Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Când instituția e pusă să se comporte ca hoții. Riscul de a-i căuta averea lui Liviu Dragnea

Descinderile Antifraudă ANAF la Rise Project mizează pe efectul sancționării NN Group. Lovitură aplicată scurt, violent și neopinat, care să nu lase loc dezmeticelii imediate, dar care arată forța și imprevizibilul celui aflat la butoane.

Dacă în ceea ce privește NN Group (care și-a avertizat clienții într-un newsletter despre riscul de a rămâne fără bani la Pilonul II) am asistat la demiterea CEO Pensii în văzul lumii, necontestarea unei amenzi istorice și reducerea la tăcere totală a celorlalți jucători din piață, în cazul Rise Project - care anunțase publicarea unei anchete de proporții - cei care au comandat verificările speră să obțină consecințe imediate, dar și pe termen mediu și lung.

Puterea exemplului - uite ce i s-a întâmplat lui cutare - ar trebui să-i facă pe șefii de redacții și patroni să se întoarcă la temeri, cenzuri și autocenzuri pe care nu le-au mai încercat de pe vremea lui Adrian Năstase. Pedepsirea multinaționalei NN Group a funcționat. Iată, la ungerea cabinetului Tănase s-a discutat clar, explicit, despre desființarea Pilonului II Pensii, fraze enunțate cu subiect și predicat de noul ministru de la Finanțe, atât în timpul audierilor din Parlament, cât și în fața presei. Piața a reacționat spre deloc, deși lucrurile sunt evidente - în coaliția de guvernare s-a vorbit și s-a plănuit această măsură. Având pe umeri promisiuni fără acoperire din campania electorală, a creșterilor de salarii și pensii apăsătoare, PSD se uită la sumele foarte mari acumulate de administratorii pensiilor private, ca la un borcan de miere. 

Postarea celor de la Rise Project despre descinderea ANAF în ziua în care jurnaliștii anunțau publicarea unui dosar despre una dintre cele mai obscure afaceri din România - Tel Drum - s-a viralizat. E știut, societatea gravitează în jurul intereselor lui Liviu Dragnea. Pentru moment, nimeni nu a fost intimidat, ba din contra, ancheta a fost cu atât mai așteptată și urmărită de toată presa și de public.

Așa cum ne-a obișnuit, liderul Liviu Dragnea aplică aceeași strategie - el nu știe, nu cunoaște, este indignat, dar acționează prin intermediar și prin apropiații săi. Liviu Dragnea nu face niciodată nimic. Este exact aceeași tactică exersată fără oboseală - distanțare publică în vorbe pe canalele media prietene, zâmbete cu subînțeles, indignare publică, iar prin spate acte de tip mafiot, prin interpus. Cum menționam și cu alte ocazii, atunci când președintele PSD spune NU, de fapt înseamnă DA și invers. S-a văzut la emiterea OUG 13, când el nici măcar nu se afla în țară, dar acționa pentru el ministrul Iordache. S-a probat când a avut o ieșire violentă negând desființarea Pilonului II de Pensii, subiect care a fost reluat de actualul Ministru de Finanțe. S-a văzut când numărul 1 din PSD pretindea că se opune unor contramanifestații, dar își punea colegii să-i organizeze pe protestatari la poarta Cotroceniului. S-a observat limpede ca lumina zilei ultima dată când spunea mințind fără să clipească faptul că nu vrea să schimbe miniștri și nici pe premierul Grindeanu, dar a făcut exact invers, picându-și guvernul prin moțiune. 

Având în vedere experiența anterioară, există o probabilitate mare ca acest control să fi fost comandat de însuși Liviu Dragnea. Cu cât este el mai indignat și mai vehement în negare, cu atât crește posibilitatea ca el să fie cel din umbră.

ANAF iese cu precizări: Din primele informații puse la dispoziție de conducerea DGAF rezultă că inspecția desfășurată la sediul Rise Project a avut loc în urma unei analize de risc efectuată de către DGAF. Această analiză de risc a fost făcută ca urmare a unei sesizări depuse la sediul DGAF București. 

Cu alte cuvinte, instituția încearcă să îmbrace în haine de aparentă legalitate un control coincidență la o entitate de presă care a îndrăznit să publice anchete despre șeful suprem.

ANAF a fost ținta mai multor critici legate de capacitatea tot mai scăzută de a colecta taxele și impozitele, cu un indicator extrem de grav - TVA mai mic în condițiile în care economia crește, iar consumul a explodat. E de prisos să vorbim despre zonele de risc și găurile negre făcute de decenii de marii evazioniști, de la traficanții mari de țigări, până la importatorii de fructe și legume și marii autori ai tunurilor cu rambursări de TVA. Este suficient ca șefii ANAF să numere mașinile SUV cu valori de peste 60.000-70.000 de euro care au invadat străzile României ca să-și dea seama că undeva le scapă ceva în materie de colectare. Nu e puțin lucru să faci un business care să-ți permită cumpărarea și întreținerea unui autovehicul de lux. Însă atâta vreme cât această instituție va fi condusă de indivizi puși politic să servească interesele șefilor de partid, atacați vor fi numai cei mici care nu se pot apăra, iar evazioniștii mari vor prospera, în schimbul cotizațiilor la partide. De remarcat, de asemenea, că la ANAF, vicepreședintele este un anume domn Tunaru Florin, trezorier PSD Teleorman și asociat al lui Liviu Dragnea.

În ceea ce privește demersul celor de la Rise Project- blindat cu documente cu număr de înregistrare, raport recunoscut de câțiva șefi de instituții de la acea vreme - acesta se constituie într-un dosar care trebuie investigat de urgență de toate instituțiile de stat. Vom vedea în zilele care urmează dacă DNA, DIICOT, ANAF vor anunța deschiderea unor anchete. Așa cum era de așteptat, DGIP (aflat de curând sub controlul mâinii drepte a lui Liviu Dragnea, ministrul MAI Carmen Dan) neagă veridicitatea documentului și își afirmă echidistanța politică (un demers care stârnește dacă nu hohote de râs, măcar zâmbete amare, știut fiind faptul că acest serviciu a fost tot timpul în slujba celor de la putere). Dacă tactica aplicată de PSD și ALDE rămâne aceeași cu care ne-au învățat până acum, vor acoperi mediatic scandalul și vor continua controalele intimidante la Rise Project, dar și la entitățile de presă neprietene, ca să arate că nu se joacă. Este posibil ca tot zilele acestea, prin canalele media apropiate, să inventeze forțe străine, obscure, soroși, sponsori, dușmani care vor să pună în pericol guvernarea lui Liviu Dragnea pentru a sabota creșterea de pensii și salarii.

Câteva întrebări pentru actorii acestei tentative de reducere la tăcere a unei instituții de presă în văzul lumii:

1. Care este procedura și cum se determină gradul de risc al unei entități, dacă Rise Project a fost considerată demnă de un control inopinat al Antifraudei?

2. Cine i-a trimis pe domnii inspectori, cine le-a dat ordinul, cine l-a semnat, care erau suspiciunile asupra mecanismului de fraudă fiscală a entității Rise Project?

3. La cât este estimată această fraudă, încât merită alocarea unor resurse importante, de la inspectori care ies pe teren, până la unii care efectuează analize interne de risc?

4. De câte ori a supus același ANAF unei analize interne de risc societatea Tel Drum?

5. De câte ori a fost verificată Tel Drum de către autoritățile fiscale, când și care au fost concluziile verificărilor, dacă acestea au avut loc?

6. De ce nicio instituție a statului nu a anchetat societatea Tel Drum în ultimele decenii, deși se vede cu ochiul liber că acolo sunt probleme mari?

7. Fostul ministru al Internelor, Traian Igaș, a declarat joi seară că nu a văzut ancheta Rise, dar că despre Tel Drum și Dragnea știe toată lumea. Dacă știe, de ce nimeni nu a făcut nimic?

8. Câte societăți cu acțiuni la purtător există în România? Care este regimul lor fiscal, cât de des sunt verificate? Fostul consilier al lui Adrian Năstase, Alin Teodorescu, a spus că prin aceste societăți se scurge 1% din PIB.

9. Există vreo analiză de risc făcută de Antifrauda ANAF cu privire la riscul de evaziune al societăților cu acțiuni la purtător? Dacă da, să-l facă public.

E de prisos să menționăm că ANAF are - prin legea de funcționare - rolul de a verifica orice entitate juridică care activează în România. Nu dreptul inspectorilor de a face controale este pus sub semnul întrebării, ci aceste coincidențe stranii prin care angajați plătiți din fonduri publice, din taxe și impozite, lovesc în unii, în timp ce îi protejează pe alții. 

O ultimă observație legată de Tel Drum. Ca și în cazul Elenei Udrea și al șpăgilor primite prin intermediul instituțiilor statului, dar și al lui Sebastian Ghiță și al afacerilor sale din bani publici, dosarul Tel Drum atinge cancerul societății românești postdecembrie: finanțarea partidelor politice, organizarea lor pe strategii mafiote, accesul - prin intermediul alegerilor și deci prin puterea obținută în urma votului legitim - unor găști private la toate resursele statului. Acestea sunt marile dosare pe care Direcția Națională Anticoruție și Parchetul General ar trebui să le investigheze.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Poate mi-i defect.

    Dar tot privesc spre interesul real al unui ziarist, cînd vîntură asemenea informații.
    Dincolo de acesta, miros banala dorință de a da jos un adversar (puternic) pentru a se așeza ai noștri.
    Adică cei care stipendiază firma noastră, în forme mai mult ori mai puțin inteligente.
    • Like 0
  • Cri check icon
    Daca legea este proasta, nu este vina lui Dragnea ca profita de ea.
    Daca dl. Livadaru ar fi fost tot atat de vehement si cu averea uriasa a Basestilor, l-as fi crezut ce este un jurnalist de buna-credinta.
    Insa dl. Livadaru pastreaza o tacere respectuoasa fata de abuzurile si furaciunile abominabile comise de clanul Basescu.
    Basescu inca poate face mult rau celor care au curaj sa-l critice, pe cand Dragnea nu a facut si nu poate face rau niciunui ziarist.
    Asa ca viteazul domn Livadaru a pus tunurile pe Dragnea, pentru ca nu risca nimic...
    • Like 0
  • Paul check icon
    Nu știu la ce va așteptați, ținând cont ca in momentul de fata, mafiotii clanului dragnea-tariceanu controlează puterea legislativă si executivă in România. Datorită legilor strâmbe in care toată clasa politica de după 1989 s-a complăcut, ei pot acapara întreg aparatul de stat odată ce au numit un guvern. Dacă am avea o lege a funcționarului public prin care doar ministrul poate fi numit politic iar restul funcționarilor sa fie numiți prin concurs (organizat pe bune), altfel ar funcționa statul...
    • Like 2
  • check icon
    Excelente întrebările puse de dvs. Evident, ele sunt pentru noi, nu pentru ANAF, ANAF se va face că nu le-a auzit... Poate că n-ar strica să le adresați oficial aceste întrebări, să vedem, atunci cum vi se va răspunde, ce argumente de căcat vor mai aduce?
    Și, poate că n-ar strica să-i adresați public întrebările acestui servitor a lui Dragnea - Tunaru, pe care nu-l cunosc, dar despre care îmi imaginez că are un comportament de islaz de Teleorman...
    Oamenii ăștia ar trebui trași de mânecă: „băi, nene, vezi că aici ești la București, nu pe islaz, la tine-acasă, în Teleorman. Încearcă să te porți corespunzător sau du-te-napoi pe islaz”...
    • Like 8
    • @
      Dragilor, (niciodata nu stiu cui sa ma adresez, lui Tom, Dick sau Harry asa ca-mi spun ca sunteti tripleti siamezi)
      E simplu, or sa faca inca o analiza de risc si-o sa rezulte ca TELDRUM e OK si cine vine cu reclamatii e un paracios de caKat. La nevoie, Curtea Prostitutionala a Romaniei o sa le zica ca asa e, cum zice Bombonica!
      • Like 3
    • @ Adrian Andrei
      check icon
      Tom, Dick and Harry înseamnă în engleză ceva de genul Ion, Gheorghe și Vasile, adică niște persoane necunoscute, luate la întâmplare.
      • Like 0
  • Moka check icon
    pai da, ei sriga din toti rarunchii ca firmele straine nu au profit, dar de fapt, multe din alea straine sunt cele cu actiuni la purtator si care au contracte cu statul. Si din cauza asta iese media de profit mai mica. Cat profit a avut TelDrum in Romania si cat in straintate?
    • Like 2
  • Analiza de risc e praf in ochi! Sunt liderul unui sindicat si tot timpul am platit catre stat impozitul pentru tichetele cadou pe care le ofeream membrilor organizatiei. Din 16 sindicate existente in firma, doar doua plateau impozit.
    Am solicitat ANAF sa mi se returneze banii pe care i-am platit, pt ca nu mai eram sigur ca trebuie sa virez impozit. S-a facut un control imediat la 11sindicate din provincie, s-au dat amenzi, s-au recuperat banii neplatiti. La sindicatele din Bucuresti nu a intrat sa se verifice.
    Raspunsul ANAF la intrebarea fireasca, zic eu, legata de neefectuarea controlului la sindicatele din capitala, facea referire la analiza de risc facuta, din care a reiesit ca nu sunt riscuri legate de neplata darilor catre stat la cele trei sindicate!
    De rasul curcilor activitatea ANAF! Controleaza cand vor, pe cine vor ei sau sefii lor!
    Acum au trecut la nunti si botezuri!

    • Like 0
  • Dan Dan Dan Dan check icon
    in romania e pacat sa nu fii milionar in euro, chiar prost te poti numi...daca nu ai un milion de euro in cont. cu asa hoti la conducere, cine e cinstit, ori e prost, ori nu gandeste. cei care latra si chitaie, de oftica si neputinta fac asa...eu m-am prins cum sta treaba...see you in puerto rico !
    • Like 1
    • @ Dan Dan
      Merge si cinstit iti spun eu. Pana la urma daca Dragnea isi continua meseria de inginer pana la varsta asta ajungea sa o duca destul de bine. Poate nu chiar la nivelul asta de mafiot dar oricum cu mai putin stres decat acum cu DNA-ul in ceafa si dispretuit de jumatate de tara.
      Pana la urma fiecare cu fetisurile lui dar nu iti face iluzia ca numai asa se poate.
      • Like 4
    • @ Georgiana Bere
      Dee Dee check icon
      Alții sunt disprețuiți de mai mult de 90% din populația cu drept de vot și nu par foarte afectați.
      • Like 0
    • @ Georgiana Bere
      Georgiana, te felicit pentru opinie si realizari. La ora cand comentez ai un like, e de la mine.
      Te previn ca iti asumi un mare risc, daca nu ti-ai protejat suficient de bine identitatea, maine sau in curand te calca si pe tine ANAF, in expeditie de pedepsire.
      Caci acesta a fost rostul actiunii despre care vorbeste dl. Livadaru. Sa ajunga la finantatori si sa-i sperie, sau, eventual, sa-i denunte la Antene ca sunt "sorosisti". Sper ca nu te-am speriat si mai sper sa nu-mi raspunzi ca te simti la adapost pentru ca te stii cinstita, respecti legile si-ti platesti taxele. Orice crezi tu, ei pot zice altceva. Ghici pe cine-l crede votacul?!
      • Like 1
  • Un material documentat pe un subiect interesant ..Pacat ca autorul a stricat totul alaturand pe Elena Udrea si dosarul ei atat de dubios(confirmat de catre procurorul anchetator Iorga ) si niste ambiguitati lasate fara interpretare sau expertiza unui escroc de talie mare ca Dragnea.. Cred ca acest procedeu se inscrie in practica data de antipatia exprimata mediatic de catre antibasisti..(includerea,alaturarea ,comparatia unor infractori mariu cu Basescu si Udrea )In rest sa retinem ca SISTEMUL s-a rebrenduit..el exista si este prezent OFICIAL la toate functiile de conducere ale Romaniei.. Kovesi si DNA sunt parte ale acestuia - pentru ca la aceasta institutie sunt depozitate secretele murdare ale celor care alcatuiesc reteaua ..Daca DNA ar fi reusit sa monitorizeze adevarata infractionalitate ,marea coruptie..azi nu aveam un condamnat penal la sefia Camerei deputatilor..Tel Drum ar fi fost o amintire si guvernarea ar fi fost una responsabila pentru toate domeniile societatii romanesti,nu instrumentul de porunci dictatoriale ale penalului
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult