedere fiscal. Trei milioane de „fantome”, după cum s-a exprimat noul secretar de stat de la Ministerul Finanțelor.

O parte dintre aceste persoane ar putea fi „aduse la lumină” în acest an. În 2016, persoanele fără venituri, cu anumite excepții, stabilite de lege, vor trebui să depună o declarație fiscală, potrivit Codului Fiscal. Acestea vor plăti contribuții de asigurări sociale de sănătate (CASS) – 5,5% din salariul minim brut pe economie, adică 57 de lei pe lună - , pentru a avea calitatea de asigurat, această prevedere existând și până acum. 

Excepţie fac, printre alţii, elevii şi studenţii în vârstă de până la 26 ani, soțul, soția și părinții fără venituri proprii, aflați în întreținerea unei persoane asigurate, femeile însărcinate, lăuzele şi persoanele cu handicap.

Codul Fiscal din 2015 prevedea că plătesc CASS persoanele care „doresc” să aibă calitatea de asigurat, adică să beneficieze de sistemul public de sănătate. În Codul Fiscal din 2016 se prevede obligaţia clară a persoanelor fizice fără venituri de a plăti CASS.

„Vrem să mai scoatem un pic la lumină, într-un fel, partea de <<fantome>>. Pentru că dacă stai să te uiți în toate cifrele statistice, câți angajați, pensionari, elevi, români emigrați în străinătate, cu domiciliul acolo sau nu încă, și scazi din numărul total de cetățeni români, oricum ar fi nu îți ies vreo trei milioane de adulți. Nu îți ies. Nu vorbim de persoanele care primesc ajutoare sociale. Vorbim de persoane care nu există din punct de vedere fiscal. Nu este posibil așa ceva. Este (depunerea declarației fiscale de către persoanele fără venituri – n.n.) una din metodele de a-i scoate la lumină”, a explicat pentru Republica.ro secretarul de stat din Ministerul Finanțelor, Gabriel Biriș.

Una dintre declarațiile lui Biriș care a stârnit multe comentarii din partea publicului a fost legată de persoanele fără venituri. 

„Cum poți să zici <<am trăit fără nici un venit>> timp de șase luni? Ce ai făcut? Ai vânat, ai săpat după rădăcini? Cum ai putut să trăiești șase luni fără să câștigi nimic? Nu cumva vorbim nu de faptul că nu ai câștigat, ci de faptul că nu ai declarat? Și atunci pentru persoanele care timp de șase luni nu au avut niciun venit s-a introdus obligativitatea să plătească 5,5% din salariul minim brut pe economie, adică 57 de lei pe lună, pentru asigurarea de sănătate”.

Biriș se declară „consternat” de interpretarea dată răspunsurilor sale, cerându-și scuze celor ce s-au simțit ofensați de declarațiile lui. Oficialul de la Finanțe face câteva precizări, legate de articolul din Codul Fiscal care se referă la obligaţia persoanelor fizice fără venituri de a plăti CASS.

„Am văzut valul de comentarii ridicat de răspunsurile la câteva întrebări, în urmă cu câteva zile. Sunt consternat de interpretarea dată răspunsurilor mele și îmi cer scuze tuturor celor care s-au simțit ofensați de cele spuse de mine. Simț nevoia să fac câteva precizări:

-prevederea respectivă de la art. 180 nu a fost introdusă de acest guvern (nu, nu o să vorbesc de greaua moștenire, ci de ce avem de făcut pentru a ajunge odată la o normalitate);

-prevederea respectivă nu se referă la șomeri și nici la cei care primesc ajutoare sociale, ci doar la persoanele care nu au realizat venituri timp de 6 luni. Să nu uităm, vorbim de plată contribuției de 5,5% la sănătate, plată în schimbul căreia adultul primește servicii medicale dacă are nevoie, servicii care altfel ar costa mult mai mult decât cei aproximativ 40 de lei pe lună ce ar trebui plătiți. Nu este vorba de un impozit aici, chiar dacă contribuția aceasta este în Codul fiscal”, explică Gabriel Biriș în postarea sa.


Proaspătul secretar de stat de la Finanțe le răspunde celor care critică modul de calcul al contribuției la sănătate, precizând că s-a numărat printre cei care nu au fost de acord cu calculul acestei contribuții la un venit minim.

„ Am criticat calculul acestei contribuții la un venit minim, considerând că nu așa trebuie rezolvată problema. Am și fost unul dintre susținătorii legii 209/2015 prin care s-au "aministiat" sumele cerute (legal) de anaf prin decizii de impunere pentru venituri derizorii obținute de unii concetățeni. Am și atras atenția că păstrarea prevederii va genera același tip de probleme în viitor. Uite că le avem. O să mai avem și altele... ”, spune Biriș.

„Pe de altă parte, cred că înțelegem cu toții că sănătatea costă. Nu putem vorbi de servicii de sănătate decente fără medicamente, fără spitale și, mai nou, și fără medici și asistențe, că ne pleacă cu miile din țară în fiecare an (știu, este și foarte multă risipă și hoție, dar de această problemă se ocupă acum alții). Cine plătește? Dacă nu noi, atunci cine? Copiii noștri, pentru datoriile făcute de noi azi? ”, arată Biriș.

Secretarul de stat continuă exemplificând cu subfinanțarea sistemului de pensii. „Cred că este de datoria noastră să vorbim deschis despre problemele pe care le avem, despre cauzele lor și despre cum eliminăm cauzele care generează problemele și nu doar despre redus efectele. A se vedea și sistemul de pensii, care nici el nu o duce tocmai bine, iar atunci când noi, "decrețeii" vom fi ieșit la pensie sistemul se va prăbuși în lipsa unor măsuri serioase încă de azi (trebuiau de ieri, dar asta e...)”, spune Biriș în postarea sa după interviul din Republica.

”În plus, cred că trebuie cu toții să fim conștienți cât de grav ne afectează evaziunea pe fiecare dintre noi”, încheie Biriș. 

Biroul de presă al Ministerul Finanțelor a făcut de asemenea câteva precizări după interviul acordat de Gabriel Biriș în Republica.

„Declarațiile secretarului de stat din Ministerul Finanțelor Publice, Gabriel Biriș, au avut rolul de informare și nicidecum o notă de ironie la adresa șomerilor sau a persoanelor care beneficiază de ajutoare sociale, cazul acestora fiind reglementat într-un capitol special din Codul Fiscal. Subfinanțarea sistemului de sănătate este o problemă care îi afectează pe toți românii, de aceea este nevoie ca plata contribuției să fie realizată de toți beneficiarii. Articolul 180 din Codul Fiscal face referire la persoanele care nu au realizat sau nu au declarat venituri în ultimele șase luni. Acestea trebuie să plătească o contribuție la sistemul de sănătate echivalentă cu 5,5% din salariul minim pe economie”, se arată în comunicatul de la Ministerul Finanțelor. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Astea chiar asi bat joc de tara asta si de oameni nu stie cum sa mai ia bani si cei care au platit ani de zile cas cu ce sau ales ca au platit consultati tratamente si analize medicale astea chiar sunt niste cretini fara pic de bun simt
  • Like 0
 • nenicu' check icon
  Mersi, ca ai postat comentariul.
  Vad ca esti fata desteapta si daca tot esti arunca si tu un ochi pe ce se intampla cu deszapezirea drumurilor. Ar fi interesanta o cercetare din teren, despre modul in care isi fac treaba drumarii...mai exact despre cum nu o fac. Am auzit ca cica li s-a zis sa nu puna plugul pe asfalt, ci doar sa se plimbe. O vrea psdu' sa supere oamenii? ca de' multi dintre patronii companiilor ce au contractele in speta is prietenii lor... .
  ziua buna
  • Like 0
 • O excelenta investigatie jurnalistica despre firmele off-shore utilizate de dl Biris pentru a evita sa plateasca impozitele din Romania (http://www.kmkz.ro/investigatii-2/ancheta/biris-haituieste-saracii-cu-taxe-dar-are-off-shore-in-cipru-ca-sa-evite-taxele-in-romania/). Bravo Biris, esti de-al lor dar vrei sa pari al nostru!
  • Like 0
 • otheh check icon
  Propun eliminarea contributiei si compensarea pierderilor la bugetul consolidat cu veniturile obtinute din legalizarea/taxarea prostitutiei. (prin controlul fenomenului, masura va usura indirect si sistemul de sanatate, cel putin sectia de dermato-venerice). Dupa cum bine se stie, din februarie 2015, prostitutia a fost dezincriminata penal ( nu si proxenetismul, aviz amatorilor:)) dar fara sa beneficieze de vreo reglementare dpv fiscal. Ca atare, milioanele de saloane de masaj erotic + milionale de bordeluri care functioneaza in Ro nu platesc nicio taxa la stat, si cred ca este vorba de multe milioane de euro. De ce?
  • Like 0
 • bun, am inteles, ponta a scos legea asta cu gandul sa arunce un catof fierbinte liberalilor care urmau sa preia guvernarea, si-atunci ati cazut dvs dl Biris la mijloc. Dar de ce dvs in loc sa spuneti ceva de genul "ok, legea e nedreapta, e aberant sa iei bani de la cei fara venituri, e ABERANT SA ASIGURI CU FORTA", o sa vedem cum va fi aplicata bla bla".

  Nooooo, dvs mai dihai, daca Ponta e un abject, dvs ii tineti mai dihai isonul, aaaa, pai sa vedeti dom 'le ce surpriza or sa aiba, aaaa, pai voi credeti ca astia mananca radacini???! Deja asta e neamprostie, ce era daca va tineati gura?

  Sau poate ca nu v-ati tinut gura ca sa regretam guvernul USL, sa votam la anul USL? Nu conteaza, lumea o sa va tina minte dl biris, si sa-i transmiteti si lui iohannis ca si el va plati, ca doar el a numit guvernul. Nu a cerut strada guvern de tehnocrati, strada a vrut doar sa se care dracului politicienii corupti!!!

  • Like 2
 • Eu stiu o gramada de oameni care traiesc din alocatiile copiilor si/sau din pensiile parintilor . Probabil astea-s 90% din fantomele domnului Biris.
  • Like 2
 • BAI BIRIS,AM PLATIT CAS VREME DE 45 DE ANI CA ANGAJAT.....ACUM PLATESC CAS CA PENSIONAR.....CAND AJUNG LA SPITAL PLATESC......MEDICAMENTELE LE PLATESC.......CINE A DISTRUS BUGETUL ASIGURARILOR SOCIALE ?????
  • Like 0
 • nenicu' check icon
  O sa mergem la colindat prin banci sau pe la camatari, sa imprumutam bani pt a plati contributiile sociale, ori ne amanetam televizorul si scaunele din casa, ori ne apucam sa furam de pe la vecini - inspirati fiind de ce vedem si noi in societate.
  Draga Biris, cand iesi in public tre sa fii pregatit nene, nu sa faci pe erou natiunii cu o carte scrisa.
  #autistiidracu
  • Like 1
 • Belcin check icon
  Domnule Biris ce inseamna ...BUGET CONSOLIDAT??? cumva bugetul in care intra si banii asiguratilor ?? un fel de buget oala comuna...parca imi suna a buget socialist,nu?daca s-ar dori un buget adevarat ar fi unul clar limpede defalcat pe structuri care aduc bani si pe structuri care cheltuiesc bani ,buget care sa poata fi inteles si de noi cei care dam bani intr-o oala fara fund gestionata de personaje care nu au nimic in comun cu o economie adevarata ,corecta,competitiva......restul este o poveste electorala...daca va intereseaza cu adevarat unde sunt banii din sanatate vedeti guvernarile1997-2010 veti avea surprize nemaintalnite...buget consolidat ...?? cred ca este cel mai mare misto al economiei ...capitalisto socialista avortata din gandirea fara margini a economistilor de la stefan gheorghiu...
  • Like 0
 • eu ii repet d-lui Biris ca am fost somer dar nu somer in plata ci pur si simplu fara nici un venit pentru ca nu am plecat de la ultimul loc de munca cu un articol din codul muncii care sa-mi permita inscrierea la somaj , deci somer fara indemnizatie si timp de 11 luni am cautat (aveam peste 50 de ani cautati si dvs. servici in situatia asta ) si am trait din pensia mamei mele . daca trebuie in aceasta situatie sa platesc cass indiferent de cuantum e corect ? e moral ? din pensia mamei mele ? eu fac evaziune ? probabil ! si mai cunosc oameni in aceasta situatie ! poate nu traiesc din banii mamei ci ai sotului/sotiei si ei cauta de lucru sa stiti ! dar nu ii angajeaza nimeni in primul rand pe considerente de varsta ! si nu realizeaza venituri pe bune ! fantome !
  • Like 2
  • @ Sorin Dobre
   Ai dreptate cu varsta...mai nou in romania si la 40 de ani esti considerat batran...nu da nimeni 2bani pe experienta profesionala si in munca in general...am patit-o si eu...se cauta sclavi tineri,naivi si care accepta abuzurile si leafa minima...asta-i realitatea...si eu urlu de mult timp si sunt oarecum frustrat ..dar cui ii pasa? Poate celor ce-mi sterg comentariile pe aici...da ..sistemul ma face rautacios...nu m-am nascut asa...vai s-amar..
   • Like 0


Îți recomandăm

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult