Foto: Ina Fassenbender/ AFP/ Profimedia
Gestionarea la nivel național a crizei Covid-19 s-a dovedit (surprinzător de) eficientă, însă ce păcat că mai ales într-un sector economic întreprinderile au interpretat în mod liber conceptul de aplicare a măsurilor de igienă și protecție a muncii pe timp de pandemie…
Este vorba de industria cărnii, unde problemele legate de coronavirus au apărut în urmă cu câteva săptămâni: conform unei anchete a ziarului Der Spiegel, există actualmente peste 600 de cazuri de COVID-19 la diferite abatoare din Germania, angajații afectați fiind în majoritate români și est-europeni.
Sute de cazuri de COVID-19 s-au înregistrat mai întâi la Birkenfeld, Renania, apoi în landul Baden-Würtemberg (Müller Fleisch), în zona Düsseldorf, Schleswig-Holstein și cel mai recent la Coesfeld, în Vestfalia.
După depistarea îmbolnăvirilor, majoritatea abatoarelor și-au întrerupt activitatea, ceea ce nu a fost valabil și pentru Westfleisch din Coesfeld, una dintre cele mai mari întreprinderi din industria cărnii. Westfleisch a fost considerată "relevantă pentru sistem" și a funcționat până la data de 8 mai, când a fost închisă forțat de către Tribunalul Münster.
Transportul necorespunzător, condițiile de cazare și de muncă ale lucrătorilor, total neconforme cu normele obligatorii, au avut drept consecință o creștere exponențială a îmbolnăvirilor: momentan se înregistrează peste 300 de cazuri de COVID-19. Majoritatea celor infectați sunt români și bulgari ce fuseseră angajați prin intermediul unor subcontractori, neavând așadar un contract direct cu angajatorul.
Din pricina situației alarmante de la Coesfeld, landul Vestfalia nu poate încă permite relaxarea restricțiilor anti-corona. În lupta împotriva virusului s-a decis așadar testarea în masă a angajaților tuturor abatoarelor. Sunt vizați nu doar cei 1200 lucrători de la Westfleisch, ci toți salariații abatoarelor din land, în număr de 20.000. Aceeași măsură se va aplica și în landul Schleswig-Holstein.
Purtătorul de cuvânt al Westfleisch nu declină responsabilitatea companiei în criza actuală și asigură opinia publică de adaptarea condițiilor de cazare și a măsurilor de protecție tuturor cerințelor Institutului Robert Koch.
Oficiul pentru Protecția Muncii identificase numeroase nereguli legate de distanța de siguranță și de purtarea echipamentului de protecție în sectorul de producție al companiei.
Prin urmare, Ministrul Muncii, Hubertus Heil (SPD), a solicitat landurilor controale stricte a regulilor de protecție a muncii în agricultură și industria cărnii.
Iar miercuri, 13 mai, guvernul german a anunțat că se lucrează la o nouă lege ce va reglementa activitatea lucrătorilor sezonieri și a angajaților temporari. Obiectivul este tocmai cel de a controla mai bine situația acestora, mecanism cu ajutorul căruia s-ar fi putut evita numărul atât mare de îmbolnăviri de la Westfleisch.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.