Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Guvernul a adoptat proiectul cu măsurile care vor putea fi luate după 15 mai. Regimul contravenţiilor a fost schimbat

Ionel Dancă - Foto Facebook - Ionel Dancă

Regimul contravenţiilor care vor putea fi aplicate după 15 mai, pe perioada stării de alertă, a fost schimbat printr-un proiect de lege adoptat luni de Guvern, a declarat Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului.  

„În baza acestui proiect de lege s-a schimbat regimul contravenţiilor astfel încât regimul juridic al contravenţiilor este asimilat şi pus în acord cu prevederile Ordonanţei Guvernului numărul 2/2001 pentru a evita situaţia ivită în contextul în care regimul contravenţiilor stabilit în baza Ordonanţei 1/1999 a fost declarată neconstituţională”, a precizat Ionel Dancă.

Proiectul de lege privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, adoptat luni de Executiv, a fost trimis la Parlament pentru dezbaterea în procedură de urgenţă.

Printre măsurile din proiect se numără obligativitatea purtăriii măştii în spaţiile publice închise, faptul că restaurantele şi mall-urile rămân închise, că firmele trebuie să instituie programe individualizate pentru angajaţi, astfel încât între salariaţi să se asigure existenţa unui interval de o oră la începerea şi la terminarea programului de muncă, într-o perioadă de trei ore, scrie News.ro.  Slujbele religioase vor putea fi desfășurate, cu condiția menținerii distanțării sociale, a spus Dancă.

Proiectul de lege privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19:

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Adi check icon
  Proiectul trebuie imbunatatit inainte de publicare. Trebuie definit ce inseamna "spaţiu public inchis".
  De exemplu,,,spatiul comun dintre exteriorul usii unui apartament pana la ghena de gunoi de pe palierul etajului respectiv - este sau nu "spatiu public inchis"?
  Sau,,,spatiul comun interior situat la parterul blocului (cel dintre usa liftului si usa de intrare in bloc)? Daca, de exemplu atunci cand ies din lift dau nas-in-nas cu un vecin care nu poarta masca?

  Sau,,,atunci cand ies din lift la parter si ma indrept catre usa de iesire din bloc, dau nas-in-nas cu un client al notariatului de la parter, un client care circula pe palierul blocului dar fara sa poarte masca?

  Dar persoanele care circula in exterior dar in imediata apropiere a ferestrelor situate la parterul blocurilor fara a pastra distanta minima de siguranta? Norul de aer expirat de trecatori si posibil infectat poate intra in interiorul apartamentelor care au ferestrele deschise.

  Sunt scenarii aparent minore care, desi dureaza mai putin de 1 minut, sunt totusi riscante. Cine si cum le va sanctiona?

  • Like 2
  • @ Adi
   check icon
   În bună parte v-ați răspuns deja singur la întrebarea ”ce înseamnă 'spațiu public închis''.
   Despre problema ”geamului de la parter deschis”... Aia e, cînd vrei să vinzi un apartament, faptul că e situat la parter de cele mai multe ori e un avantaj.... Trebuie să acceptați că un pahar nu poate fi plin mereu.
   • Like 2
  • @ Adi
   Gabi check icon
   În cazul în care nerespectarea prevenirii combaterii bolilor s-ar produce în interiorul unui spațiu unde funcţionează o societate comercială (magazin, restaurant, cafenea, etc.), atunci Poliția ar lua de îndată măsuri împotriva patronului, căci acesta este ușor de identificat; fiecare firmă are obligaţia să aibă afişată Autorizația de Funcționare pe peretele unității, cu numele patronului firmei. Numai firmele private sunt vânate de autorităţi (pentru amenzi şi/sau şpăgi). Însă, deobicei blocurile de locuinţe sunt verificate şi sancţionate foarte rar şi numai în urma unor sesizări.

   În cazul unor spaţii comune aparţinând unui condominium cu multiple apartamente – spaţii comune aflate în interior sau în exteriorul unui bloc de locuinţe, situația este complicată. Pentru a emite amenzi sau dosare penale, Poliția trebuie să identifice membrii care formează Comitetul Executiv sau/și Președintele blocului respectiv (căci, deobicei responsabilii nu sunt listaţi la avizierul blocului cu nume, prenume și datele lor de contact). Probabil că d-aia nici nu sunt listaţi la avizier (pentru a evita orice responsabilitate!).
   Însă, din punct de vedere legal, Președintele blocului respectiv poate răspunde contravenţional în mod solidar, inclusiv penal. Infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor - dacă e dovedită cu probe - poate însemna chiar detenţie în penitenciar. Dar, până acum, nimeni nu a fost judecat şi condamnat - probabil că d-aia nici nu se simpt ameninţaţi de eventualele conseciinţe.

   În practică, orice Instanță cere PROBE. Nu prea aveţi cum să dovediţi ceea ce spuneți mai sus, decât dacă ați făcut în prealabil notificări scrise, cu număr de înregistrare, cu martori, și cu eventuale dovezi video. Și, până când se va judeca un proces în România poate însemna luni și ani buni. Între timp, victimele deja au fost infectate, au decedat și au fost înhumate...

   În România nimeni nu răspunde personal pentru nimic. Dacă încă nu vă e clar, studiaţi cazul pensionarului de lux fost ofiţer al MAI care a infectat întreg spitalul Gerota... cazul infectării în masă de la spitalul Suceava... cazul medicului Beuran, și așa mai departe. Sistemul socialist, care implică mulți „factori de decizie" este conceput și menţinut expres TOCMAI pentru a zădărnici răspunderea individuală a responsabililor care sunt salariaţi. O lipsă de răspundere individuală pentru care comentatorul anonim (care şi-a dat cu părerea mai sus) practic se amuză că încă funcţionează în favoarea celor iresponsabili.
   • Like 3
 • „Art. 33. Pe durata stării de alertă, ACTIVITĂȚILE didactice ce impun prezența fizică a antepreşcolarilor, preşcolarilor, elevilor şi studenţilor în unităţile şi instituţiilede învăţământ SE POATE suspenda în perioada stabilită prin hotărârea CNSSU, prin ordin comun al ministrului educației și cercetării și al ministrului sănătăți.”
  Un exemplu de știință de carte. În afară de acest fapt „minor” putem înțelege că școlile se redeschid după 15 mai dar activitățile didactice „se poate” suspenda.

  La expunerea de motive se arată că:
  „având în vedere obligația instituită de Legea fundamentalăîn sarcina statului de a lua măsuri pentru asigurarea igienei şi a sănătății publicea cetățenilor”.

  Poate veți da o lege cu starea de alertă pe motiv de sărăcie lucie în conformitate cu prevederile instituite de Legea fundamentală „STATUL ESTE OBLIGAT să ia măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un NIVEL DE TRAI DECENT.”

  Sau o stare de alertă pe motiv de nerespectarea dreptului muncii atât în țară cât și mai ales în afara ei:„Cetăţenii români se bucură în străinătate de protecţia statului român şi trebuie să-şi îndeplinească obligaţiile, cu excepţia acelora ce nu sunt compatibile cu absenţa lor din ţară.”

  Sau o stare de alertă pe motiv de nerespectare dreptului egal la educație „Dreptul la învăţătură este asigurat prin învăţământul general obligatoriu, prin învăţământul liceal şi prin cel profesional, prin învăţământul superior, precum şi prin alte forme de instrucţie şi de perfecţionare. Învăţământul de stat este gratuit, potrivit legii. Statul acordă burse sociale de studii copiilor şi tinerilor proveniţi din familii defavorizate şi celor instituţionalizaţi, în condiţiile legii.”

  Sau o stare de alertă pe motiv de mediu „Statul recunoaşte dreptul oricărei persoane la un mediu înconjurător sănătos şi echilibrat ecologic.”

  Sau o stare de alertă pe motiv de nerespectarea dreptului la liberă exprimare ”Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile.
  (2) Cenzura de orice fel este interzisă.
  (3) Libertatea presei implică şi libertatea de a înfiinţa publicaţii.
  (4) Nici o publicaţie nu poate fi suprimată.”

  Sau o stare de alertă pe motiv de nerespectare a egalității în față legii „Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.
  (2) Nimeni nu este mai presus de lege.”.

  În final: de când a anunțat Vodă că nu mai prelungește starea de urgență abia azi a reușit guvernul să încropească o lege pentru starea de alertă?!? Au tot sperat că va merge cu OUG, că ei sunt stăpânii absoluți, că pot călca pe Constituție ca vodă prin lobodă !
  • Like 0
  • @ Voicu Nicolae
   check icon
   De unde, mai exact, rezultă că 'activitățile didactice „se poate” suspenda'?
   Recunosc că n-am citit cu atenție decît următoarele trei paragrafe... Dar în niciunul din acestea n-am găsit ceva argumentativ ci doar niște considerații personale.
   • Like 2
 • Mă aventurez să prognozez că legea nu va fi dezbătută, votată, promulgată și publicată în MO până în 15 mai. De asemenea, mă aventurez să prognozez că dacă va fi aprobată la un moment dat, va suferi modificări majore.
  Și nu va fi doar din cauză cat PSD nu poate rata așa oportunitate să faulteze PNL, cu și pentru că e foarte târziu, guvernul trebuia să facă proiectul ăsta de mult.
  • Like 0

Îți recomandăm

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult

Dan Byron_FB

Se numește Daniel Radu, are 43 de ani și a copilărit într-un bloc lung, aflat lângă un altul, în ruină, de pe Șoseaua Pantelimon din București. În lumea aceea, mulți copii săraci, jefuiți de către soartă de dragoste și siguranță, căutau să recupereze ceva de la viață din buzunare străine și să egaleze scorul lovindu-i pe cei mai slabi decât ei.

Citește mai mult

OnLaptop

Cu o experiență de aproape 15 ani în business-ul IT, Valentin Morlovea a intrat pe nișa reparațiilor de laptop-uri în 2015, o afacere a cărei dezvoltare depinde fundamental de viteza de răspuns în soluționarea problemelor clienților. În prezent, 70% din laptopurile care intră în OnLaptop Service Center&Shop din București, sunt reparate în maxim 24 de ore, lucru care este posibil datorită dezvoltării unui soft dedicat.

Citește mai mult

iziBAC

„Am primit mesaje după ultima sesiune de Bac, pe unul dintre ele chiar l-am postat. Era o fată care nu a putut să se pregătească pentru biologie și a învățat la această materie doar cu iziBAC și în contextul acesta a luat 9.20”, povestește Adrian Stratulat.

Citește mai mult