Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Peste 200 de muncitori români de la un abator din Baden-Würtemberg sunt infectați cu noul coronavirus

Abator muncitori

Foto Guliver/Getty Images

Peste 200 de muncitori români de la un abator din Baden-Würtemberg au fost infectați cu noul coronavirus. Este vorba de orașul Birkenfeld din landul Baden-Würtemberg, iar primul caz a fost depistat la începutul lui aprilie. Conform Ministerului de Externe german, persoanele infectate nu sunt sezonieri, ci angajați permanenți ai întreprinderii de produse din carne. În total 500 de români lucrează în cadrul abatorului.

În afară de cetățenii români, alte câteva sute de angajați au fost testați pozitiv, fiind plasați ulterior în carantină. Majoritatea acestora a avut simptome foarte ușoare sau chiar deloc.

Prima suspiciune legată de un caz de coronavirus în cadrul firmei a apărut pe 7 aprilie. Unul dintre angajații ce locuia într-un cămin al întreprinderii a contactat poliția din pricina simptomelor. A fost dus la spital, iar 2 zile mai târziu, diagnosticul a fost Covid-19.

Alți colocatari ai acestuia au fost testați și ei pozitiv la noul coronavirus. În acel moment autoritățile sanitare locale au înțeles amploarea problemei și au dispus efectuarea de teste pentru cei 1.100 angajați. Landul Baden-Würtemberg (32.000), împreună cu Vestfalia (33.000) și Bavaria (42.000) sunt regiunile cele mai afectate de Covid-19.

Restricțiile legate de contactele sociale rămân în vigoare până la 10 mai, iar măștile de protecție sunt obligatorii în mijloacele de transport în comun și în magazine.

La data de 2 mai, situația în Germania este în continuare stabilă: se înregistrează 164.000 de cazuri, 28.000 infecții active, 6700 de decese și 129.000 persoane vindecate.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu înțeleg de ce permiteți să apară asemenea minciuni aici, locul pe care-l iubesc! Puneți o erată, ceva... Acești oameni erau angajați permanenți, nu au plecat acum, in pandemie, in Germania!!!
    • Like 0
  • check icon
    De n-o sa ne trezim peste 10 ani intr-un mare rahat. Ce crize, ce virusi... Cu sau fara pensii private, perioada asta de anemie ne va cadea in cap mai rau ca comunismul. Vor exista doar doua optiuni ori aducem cateva milioane de migranti, ori vom parasi tara in masa. Virusul va trece, sclavia actuala va avea si repercursiuni in viitor.
    • Like 1
    • @
      check icon
      Mai e si optiunea sa va apucati sa faceti copii, mai ales acum ca aveti timp.
      • Like 1
    • @
      Parerist check icon
      Dacă faci și în loc să-i trimiți la școală ii trimiți cu vaca, sau la cerșit / furat i-ai făcut degeaba.
      • Like 1
    • @ Parerist
      check icon
      In ochii unora da, in ochii altora nu. O viata bine traita este subiectiva. Oricum cine este destept ajunge bine la varsta adulta si dupa ce mic a fost cu vaca.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult