
Foto Inquam Photos
Liderii sindicatelor din Învățământ au anunțat duminică dimineața, după o nouă rundă de negocieri cu reprezentanții Executivului, că profesorii nu vor înceta greva până la publicarea în Monitorul Oficial a proiectului ordonanței de urgență care cuprinde o nouă ofertă a guvernului, privind majorările salariale pentru personalul din educație.
„Cu alte cuvinte, mâine (luni -n.n.) este grevă în toate școlile. Ceea ce ni s-a oferit se cunoaște. Suplimentar, față de ce am obținut până acum, este vorba de o creștere medie a salariilor cu data de 1 iunie de 25%. De asemenea, acea primă anuală până în 2027 de 1.500 lei pentru personal didactic și 500 lei este noutatea pentru nedidactic. Și cam atât. Se știe că ultima ofertă a fost de a acorda din 2024 45% din diferența dintre salariu din grilă și salariul la 31.12.2023, Guvernul a venit cu cinci procente suplimentar, adică la 50”, a declarat Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), scrie Edupedu.ro.
„De la premier am înțeles că astăzi proiectul OUG va fi pus în dezbatere publică, colegii îl vor putea vedea și ne vom pronunța mâine la ora 10”, a spus un lider de sindicat.
Premierul Nicolae Ciucă a declarat duminică, la începutul ședinței de guvern, că împreună cu sindicatele a fost agreată creșterea valorii sumelor pentru personalul didactic și didactic auxiliar cu 25%. „De asemenea am agreat ca începând cu anul viitor, pe grila de salarizare nouă, salariul debutantului să fie echivalent cu salariul mediu brut pe economie. De asemenea procentul de 40% din vechea ordonanță va crește la 50% din 1 ianuarie 2024 și vom acorda acele sume de formare profesională de 1500 lei pentru personalul didactic și auxiliar și 500 de lei pentru personalul nedidactic”, a spus premierul Ciucă.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
„Am parcurs materialele și am următoarele observații de natură juridică, cu precizarea că ar trebui consultat și un contabil/expert pe salarizare:
1. Cu privire la OUG cu creșterile salariale:
a. Am verificat pe un fluturaș de salariu pt luna aprilie 2023, iar salariul de bază a fost de 6872 RON. Dacă ne uităm în anexa la OUG, la un profesor gr. I cu peste 25 de ani vechime, surpriză:salariul de bază, 6817 RON....păi creștem sau scădem???Atenție, problemă e GRAVĂ, pentru că în funcție de sumele indicate în anexă vor calcula toate salariile!!
b. Mărirea de 50% apare în nota de fundamentare, care chiar dacă face corp comun cu ordonanța, NU poate fi pusă în executare, adică nu avem pârghii să îi obligăm prin justiție să respecte creșterea începând cu 1 ianuarie 2024;
c. privitor la creșterea cu 25%, atenție mare: NU avem stipulat NICIUNDE cu claritate că toate salariile cresc cu 25%, de fapt ordonanța nici nu prevede expres asemenea mărire. Se prevăd niște sume la personalul nedidactic și auxiliar, dar NIMIC la personalul didactic, fiind foarte posibil ca procentele să difere și creșterea să fie practic inexistentă! Mai mult, la pct. 2.3 din Nota de Fundamentare se vorbește de măsuri PRECONIZATE, nu de măsuri adoptate!!
d. nimic despre calculul sporurilor, ceea ce înseamnă că ele rămân plafonate la nivelul anilor trecuți, ceea ce înseamnă, de fapt, o diminuare a salariului și o evidentă afectare la pensie!!!
e.Nimic despre 6% din PIB, nici măcar în nota de fundamentare....
2. Cu privire la OUG cu prima de carieră:
a. pentru a se acorda, este nevoie de acordul Comisiei Europene, nimeni nu știe dacă se va da sau nu, existând inclusiv posibilitatea unui acord parțial al Comisiei Europene (nu 1500, 700 de exemplu, sau 600). Vor fi vreodată guvernanții capabili să negocieze la UE în favoarea noastră?Mă îndoiesc!
b. deși la art. 19 pare a se prevedea că sumele vor fi suportate de la bugetul de stat dacă nu se vor putea asigura din fonduri europene, în alte 3 sau 4 locuri se tot repetă faptul că cei 1500 ron se vor da în funcție de cât va permite bugetul. Cu alte cuvinte, dacă bugetul nu va permite, ne putem trezi că reduc sumele sau chiar nu le mai dau deloc!
3. Atenție:suma de 1500 ron are destinație SPECIALĂ și FIXĂ, materiale didactice, participări la cursuri, echipamente de predare și un maximum de 30% pentru alte cheltuieli didactice (ce o mai însemna și asta?). Mai mult, achizițiile se vor putea face DOAR de la magazine/unități agreate de ei.”
Deci da, CU SIGURANȚĂ greva din învățămînt va continua. Pentru că leprele TOT NU VOR SĂ ÎNȚELEAGĂ. că nu mai pot fura, minți și amenința ca în ultimii 30 de ani.