Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Bomba cu ceas sau petarda - cu ce se va întoarce Sebastian Ghiță în România?

Reținerea lui Sebastian Ghiță în Serbia, confirmată de această dată oficial de IGPR, le dă mari speranțe unora și le provoacă frisoane altora.

* Omul de afaceri - care și-a croit inițial o imagine publică de tânără speranță a industriei de IT- s-a dovedit a fi artizanul unui business bazat pe căpușarea nerușinată a bugetelor de stat de toate felurile. Dacă Sebastian Ghiță ar spune cum a pus mâna pe zeci de contracte, dedesubturile obținerii lor, comisioanele date și oferite, faptele de trafic de influență, ar pica mulți precum popicele.

* În vârful carierei sale multivalente, Sebastian Ghiță (Sebi pentru apropiați) era deputat, membru al comisiei de control al SRI, finanțatorul a cel puțin unui post de televiziune de știri, proprietarul din umbră al firmelor de publicitate stradală în campania prezidențială din 2014, cel mai bun prieten al fostului premier Victor Ponta (cu care și-a petrecut vacanța de după înfrângere în cluburi de lux din Dubai), deținătorul prin diverși intermediari a celei mai influente rețele de firme de IT, abonate inclusiv la cardul de sănătate și registrul salariaților.

Există cel puțin două personaje care pot detona întreaga clasă politică, cu efecte asupra tuturor partidelor și liderilor lor, cu mici excepții. Sebastian Ghiță și Elena Udrea știu aproape totul despre finanțarea ilicită a partidelor politice din ultimii 10-12 ani și au fost, pe rând, probabil cei mai influenți indivizi de la vârful puterii. Ambii sunt în situația în care nu par dispuși să plătească cu închisoarea și amenință pe față sau voalat, șantajează, fac dezvăluiri incendiare, în general fără dovezi sau cu dovezi parțiale și necredibile, altfel ambalate foarte bine în petarde multicolore și scenarii conspiraționiste.

Procesul de extrădare poate dura și câteva luni, în funcție de documente și procedurile dintre cele două state, România și Serbia. 

Despre localizarea lui Sebastian Ghiță în Serbia a scris în 15 martie Hotnews, informație negată de toată lumea în momentul respectiv.

Cazurile Sebastian Ghiță și Elena Udrea au câteva puncte comune: setea nestăvilită de putere, dorința de a tăia și spânzura fără a fi neapărat în poziția oficială care le-ar permite să o facă, ascensiunea fulminantă și prăbușirea rușinoasă, ambii parcă angajați vidanjori ai unei clase politice corupte ce a dominat România ultimelor două decenii.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Hm. Ghita, Udrea. Oameni care au furat statul ani la rind. Multi politicieni sunt milionari cu bani de la ei. Suntem cu ochi si pe justitie. Sasi faca treaba
  • Like 0
 • Ne lingem pe buze cu naivitate. Ala de a fost Ghita nu va ajunge niciodata sa se confrunte cu ceea ce credem noi ca ar fi o procuratura necorupta in Romania. In doua luni se pot antrena sosii, ori, daca nu iese jmecheria, in extremis, Ghita poate fi sacrificat.
  • Like 0
 • Pina acum nu au vrut sa-l gaseasca.Vazind ca nu o pot demite pe Kovesi,ii aduna pe cei ce pot sau vor s a depuna marturii si probe,reale sau nu.Departe de mine gindul de a o apara pe Codruta,dar odata cu disparitia ei le este mai lesne sa-si faca jocurile.Oare de ce nici Ghita, nici Andronic ,sau altii ca ei, nu au spus nimic,multi ani, din ceea ce spun acum?Tineau aceste informatii,daca sunt reale,pentru un eventual santaj?O fi venit timpul acum cind sunt toti cercetati si Kovesi nu asculta comenzile?Eu cred ca da !
  • Like 0
 • check icon
  Cu coada-ntre picioare.A vrut sa se joace cu interlopii sarbi si a parut un mic copil...cam asta-i nivelu'.In ce-i priveste pe cei ce-si fac griji c-ar putea fi turnati...asteptam cu nerabdare.La multi ani...cu executare!
  • Like 0
 • check icon
  Sunt multi care stau linistiti pt.ca, se spune,la intrarea in celula Ghita a dus degetul la nas...Si nu cred ca el si Udrea vor turna ceva pt.ca le e f.frica;ei stiu ca la primul cuvant scos unde nu trebuie vor fi linsati...
  • Like 0
 • Dupa noutatiile serii exista si varianta ca d-l Ghita sa fie inaintea unor intalniri prietenesti organizate la Beograd....
  • Like 1
 • check icon
  O nouã mãreatã realizare a guvernului Grindeanu! Ni se ìntorc IT-isti in tarã! Medicii zic "pas".
  • Like 1
 • Petardă.
  • Like 0
 • check icon
  Sunt două plăci tectonice care se reaşază în Balcani: "serviciili" din România şi puterea din Serbia. Ghiţă a fost prins la mijloc. El nu se va întoarce în ţară nici cu bombă, nici cu petardă. Deocamdată este o monedă de schimb; nu între două state, mai degrabă între nişte persoane. Pentru vulg... va fi pâinea şi circul – mai ales circul – oferit din plin de către mass-media. Pregătiţi-vă cu floricele de porumb sau cu pufuleţi... după preferinţă! :))
  • Like 1
 • Se demonstreaza,, inca odata, cat de prosti sunt actualii "stapani" ai tarii. Li se desira, incet, incet, "ghemul". Grindeanu "habar nu avea" saracul, s-a grabit, la porunca, sa dezminta, atunci cand s-a "zvonit" ca purcelusul ghita e la vecini. Mai mult ca sigur ca nu se dorea gasirea lui. Sunt curios sa vad cum evolueaza povestea! Tare mi-e teama de o mascarada, specialitatea psd alde.
  • Like 0


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult