Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Greșelile fatale ale candidaților: Trump jignește un erou național

La sfârșitul mandatului prezidențial pe care l-a preluat de la demisionarul Richard Nixon, Gerald Ford, poreclit Președintele prin accident, a candidat pentru realegere și - la dezbaterea cu Jimmy Carter, din campania anului 1976 - a făcut cu seninătate stupefianta afirmație: nu există dominație sovietică în Europa de Est.

În acel moment, incompetentul politician a pierdut alegerea.

Aflat pe scena confruntării cu Bill Clinton și Ross Perot, George HW Bush s-a uitat în mod repetat la ceas și camerele de televiziune au surprins tragerile cu ochiul care dezvăluiau plictiseala și lipsa de interes. Aceasta a consolidat acuzația făcută de presa care-i era defavorabilă și care îl numea pe candidatul republican din anul 1982 un politician elitist, rupt de realitate. Cu uitatul repetat la ceasul de la mână, șansele de realegere ale lui Bush senior s-au prăbușit.

Când Michael Dukakis a răspuns negativ la întrebarea pusă de Bernard Shaw, dacă ar fi în favoarea pedepsei capitale pentru un infractor care i-ar viola și ucide soția, lumea l-a catalogat instantaneu ca fiind fie un individ fără simțăminte umane, fie un mincinos. Era în anul 1988 și răspunsul lui l-a costat pe Dukakis alegerea ca președinte.

Aceste nefericite prestații publice, combinate cu efectul favorabil pentru Hillary Clinton produs de o convenție națională bine organizată, au modificat toate sondajele de opinie, împingând-o înainte pe doamna Clinton și prăbușind procentele lui Trump. Este foarte posibil ca gafele ultimei săptămâni să fie momentul care schimbă mersul unei campanii electorale și anulează șansele unui candidat.

O astfel de gafă a făcut Donald Trump în zilele trecute, când a jignit memoria unui erou național. La convenția națională democrată, a fost invitat să vorbească Khizr Khan, tatăl căpitanului de armată Humayun Saquib Muazzam Khan, decorat cu medalia Steaua de Aur, după ce a fost ucis la vârsta de numai 27 de ani în campania militară din Irak. Familia Khan este de origine pakistaneză și de religie musulmană. Khizr Khan a urcat pe scenă însoțit de nevasta sa și cât timp a vorbit a ținut în mână broșura cu constituția americană, pe care s-a oferit să i-o împrumute lui Trump, pentru a-i reaminti că nu există niciun fel de restricție de religie de la începuturile țării și până în prezent. Se referea la declarațiile lui Trump, care preconiza blocarea imigrației celor de religie islamică. Trump a răspuns neinspirat și comentariile lui au fost jignitoare pentru familia Khan.

Foto: Guliver Getty Images

La un meeting electoral din Ashburn, statul Virginia, Donald Trump a cerut evacuarea unei mame cu copil mic, fiindcă plânsul copilului l-ar fi deranjat.

În câteva interview-uri directe, om-la-om, pe care Trump le-a dat săptămâna trecută, el a dat mai multe răspunsuri negândite, între care unele referitoare la folosirea armelor nucleare, formulate într-un fel care a stârnit multă îngrijorare.

Aceste nefericite prestații publice, combinate cu efectul favorabil pentru Hillary Clinton produs de o convenție națională bine organizată, au modificat toate sondajele de opinie, împingând-o înainte pe doamna Clinton și prăbușind procentele lui Trump. Este foarte posibil ca gafele ultimei săptămâni să fie momentul care schimbă mersul unei campanii electorale și anulează șansele unui candidat.

După Rasmussen Reports, Hillary conduce pe plan național cu patru procente, dar după media de la www.realclearpolitics diferența este mai mare: Clinton 47,3% față de Trump 40,4%.

În state cheie, în care cei doi candidați se situau la diferențe minime, sau erau chiar la egalitate, avantajul lui Hillary Clinton a crescut: ea conduce în Pennsylvania cu 8 procente, în Michigan cu 10, în New Hampshire cu 15, în Georgia cu 4 și în Florida cu 2,7.

Comentatorii politici au subliniat greșelile lui Trump și nu au întârziat să prezică pierderea șanselor de către miliardarul politician.

După David Axelrod, consilierul electoral al lui Obama și politician democrat, ultimele acțiuni ale lui Trump arată ca și cum el ar vrea să piardă alegerile.

Charles Krauthamer, comentator conservator care a arătat de la începutul campaniei o totală lipsă de încredere în Trump, a spus că ultimele evenimente trebuie privite nu ca gafe politice ci ca șanse de a afla, prin dezvăluirile făcute de candidatul însuși, marile lacune de cunoștințe, calități și sentimente care îi sunt caracteristice acestuia și care indică nepotrivirea dintre ceea ce ar trebui să fie trăsăturile unui președinte american și The Donald, cum e poreclit candidatul republican.

Noi politicieni republicani s-au îndepărtat de Trump și mai mulți posibili votanți au devenit nehotărâți. În timp ce doamna Clinton se bucură acum de suportul a 82% din votanții democrați (de la 79% cu o săptămână în urmă), procentul de alegători republicani care sunt încă de partea lui Trump a scăzut de la 72 la 69%.

Cea mai mare importanță în declinul suportului pentru Trump vine nu de la atacurile mediei, propriului partid sau adversarilor politici, ci de la erori personale. Majoritatea săgeților care l-au lovit pe Trump în ultima săptămână sunt săgețile trase chiar de el, spune Peggy Noonan, editorialista de la Wall Street Journal.

Dacă alegerile s-ar ține astăzi, Hillary Clinton ar ieși învingătoare, poate chiar cu o majoritate impresionantă.

Cuvinte foarte drastice au fost pronunțate de Robert Kagan, autoritate politică de necontestat de la Brookings Institute, care a adus în discuție insultele comise de Donald Trump, felul lui de reacție la critici și păreri contradictorii și ceea ce el crede că este un defect de personalitate, toate făcându-l să își intituleze articolul Este ceva greșit cu Donald Trump.

Ca să mai dreagă relația cu propriul său partid, Donald Trump a anunțat că îi susține pe candidații republicani John McCain și Paul Ryan, în campaniile lor pentru realegere ca senator și respectiv membru al camerei reprezentanților.

Politicieni republicani proeminenți au reluat comentariile îngrijorate despre impredictibilitatea lui Trump și despre nevoia de a găsi un înlocuitor. Dar asta apare a fi un proiect căruia i-a trecut demult timpul și președintele partidului republican nici nu vrea să audă de schimbarea unui candidat nominalizat, după toate regulile, de partidul său.

Newt Gingrich, fostul speaker al congresului, apropiat consilier al lui Trump și constant susținător al lui până acum, a făcut comentariul că e nevoie de o intervenție, prin care s-ar obține o schimbare în comportamentul politic al candidatului. Alții au ridiculizat ideea intervenției și au asociat termenul terapiilor de suprimare a dependențelor.

Dacă alegerile s-ar ține astăzi, Hillary Clinton ar ieși învingătoare, poate chiar cu o majoritate impresionantă.

Mai sunt însă 92 de zile până la alegerile generale și pronosticurile prea timpurii nu s-au dovedit exacte în multe ocazii din trecut.

În tabăra democrată, deși atmosfera este foarte optimistă în ultimele zile, persistă îngrijorarea de ceea ce este numită surpriza din octombrie. Este vorba de posibilele dezvăluiri anunțate de Julian Assange, care - dacă ar face publice lucruri compromițătoare pentru doamna Clinton - ar putea influența, în ultimele clipe, alegerile. Dar dacă asta ar fi singura speranță de succes pentru echipa Trump, atunci ceeace rămâne de partea lor este cu mult mai puțin decât trebuie pentru a câștiga alegerile prezidențiale americane, oricât de neobișnuită este campania prin care trecem în acest an.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ionel check icon
    Greu de dat un verdict final: cine va castiga ? Daca avem in vedere ciclicitatea de 8 ani democrati/republicani/democrati /republicani....acum ar fi randul republicanilor. Democratia presupune alternanta la putere, dar nu este exclus ca SUA sa fie condusa pentru prima data in istorie de o FEMEIE...
    • Like 0
  • Erori previzibile care nu sunt de fapt erori. Maurul si-a facut datoria, acum poate sa moara. Era evident inca de la inceputul campaniei pentru nominalizare faptul ca strategia lui Trump nu tintea castigarea alegerilor ci doar nominalizarea. Altfel ar fi evitat sa isi ostilizeze inutil electoratul contracandidatilor republicani in maniera in care a facut-o el. Rolul lui a fost doar acela de a curata drumul pentru Clinton, a carei candidatura era atat de slaba si atatea hibe incat orice contracandidat rebulican veritabil ar fi umilit-o de-a dreptul. Scopul a fost atins cu brio, Trump nu mai trebuie decat sa-si asigure iesirea din scena.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult