Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Gabriel Liiceanu: „Azi tragem consecințele nesimțirii, aroganței și inconștienței celor care n-au mers la vot pe 11 decembrie 2016”

Gabriel Liiceanu

Filosoful Gabriel Liiceanu a comentat în timpul emisiunii „În fața ta”, de la Digi24, propunerile ministrului Tudorel Toader de schimbare a legilor din justiție. Acestea reprezintă, în opinia lui, „un nou șoc” primit de societatea românească, sub forma unor inițiative neașteptate „ca o pacoste”. 

„Ar fi bine să știm că, prin ceea ce se întâmplă astăzi, societatea română - e bine să nu uite asta, trage consecințele nesimțirii, aroganței și inconștienței celor care n-au mers la vot pe 11 decembrie 2016. Nu sunt injurioase cuvintele, sunt constatative. Nesimțirea înseamnă toate, le-am experimentat în anturajul meu: nu mă duc la vot că n-am chef, jumătatea aia de oră n-au găsit-o unii, alții din aroganță, n-am cu cine, nu mi se dă nimic la nivelul opțiunilor mele, și a treia, inconștiența e incapacitatea de a prevedea lucrurile pe care am ajuns să le trăim și care au fost plătite, în loc de jumătatea de oră de mers la vot cu statul în piețe în plină iarnă, cu gândul cum se vor face manifestații în august călduros și plin de vacanțe”, a spus Liiceanu. El a adăugat că PSD a câștigat puterea cu un scor de 16% din masa electorală, iar partea majoritară care nu s-a dus la vot a devenit prea slabă și nu mai e reprezentată. „E o formă de prostie, trebuie să repari cu eforturi enorme ceea ce n-ai făcut firesc în prima clipă, să te duci sa votezi”, crede el.

În opinia sa, justiția este ultima redută care trebuia cucerită. 

„Există deja o dictatură parlamentară pentru că rezultatul alegerilor din decembrie a dus la 80%, deci pot sa dea orice legi vor. Opoziția din parlament e extrem de șubredă. Pot să-și dea legile lor. Executivul e făcut din partidul cu pricina. Justiția nu intra în această ecuație a exclusivismului. A rămas încă în forma de după 2004-2005, atunci când, intrând în UE, s-a pus problema unei bune separări a justiției de elementele politice. Asta e ultima lovitura care trebuie dată ca sa ajungem la dictatură înăuntrul unei democrații”, a afirmat Gabriel Liiceanu. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cineva, aici in comentarii a confirmat exact esenta articolului si a demostrat ingnoranta de care se vorbeste in filmul postat de el, ignoranta din care emerge clasa politica actuala. De semidocti care vad, dar nu pricep nu prea avem nevoie in tara asta si daca ar fi dupa mine, pana s-ar crea o societata democratica functionala, as pune examen pentru dreptul de a merge la vot. Si da, as introduce si obligativitatea de a merge, nu prin altfel de pedepse ci doar prin taierea dreptului de acces la serviciile oferite de stat.
    • Like 0
  • Legile justitiei care au fost propuse sunt necesare pentru a nu mai exista ”statul paralel”,pentru ca el EXISTA si atat timp cat exista suntem precum in filmele cu prosti.DNA nu vrea sa reprezinte interesele poporului roman,asta e clar,promoveaza si sustine in functii toti tradatorii de tara si toate rebuturile sociale.
    • Like 0
    • @ Elena Nicu
      Statul paralel e Antena 3 si Dracnea&com....Printre legile justiei necesare se strecoara ..la repezeala si legi in favoarea celor cu dosare penale...care-i pot disculpa sau ii pot scapa de la inchisoare...Problema nu e ca n-ar fi necesare ..problema e ca sunt facute cu dedicatie...Cat despre prezenta la vot ...indeosebi lipsa de la vot a facilitat aparitia unei majoritati in Parlament ..care pot face orice..``pentru ca pot``..ceea ce reprezinta un mare risc...avand in vedere mai ales agramatismul demnitarilor politicii care e semnul ignorantei si a lipsei totale de competente ...
      • Like 0
  • O prostie mai mare ca asta nu am auzit inca... Mai ramane sa fiu dus cu forta sa votez, ca pe vremea comunismului. De ce nu merg eu la vot, tovarase Liiceanu? Uite de asta:
    https://www.facebook.com/2730LocuriDeVazutInRomania/videos/991450290980411/
    • Like 2
    • @ Everaldo Senior Colorist
      E normal sa fim cetateni responsabili si sa ne exercitam dreptul la vot ...chiar cand oferta electorala e foarte subtire...cel putin echilibram balanta puterii in Parlament...
      • Like 0
  • Nu sunt de acord cu verdictul asta. In primul rand, oferta politica a fost foarte subtire. USR a reusit sa intre in Parlament si probabil ar fi reusit si alte partide politice daca s-ar fi coagulat. Ii tot injuram si culpabilozam pe cei care nu voteaza, dar nu vedem ca practic nu exista un partid decent de stanga cu care sa voteze cei multi. Ne inchipuim ca toti vor sa voteze cu dreapta! Asta e prostie curata. O tara cu majoritatea populatiei la sau sub limita saraciei viteaza stanga, dar singurul partid care isi asuma stanga (doar declarativ, in esenta e o mafie nationalist comunista) e psd. Deci cu cine sa voteze? Dl Liiceanu nu mai vede padurea de copaci, din pacate.
    • Like 2
    • @ Alin Stoica
      La alegerile din decembrie 2016 am ales sa merg observator intr-o sectie de votare din mediul rural - in localitatea in care de altfel locuiesc. Din peste 1300 de alegatori trecuti pe liste s-au prezentat la vot in jur de 550, din acestia aproximativ 370 au votat PSD. O localitate cu oameni simpli, pensionari, care traiesc din pensia de agricultor, aia de 520 de lei, sau in cazuri fericite cu pensii de o mie de lei. oameni pentru care promisiunile PSD au fost foarte atractive. Multi dintre ei erau votanti PSD de cand se stiu si care vor vota acelasi lucru pana la sfarsitul zilelor. Foarte multi asistati social (in special tigani, care nu stiau sa citeasca si care aveau nevoie sa fie ajutati in cabina de vot, ii indruma in general cate unul dintre ei care stia un pic de carte. Pentru ei votul era foarte important, erau foarte vocali si strigau "Am venit sa votam pe domn primar al nostru!", desi erau alegeri parlamentare, iar primarul nu candida, dar El a fost cel care le-a spus sa vina la vot, iar ei au venit. Ei au decis in locul celor mofturosi, care au gandit ca nu au cu cine vota, iar rezultatul e cel care se vede.
      Fiecare dintre noi are obligatia morala sa isi exprime dreptul la vot, chiar si cu raul cel mai mic, daca nu a aparut inca "partidul perfect", care fie vorba intre noi, nu va aparea niciodata.
      • Like 0
  • Are dreptate Gabriel Liiceanu. Nu numai dumealui are această logică si convingere,ci tot omul de bun simț și cu o fărâma de inteligență
    Știu că se va spune ca nu avem opoziție, ca nu avem clașă politica credibilă și că nu s-a avut alternativă în opțunea de a vota altceva, de acord dar neparticiparea la vot nu are nici o scuză!
    E clar că acum orice mediocru în orice activitate profesională, se face politician și accede în parlament sau in diferite funcții de conducere politice , rezultatul fiind dezastrul total al viieții cetățeanului obișnuit al României. Dar răul cel mai mare este cocoțarea Ciumei Roșii la putere, ți bestialitatea și nepriceperea năpârcelor care fac parte din aceasta! Numai comunismul este mai rău ca pesedismul să fie clar!!!
    • Like 0
  • E greu sa faci lumea sa mearga sa voteze ori PNL, reprezentat de o tuta (imi pre rau, dar n-am gasit ceva mai apropiat de realitate), ori USR, care nu s-au remarcat prin mimic bun. Nu m-am simtit de loc bine dupa ce-am votat, tot un fel de prostitutie e si da-ti dai votul fara convingere, asa ca mi-e greu sa-i condamn pe cei care au stat acasa.
    • Like 2
  • Eu nu am votat, si ca nu am vrut sau nu am putut sacrifica jumatate de ora, ci pentru ca NU AM PUTUT efectiv. Eu sunt din Arad dar stau in Bucuresti de vreo 4 ani. NU AM PUTUT Vota IN BUCURESTi! De ce nimeni nu vorbeste despre asta?! E o prostie sa nu poti vota decat in judetul de bastina. Natura muncii mele a insemnat ca nu am fost liber in ziua alegerilor, si sa dau 300 de lei pentru a putea face un drum de 12h(doar un sens) pana la Arad... sa fim seriosi! Si in situatia mea au fost probabil muulti oameni care pur si simplu muncesc in alt judet, dar in acte locuiesc inca in judetul de bastina. Daca acest lucru nu se va schimba la viitoarele alegeri, tare mi-e teama c-o sa ne conduca psdul multi ani de acum incolo. De ce nimeni nu vorbeste de asta?? Opozitia ce a pazit si ce pazeste??
    • Like 0
  • Bayard check icon
    Aceeasi greseala pe care continui sa o vad la atatia oameni: presupunerea ca cei care nu au votat, daca veneau ei la vot ar fi ales pe altcineva. Pe cine?? Nu oameni buni, multi dintre cei complet dezinteresati ar fi votat ce votau si cei de langa ei, adica tot PSD. Parca traim intr-un autism complet care ignora ca PSD-ul a castigat si mare parte din Ardeal, a castigat si in urban, ba in Bucuresti au castigat si la categoriile de tineri.... Stiu destui pe la 20 de ani care au votat PSD si stiti cum este, e foarte greu sa admiti ca ai gresit, asa ca mergi pana in panzele albe cu alegerea facuta. Probleme mai mari la alegerile parlamentare au fost faptul ca nu au putut vota cei care erau plecati de-acasa si mai ales pentru ca voturile diasporei sunt irelevante.
    • Like 0
  • eu personal rezonez mai bine cu CTP!
    :)
    • Like 0
  • Cum sa te uiti la cineva care enumera consecintele pornind cu 2016 ? Hai sa fim seriosi
    • Like 0
    • @ Cristian Lorand Iuhasz
      Si de cand ai vrea sa enumere? Din 1945? Din 1990, de la mineriade? Sau din 2018, de la revelion?
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult