Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Gelu Diaconu, fost șef al ANAF, despre „atacul grobian” al Fiscului asupra libertății presei: „Pe domnii de la ANAF, cozile de topor ale lui Dragnea, îi interesa cine îi finanțează pe Rise Project și Hotnews”

Gelu Ștefan Diaconu, fostul șef al Fiscului, a reacționat pe blogul său după ce inspecția antifraudă de la ANAF a mers joi în control Rise Project, la doar câteva zile după ce platforma a publicat o anchetă despre legăturile lui Liviu Dragnea, șeful PSD, din Brazilia și chiar în ziua în care Rise anunța alte dezvăluiri despre Liviu Dragnea. 

„Vă asigur că nu exista nici un element de risc fiscal major care să justifice intervenția Antifraudei. De fapt pe domnii de la ANAF, cozile de topor ale lui Dragnea, îi interesa cine îi finanțează pe Rise Project și Hotnews. Aflând numele acestora, contractele în derulare, urmau să acționeze asupra acestor finanțatori. De asemenea, trimiteau un puternic mesaj că dacă mai stau „alături” de cele două redacții vor avea probleme cu fiscul. Era un mesaj puternic și pentru toată mass-media, care dacă nu se raliază celor care ridică osanale Farului din Alexandria pot să devină victime”, a scris pe blogul său fostul șef al ANAF, Gelu Ștefan Diaconu.

Diaconu spune despre „desantul asupra Rise Project și Hotnews era pregătit de ceva timp” și că „nu aveau habar că aceștia urmau să mai facă dezvăluiri și mai aplicate despre Dragnea&co”. „A fost o coincidență, au căzut în propria capcană de moment!”, spune Diaconu.

„Au ales un coordonator docil, au simulat (pe baza unei „anonime”) o analiză de risc, și-au ales executanții și au ordonat misiunea. Am numele tuturor dar nu vreau să-I expun linșajului mediatic. Șefa operativă a Antifraudei (o persoană fără relevanță profesională) raporta mai-marelui ANAF cât de scrupuloși vor fi ei în control. Dumneavoastră realizați gravitatea faptelor? Dar alte organe ale statului român?”, continuă fostul președinte al ANAF.

Gelu Ștefan Diaconu acuză faptul că ANAF a fost preluată de „o gașcă clientelară formată din semianalfabeți profesional, pocheriști pe zeci de mii de euro, club-eri, sau alcooliști”. 

„Ca în cvasitotalitatea funcțiilor au fost promovate cozi de topor, determinant fiind criteriul „prieteniei” și al rudeniei prin alianță (nași/fini/cumetri). O adevărată pletoră a anilor 2009-2011 din inspecția fiscală si din defuncta Garda Financiară au „ocupat” ANAF-ul”. 

„La Antifraudă aceste „manevre” au atins paroxismul. Au fost reactivați de la vârful funcțiilor de conducere până la nivel de șefi de birou, fie yesmani care semnează cu ușurință, fie reșapați din Garda Financiară și persoane din inspecția fiscală oameni cu recomandări solide de la baronii PSD. S-a țintit în special zona analizei de risc acolo unde se „selectează” agenții economici de controlat. Un mănunchi de persoane de la Alexandria și Giurgiu au apărut la DGAF central și la regionala București. Brusc, președintele ANAF este informat zilnic cine este controlat, de ce și dacă este de acord”, adaugă fostul președinte al ANAF, care spune că în derularea controalelor în prezent angajații Fiscului folosesc mesageria telefonică pentru a „cere voie” șefului.

În postarea sa, Diaconu dă asigurări că nu s-a folosit niciodată de funcția publică pentru a-și plăti polițe.

„Precizez că atâta timp cât am avut funcții publice am fost dur criticat în mass-media, pe drept sau pe nedrept, cu precădere chiar de către cele două redacții. Dar niciodată nu mi-a trecut prin cap să-mi folosesc puterea de moment și forta instituției în vârful căreia mă aflam temporar pentru a-mi plăti polițe”, mai spune Diaconu.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Care credeti ca este probabilitatea ca un functionar de la ANAF sa-si poata justifica proprietatile/vacantele etc?? Ar fi nevoie de un ANAF al ANAFULUI...
  • Like 4
 • Cert raportul publicat are formatul celor de la DGIPI,având în vedere înregistrarea documemtelor si circuitul acestora,problema momentului este lipsa masurilor ce decurg dintr-o astfel de informare.
  Act de sesizare din oficiu,dosar penal s a m d! Daca nu a fost înaintat parchetului competent acel sau acei sefi rãspund pentru favorizare si neglijenta! Orcum faptele nu sunt prescrise!
  • Like 0
 • nu va seamana a anii 50 sau a perioada sovietico comunista a acelor ani?????????????
  • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult