Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Ghiță & friends. Experimentul Sebi sau fuziunea Partidului cu Securitatea

Sebastian Ghiță si prietenii

Sebastian Ghiță este rezultatul unui experiment în eprubetă: fuziunea Partidului cu Securitatea. Partidul, sub diversele denumiri ale sale (Comunist, înainte de 1989, FSN, PDSR, PSD, PD, PNL etc., după 1989), este structura politică aflată neîntrerupt la conducerea acestei țări; el este condus de aceiași oameni, cu aceeași gândire totalitară, chiar dacă parte dintre tovarășii de altădată, care au penetrat proaspetele partide înființate în democrație, s-au pensionat sau au dispărut biologic din prezidiu și au fost înlocuiți de o nouă generație, dar la fel de coruptă precum cea veche. Securitatea, spartă în 5-7 servicii democratice după 1989 și rebranduită ca partener valabil al NATO și apoi falangă a Anticorupției, a privatizat țara, a creat primii miliardari din libertate și a pus la punct o vastă afacere privată alimentată din resurse publice. Și înainte de 1989, și după, cele două structuri s-au concurat cu violență. În câteva rânduri, au încercat să colaboreze. Sebastian Ghiță este un punct de congruență.

Partidul. Cel mai important personaj al regimului Victor Ponta, „Sebi” Ghiță a fost deopotrivă amic și sponsor politic al fostului premier, căruia i-a organizat o petrecere faraonică pe Arena Națională, dar și curea de transmisie cu grupul Udrea-Băsescu. Abilitatea de a fi simultan și în Palatul Victoria, și în Palatul Cotroceni, și la PSD, și la Partidul prezidențial, l-a recomandat pentru poziția de prim-vameș al celor mai bănoase afaceri cu statul. O anchetă a ziarului România Liberă arăta că Sebastian Ghiță a reușit, prin cele 54 de firme pe care le controla direct sau prin interpuși, să dreneze din bugetele statului 1 miliard de lei sub formă de contracte publice, din 2010 până astăzi. Comisioane, șpăgi, lucrări supraevaluate și făcute de mântuială, sisteme informatice de zeci de milioane de euro care nu funcționau, dar cotizau: atacul rapace al lui Sebastian Ghiță împotriva României începuse să fie o problemă de securitate națională. Însă printre clienții lui Ghiță se află, deloc întâmplător, și Serviciul Român de Informații, prin Institutul de Tehnologii Avansate, iar...

Securitatea. ...iar Sebastian Ghiță aparține SRI. Că este ofițer acoperit, că este colaborator, că este asociat într-unul dintre zecile de moduri prin care Securitatea a știut să-și controleze oamenii, asta nu putem ști. Modalitatea prin care Sebastian Ghiță, ajuns potent om de afaceri și patron de televiziune, a făcut servicii serviciilor este informație clasificată. Știm însă că era un intim al lui Florian Coldea, șeful de facto al SRI, alături de care își făcea vacanțele în Seychelles și în Toscana, și cu care se vizita frecvent. Relația Ghiță-Coldea era reciproc avantajoasă: pe de-o parte Ghiță trebuia să-l „controleze” pe Coldea din comisia parlamentară de resort, unde Ghiță era membru; pe de altă parte, Coldea trebuia să-l „controleze” pe Ghiță în privința zecilor de contracte ciudate care începuseră să ridice suspiciunea Comisiei Europene, ulterior a procurorilor români. De amintit că Florian Coldea l-a moștenit pe Sebastian Ghiță de la garda veche, Dumitru Păltânea și Gioni Popescu, și că acest copil teribil al neosecurismului românesc și-a câștigat reputația de jucător cu sânge rece după ce l-a executat pe mogulul Sorin Ovidiu Vântu, căruia i-a luat atât imperiul, cât și slujitorii. A devenit el însuși mogul media, reprezentant al securismului pe stil nou, care anunța zorii unei noi ere după ce Dan Voiculescu, reprezentantul securismului pe stil vechi, a ajuns la închisoare. Sebastian Ghiță a adunat nu doar miliarde în conturi, ci și informații compromițătoare din cercurile în care s-a învârtit, astfel încât în momentul în care serviciile l-au lăsat din brațe, s-a detonat provocând plecarea lui Florian Coldea de la SRI.

Vedem acum o poză de mafiot balcanic, cu barbă și cămașă neagră, prins de poliția sârbă, și citim știrea că este așteptat în țară, spre a fi arestat și judecat în cele 5 dosare penale.

Polițistul ăla sârb care l-a prins pe Sebastian Ghiță circulând cu acte false de Slovenia a încurcat tare mult situația în România. Sunt mulți pe-aici care-l voiau dispărut fără urmă. Pentru că, spre deosebire de ceilalți fugari celebri (Mihai Necolaiciuc, Nicolae Popa, Ioana Maria Vlas, Omar Hayssam), care au jucat roluri secundare în marele plan național de jefuire a României, Sebastian Ghiță cunoaște circuitul real al banilor între Partid și Securitate. El este password-ul la o întrebare care nu și-a găsit până acum răspuns: cum au reușit niște angajați la stat, care trăiesc din salarii amârâte de slujbași publici, să-și permită nu doar vile, penthouse-uri, limuzine, domenii de vânătoare, vacanțe în Dubai, Seychelles, Toscana sau Fortalezza și o armată de servitori, dar și luxul libertății?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Sa nu fim romantici intr-o chestiune asa de grava.Desigur orice oganizatie care lucreaza cu secrete are nevoie de asa numitul" fond extra bugetar",sume care sa nu apare in buget din care se finanteaza actiunile secrete,agentii ,coruptia celor care urmeaza sa faca anumite servicii si cheltuuielile legate de aceste actiuni.Ar fi naiv daca aceste lucruri (majoritatea lor) s-ar putea urmari prin urmarirea executarii bugetului serviciului secret.Asa dar ei au nevoie de fonduri din care sa se alimenteze in actiunile lor nedeclarate.Deci de producatori ai banului...cat mai putini detinatori de secrete sa aiba in coordonare cat mai multe asemenea izvoare.Dupa numarul lor si dupa lejeritatea cu care sponzora Ghita -el era unul din cei "mari" producatori de bani care avea si licenta sa dispuna de o parte din banii produsi.Sigur ca atunci se " lipeste" ceva si pentru ins.
    Eu am vazut la televizor cartea de identitate slovena a lui Ghita (la primele transmisii a redarii evenimentului si pare se ca era cu expirare in 2018.Mai tarziu aceste date au fost acoperite..nu sunt ferm in aceasta afirmare atunci nu eram pregatit sa fiu atent la aceasta imprejurare dar mai mult decat probabil sunt exact.Daca insa actul de identitate era expirat Ghita stia care ar fi urmarea..deci nu sunt sigur daca dinadins n-a vrut la o adica sa fie retinut de prietenii sarbi..e un hotel pana la conturarea situatiei date.Angajamentul Sarbiei fata de Putin (si al noului Presedinte ales) este mai mare decat multe sentimente si prietenii cu romanii.....branza e pe bani.
    Poate vom avea "pe viu" o intamplare din scenarii de filme. o noua disparitie-"fuga" sau doamne fereste ceva mai rau cauzat de partea adversa...
    Cine nu e cuminte..de sabie piere. Doamne fereste
    • Like 0
  • Chestia cu Partidul si Securitatea e o diversiune. Ca si chestia cu banii pentru partide. Ce exista sunt oameni de afaceri (prin servicii, Parlament, guvern, partide, presa, etc), care isi folosesc influenta ca sa castige bani. Banii nu se duc la structuri, partide, etc, ci ajung in conturile sau buzunarele unor persoane fizice. Iar toate tunurile care se dau sunt doar afaceri, din care mai intotdeauna pierzator e bugetul public. Iar in functie de cati alti castigatori sau pierzatori mai exista din aceste afaceri, respectivii se iubesc sau se cearta.
    • Like 0
    • @ Alexandru Amaricai
      check icon
      Nu-i nici o diversiune. Daca va inchipuiti ca banii publici se vara in buzunare private fara ca beneficiarii sa cotizeze la negru pentru securistii ce invart totul in Romania de azi, va urez naivitate fara consecinte...Asta nu se intampla nu de ieri, de azi, ci de un sfert de secol. Mai interesati-va cine era principalul angrosist de tigari din Romania prin anii '90, ori prin firmele cui se facea, tot in acea perioada, marea evaziune fiscala cu alcool de la Ozun, si mai stam de vorba...
      • Like 1
  • Vasile check icon
    Va fi un mare fâs. Condamnat și gata. Udrea nu amenința că va dezvălui ce știe? Uite că a fost condamnată și nu a dezvăluit nimic. Nimeni nu vrea să aibă un ”accident”.
    • Like 0
  • Niciodata nu e prea tarziu sa fii gasit..sinucis! :)
    • Like 1
  • check icon
    Sebastian Ghiță și SRI-ul care l-a crescut de mic, sunt cea mai clară dovadă că în România n-a avut loc o revoluție în 1989.
    O revoluție ar fi însemnat nu numai desființarea PCR și interzicerea pe minimum 10 ani a nomenclaturii comuniste de a fi în posturi de conducere, ci și desființarea securității și pensionarea pe loc a celor cu grade mari din ACEASTĂ instituție nefastă pentru România.
    Corupția din România este moștenită direct de la Partid și de la Securitate. E timpul să deratizăm complet și radical aceste instituții, care s-au clonat în multe alte entități cu o aparentă onorabilitate.
    • Like 7


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult