Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

HIMARS-ul ucrainean poate fi și mai puternic. Rușii nu vor avea unde să fugă

Harta Ucraina

Ucraina caută rachete ATACMS capabile să lovească ținte la distanțe de până la 300 km. Până acum, Statele Unite nu au fost de acord să le livreze. Americanii au considerat că nu sunt necesare pentru utilizare pe câmpul de luptă. Cu toate acestea, cel mai recent plan de ajutor se referă la „rachete cu o rază de acțiune mai mare decât oricând”. Cu acestea, armata ucraineană ar putea să lovească ținte în toată zona ocupată de Rusia.

Artileria ucraineană face ravagii folosind rachete HIMARS face ravagii distrugând liniile de apărare rusești. Aproape în fiecare zi, armata ucraineană raportează despre atacurile reușite asupra depozitelor de arme. Rușii sunt nevoiți să-și organizeze logistica departe de linia frontului, ceea ce reprezintă o problemă pentru continuarea activităților ofensive.

După cum au anunțat, SUA vor furniza Ucrainei patru sisteme HIMARS suplimentare

Noul pachet de ajutor de 400 de milioane de dolari include și 1000 de rachete de artilerie M982 Excalibur. În plus, există și „rachete cu o rază de acțiune mai mare decât înainte” fără a fi nominalizate.

Experții speculează că ar putea fi vorba despre rachete GMLRS cu rază extinsă (până la 150 km), sau chiar MGM-140 ATACMS (până la 300 km).

Tocmai rachetele MGM-140 ATACMS îi interesează în mod deosebit pe ucraineni

Reprezentanții guvernului de la Kyiv au informat că negociază cu SUA cu privire la livrarea acestora. Acestea sunt rachete trase utilizând lansatoare MLRS și HIMARS. Noile sisteme ar schimba radical situația de pe câmpul de luptă. Harta zonei lor de acțiune, inclusiv linia actuală a frontului, a fost publicată pe contul de Twitter Ukraine Battle Map care documentează războiul. Ben Hodges, general american, în retragere, a prezis victoria Ucrainei.

Orice țintă de pe întreg teritoriul ocupat de Rusia ar fi la îndemâna ATACMS

Raza de acțiune ajunge până la faimosul pod al Crimeei, despre care ucrainenii îl consideră obiectiv militar, pod care este deja protejat de armata rusă. Oficialii de la Kremlin se declară îngrijorați ca armata ucraineană ar putea distruge podul ce leagă Crimeea de Rusia.

De asemenea, rachetele ar putea ajunge cu mult dincolo de granițele Ucrainei. Acestea ar acoperi o zonă mare din Belarus și a Rusiei. Bryansk, Orzeł, Kursk, Voronezh, Rostov-pe-Don și chiar Krasnodar – acestea sunt orașe potențial pe cale de dispariție.

Cu toate acestea, trebuie amintit că americanii nu au dorit până acum ca echipamentul lor să fie folosit pentru atacuri asupra Rusiei. Din acest motiv, în timpul livrărilor primelor HIMARS în Ucraina, aceștia au informat că livrarea sistemului ATACMS nu pare a fi o necesitate. În prezent, sistemul HIMARS este folosit cu succes de Ucraina. Armata Ucrainei a reușit să distrugă zeci de depozite de armament rusești.

Articol publica inițial pe project-e.ro.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ion check icon
    Faptul că acel pod este încă intact trebuie văzut de ruși că un gest de bunăvoință și ca marjă de negociere.
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult