Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Generalul în rezervă Cristian Barbu, „În fața ta”: „Eu nu mai vreau armată demonstrativă în România”

Cristian Barbu

Foto: captura Digi24

Generalul în rezervă Cristian Barbu, fost rector al Academiei Tehnice Militare, a spus la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 că în aproximativ un an și trei luni, cât a trecut de la declanșarea războiului din Ucraina, Armata Română a făcut doar pregătire militară demonstrativă, deși este nevoie de exerciții militare dinamice, foarte aproape de o condiție militară reală. Generalul crede că înzestrarea armatei ar putea să capete o nouă orientare din 2024-2025, odată cu eventuala creștere a fondurilor de la buget alocate armatei.

„Aș fi vrut să spun că Armata Română, într-un an și trei luni, a căpătat o altă dimensiune. (E logic, atunci când vezi un război desfășurându-se clasic, cum nu credeai că o să mai vezi desfășurându-se lângă granița ta, să încerci să te agiți, să schimbi lucruri, să faci ceva, nu?)  Sigur. Și nu numai declarativ, adică să ai și o acțiune concretă. Nu am văzut acțiuni atât de importante pe cât m-aș fi așteptat. Bun, că participăm la aceste exerciții, că poate ne-au mai venit niște HIMARS-uri, că au mai venit niște elemente din Patriot, toate sunt gândiri din 2017 - 2019. Mă așteptam la ceva care să fie în pas cu ceea ce am văzut pe lângă noi. Trei drone care nu sunt nici acelea în acest moment de mare idee. Și cam punct. Mă aștept ca probabil, în timpul imediat următor, însemnând 2024 - 2025, când și bugetul poate că va fi ceva mai mare, adică la 2,5 % din PIB, dacă ajungem acolo, să vedem o cu totul altă orientare atât în înzestrare, cât și în pregătirea militară propriu-zisă. De ce spun acest lucru? Nu critic pe nimeni, dar după mintea mea un exercițiu în ziua de astăzi nu mai poate să fie static. Un exercițiu de pregătire militară trebuie să fie extrem de dinamic și cu condiții pe care le vedem foarte aproape de noi, la 300-400 de km. Nu mă aștept ca de aici încolo să văd HIMARS-uri trăgând dintr-o poziție statică unde sunt foarte mulți fotografii și să spun - au tras cu HIMARS sau rachetele nedirijate sau alte exerciții de acest gen. Mă aștept ca la sfârșit operatorii să nu înțeleagă nimic din ce s-a întâmplat acolo și totul să fie foarte aproape de o condiție militară reală. Altfel nu vom învăța niciodată ce înseamnă o acțiune militară, ci vom învăța în continuare ce înseamnă o acțiune demonstrativă. Eu nu mai vreau armată demonstrativă în România.”

Acum Armata Română e una demonstrativă? a fost întrebat generalul în rezervă la emisiunea „În fața ta” de la Digi24. „Este destul de demonstrativă, da. Din păcate asta este. Și cred că și operatorii dvs, cei care au fost acolo în zonele de instrucție au văzut că sunt lucruri destul de demonstrative. Vi s-a părut că ați văzut un scenariu în care, la un moment dat, chiar cei care au fost acolo să se întrebe - uau, dar pe unde sunt ai noștri, sau pe unde sunt inamicii, sau ce s-a întâmplat și vă rog să ne lămuriți?! Nu, totul a fost ca o chestiune extrem de demonstrativă. N-am mai văzut noi rachete plecând dintr-un lansator care stă pe loc și începe ăla să numere 3, 2, 1? Hai, vă rog, filmați! Mă scuzați. Asta este”, a spus generalul în rezervă Cristian Barbu.

Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, de la ora 14.00.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Asta este când avem impostura cu carul,iar ăștia se cred într-un film cu turci ,regizat de vreun regizor cu pile la partid..Rumania nu are armata pe bune,într-o regiune cu un leu și un tigru,și mulți lupi...
  • Like 1
 • Adică "demonstrăm" că putem,când de fapt nu putem,iar rușii ori turcii ne fac praf... .ce ruși,sârbii,aliații lor,sau pretenii unguri ...
  • Like 0
 • Gigi check icon
  Problema, in opinia mea, este ca tot armentul pe care il cumparam este deja depasit moral.Deci fac cheltuieli inutile.
  • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult