Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Grăsimea nu e semn de bunăstare. E semn de risipă, de neprețuire a vieții

Hamburger

Foto: Guliver Getty Images

Avem o mare problemă: mâncăm prea mult. Toată lumea îndeamnă la consum pentru a stimula economia, dar umplerea frigiderelor e o bombă din carbohidrați, proteine și grăsimi, toate în exces. Mulți oameni mănâncă și de trei-patru ori mai mult decât ar avea nevoie pentru a susține activitățile zilnice uzuale.

Ați conștientizat vreodată, după ce ați trimis la gunoi produse de care nu v-ați atins sau doar le-ați început, că niște bani au zburat pe fereastră? Băgați seamă că toate mesele copioase, coroborate cu sedentarismul, se transformă în depozite adipoase care atârnă pe tot corpul? Mai mult, supraponderalitatea vă și aduce mai aproape de sfârșitul vieții, ridicând riscul de diabet, cancere, boli cerebrale, boli cardiovasculare, tulburări psihice.

Suntem dependenți de zahăr, produs pe care ar trebui să îl reducem drastic din dietă. Sucuri carbogazoase bem în loc de apă, când ele ar trebui consumate rarisim. Pâine cu nemiluita, chiar și la cartofi, orez, fasole. Mezelurile nu lipsesc din frigidere, în toate combinațiile posibile și-n cantități mari. Cutii cu margarină de pus repede pe pâine. Borcane pline de murături supersărate. Cărnuri de toate felurile.

Mâncăm irațional și ne luptăm apoi cu efectele. E oare mai ușor să trăiești după un infarct miocardic și două stenturi sau să îți ții coronarele perfecte prin măsuri de bun simț, îmbrățisând moderația în tot și-n toate? E mai ușor să tragi după tine 140 de kilograme sau 65? E mai bine să gâfâi la un etaj urcat sau să zbori peste trepte?

Frigiderul burdușit cu fel de fel de alimente dubioase nu e semn de statut înalt. Nici indice de sănătate. Vă invit la mine, e trei sferturi gol. Și e foarte bine așa.

Spinoza își lua cu el o bucată de brânză și o roșie și se retrăgea în sala de studiu. Din secolul trecut, din penița lui Flaubert, a ieșit chestiunea asta: grăsimea e semn de bunăstare. Îmi permit să spun așa: grăsimea e semn de risipă, de neprețuire a vieții.

Ții la viața ta? Mănâncă puțin și diversificat, mișcă-te, ține mansarda în bune condiții.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Felicitari din nou! Sfaturi de bun simt, scurt si concis.
    • Like 0
  • https://www.youtube.com/watch?v=PylynyT-IFw&t=47s

    https://nutritionfacts.org/
    • Like 0
  • Adevărat, am avut 137 kg (la 190 cm înălțime) și deși făceam sport destul de mult, considerând că respectiva perioada a fost cea mai grea pentru mine (nevralgie de trigemen cu tratament inca nepus la punct) kilogramele.se încăpățânau să fie prietene cu mine. Încet am slăbit, iar astăzi, 4 ani și jumătate mai târziu, am 40 kg mai puțin, mă simt enorm de mult mai bine. Am renunțat în mare parte la zahăr (Pepsi) pentru că altfel mâcam sănătos. Sport fac mult mai mult, chiar acum dimineață urmează o sesiune de pedalat de aprox 80 km, apoi o sesiune lungă de învățat - ultimele zile înaintea examenului de primariat.
    Nu mă mai dor genunchii, sunt plin de energie, simptomatogia nevralgiei de trigemen s-a îmbunătățit enorm. La un moment dat am avut colesterolul total 78 & trigliceridele 39 .... deși consum unt pe rupte și grăsimi de origine animală fără rezerve.
    Acum am un avantaj major când arăt o poză cu mine la 137 kg unui pacient obez, cu obezitate-hipoventilație-sindrom-sever de apnee în somn, căruia îi cer să slăbească !
    Grăsimea este semn de alimentație proastă și prostie elementară ! Asta este concluzia trasă vis a vis de mine ! Medic care bea 2 litri de Pepsi pe zi = un idiot !

    Un 10-12% grăsime din totalul masei este fix ce trebuie. Important este să evităm carnea procesată, semi-preparatele, uleiurile rafinate și mai ales ZAHĂRUL !
    • Like 1
  • Victor66 check icon
    Nu spui nimic nou. Si oamenii dumneavoastra obezi stiu perfect aceste lucruri. Dar, ranile emotionale sunt cauza, de cele mai multe ori. Si acestea nu se vindeca citind un articol.
    • Like 1
    • @ Victor66
      mike mike check icon
      Pai da, este vorba de "mansarda" pana la urma...
      • Like 0
  • Cand va prind acasa? In seara asta e bine? :-)))
    • Like 0
    • @ Adrian Gabriel
      Victor66 check icon
      Ce vrei sa spui cu asta?
      • Like 0
    • @ Victor66
      Cosmin check icon
      Probabil vrea să arunce un ochi in frigider.
      • Like 0
    • @ Cosmin
      Evident. Doar am fost invitati, nu? :-)
      • Like 2
  • check icon
    Alimentația este un factor cultural; reuniuni cu familia si prietenii, orice eveniment important este legat de felurile de mâncare.
    • Like 1
    • @
      ... si de felurile de bautura, desigur ...
      • Like 0
  • Grasimea este rezervor de toxine. De restul, esti ceea ce mananci, strabate istoria o farama de intelepciune.
    • Like 0
  • check icon
    Alimentația este un factor cultural; reuniuni cu familia si prietenii, orice eveniment important este legat de felurile de mâncare.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
text: Vasi Rădulescu / voce: Claudiu Pândaru
sound-bars icon