Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Greaua împerechere a statului cu capitalismul

Cristian Tudor Popescu -

Premierul Cîțu anunță că vrea oprirea hemoragiei din sistemul bugetar. Adică scurgerile de bani fără acoperire în produse și servicii.

Pandemia pune în evidență o inechitate veche de 30 de ani între firmele de stat și cele private. În vreme ce firmele private, funcționând în regim de piață concurențială, sunt lovite de evoluțiile economico-sociale rele, cum e pandemia, sectorul de stat năzuiește să rămână neatins. Salarii, sporuri, supersporuri, indemnizații, pensii, trebuie să fie mărite, ca și cum nimic nu se întâmplă, sub lozinca „Ce treabă avem noi cu pandemia?”.

Da, în ceaușism, bugetarii, adică toți cetățenii, n-aveau treabă cu ce se petrecea pe glob. Salariile, ca și prețurile, erau stabilite de partid, nu de piață, n-aveau legătură cu starea economică a României. Dacă guvernul Cîțu ar proceda așa în condițiile de azi, rezultatul ar fi îmbrâncirea României către incapacitate de plată, faliment de țară. 

Aflați și:

Iar sporurile... Cu excepția celor clar justificate de stresul și periculozitatea reale ale muncii prestate, ele sunt un truc din comunism. Potrivit doctrinei, în dictatura de stânga nu era voie să existe diferențe prea mari între lefurile cele mai mici și cele mai mari. Și atunci, pentru că principiul „Noi suntem mai egali decât voi” trebuia să funcționeze, se dădeau sporuri, indemnizații „speciale” pentru „cadrele cu munci de răspundere”. Ele s-au perpetuat până în ziua de azi, fără justificare în muncă.

Așa se face că toate analizele de profitabilitate pe firme de stat și private indică faptul că principala producție a celor de stat o constituie pierderile, mult mai mari decât în cazul celor private. În ceaușism nu conta dacă o fabrică lucra în pierdere, totul se topea în „oala” comună a bugetului, iar oamenii își luau salariile. Acum, înseamnă o nedreptate flagrantă ca o companie cu datorii, subvenționată masiv de stat, să dea salarii net superioare sectorului privat, cum vor sindicaliștii de la Metrorex.

Dacă e să sintetizăm în două fraze boala economico-financiară veche a României, acestea sună așa: „În România capitalistă, nu avem capitalism de stat. Sectorul bugetar rămâne comunistoid”.

Pentru cei care au trăit decenii în comunsim, privat înseamnă capitalist, iar stat înseamnă tot ceva comunist. Nu e conștientizată noțiunea de capitalism de stat. Există capitalism privat și capitalism de stat. Într-o țară de piață liberă, companiile de stat trebuie să funcționeze pe criterii de rentabilitate, aidoma celor private, doar că managerul e statul. 

Prin urmare, măsurile anunțate de premierul Cîțu sunt necesare și trebuiau aplicate de mult, dinainte de pandemie. Dar sunt ele și drepte?

Ce zic oamenii când guvernul Cîțu taie vouchere de vacanță, indemnizații de hrană, reduce gratuitățile de transport pentru studenți, mărește pensiile doar cu rata inflației și, în schimb, se spală pe mâini de pensiile speciale monstruoase, pe care le împinge în Parlament, unde puterea și opoziția se vor bate care dintre ele să le desființeze până la Sfântul fără moaște, Stântu-Așteaptă?

Și poți să vorbești de eficientizarea concurențială a sectorului de stat fără să-ți crape obrazul, când „nepoatele” liberale sunt plantate prin tot bugetul, nu numai la Apele Române Bârlad sau în administrația Spitalului din Cluj?

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Poate trebuie privit din punct de vedere al mentalitatilor. Este asa de greu de dedus la o populatie majoritara cu ani buni de comunism si tranzitie asa zisa re-inventare spre un asa zis capitalism care este in subsidiar O FORMA DE SUPRAVIETUIRE hibrida sa se soldeze cu "fracturi" de logica implementare sau conduite fortate dar foarte contagioase si la generatie tanara ?
  • Like 1
 • Dincolo de toate abordarile partizane, ramane deficitul, adica suma pe care guvernul o va lua cu imprumut si pe care oamenii din tara asta vor trebui sa o plateasca creditorilor. Orice buget inseamna nu doar cheltuieli, ci si venituri. Bugetarii sunt o cheltuiala prea mare, ok, poate fi! Dar cheltuiala asta mare e raportata (ca sa poti zice cat e de mare) la niste venituri, care pare ca sunt cam micutzele. Asadar gestionarea deficitului e despre ce faci cu diferenta intre venituri si cheltuieli, nu inseamna doar taiere de personal, salarii, sporuri si pensii speciale, ci si sa nu mai fure si sa nu-si mai angajeze pile, sa vada ce-i cu evaziunea fiscala, sa mai umble pe la impozitele pe proprietate, etc. Greu dom'le, greu!
  • Like 1
  • @ Cristian Dogar
   check icon
   "nu inseamna doar taiere de personal, salarii, sporuri si pensii speciale, ci si sa nu mai fure si sa nu-si mai angajeze pile, sa vada ce-i cu evaziunea fiscala, sa mai umble pe la impozitele pe proprietate, etc."
   Adică, în fapt, "tăieri de personal, salarii, sporuri şi pensii speciale". Altminteri doar "o să se revizuiască fără să se schimbe nemica"!
   Greu dom'le, greu!
   • Like 2
 • antonia check icon
  Subiectul e amplu. Bugetarii au avut ani de zile salarii de mizerie, iar cand le-a mai si taiat Base zis Petrov in timp ce fetele lui prosperau, nu le-a dus nimeni grija, ba chiar si-au frecat manutele dupa vorba romaneasca cu capra vecinului.
  Pe de alta parte, cine a ramas pe vremea aia? Cei lipsiti de capacitatea de a face ceva in privat. Multi, cei care au putut sunt si angajati la stat si fac si bani pe privat...statul se face ca nu vede - e o economie neagra subterana, privilegiata : pe spaga nu sunt impozite si taxe.
  Cei de atunci si-au cumparat de musai o diploma de la colt de strada, si acuma statul ii plateste ca pe aia care chiar au capacitate de munca si diplome pe bune.
  Dar cel mai mare bai e conducerea institutiilor publice: marea majoritate a directorilor niste jnapani incapabili de munca, analfabeti functionali dar buni platitori la partide si serviabili cu cine trebuie. Corupti pana in maduva si strans uniti in apararea intereselor personale si de grup mai ceva ca mafia italiana. Deci, POLITICA.
  Singura data cand mi-a fost simpatica sosoaca a fost cand a urlat in fata balsului : jos cu ei !
  Bugetarii...Da' privatii ? Cati platesc salar pe hartie la minim si restul la negru ?? Cati s-au dat loviti in pandemie si au stat cu mana intinsa in fata in vreme ce vindeau la negru pe usa din spate ?? Cati au averi de care ne miram ca exista intr-un stat care n-are bani de pensii, drumuri..etc ?
  PS : ...btw...titlul dvs e gresit; statul si capitalismul se imperecheaza intr-o veselie, capitalistii i-o trag la greu statului iar statul se lasa la cine ii plateste pe ai mai mari ai statului.
  • Like 1
  • @ antonia
   Saracii, au avut ani de zile salarii de mizerie, nu? Stii cum erau salarizati cei de la Tarom, cu toate ca aceasta firma nu a adus decat pierderi (URIASE!!!) timp de 30 de ani??? Am lucrat in proiecte cu finnatare europeana pentru diverse institutii publice, dau exemple, Ministerul Agriculturii, Ministerul Turismului, Ministerul Trasnporturilor si Institutul National de Statistica. Saracii, stii care era preocuparea lor majora? Sa puna tot felul de piedici in proiecte (desi in teorie institutia la care lucrau era beneficiara acestor proiecte) doar doar s-or alege si ei cu ceva.... Dl. B, mare expert, ma intrba stand in fata desktopului, cum se face trecerea de la un rand la altul intr-un text in Word. Saracul ce expert era!!! Si avea salariu tare mic - - eu personal l-as fi dat afara de tot, mancase asta bani degeaba ani intregi. Saraca doaman doctor de familie a maica-mii, nicioadata nu respecta programul - daca nu intarzie macar o ora si jumatate nu e ea.... si are biata salariu de mizerie, pe care nici macar nu-l merita (stii ce as pati eu daca as intarzia in fiecare zi 1,5 ore la locul meu de munca?). Asa ca nu ii mai saraci, or fi si din aia care muncesc, dar sigur sunt si multi chiulangii si extrem de multi incompetenti, ca doar nu a fost doar norocul meu sa ii intalnesc pe toti!
   • Like 6
  • @ antonia
   Delia MC Delia MC check icon
   Eroarea constă în generalizare. Bugetarii chiar au dus-o prost pe atunci, dar între timp au intrat în reflectorul psd care i-a folosit ca masă electorală. Le-a dat și i-a lăsat în pace, culegând automat o recoltă zdravănă de voturi. Cum situația s-a perpetuat, au trebuit să pluseze, că altfel îi pierdeau de mușterii, plus că trebuia să-și asigure clienții cu sinecuri. Azi un pic, mâine un spor, poimâine un tichet de vacanță ori de masă ori de haine ( săracii, n-aveau ce mânca și umblau în zdrențe ).
   Acum, când guvernul a pus mâna pe mătură și foarfece, sar toți în sus.
   Șoșoacă nu mi-a fost simpatică niciodată, chiar dacă uneori le mai zice, o face din cel mai abject și evident populism.
   Statul și capitaliștii se împerechează cu strigături, dar nu cu toți, e și statul ăsta selectiv, ci doar cu firmele "satelite" care încasează contracte grase de la stat și apoi se fac că le execută.
   • Like 3
  • @ Delia MC
   Eroarea consta in non generalizare. Din pacate generalizarea este corecta. Exceptiile sunt putine, rare si surprinzatoare. Chiar daca, odata, au dus-o greu, in prezent au devenit obraznici. Idem evolutie popi. Psd a putrezit societatea, dar membrii societatii s-au complacut si le-a placut. Acum raspund "prezent" la apelul psd pentru a sabota si denigra stradania actualului guver.
   • Like 3
  • @ Mircea Zugravu
   Delia MC Delia MC check icon
   Când omul, egal cât (de prost) muncește primește aceiași bani, ba se mai adaugă sporuri și facilități, evident că nu va munci mai bine ci dimpotrivă. Dacă munca nu e normată și eficiența cuantificată, calculată cu indicatori specifici, evident că omul se lasă pe-o ureche ba îi crește și tupeul.
   Dacă omul nu știe că la 2 abateri zboară, la fel.
   Generalizarea era despre diplomele cumpărate din " fabricile " de profil, cred că majoritatea chiar au diplome în regulă.
   Nu există numai administrație, majoritatea din sănătate și învățământ sunt bugetari. Și mai sunt. Dar nu numai administrația ci și celelalte merg prost, iar salariile nu mai sunt mici.
   Sper să aibă puterea să ducă treaba la bun sfârșit. Și sper că se va ocupa și de celelalte. Pe rând dar repede, până nu se repliază psd &Co.

   • Like 2
  • @ andreea dragusin
   Cei de la Tarom nu sunt bugetari, e o companie națională strategică. Ungaria nu mai are companie națională și nu cred că e prea bine.
   • Like 0
 • profun check icon
  Un talmeș-balmeș, indecent de partizan, cu adevăruri coafate și inexactități (eufemism!) crase.

  Dacă este să vorbim cu bună credință de inechități, trebuie luat în considerare că acestea se manifestă și de-o parte și de cealaltă. În mediul privat, nu există (slavă, domnului!) nicio limită de sus a salariului, înafară de ceea ce îți permiți.

  Faptul că de vreo 7-8 ani salariul mediu din sectorul bugetar este mai mare decât cel din sectorul privat, nu are relevanță decât dacă este supus unei analize adevărate, nu la grămadă, pe baza a 2 medii la nivel național. Ar fi mai elocventă, comparația făcută între veniturile din privat vs. cele de la stat, măcar pe ramuri de activitate - de ex, în:
  - învățământ (mediu, superior)
  - sănătate
  - it
  - energie
  - bănci, asigurări
  - etc

  Una dintre prostiile cât casa „în ceaușism, bugetarii, adică toți cetățenii” nici n-o mai comentez.

  În rest, pare un articol promoțional (jalnic de slăbuț!), comandat pentru a lăuda ... viziunea de contabil a lui Cîțu. Dar, pe ansamblu aici aș remarca o ... firească împerechere (sic!): la așa „performanțe” ale lui Cîțu, așa ... lăudători.
  • Like 2
  • @ profun
   Sigur ca analiza trebuie facuta pe categorii, dar articolul nu pacatuieste decat prin simplificare, nu prin laude!!!! Aici exagerati dumneavoastra! Guvernul mai are enorm de mult de lucru, dar clantanitorii sar pe el la orice miscare, cu ura si lipsa de dorinta de a intelege ca e un guvern incoltit prea tare de mafia PSD, pentru a putea misca in front. Deci, ce ati vrea sa faca ? Face atat cat e lasat de mafie!
   • Like 6
  • @ profun
   Paul check icon
   “ Faptul că de vreo 7-8 ani salariul mediu din sectorul bugetar este mai mare decât cel din sectorul privat, nu are relevanță... Ar fi mai elocventă, comparația făcută între veniturile din privat vs. cele de la stat, măcar pe ramuri de activitate.”
   — Cu alte cuvinte tu vrei sa ne sugerezi ca in ultimii 7-8 ani jigodiile pesediste au mărit salariile lighioanelor plasate de ei pe posturi călduțe de făcut nimic la stat, atât de mult încât in medie au crescu salariile tuturor bugetarilor chiar dacă bugetarii care chiar sunt necesari și fac ceva sunt plătiți mai prost decât persoane cu aceleași competente din mediul privat...

   Bah, eu cred ca tu ești atât de “inteligent” încăt ai trecut de nesimțire și ai ajuns la sinceritate... vezi ca te da afara de la postacii pesedisti dacă o ții tot asa.

   • Like 4
  • @ Adriana Negruti
   Perfect adevarat. Mafia psd nu va lasa ca cineva sa faca ceva bun. Le-ar leza propriile interese. Ei au facut un mic pas inapoi pentru a lasa pnl-usr sa-si rupa gatul ca sa revina ei triumfalst. De udmr nu pomenesc, ei, ca pisicile, cad mereu in picioare. Curvele se descurca intotdeauna. Si nu se dau inapoi de la nimic. "Armata de gherila"- sindicatele raspund prezent, prin leaderii lor, ca intotdeauna. Am mai vazut "strategia" asta aplicata cdr-lui, lui basescu. Iata ca functioneaza si in 2021. La noi va functiona si in 3021 s.a.m.d., daca pana atunci nu vom avea o lume orweliana sau poate extraterestrii. Iar "tineretul emancipat" se inroleaza si el canaliilor atunci cand li se taie niste "drepturi" date din motiv electoral. Sunt prea putini ce ce vor binele general si prea multi cei ce vor binele individual sau de sleahta. Asta e romanul. Nu cel cantat de patriotarzi. adica de falsii patrioti. Specific pentru cei ce nu cunosc semnificatia cuvantului patriotard. Sunt convins ca sunt uluitor de multi. In special in randul bacalaureatior ce declara ca scoala nu-i ajuta pentru viata. De regula "scoala vietii" se face in puscarie unde ar trebui sa ajunga din ce in ce mai multi.
   • Like 3
  • @ Paul
   profun check icon
   Măi ... PăULICĂ, dacă pesediștii sunt jigodii și oamenii puși de ei în funcții, lighioane, sunt curios cum le spui ăstora care sunt la putere și celor puși de ei în funcții, fiindcă dacă sapi în toată presa din cei 2,8 ani cât au fost pesediștii la guvernare nu ai să găsești atâtea cazuri de clientelism cât am văzut în câteva luni. Și ... în niciun caz nu vei găsi coafeze, chelneri și îmbălsămători puși directori de spitale, agramate ca aia pusă la „ape” și atâtea alte exemple de colecție.

   Dacă tot vorbiți de echitate, gândiți-vă că pe Dragnia (sic!) l-au săltat după ce a fost și achitată dauna și fără a exista măcar o mărturie (nu mai zic de alte dovezi) care să-l acuze direct, în timp ce pe ăștia i-a prins Curtea de conturi cu mâna-n „caraiman” dedulciți la câteva miliarde furate. Mai mult, furate când!? Pe pandemie.

   Ne facem că nu știm că și pe Cîțu l-a prins presa la furat, de la înălțimea poziției de ministru, permițându-și să desființeze secția din minister care la prins pe tac-su pus pe ciordit și astfel și-a împroprietărit familionul propriu. Păi ... ia să fi făcut un pe-se-dist o mârlănie ca asta (Dragnia, de exemplu)!

   Cât despre salarii privat vs stat, ești la fel de varză. Las clientela (au avut-o și o au toți) și vorbesc de numărul mare, de milioane, care afectează mediile. Este cunoscut că spre deosebire de stat, în mediul privat se practică pe scară largă salarizarea gri. Așa că cei 36% diferență provine, în proporție semnificativă, de aici.

   În concluzie, dacă nu sunteți doar niște nesimțiți, veniți și voi cu argumente mai convingătoare ...
   • Like 2
  • @ profun
   Delia MC Delia MC check icon
   .."dacă sapi în toată presa din cei 2,8 ani cât au fost pesediștii la guvernare nu ai să găsești atâtea cazuri de clientelism cât am văzut în câteva luni."
   Nu veți găsi, într-adevar. Sunt atât de dese încât nici nu mai atrag atenția! Nu mai merita să scrii despre ceva ce știe toată lumea. Plus că era știut, te puneai rău cu ei, îți închideau șandramaua.
   Dar dacă în privat se mai practică salariul minim și restul în plic, nu-i un motiv pentru a perpetua salariile cu n sporuri agățate de coadă. E doar un motiv pentru a întări supravegherea și a-i pedepsi pe cei care procedează așa. Prin alte părți dacă te-a prins, faliment scrie pe tine!
   • Like 4
  • @ Delia MC
   profun check icon
   E prea cusută cu ață albă afirmația “Nu mai merita să scrii despre ceva ce știe toată lumea” încât, parafrazând, nu merită să o comentez. Așa că am să trec la cealaltă fumigenă ... sporurile.

   Cu analiza și re-ajustarea sporurilor, să fie clar, eu nu am nimic împotrivă.

   Pesediștii le-au limitat prin lege la maxim 30% din salariul de bază încă din 2017.

   Sunt curios ce o să facă al 2-lea guvern ... “al lui”, că de vorbe, ne-am săturat.
   • Like 1
  • @ profun
   Paul check icon
   Mai... pesedistule, sincer sa fiu ma incearca un sentiment de scarba combinata cu rusine cand vad ce scrii.
   Ideea pe care o sustii cu indarjire ca o crima justifca pe alta si in special modul cum il tot periezi pe puscariasul mafiot abject dragnea imi provoaca scarba. Apropos de ideea ca raul se justifica prin rau, ca sa fiu clar, asta faci de fapt cand incerci sa justifici furaciunile pesedeului cu cele ale penelului, sau cand justifici salariile nesimtite din sistemul bugetar cu munca la 'gri' in sistemul privat.
   Cand vad insa cum argumentezi, indiferent de ce anume argumentezi, mi se face mila si dupa rusine. Debitezi la tir continuu tot felul de imbeciliatati cu medii, milioane si procente si nu iti dai seama ca iti sapi singur argumentele. Un astfel de comportament e tipic pentru persoanele sarace cu duhul, lucru care nu e de ras si intr-un fel mi se face rusine sa il iau tare pe unul ca tine, oricat de pesedist o fi el.
   In concluzie nu iti mai zic ca oricum esti incapabil sa intelegi ca intr-o democratie conteaza cine are majoritate in parlament, nu cine guverneaza, cat despre generalizarile cu munca la gri... ca sa mai zic, tu esti fericit, nu?
   • Like 3
  • @ Paul
   profun check icon
   Da, tataie, am înțeles, ți-e scârbă și rușine fiindcă ... nu ai argumente.

   Ce să-ți fac, e cam târziu să te-apuci de liceu la vârsta matale și să trăiești doar cu speranța că dacă-i pupi p-ăștia-n trei litere, poate-poate te-ai alege și tu c-un post la apele române.

   Hai să-ți dau un sfat. Gratis. Dacă n-ai argumente (și ... până acum nu am văzut vreunul), nu te băga-n discuție, că ... n-o să-ți simtă nimeni lipsa.
   • Like 1
  • @ profun
   Am avut agramata la guvernare - vvdancila. Ai uitat. si in diverse functii si parlamenari, toti de la psd. Chiar ne facem ca ploua!? Da, pnl are uscaturile lui, ca toate celelalte partide, dar provin multi in urma traseismului.
   • Like 3
  • @ Mircea Zugravu
   profun check icon
   Sub „agramata”, am fost pe locul 1-2 la creștere economică în UE, deși îi lipseau tot timpul câțiva miniștri, blocați (ba, la demitere, ba, la învestire) de primul sabotor-turist-schior al țării.

   Ba, mai mult, a executat cu succes și președinția Comisiei Europene cu cele mai bune rezultate din ultimii 5-6 ani anteriori (performanțe lăudate de conducerea UE, nu de postaci de pripas).

   Ca să nu mai pomenim de creșterile de venituri ale populației - implicit creșterea nivelului de trai, în condițiile în care ponderea datoriei publice în PIB a scăzut de la 37% la 35%.

   Hai, făceți-vă voi că plouă dacă vreți, dar măcar apropiați-vă, fie și de departe, dacă nu puteți să-i egalați.

   Deocamdată, deși ca timp ați depășit cu mult jumătate din guvernarea „agramatei”, voi continuați să prăbușiți țara și nivelul de trai.
   • Like 1
  • @ profun
   Crezi cu ardoare minciunile vehiculate de cei mai rai borfasi. Am observat, esti un infocat admirator al psd-lui. Sunt doua motive pentru care esti asa. O sa fiu "discret" si te las sa te autocalifici.
   • Like 3
  • @ Mircea Zugravu
   profun check icon
   Eu vorbesc cu argumente și date concrete pe care tu te iluzionezi că le acoperi cu o ... zugrăveală jalnică de invective și vorbe goale.
   • Like 0
  • @ profun
   Concrete zici? Furnizate de cine aceste argumente? De pesedisti, de firea cu ale sale machete pretinse realizari? Sigur, tu nu crezi "zugravirea" pnl cu privire la dezastrul, hotia descoperite la venirea la guvernare dupa psd. Esti un filo psd consacrat. Posteaza-ti, in cotinuare, parerile in virtutea libertatii de exprimare, dar permite-ne si noua sa avem parerile noastre, in urma perceptiei realitatii.
   • Like 0
  • @ Mircea Zugravu
   profun check icon
   Măi ... meștere, zi-mi filo-pesedist dacă-ți place să tot repeți argumente la nivelul lui „o fi așa, dar ... n-ai bască!”.

   Eu aduc argumente care pot fi demonstrate cu date concrete și verificabile, din statistici interne, execuții bugetare, date de la UE - atât despre ce au făcut pesediștii, cât și despre contra-performanțele ăstora de-ți încântă matale intelectul.

   Matale, ce „pui pe masă” ... înafară de lozinci și jigniri? Hai, întrebuințează-te un pic! Poate că ajungi să te respecți și apoi (cine știe!?) ... să „produci” mai mult
   • Like 1
 • Sistemul de stat are un marketing defect, si anume raportul dintre nevoile pe care le satisface si produsele pe care le genereaza, adica logica de baza a activitatii economice, este corupta, de diferite realitati transcendente.
  • Like 3
 • Am o întrebare, cum se face, că de fiecare dată când vin la guvernare cei din aripa de dreapta, capitaliștii, incep să conducă țara, să facă reforme în economie, luând că prime masuri tăierea veniturilor bugetarilor ( a salariilor, pensiilor, indemnizațiilor, etc.)? Așa un ghinion au că de fiecare data guvernează când se întâmplă ceva in lume? Mai o criza, o pandemie...! Sau așa ajustăm nedreptățile, inechitățile sociale, zic ei. Bun, sa zicem că este așa, dar hai sa vedem ( nu știu dacă a făcut cineva analiza asta) cu banii economisiți din diminuarea veniturilor bugetarilor ce s-a făcut? Ce realizări mărețe s-au înfăptuit ? Spre ce aliniate bugetare au fost îndreptați și ce roade au dat folosirea lor acolo ?
  În experiența mea profesională am trecut prin toate, am lucrat la stat, înainte de 1989, am lucrat in privat, am fost propriul meu angajator și iar am lucrat la stat. Am simțit pe pielea mea deciziile guvernanților in toate ipostazele și nu vreau sa scriu aici despre eșecurile sau succesele mele, nu sunt relevante, ci despre cat de mult ne afectează viața toate aceste decizii și mai ales schimbările rapide ( din patru în patru ani) cu sensul opus, când privești cu neputința cum trebuie sa o iei din nou de zero, mereu o luăm de la început .
  Și mai am o întrebare, nu mai departe decât în ultimii ani, când s-au elaborat legile salarizării, pensiilor, cele care stabilesc plata indemnizațiilor...etc. nu au stat la aceeași masă toți oamenii politici, nu au fost consultări cu toate forțele politice și de la guvernare și din opoziție? Pai de ce au consimțit atunci și au votat ?
  • Like 1
  • @ Mihaela Liana Ciobotaru
   Delia MC Delia MC check icon
   1. Ce umflă psd trebuie ceilalți să dezumfle. Treaba e ciclică, iar când se fac tăieri lumea e nemulțumită și cu prima ocazie votează pe cei care "dau". Psd umflă până aproape pocnește iar apoi se retrag lăsând pe alții să repare, ceea ce se poate doar cu tăieri și austeritate. Când merge prost psd stă deoparte și trage doar cu clanța, pregătind terenul pentru alegerile viitoare. Când merge prost doar se fac că vor la guvernare. Nu vor, îi lasă pe alții să-și rupă gâtul.
   2. Nu știu, au votat ori nu. Cert e că psd a avut majoritate iar să fii mereu contra nu ajută la imagine. Ești mereu cel pus pe tăiat iar omul vrea să ia nu să dea. Și da, unele legi erau necesare. Plus că s-au făcut și ajustări ulterioare. Psd și-a permis să taie din sporuri dar după ce a mărit salariile ori le-a inclus în salariul de bază.Hemoragie înseamnă prea mult dar și la prea mulți și aici e loc de mai bine.
   • Like 2
 • Stați liniștiți......
  Totul se îngheață, nimic nu se taie zice dl Citu,......
  Care capitalism,
  Ce reforme????
  Președintele ne cheamă la schi. ....
  În mintea lui nu concepe ca cineva nu își permite sa meargă la schi....
  HA, ha,
  • Like 0
  • @ Helmuth Diesing
   Guvernul mai are enorm de mult de lucru, dar clantanitorii sar pe el la orice miscare, cu ura si lipsa de dorinta de a intelege ca e un guvern incoltit prea tare de mafia PSD, pentru a putea misca in front. Deci, ce ati vrea sa faca ? Face atat cat e lasat de mafie!
   • Like 5
 • Acum nici măcar comunism de stat nu îl putem numi pentru că atunci comunismul avea o oarecare decență să nu facă diferențe prea mari între venituri și toți să facă ceva util pentru societate. Azi e doar o junglă în care unii și-au votat privilegii nemeritate de șmecheri iar restul rămân să suporte povara șmecherilor. În ceea ce privește sporurile ele au fost gândite într-o perioadă în care salariile funcționarilor erau atât de mici încât nici cu sporurile aferente nu asigurau un nivel decent de trai dar oricum sporurile de vechime, de noapte de duminici sau de sărbători legale au o explicație logică pentru că privații care critică salariații de la stat vor să zburde pe pârtie la Clăbucet în seara de revelion cu sticla de șampanie dar să le răspundă cineva la 112 instant când se îneacă cu sarmaua prea mare sau în weekend de vineri de la 12 până duminica seara toți corporatiști vocali dar cu salarii occidentale o ard la Nuba beach pe litoral dar vor ca bugetarii responsabili cu serviciile non stop să-și facă datoria pe salarii de Bangladesh . Ce e adevărat e că pe lângă ăștia care chiar își fac datoria s-au oploșit imediat demnitarii și sinecuriștii politicii , pilele de partid,nepoatele și amantele care și-au tras imediat toți aceleași sporuri dacă nu chiar mai mari , ne mai vorbind de specialii cu venituri monstruoase care își agață la centură și salarii babane tot de la statul auster pe lângă sporurile de calculator , de stres neuropsihic și de fidelitate câte 3-4 pensii speciale cumulate ( că la ei se poate) dar un student cu handicap nu poate cumula indemnizația de mizerie cu bursa de merit pentru că mărește deficitul. Nu comunismul ne-a adus aici , Ceaușescu nu îî lăsa să sară calul în halul ăsta ci mentalitatea și cultura noastră organizațională.
  • Like 5
  • @ Rusu Liviu
   Ba, da, comunismul a creat mentalitatea si cultura organizationala, pentru ca mafia pcr-isto securista doar s-a adaptat la capitalism, devalizand resursele tarii si facandu-si legi in favoarea ei, continuand obiceiurile din comunism prin care ei trebuie sa aiba toate avantajele si masele trebuie doar sa aplaude pentru doi graunti pe care li-i dau ei...
   • Like 6
  • @ Adriana Negruti
   Drăguță suntem de peste 30 de ani in capitalism și cultura organizațională și mentalitatea e mai slabă că în comunism. Cu toate tarele lui comunismul nu angaja pițipoance și ospătărițe în funcții de conducere și nici nu avea facultăți de garsonieră. Pentru ca poporul să te urmeze în austeritate și să strângă cureaua trebuie să începi cu tine austeritatea , altfel e doar un scuipat de semințe in capul săracilor. La fel ca Băsescu când a tăiat salariile bugetarilor dar fetele lui extrăgeau plusvaloarea de la regiile statului sau când Nuți îndesa in geanta Hermes comisionul politic aferent la fel și Citu taie de la bugetarul de rand dar în schimb mărește bugetele camerelor pentru un nou lot de pensionari speciali care nu au apucat locuri in noul parlament și păstrează sporurile de antenă și pensiile speciale ale funcționarilor parlamentari. Ce nu ați înțeles? A explicat doamna Dragu , ăia sunt protejați de legi săracilor , voi trebuie să munciți pe 2 lei.
   • Like 0
 • Aiulius check icon
  Mai mult decat o companie privata care se supune legilor pietei, statul are si rolul de a sustine sectoare nu neparat profitabile neprofitabile financiar, dar strategice socio-politic. Este reductor sa spui ca daca nu e viabil economic, atunci nu trebuie subventionat, sustinut, dezvoltat, atunci nu am avea legaturi cu zone defavorizate, nu ar exista electricitate la sate, nu ar exista telefonie pe munti etc
  • Like 3
  • @ Aiulius
   Ce telefonie pe munți a făcut statul ??! Iar curent electric în toate cătunele a fost o realizare a statului comunist, nu a celui capitalist...adică acum vreo 50-60 de ani .... statul capitalist a reușit sa facă vreo 200km de drumuri și 3km de linie de metrou....în 30 de ani !!!
   • Like 0
 • Romania "post revolutie" este fieful mafiei "moderna si contemporana". "Il capo di tuti capi" este psd, aceasta hidra rezultata din adunatura reziduala a comunistilor de calitatea a II-a, a III-a s.a.m.d.. Aici intrand scursorile securiste si analfabetii activisti de partid. Acesti "capi" au" locotenentii" lor sindicatele, mai exact leaderii de sindicat de tipul mitrea si ciorbea "promovati" in fruntea "organizatiei" si apoi meteoricul senator psd radoi, d. costin, porcul ala de la alfa, i-am uitat numele, marica, misteriosul luca si care mama lor de borfasi ordinari or mai fi. Astia paraziteaza societatea si pe mambrii de sindicat si raspund prezent la chemarea psd atunci cand aceasta ciuma nu mai este "vioara intai", dar tot la butoane, din umbra. Iar acestei "famiglii nationale" i s-a adaugat, pe fata, si biserica alta institutie bugetara, cu multe sporuri???, neproductiva total dar mare consumatoare si de la stat si de la "credinciosi". Si ca si sindicatele si biserica a devenit de o obraznicie, prin capii ei, fara limite. Si toata aceasta mafie se mobilizeaza la chemarea "nasilor" varfurile psd, pentru a discredita, sabota, impiedica actiunile altor guverne in afara celor psd. Iar aceasta abjecta mafie a infiltrat toate partidele, fara deosebire, a pus stapanire pe aparatul de aplicare a legilor si-si bate joc, fara frica, de munca oricui nu face parte din gasca lor. Are forta de a impiedica orice initiativa din care nu-si trage ea partea "leului." Si-au fidalizat si o mare parte din "talpa tarii" aruncandu-le firmituri si resturi de la "marea lor crapelnita". Asta este portretul romaniei de azi. Totul este tolerat de "organismele democratice internationale si europene" pentru ca le permite lor sa-si realizeze propriile interese. Asa ceva se mai intalneste in statele non ue, in rusia, china. Dar, cred, romania este unica prin asta in ue.
  • Like 11
  • @ Mircea Zugravu
   Perfecta descriere. Aceste adevaruri ar trebui spuse raspicat pe posturile nationale unde ne pierdem vremea uitandu-ne la nesfarsitele chinuri ale guvernului de a mai stoarce cativa banuti....Jos comunismul mascat in capitalism ineficient!!!!
   • Like 4
  • @ Adriana Negruti
   Care posturi? Toate sunt in solda cuiva cu interese legate de toate partidele. In campanii electorale sunt institutii de stat dar si private care platresc toti posibilii castigatori. In speranta ca vor avea grija de ei. Si au. Se inteleg la procente si afacerile merg bine.
   • Like 3
  • @ Mircea Zugravu
   Cam toate posturile TV se ocupa cu pierderea vremii. Detaliaza unele lucruri dar nu rezolva nimic. Ataca guvernul, dar nu vin cu solutii, ci doar cu abureala, repetand la infinit idei care nu se aplica niciodata, ci realitatea continua nestavilita de nimeni...pai ATUNCI DE CE MAI DISCUTAM LA TELEVIZOR? Ca sa vorbim discutii!!! Ma uit la Petrisor Peiu de la Realitatea...vai, vai, vai ce bine le mai zice el acolo...de ani de zile...Si, ce, il asculta cineva?!...Pai atunci de ce sa ne mai uitam noi la el ? E o absurditate la care contribuim cu totii!
   • Like 2
  • @ Adriana Negruti
   Care posturi nationale,ca toate in propriul interes mafiot prezinta realitatea,incepand cu Antenele Voiculescu,Realitatea Plus-Pacurariu inculpatul,Romania Tv Ghita fugarul linistit de la Belgrad,B1,inxlusiv Digi24 pe ici pe colo-functie de cat se plateste tot de la buget.TELEVIZIUNEA ROMANA NATIONALA=ZERO BARAT pe bani numai de la buget.
   • Like 5
  • @ Adriana Negruti
   jos! dar cum? au avut 30 de ani plus 42( de la abdicarea regelui) in care si-au creat o retea imensa care functioneaza ceas. cu regret constat ca liberalii sunt frunza-n vant in comparatie cu masinaria de ucis psd care ridica imediat "tovarasi" suparati ca lefurile de 7000 ron nu le mai cresc. liberalii cred ca pot schimba ceva cu vorba buna, fara legi noi si drastice. este un guvern chinuit si din afara si din interior, coplesit de ce i se intampla si dispus la compromisuri. nimic mai rau. l-am auzit pe ministrul apelor spunand ca locul celui care a dat-o in fapt pe caprioara nevinovata ce umplea cupele cu vin mesenilor la masa fusese desfiintat de anul trecut, ca i s-a oferit alte locuri de munca si respectivul le-a refuzat. cu alte cuvinte, sa nu deranjam porcariile animalului politic si de vina e cel care a indraznit sa spuna adevarul in public. imi aduc aminte de berbeceanu inchis dupa ce a dat-o in fapt pe alina bica. speram ca sub noul guvern animalul politic cu ochi de porc sa zboare gratios din post si "paratorul" sa fie felicitat pentru curajul de a-si pus painea in primejdie de dragul adevarului. uite ca nu-i asa, e pe dos, ca pe vremea pesedistilor. tare as vrea sa aflu cum putem sa dam de pamant cu jefuitorii patriei. eficient, legal si pentru totdeauna.
   • Like 2
  • @ Nicolaie Apolzan
   Solutiile nu vin de la palavragi si circariii posturilor tv. Solutiile vin de la cei ce au vrut sa organizeze si sa conduca si au obtinut acordul majoritatii. Dar ce te faci? Cand vii cu solutii, radicale in cazul debandadei din romania, se activeaza sindicatele, a se citi mafia psd, si-ti pun bete in roate, ba chiar devin amenintatori. Funcrioneaza, de minune, eternul "principiu:" sa se scimbe primesc, dar sa nu se modifice nimic, sau sa nu se modifice, dar sa se schimbe pe ici pe colo prin partile esentiale". Iar "partile esentiale" sa nu fie la "noi". Vezi prezentul.
   • Like 2


Îți recomandăm

litoral 2021

Totul a pornit de la o simplă aluniță pe care o avea pe spate, din naștere. Mereu râdea cu părinții ei - era alunița după care o puteau recunoaște imediat, în cazul în care ar fi pierdut-o pe malul mării. (Foto: Rob Wilkinson / Alamy / Alamy / Profimedia)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Echipa de fericire

„Am tras de mine cât am putut și la 11 și 50 de minute știu că a venit pe lume Teodor. I-am auzit pentru prima dată glasul, l-am simțit pe pieptul meu, i-am văzut pielea, am știut că i s-a pus sângele în mișcare... că a venit pe lume, de fapt”- Alexandra povestește zâmbind cele mai intense 40 de minute din viața ei.

Citește mai mult

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult