Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Nu-mi spui tu, Mustafa, ce să fac în țara mea!

Imagine shaormerie

Deputații PSD Solomon și Stativă, doi răzeși din neamul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, se duc să consume o shaorma tradițională în Centrul Vechi. Ajung la fața locului, dar fața locului era acoperită de mască. Colac peste pupăză, băiatul de la shaormerie îi întâmpină cu legea locului și-i invită să-și acopere gurile.

„Băi, Mustafa, ești în România aicea. Alo, Mustafa! Arată-mi că ai voie să muncești aici! Băi, panaramă!” i se adresează patriotic deputatul Solomon.

Acuma nu știm dacă băiatul cu shaorma e turc sau pentru deputatul din Vaslui toți străinii sunt turci. Însă felul în care dl. Solomon apasă pe „România”, apărând-o de invadatori, atinge eroismul și cartea de istorie. Dacă n-ar fi existat camerele de supraveghere, românii n-ar fi aflat că într-o noapte de iulie a anului de grație 2020, Adrian Solomon, atletul shaormelor, ne-a apărat chiftelele, sarmalele, falafelul, sugiucul, peșcheșul, ciubucul și rahatul nostru național de invazia otomană, într-o splendidă reeditare a Bătăliei de la Podul Înalt.

Morala acestei povești este însă alta: nu vi se pare relevant că tocmai un străin, venit la muncă în România, cere respectarea legii și cei care fac legile, adică cei doi domni parlamentari, se șterg la fund cu ele? Căci ce altceva înseamnă avertismentul golănesc al deputatului Solomon că „ești în România aicea”? Pentru că una-i legea pentru proști și alta-i legea pentru domni.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cu tot respectul pentru fiecare națiune , dar faptul că un individ se naște pe un petec de pământ care este din punct administrativ o țară și natural cu un popor pe acel petec de pământ , nu-l face pe acel individ stăpân în acea țară , vis a vis de un alt individ născut în alt loc de pe Tera , într-o altă țară , sau de o altă naționalitate. Suntem oameni , singura diferență este cultura in care ne naștem , dar nici acest lucru nu poate să fie relevant într-o conversație deoarece în linii mari generale avem aceleași idealuri , familie , casă , prieteni etc. Domnul cu pricina acest Solomon , are o mare problemă , este un rasist un naționalist radical , el nu are ce căuta într-un partid socialist , ideologic el aparține extremei de dreapta și ar trebui pedepsit pentru cuvintele cu care se adresează acelui om care își face doar treabă pentru care este plătit. Nu este voie să te crezi mai bun sau mai presus de alt om care nu are aceeași religie , culoare a pielii sau altă naționalitate și nici mai bun sau presus decât cei care nu sunt pe aceeași scară socială cu tine chiar dacă sunt de aceeași naționalitate. Acest tip de om care se desfășoară în spațiul public în acest mod , mai ales că are o funcție publică înaltă , trebuie aspru pedepsit de organele statului cu acuzația de rasism (nu știu dacă avem așa ceva în codul penal , dar ceva asemănător trebuie să fie ) și dat ca exemplu negativ poporului român. .
  • Like 5
  • @ Gyorgy Adorjan Szabo
   antonia check icon
   .
   • Like 0
  • @ Gyorgy Adorjan Szabo
   antonia check icon
   Corect. Poate aude domnul Asztalos Csaba si membrii Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării .
   • Like 4
  • @ antonia
   Poate , dar cred că cei din CNCD sunt puși acolo doar de formă atât timp cât sunt aleși de parlament și comisii parlamentare nu prea sunt integrii, ci reprezintă anumite interese politice. De aceea eu nu cred in aceste persoane , dar să vedem.
   • Like 2
 • antonia check icon
  Doamnelor, domnilor... va prezentam partidul social democrat de Romania manifestandu-se in toata splendoarea lui.
  • Like 4
 • Un roman cu capul pe umeri si creierul la el, s-ar intreba: "Cum dracu' au ajuns nulitatile astea tupeiste si nesimtite parlamentari?"
  Un alt roman, cu capul intre fese si creierul in moarte clinica de ani buni, i-ar raspunde: "Fiinca a fost votati da noi, patriotii, ba! Asa va trebe, daca vi s-a urcat democratia la cap!"
  Daca in locul lui Mustafa ar fi fost un roman din prima categorie, in mod sigur ca nulitatile alea care-si spun "parlamentari psd" ar fi ramas morti de foame, fiind poftiti afara, fara nici un fel de discutie, pe principiul: "Ne rezervam dreptul de a ne selecta clientii."
  Asta este un exemplu extrem de bun pentru:"Nu faceti ca ei!" sau "Asa va trebuie daca mai votati cu PSD-ul!".
  Concluzia este foarte simpla si la indemana tuturor:
  "PSD afara din viata politica romaneasca!"
  • Like 6
  • @ Leonard Sirbu
   Au ajuns parlamentari prin votul unor aidoma cu ei . Punct.
   • Like 0
 • Delia MC Delia MC check icon
  Ciolac peste pupăză...
  • Like 1
 • In ciuda imaginilor si sunetului, ambele extrem de clare si sugestive, marlanul interimar de la psd declara belicos ca vrea sa afle adevarul. Care adevar, acela in care daca nu existau camere de supraveghere trebuia sa acceptam ca cei doi marlani s-au comportat ca doi cetateni educati?
  • Like 5
 • In primul rand ,in situatia prezentata ,cei doi parlamentari pot fi numiti oricum numai "domni" nu. Este unul din multiplele exemple de cum se comporta anumiti parlamentari PSD, considerand ce ei sunt mai presus de lege.
  Consider comportamentul lor in deplina concordanta cu respectul lor pentru oamenii care muncesc si-si castiga cinstit painea cea de toate zilele,adica NUL.
  • Like 5
 • Exemplu "demn" de urmat,in rest nimic de comentat,imaginile spun totul!
  • Like 2
 • Continuare la Scrisoarea a-III-a dar fără Mircea și fără Baiazid.....Doar două pușlamale care-și dau în petic......
  • Like 2
 • Tupeistul asta prost, tipic membru PSD, inca n-a aflat ca legea e pentru toti - inclusiv pentru el, indiferent ca poate chiar el a propus-o. Adica, el inca nu cunoaste esenta civilizatiei europene, statul de drept - si nici n-o s-o cunoasca vreodata, la cati neuroni are in creierul ala de moldovean neaos..... Te poti astepta la ceva mai bun de la PSD-ist? Personal nu cred, dar daca as avea o putere, as reinstaura biciuitul in piata publica pentru astfel de manifestari. Ca asa se educa astfel de specimene, unde nimic altceva decat palma si pumnul nu are efect.
  • Like 3
  • @ andreea dragusin
   Dacă răspundem cu violență acestor provocări , nici noi nu suntem mai altfel decât ei , da trebuiesc pedepsiți , dar cu privare de libertate în centre de reeducare , nu neapărat pușcării , chiar dacă posibilitatea că ei să își schimbe opiniile nationaliste și rasiale , este aproape nulă , se dă un exemplu negativ societății , ceea ce ar mai reduce din elanul naționalist rasist , al altor indivizi care ar cocheta cu asemenea ideologii asociale.
   • Like 1
 • Încă o lovitură, dacă mai era necesar, pe care geniul lui Eminescu, sau al lui Caragiale, o încasează. Nu, cu geniul lor n-au prevăzut viitorul şi nici n-au decorticat românul pentru a-i descoperi esenţa. Pur şi simplu aşa suntem noi!

  „Adevărat vorbeam,/ Că nu iubesc mândria şi că urăsc pe lei,/ Că voi egalitate, dar nu pentru căţei.”

  Ce s-a schimbat în cei aproape 150 de ani de când Grigore Alexandrescu a scris versurile astea?! Este o întrebare retorică, nu-i aşa? :))

  A... şi era să uit: a spune „domnul parlamentar” este o contradicţie în termeni. Un parlamentar român nu poate fi domn. Este doar un Dinu Păturică îmbrăcat în haine nemţeşti.

  Ei, şi acum poate s-a lămurit şi misterul privind necesitatea intervenţiei unui străin pentru a se respecta legea în România. Înclin să cred că la tejghea era într-adevăr Mustafa, fiindcă dacă era Mitică... s-ar fi ploconit servil în faţa parlamentarului.
  • Like 10


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult