Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

HIMARS-ul ucrainean poate fi și mai puternic. Rușii nu vor avea unde să fugă

Harta Ucraina

Ucraina caută rachete ATACMS capabile să lovească ținte la distanțe de până la 300 km. Până acum, Statele Unite nu au fost de acord să le livreze. Americanii au considerat că nu sunt necesare pentru utilizare pe câmpul de luptă. Cu toate acestea, cel mai recent plan de ajutor se referă la „rachete cu o rază de acțiune mai mare decât oricând”. Cu acestea, armata ucraineană ar putea să lovească ținte în toată zona ocupată de Rusia.

Artileria ucraineană face ravagii folosind rachete HIMARS face ravagii distrugând liniile de apărare rusești. Aproape în fiecare zi, armata ucraineană raportează despre atacurile reușite asupra depozitelor de arme. Rușii sunt nevoiți să-și organizeze logistica departe de linia frontului, ceea ce reprezintă o problemă pentru continuarea activităților ofensive.

După cum au anunțat, SUA vor furniza Ucrainei patru sisteme HIMARS suplimentare

Noul pachet de ajutor de 400 de milioane de dolari include și 1000 de rachete de artilerie M982 Excalibur. În plus, există și „rachete cu o rază de acțiune mai mare decât înainte” fără a fi nominalizate.

Experții speculează că ar putea fi vorba despre rachete GMLRS cu rază extinsă (până la 150 km), sau chiar MGM-140 ATACMS (până la 300 km).

Tocmai rachetele MGM-140 ATACMS îi interesează în mod deosebit pe ucraineni

Reprezentanții guvernului de la Kyiv au informat că negociază cu SUA cu privire la livrarea acestora. Acestea sunt rachete trase utilizând lansatoare MLRS și HIMARS. Noile sisteme ar schimba radical situația de pe câmpul de luptă. Harta zonei lor de acțiune, inclusiv linia actuală a frontului, a fost publicată pe contul de Twitter Ukraine Battle Map care documentează războiul. Ben Hodges, general american, în retragere, a prezis victoria Ucrainei.

Orice țintă de pe întreg teritoriul ocupat de Rusia ar fi la îndemâna ATACMS

Raza de acțiune ajunge până la faimosul pod al Crimeei, despre care ucrainenii îl consideră obiectiv militar, pod care este deja protejat de armata rusă. Oficialii de la Kremlin se declară îngrijorați ca armata ucraineană ar putea distruge podul ce leagă Crimeea de Rusia.

De asemenea, rachetele ar putea ajunge cu mult dincolo de granițele Ucrainei. Acestea ar acoperi o zonă mare din Belarus și a Rusiei. Bryansk, Orzeł, Kursk, Voronezh, Rostov-pe-Don și chiar Krasnodar – acestea sunt orașe potențial pe cale de dispariție.

Cu toate acestea, trebuie amintit că americanii nu au dorit până acum ca echipamentul lor să fie folosit pentru atacuri asupra Rusiei. Din acest motiv, în timpul livrărilor primelor HIMARS în Ucraina, aceștia au informat că livrarea sistemului ATACMS nu pare a fi o necesitate. În prezent, sistemul HIMARS este folosit cu succes de Ucraina. Armata Ucrainei a reușit să distrugă zeci de depozite de armament rusești.

Articol publica inițial pe project-e.ro.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ion check icon
    Faptul că acel pod este încă intact trebuie văzut de ruși că un gest de bunăvoință și ca marjă de negociere.
    • Like 2


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult