Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Gabriela Firea: În blocurile vechi locuiesc bucureșteni cu venituri minime sau medii, nu bogați. Cei care și-au permis s-au mutat în blocurile noi sau în Ilfov

Gabriela Firea - 9 februarie

Foto: Digi24

Gabriela Firea a declarat că toți bucureștenii recordați la RADET/ Termoenergetica trebuie să primească subvenție de la Primăria Capitalei, motivând că în blocurile vechi locuiesc oameni cu venituri minime sau medii. 

„În blocurile vechi de apartamente, racordate la Radet- Termoenergetică, locuiesc bucureșteni cu venituri minime sau medii pe economie, nu bogați. Cei care și-au permis financiar, s-au mutat în blocuri noi, unde încălzirea cu gaze este mai scumpă sau în zonele rezidențiale din județul Ilfov”, a declarat Firea, citată de Hotnews.ro.

În București, pretul gigacaloriei cu TVA este de 495,51 lei, din care  cea mai mare parte, 332,48 lei, este subvenționată de Primăria Capitalei. De subvenție beneficiază toți locatarii blocurilor vechi, indiferent de situația lor materială.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cred că sondajul CURS e o formă de propagandă electorală. O bună parte a bucureștenilor cu cred că au intenția să o voteze pe d-na Firea. Căldura care merge numai noaptea, dacă mesge, apa caldă care merge cu mari pauze (dacă vrei să faci un duș la 10 dimineața, apa e deja ca de la copcă), circulația, parcările, autobuzele turcești care arată ca de unică folosință, sunt și mai puțin încăpătoare decât cele Mercedes și cu scaunele cocoțate pe niște platforme unde trebuie să urci cu scara, decorațiile de Crăciun care se pun încă de pe 1 noiembrie (oare cât or costa?)...... sunt numai vârful unui aisberg alcătuit din nepăsare, incompetență, risipa banului public. La aceasta adăugați reacțiile deseori incalificabile ale doamnei primar. Doar dacă ești fără discernământ o poți vota. Aviz amatorilor (politicieni și nu numai) care pun în cârca bătrânilor toate alegerile proaste: am 70 de ani.
    • Like 0
  • Dorin check icon
    Parcă subvenția ar fii dată de la mă-sa sau din banii lui Pandele?
    • Like 4
    • @ Dorin
      Delia MC Delia MC check icon
      Subvenția e din banii alocați primăriei. E normal să beneficieze de subvenții doar cei cu venituri mici. Dând alandala subvenții a alocat prost banii care trebuiau direcționați către reparații.
      De ce însă așa? Păi cum, primărița cea bună care ne "dă ". Capital electoral. Cu ce rezultate se vede. Acum și aceia îi sar în cap.
      • Like 0
    • @ Delia MC
      check icon
      Se cuvine o diferență făcută aici.
      Dvs vorbiți de ”cei cu venituri mici”. Dna Firea însă vorbește de cei care locuiesc în ”blocurile vechi de apartamente”!
      E necesar de remarcat diferența.
      Căci, dacă subvenția se va aloca pe criteriul de ”blocuri vechi de apartamente”, dna Firea tocmai contorsioanează piața imobiliară (apartamentele din ”blocurile vechi” vor fi mult mai căutate pe motiv că încălzirea e aproape gratuită)!
      Și acum, fără legătură cu cele de mai sus:
      Da, și eu îmbrățișez valorile umaniste.
      Însă (sau ”totuși”, ca să fiu în ton cu un simpatic articol cotidian precedent)... în Ro prea sunt aruncate alandala tot felul de beneficii pentru oameni ”care nu-și permit”!
      Să nu mă înțelegeți greșit: știu foarte bine că există oameni care au nevoie de ajutor. Dar, pe lîngă ei, mai există o pleiadă de alți oameni care N-AU NEVOIE de ele, și totuși beneficiază de ele prin intermediul BIROCRAȚIEI STUFOASE. Acești oameni pur și simplu nu se gîndesc că, de fapt, fură de la unul mult mai amărît ca el. După vîrstă (sau nu numai) ei gîndesc cam așa:
      1. Nu fur de la nimeni anume, fur de la stat (îndeobște, cei peste 45 ani)
      2. Eu contribui lunar cu 1k+ la taxe și nu văd nimic de banii ăștia, așa că de ce să nu păcălesc și eu statul dacă el mă păcălește pe mine??
      • Like 0
  • deci cei care sunt mai instariti contribuie cu 332 lei (din 495 lei) pentru cei saraci???
    pai de aia au fugit de orasul asta. ati dat voie sa se construiasca alandala si e o inghsuiala fantastica.
    Ati dat voie sa se construiasca tot felul d eimobile intre blocurile vechi (unde erau parcari inainte). De ce? Doar fiindca in blocurile vechi locuiesc oameni mai saraci care nu se pot opune?
    • Like 2
    • @ GicaContra
      check icon
      Nu cred c-ați înțeles corect. E mai rău.
      Eu înțeleg că prețul mediu pentru încălzire ar fi de 495 lei. Însă, datorită subvenției, locatarul ”mediu” plătește doar 163 lei (diferența fiind achitată de primărie).
      De ce e mai rău:
      Primăriile din București (dar mai ales cea generală) beneficiază de niște bugete enorme (în comparație cu alte orașe, fie ele și mari! Apropo, oare cum de nimeni n-a făcut o analiză care să explice această diferență?? He-he.).
      Căci, dacă e să vorbim cinstit, aceste bugete nu li se cuvin 100%.
      Iată un exemplu (dar sunt cu siguranță MII astfel de exemple):
      Eu sunt angajat al unei firme din București, deși locuiesc în Iași. Prin urmare, parte din taxele mele se duc către București, nu către Iași.
      Deci eu, din taxele mele, plătesc niște încăzire pentru niște bucureșteni...
      Și, colac peste pupăză, madam Firea voia să mă mai și taxeze cînd ajung cu mașina prin București!
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult