Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Gabriela Firea ne-a salvat de taxa Oxigen pe care tot ea o anunțase

Gabriela Firea 2020 - Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Taxa Oxigen, la loc comanda. Primarul general al Capitalei a anunțat marți că renunță la taxarea mașinilor poluante și interzicerea circulației acestora în centrul Bucureștiului, în așa-numita zonă ZACA.

Gabriela Firea a spus că a luat decizia cu „sufletul neîmpăcat”, în urma unui sondaj pe care l-a organizat de contul ei de Facebook și în urma căruia a constatat că 90% dintre respondenți s-au pronunțat pentru eliminarea taxei Oxigen.

„Nu mă consider înfrântă, mă consider un pic întoarsă din drum. Nu înseamnă că trebuie să abandonăm lupta. (...) Dacă nu am putut scoate din trafic rablele prin această taxă, ne dorim să le scoatem prin acord cu cetățenii”, a spus Gabriela Firea. 

Edilul a anunţat că au fost depuse peste 1.500 de petiţii scrise la primărie şi că există alte 430 de plângeri prealabile de la persoane fizice şi juridice, scrie News.ro..

Firea a punctat că Primăria Capitalei își va intensifica presiunea asupra Guvernului pentru finalizarea centurii ocolitoare a Capitalei.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • "Bucureștenii par să fi atins un asemenea nivel al disperării și al neîncrederii, încât ar vota, la primăria capitalei, și o broască râioasă, un dulap sau un castravete. Sau o mătură…, numai ca să scape de vrăjitoare. Uitând că, de fapt, vrăjitoarele încalecă pe mătură, iar, fără mătură, nu pot să zboare." scrie filosoful Mihai Sora
    • Like 0
  • AlexisZ check icon
    Exact dupa cum si'a scos din fund sârma care atenta la viata ei, tot asa a scos duamna prompteritza capitalei pe piata si ideea asta. Ea este acum cu "inima impacata", ca deh, vezi doamne, ea a vrut, a propus, s'a zbatut, da' bucurestenii cei rai si antiecologisti n'au votat cum trebuie la sondaj. Da' macar a simulat ca face ceva, asa, de pamplezir si pentru capital electoral. Cu inima mai putin impacata vor fi firmele ei de casa, care contau sa faca niste bani buni din schema asta. Deja ideea era proasta din start; comunistii cand n'au solutii reale, ori interzic, ori taxeaza. In plus si prost implementata; politia rutiera nici macar nu a fost consultata pentru detaliile tehnice si studiul de fezabilitate. S'au adus in Romania jumate din epavele Europei, treaba din care unii au facut bani buni, incepand cu samsarii, continuand cu garajurile si atelierele pe genunchi, asigurarile facute prin rulote si terminand cu politaii din serviciul inmatriculari.
    Apoi s'au facut contracte cu dedicatie sau licitatii trucate pentru tot felul de pasaje sub si supraterane, largiri de bulevarde, schimbat de borduri si stalpi intr'o veselie. Ca daca ai lasat sa intre mormanul de fiare vechi acum tre' sa'l lasam sa se miste nu'i asa ? Si uite asta defineste mobilitatea urbana in anul de gratie 2020 primaria capitalei. Gresit, gresit si iar gresit. De dezvoltarea transportului public, de solutii intermodale, de asanarea sistemului de taximetrie si ride sharing, de regandirea circulatiei pe marile bulevarde, de stoparea hemoragiei de vechituri peste Romania, de toate acestea nu s'a auzit pana acum. Stiind ca orice masura implementata in politicile urbane isi arata efectele doar cu o bataie medie spre lunga, e clar ca vor mai curge inca multi morti spre cimitirele capitalei decedati din pricina poluarii, pana sa vedem o imbunatatire reala in viata noastra de mitici nenorociti !
    • Like 2
  • Eu sunt pentru taxarea poluarii dar ma bucur ca a dat la loc comanda.
    Masura era gindita total aiurea, taxind proprietatea si nu poluarea (dupa cum spunea un autor pe aici)
    Cind vor gasi un procedeu care sa respecte principiul “ conduci ce vrei si platesti ce poluezi” voi fi total de acord. (Si nu au decit sa calculeze “coeficientul de poluare”, care sa se inmulteasca cu nr de km parcursi, suficient de mare pentru a face E3 si sub neeconomic sa fie conduse toata ziua prin Bucuresti. De asemenea sa se taxeze toate masinile, E6 si viitore conform cu cit polueaza.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult