Reținerea lui Sebastian Ghiță în Serbia, confirmată de această dată oficial de IGPR, le dă mari speranțe unora și le provoacă frisoane altora.
* Omul de afaceri - care și-a croit inițial o imagine publică de tânără speranță a industriei de IT- s-a dovedit a fi artizanul unui business bazat pe căpușarea nerușinată a bugetelor de stat de toate felurile. Dacă Sebastian Ghiță ar spune cum a pus mâna pe zeci de contracte, dedesubturile obținerii lor, comisioanele date și oferite, faptele de trafic de influență, ar pica mulți precum popicele.
* În vârful carierei sale multivalente, Sebastian Ghiță (Sebi pentru apropiați) era deputat, membru al comisiei de control al SRI, finanțatorul a cel puțin unui post de televiziune de știri, proprietarul din umbră al firmelor de publicitate stradală în campania prezidențială din 2014, cel mai bun prieten al fostului premier Victor Ponta (cu care și-a petrecut vacanța de după înfrângere în cluburi de lux din Dubai), deținătorul prin diverși intermediari a celei mai influente rețele de firme de IT, abonate inclusiv la cardul de sănătate și registrul salariaților.
Există cel puțin două personaje care pot detona întreaga clasă politică, cu efecte asupra tuturor partidelor și liderilor lor, cu mici excepții. Sebastian Ghiță și Elena Udrea știu aproape totul despre finanțarea ilicită a partidelor politice din ultimii 10-12 ani și au fost, pe rând, probabil cei mai influenți indivizi de la vârful puterii. Ambii sunt în situația în care nu par dispuși să plătească cu închisoarea și amenință pe față sau voalat, șantajează, fac dezvăluiri incendiare, în general fără dovezi sau cu dovezi parțiale și necredibile, altfel ambalate foarte bine în petarde multicolore și scenarii conspiraționiste.
Procesul de extrădare poate dura și câteva luni, în funcție de documente și procedurile dintre cele două state, România și Serbia.
Despre localizarea lui Sebastian Ghiță în Serbia a scris în 15 martie Hotnews, informație negată de toată lumea în momentul respectiv.
Cazurile Sebastian Ghiță și Elena Udrea au câteva puncte comune: setea nestăvilită de putere, dorința de a tăia și spânzura fără a fi neapărat în poziția oficială care le-ar permite să o facă, ascensiunea fulminantă și prăbușirea rușinoasă, ambii parcă angajați vidanjori ai unei clase politice corupte ce a dominat România ultimelor două decenii.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.