Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Germania: Scandalul COVID-19 din industria cărnii ia amploare

Germania - scandal în industria cărnii

Foto: Ina Fassenbender/ AFP/ Profimedia

Gestionarea la nivel național a crizei Covid-19 s-a dovedit (surprinzător de) eficientă, însă ce păcat că mai ales într-un sector economic întreprinderile au interpretat în mod liber conceptul de aplicare a măsurilor de igienă și protecție a muncii pe timp de pandemie…

Este vorba de industria cărnii, unde problemele legate de coronavirus au apărut în urmă cu câteva săptămâni: conform unei anchete a ziarului Der Spiegel, există actualmente peste 600 de cazuri de COVID-19 la diferite abatoare din Germania, angajații afectați fiind în majoritate români și est-europeni.

Sute de cazuri de COVID-19 s-au înregistrat mai întâi la Birkenfeld, Renania, apoi în landul Baden-Würtemberg (Müller Fleisch), în zona Düsseldorf, Schleswig-Holstein și cel mai recent la Coesfeld, în Vestfalia.

După depistarea îmbolnăvirilor, majoritatea abatoarelor și-au întrerupt activitatea, ceea ce nu a fost valabil și pentru Westfleisch din Coesfeld, una dintre cele mai mari întreprinderi din industria cărnii. Westfleisch a fost considerată "relevantă pentru sistem" și a funcționat până la data de 8 mai, când a fost închisă forțat de către Tribunalul Münster.

Transportul necorespunzător, condițiile de cazare și de muncă ale lucrătorilor, total neconforme cu normele obligatorii, au avut drept consecință o creștere exponențială a îmbolnăvirilor: momentan se înregistrează peste 300 de cazuri de COVID-19. Majoritatea celor infectați sunt români și bulgari ce fuseseră angajați prin intermediul unor subcontractori, neavând așadar un contract direct cu angajatorul.

Din pricina situației alarmante de la Coesfeld, landul Vestfalia nu poate încă permite relaxarea restricțiilor anti-corona. În lupta împotriva virusului s-a decis așadar testarea în masă a angajaților tuturor abatoarelor. Sunt vizați nu doar cei 1200 lucrători de la Westfleisch, ci toți salariații abatoarelor din land, în număr de 20.000. Aceeași măsură se va aplica și în landul Schleswig-Holstein.

Purtătorul de cuvânt al Westfleisch nu declină responsabilitatea companiei în criza actuală și asigură opinia publică de adaptarea condițiilor de cazare și a măsurilor de protecție tuturor cerințelor Institutului Robert Koch.

Oficiul pentru Protecția Muncii identificase numeroase nereguli legate de distanța de siguranță și de purtarea echipamentului de protecție în sectorul de producție al companiei.

Prin urmare, Ministrul Muncii, Hubertus Heil (SPD), a solicitat landurilor controale stricte a regulilor de protecție a muncii în agricultură și industria cărnii.

Iar miercuri, 13 mai, guvernul german a anunțat că se lucrează la o nouă lege ce va reglementa activitatea lucrătorilor sezonieri și a angajaților temporari. Obiectivul este tocmai cel de a controla mai bine situația acestora, mecanism cu ajutorul căruia s-ar fi putut evita numărul atât mare de îmbolnăviri de la Westfleisch.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult