Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Gabriel Liiceanu vorbește despre antidotul împotriva pericolului care paște România: „Naționalismul"

Liiceanu

Filozoful Gabriel Liiceanu a vorbit la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 despre antidotul la naționalismul gol de conținut, o armă folosită și de regimul comunist.

„Naționalismul comunist de pildă, pe care îl practica Ceaușescu, acoperea un eșec, e cea mai bună metodă ca atunci când un popor e înfometat în mizerie și celelalte să gâdili, să apeși pe coarda naționalistă. Noi suntem aici, în mijlocul blocului comunist, singurii care ne opunem sovieticilor. Vai ce mândri erau românii că erau morți de foame și se opuneau sovieticilor! E o metodă bine verificată. O alta, cea care e trăită acum în Rusia, e «să ne recăpătăm măreția pe care am pierdut-o» . Și când zgândări coarda naționalistă a măreției, ca în cazul marilor imperii, nu poți face asta cu țări mici, la ruși da, la chinezi da”.

Moderator: „Există un antidot împotriva naționalismului gol de conținut?”

Gabriel Liiceanu: „Nu există decât alfabetizarea, deci anularea capacității de manipulare a unui popor. Noi nu putem fi manipulați cu arma ieftină a naționalismului, noi ne iubim țara în felul în care am explicat, dar un om care n-are cultură politică suficientă va cădea pradă acestei demagogii ordinare, care îi închide privirea către problemele reale ale vieții și-l face să se hrănească cu himere”.

Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită în fiecare sâmbătă și duminică, începând cu miezul nopții.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere

Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult