Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Grăsimea nu e semn de bunăstare. E semn de risipă, de neprețuire a vieții

Hamburger

Foto: Guliver Getty Images

Avem o mare problemă: mâncăm prea mult. Toată lumea îndeamnă la consum pentru a stimula economia, dar umplerea frigiderelor e o bombă din carbohidrați, proteine și grăsimi, toate în exces. Mulți oameni mănâncă și de trei-patru ori mai mult decât ar avea nevoie pentru a susține activitățile zilnice uzuale.

Ați conștientizat vreodată, după ce ați trimis la gunoi produse de care nu v-ați atins sau doar le-ați început, că niște bani au zburat pe fereastră? Băgați seamă că toate mesele copioase, coroborate cu sedentarismul, se transformă în depozite adipoase care atârnă pe tot corpul? Mai mult, supraponderalitatea vă și aduce mai aproape de sfârșitul vieții, ridicând riscul de diabet, cancere, boli cerebrale, boli cardiovasculare, tulburări psihice.

Suntem dependenți de zahăr, produs pe care ar trebui să îl reducem drastic din dietă. Sucuri carbogazoase bem în loc de apă, când ele ar trebui consumate rarisim. Pâine cu nemiluita, chiar și la cartofi, orez, fasole. Mezelurile nu lipsesc din frigidere, în toate combinațiile posibile și-n cantități mari. Cutii cu margarină de pus repede pe pâine. Borcane pline de murături supersărate. Cărnuri de toate felurile.

Mâncăm irațional și ne luptăm apoi cu efectele. E oare mai ușor să trăiești după un infarct miocardic și două stenturi sau să îți ții coronarele perfecte prin măsuri de bun simț, îmbrățisând moderația în tot și-n toate? E mai ușor să tragi după tine 140 de kilograme sau 65? E mai bine să gâfâi la un etaj urcat sau să zbori peste trepte?

Frigiderul burdușit cu fel de fel de alimente dubioase nu e semn de statut înalt. Nici indice de sănătate. Vă invit la mine, e trei sferturi gol. Și e foarte bine așa.

Spinoza își lua cu el o bucată de brânză și o roșie și se retrăgea în sala de studiu. Din secolul trecut, din penița lui Flaubert, a ieșit chestiunea asta: grăsimea e semn de bunăstare. Îmi permit să spun așa: grăsimea e semn de risipă, de neprețuire a vieții.

Ții la viața ta? Mănâncă puțin și diversificat, mișcă-te, ține mansarda în bune condiții.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Felicitari din nou! Sfaturi de bun simt, scurt si concis.
    • Like 0
  • https://www.youtube.com/watch?v=PylynyT-IFw&t=47s

    https://nutritionfacts.org/
    • Like 0
  • Adevărat, am avut 137 kg (la 190 cm înălțime) și deși făceam sport destul de mult, considerând că respectiva perioada a fost cea mai grea pentru mine (nevralgie de trigemen cu tratament inca nepus la punct) kilogramele.se încăpățânau să fie prietene cu mine. Încet am slăbit, iar astăzi, 4 ani și jumătate mai târziu, am 40 kg mai puțin, mă simt enorm de mult mai bine. Am renunțat în mare parte la zahăr (Pepsi) pentru că altfel mâcam sănătos. Sport fac mult mai mult, chiar acum dimineață urmează o sesiune de pedalat de aprox 80 km, apoi o sesiune lungă de învățat - ultimele zile înaintea examenului de primariat.
    Nu mă mai dor genunchii, sunt plin de energie, simptomatogia nevralgiei de trigemen s-a îmbunătățit enorm. La un moment dat am avut colesterolul total 78 & trigliceridele 39 .... deși consum unt pe rupte și grăsimi de origine animală fără rezerve.
    Acum am un avantaj major când arăt o poză cu mine la 137 kg unui pacient obez, cu obezitate-hipoventilație-sindrom-sever de apnee în somn, căruia îi cer să slăbească !
    Grăsimea este semn de alimentație proastă și prostie elementară ! Asta este concluzia trasă vis a vis de mine ! Medic care bea 2 litri de Pepsi pe zi = un idiot !

    Un 10-12% grăsime din totalul masei este fix ce trebuie. Important este să evităm carnea procesată, semi-preparatele, uleiurile rafinate și mai ales ZAHĂRUL !
    • Like 1
  • Victor66 check icon
    Nu spui nimic nou. Si oamenii dumneavoastra obezi stiu perfect aceste lucruri. Dar, ranile emotionale sunt cauza, de cele mai multe ori. Si acestea nu se vindeca citind un articol.
    • Like 1
    • @ Victor66
      mike mike check icon
      Pai da, este vorba de "mansarda" pana la urma...
      • Like 0
  • Cand va prind acasa? In seara asta e bine? :-)))
    • Like 0
    • @ Adrian Gabriel
      Victor66 check icon
      Ce vrei sa spui cu asta?
      • Like 0
    • @ Victor66
      Cosmin check icon
      Probabil vrea să arunce un ochi in frigider.
      • Like 0
    • @ Cosmin
      Evident. Doar am fost invitati, nu? :-)
      • Like 2
  • check icon
    Alimentația este un factor cultural; reuniuni cu familia si prietenii, orice eveniment important este legat de felurile de mâncare.
    • Like 1
    • @
      ... si de felurile de bautura, desigur ...
      • Like 0
  • Grasimea este rezervor de toxine. De restul, esti ceea ce mananci, strabate istoria o farama de intelepciune.
    • Like 0
  • check icon
    Alimentația este un factor cultural; reuniuni cu familia si prietenii, orice eveniment important este legat de felurile de mâncare.
    • Like 0


Îți recomandăm

E.ON predictibilitate facturi

Din 1 iulie, jocul s-a schimbat complet în piața energiei. Asta înseamnă că furnizorii nu mai practică tarife reglementate, iar prețurile se stabilesc liber, în funcție de evoluția pieței. Da, asta a însemnat și facturi mai piperate pentru mulți dintre noi, așa că apare întrebarea firească: ce putem face ca să avem mai mult control asupra facturii lunare?

Citește mai mult

Fără poveste nu există design

Ezio Manzini este una dintre cele mai influente voci globale în domeniul designului pentru sustenabilitate și inovare socială. Profesor emerit la Politecnico di Milano și fost profesor de Design Industrial la Universitatea de Arte din Londra, Manzini a revoluționat modul în care înțelegem rolul designului în societate. Fondator al DESIS (Design for Social Innovation and Sustainability), o rețea internațională prezentă în peste 50 de universități din întreaga lume, el a fost printre primii care au articulat viziunea designului ca instrument de transformare socială și ecologică. Cărțile sale, printre care ”Design, When Everybody Designs" și "Politics of the Everyday", au devenit texte esențiale pentru designeri, arhitecți și inovatori sociali. Cu o carieră de peste patru decenii dedicată explorării modurilor în care designul poate facilita tranziția către o societate mai sustenabilă și mai justă, Manzini continuă să inspire generații de profesioniști să regândească relația dintre design, comunitate și mediu.

Citește mai mult

Hektar

Traian F1- gogoșarul rotund cu pulpă groasă, Kharpatos 1- ardeii lungi de un roșu intens la maturitate, Minerva F1- vânăta subțire cu semințe puține și miez alb, Prut F1- castravetele care nu se amărăște când îl arde soarele, Burebista- pepeni ovali cu coajă verde și miez zemos, Valahia F1, Daciana F1, Napoca F1. Zeci de soiuri hibrid de legume care poartă nume românești sunt realizate în serele private de cercetare HEKTAR, de lângă Câmpia Turzii.

Citește mai mult

Mara Barbos Niculescu

În România lui „învățăm simultan”- în aceeași oră, unii copii rezolvă probleme, iar alții silabisesc primele propoziții. Discuția cu Mara Barbos Niculescu (Director Regional Centru-Vest, Teach for Romania) oferă o imagine mai puțin vorbită la nivelul societății despre ceea ce se întâmplă în școlile vulnerabile. Clivajele adânci dintre comunități, decalajele de literație și numerație te obligă la gimnaziu, ca profesor, ori să înveți să construiești baza – citit, scris, socotit, ori să cauți sprijin din partea unui specialist.

Citește mai mult

Cartierul perfect

Nu e doar un loc pe hartă, ci o combinație de elemente care ne fac să ne simțim acasă, în siguranță și conectați. „Cartierul perfect” nu e o utopie, ci o lecție sau un model de locuire la comun. E o alfabetizare, spune Alexandru Belenyi, arhitectul care a coordonat, la inițiativa Storia, un proiect curajos în România încercând să răspundă la întrebarea: Ce înseamnă ”perfect” când e vorba de locuire?

Citește mai mult
text: Vasi Rădulescu / voce: Claudiu Pândaru
sound-bars icon