Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Bomba cu ceas sau petarda - cu ce se va întoarce Sebastian Ghiță în România?

Reținerea lui Sebastian Ghiță în Serbia, confirmată de această dată oficial de IGPR, le dă mari speranțe unora și le provoacă frisoane altora.

* Omul de afaceri - care și-a croit inițial o imagine publică de tânără speranță a industriei de IT- s-a dovedit a fi artizanul unui business bazat pe căpușarea nerușinată a bugetelor de stat de toate felurile. Dacă Sebastian Ghiță ar spune cum a pus mâna pe zeci de contracte, dedesubturile obținerii lor, comisioanele date și oferite, faptele de trafic de influență, ar pica mulți precum popicele.

* În vârful carierei sale multivalente, Sebastian Ghiță (Sebi pentru apropiați) era deputat, membru al comisiei de control al SRI, finanțatorul a cel puțin unui post de televiziune de știri, proprietarul din umbră al firmelor de publicitate stradală în campania prezidențială din 2014, cel mai bun prieten al fostului premier Victor Ponta (cu care și-a petrecut vacanța de după înfrângere în cluburi de lux din Dubai), deținătorul prin diverși intermediari a celei mai influente rețele de firme de IT, abonate inclusiv la cardul de sănătate și registrul salariaților.

Există cel puțin două personaje care pot detona întreaga clasă politică, cu efecte asupra tuturor partidelor și liderilor lor, cu mici excepții. Sebastian Ghiță și Elena Udrea știu aproape totul despre finanțarea ilicită a partidelor politice din ultimii 10-12 ani și au fost, pe rând, probabil cei mai influenți indivizi de la vârful puterii. Ambii sunt în situația în care nu par dispuși să plătească cu închisoarea și amenință pe față sau voalat, șantajează, fac dezvăluiri incendiare, în general fără dovezi sau cu dovezi parțiale și necredibile, altfel ambalate foarte bine în petarde multicolore și scenarii conspiraționiste.

Procesul de extrădare poate dura și câteva luni, în funcție de documente și procedurile dintre cele două state, România și Serbia. 

Despre localizarea lui Sebastian Ghiță în Serbia a scris în 15 martie Hotnews, informație negată de toată lumea în momentul respectiv.

Cazurile Sebastian Ghiță și Elena Udrea au câteva puncte comune: setea nestăvilită de putere, dorința de a tăia și spânzura fără a fi neapărat în poziția oficială care le-ar permite să o facă, ascensiunea fulminantă și prăbușirea rușinoasă, ambii parcă angajați vidanjori ai unei clase politice corupte ce a dominat România ultimelor două decenii.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Hm. Ghita, Udrea. Oameni care au furat statul ani la rind. Multi politicieni sunt milionari cu bani de la ei. Suntem cu ochi si pe justitie. Sasi faca treaba
  • Like 0
 • Ne lingem pe buze cu naivitate. Ala de a fost Ghita nu va ajunge niciodata sa se confrunte cu ceea ce credem noi ca ar fi o procuratura necorupta in Romania. In doua luni se pot antrena sosii, ori, daca nu iese jmecheria, in extremis, Ghita poate fi sacrificat.
  • Like 0
 • Pina acum nu au vrut sa-l gaseasca.Vazind ca nu o pot demite pe Kovesi,ii aduna pe cei ce pot sau vor s a depuna marturii si probe,reale sau nu.Departe de mine gindul de a o apara pe Codruta,dar odata cu disparitia ei le este mai lesne sa-si faca jocurile.Oare de ce nici Ghita, nici Andronic ,sau altii ca ei, nu au spus nimic,multi ani, din ceea ce spun acum?Tineau aceste informatii,daca sunt reale,pentru un eventual santaj?O fi venit timpul acum cind sunt toti cercetati si Kovesi nu asculta comenzile?Eu cred ca da !
  • Like 0
 • check icon
  Cu coada-ntre picioare.A vrut sa se joace cu interlopii sarbi si a parut un mic copil...cam asta-i nivelu'.In ce-i priveste pe cei ce-si fac griji c-ar putea fi turnati...asteptam cu nerabdare.La multi ani...cu executare!
  • Like 0
 • Sunt multi care stau linistiti pt.ca, se spune,la intrarea in celula Ghita a dus degetul la nas...Si nu cred ca el si Udrea vor turna ceva pt.ca le e f.frica;ei stiu ca la primul cuvant scos unde nu trebuie vor fi linsati...
  • Like 0
 • Dupa noutatiile serii exista si varianta ca d-l Ghita sa fie inaintea unor intalniri prietenesti organizate la Beograd....
  • Like 1
 • check icon
  O nouã mãreatã realizare a guvernului Grindeanu! Ni se ìntorc IT-isti in tarã! Medicii zic "pas".
  • Like 1
 • Petardă.
  • Like 0
 • check icon
  Sunt două plăci tectonice care se reaşază în Balcani: "serviciili" din România şi puterea din Serbia. Ghiţă a fost prins la mijloc. El nu se va întoarce în ţară nici cu bombă, nici cu petardă. Deocamdată este o monedă de schimb; nu între două state, mai degrabă între nişte persoane. Pentru vulg... va fi pâinea şi circul – mai ales circul – oferit din plin de către mass-media. Pregătiţi-vă cu floricele de porumb sau cu pufuleţi... după preferinţă! :))
  • Like 1
 • Se demonstreaza,, inca odata, cat de prosti sunt actualii "stapani" ai tarii. Li se desira, incet, incet, "ghemul". Grindeanu "habar nu avea" saracul, s-a grabit, la porunca, sa dezminta, atunci cand s-a "zvonit" ca purcelusul ghita e la vecini. Mai mult ca sigur ca nu se dorea gasirea lui. Sunt curios sa vad cum evolueaza povestea! Tare mi-e teama de o mascarada, specialitatea psd alde.
  • Like 0


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult