Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Germanii sunt foarte îngrijorați

Salut nazist

Foto: Guliver Getty Images

Joi, 9 iulie, ministrul german de Interne, Horst Seehofer, a ținut o conferință de presă pe o tematică extrem de spinoasă în momentul de față: infracțiunile de natură extremistă.

Foto: Hannibal Hanschke/ AFP /Profimedia

Conform Oficiului Federal pentru Protecția Constituției, numărul delictelor extremiste de dreapta și de stânga a înregistrat o creștere considerabilă în 2019. Este vorba de 22.300 de infracțiuni motivate de ideologii de extremă dreapta, deci cu 10% mai mult decât în anul precedent. Cât despre infracțiunile de extremă stânga, acestea au însumat 6400, cu 40% mai mult decât în 2018.

Atât ministrul Seehofer, cât și președintele Oficiului Federal pentru Protecția Constituției, Thomas Haldenwang, au remarcat prezența acestor tendințe în aproape toate domeniile de activitate, iar Seehofer a afirmat: „Extremismul de dreapta, rasismul și antisemitismul în Germania sunt în creștere. Aceasta este cea mai mare amenințare pentru siguranța țării."

Este prima dată când un guvern german identifică atât de clar o situație alarmantă. Rasismul și antisemitismul în Germania se alimentează în mare parte din extremismul de dreapta - atentatele de la Halle (octombrie 2019, 2 victime) și Hanau (februarie 2020, 11 victime) sunt cele mai recente exemple.

Conform afirmațiilor lui Haldenwang, 13.000 de persoane din sfera de extremă dreapta sunt considerate ca fiind gata să comită acte de violență. Seehofer (CSU) s-a referit în special la așa numiții Reichsbürger (grup de extremă dreapta ce contestă legitimitatea statului german), cunoscuți pentru afinitatea pentru arme, ce s-ar folosi de criza Corona pentru a răspândi activ propriile teorii ale conspirației.

Și extremismul de stânga este văzut ca îngrijorător de către ministru. În această sferă ar exista noi structuri, ce sunt implicate nu doar în demonstrații publice, ci plănuiesc și acte de violență.

Cât despre terorismul islamist, amenințarea este încă prezentă. Actualmente, în Germania se cunosc 650 de infractori sau potențiali agresori din această categorie.

De menționat ar fi și faptul că ministrul Seehofer a refuzat în urmă cu câteva zile efectuarea unui studiu recomandat de Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI), ce ar fi analizat prezența rasismului în cadrul Poliției Germane, îndeosebi la capitolul controale desfășurate de forțele de ordine.

Reacția sa a fost aspru criticată, chiar și de șeful Poliției Criminalistice, însă Seehofer s-a arătat convins de faptul că „nu avem niciun fel de problemă structurală în această privință”. Ministrul a anunțat practicarea unei politici de „toleranță zero" în serviciul public, rasismul fiind combătut în mod constant.

În schimb, ministrul Justiției, Christine Lambrecht, susține necesitatea efectuării studiului propus de ECRI, acesta referindu-se în special la utilizarea tehnicii de „profilare rasială" - în vremuri marcate de protestele Black Lives Matter, o inițiativă de cercetare mai mult decât adecvată.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ion check icon
  Extrema drepta este ultima problema a Germaniei! Germania, europa si occidentul in general au probleme existentiale cu extrema stanga! Tot ce e la stanga social democratilor de acum 50 de ani este extrema stanga!
  • Like 0
 • GabiC check icon
  Pai, cine a inoculat ( asa s-ar putea spune) in Germania morbul extremismului? Nu Guvernul merkel- aducand in tara peste 2 milioane de ”imigranti” arabi? ”Sirieni” de toate natiile arabe, cunoscuti pe strazi prin agresivitatea lor, prin violurile petrecute sub ochii politiei, dar si prin ”ajutoarele” pe care le primesc acestia de la statul german- din banii populatiei contribuitoare?
  Cine discrimineaza pozitiv acesti imigranti? nu statul?
  Si atunci sa te astepti ca cei care platesc ca sa-i tina in spate, care le indura incultura, imposibilitatea de adaptare la standardele sociale din Germania, sa ii ia si-n brate...e cam mult!
  • Like 0


Îți recomandăm

iziBAC

„Am primit mesaje după ultima sesiune de Bac, pe unul dintre ele chiar l-am postat. Era o fată care nu a putut să se pregătească pentru biologie și a învățat la această materie doar cu iziBAC și în contextul acesta a luat 9.20”, povestește Adrian Stratulat.

Citește mai mult

RacketPal

„Două luni am făcut research, am vorbit cu peste 500 de oameni. I-am găsit pe grupuri de Facebook, m-am dus la terenuri. Am făcut un sondaj și peste 70% aveau aceeași problemă ca și noi”, spune unul dintre fondatori.

Citește mai mult