Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Fii curajos ca Elon Musk

Elon Musk - Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver Getty Images

Omul acesta ne-a învățat că trebuie să fim curajoși. La 12 ani a făcut primul program. Era un joc pe calculator. 

A fugit la 16 ani din țara natală, Africa de Sud. Era bătut des de către colegi, deoarece nu juca rugby, el fiind un tocilar. 

A ajuns în Canada, unde a dormit zile întregi sub un pod. Primul job a fost la o bancă. Le-a propus șefilor o metodă simplă de a procesa plățile. Șefii au râs de el. Și-a dat demisia si a înființat PayPal.

A vândut compania pentru 1,5 milarde dolari către eBay. Și-a băgat toți banii în două companii noi: Tesla si SpaceX. Timp de 4 ani nu a reușit să vândă nicio mașină și nu a lansat nicio rachetă. 

În 2008 a ajuns să stea în chirie, falit, supraponderal și într-o depresie puternică. Colacul de salvare a venit de la NASA, care a contractat SpaceX pentru lansarea de sateliți. 

Este extrem de atent la detalii. Dă afară angajații care scriu emailuri cu greșeli gramaticale. Spune că nu poți să construiești rachete dacă nu ești în stare să înveți conjugarea verbelor.

Curajul nu înseamnă că nu îți este frică. Curajul înseamnă să nu lași frica să te oprească.

Dacă vrei să știi povestea lui Elon Musk poți să citești cartea „Elon Musk, Tesla, SpaceX”.


Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Un articol generic scris pentru atentie pe Republica.
  • Like 1
 • Valentin check icon
  Pe vremea aia nu era criză. Acum de-abea începe. O să treacă ani buni până o să mai fie cineva curajos.
  • Like 0
 • sau ai putea sa fii curajos ca elon musk si sa nu mai stergi comentariile de pe linkedin care nu iti convin
  • Like 1
 • ce prostii penibile. a dormit sub un pod? chiar spunem orice ca sa mai luam un like? s-a dus in Canada la facultate, dupa care afacut Wharton care e 50k pe an. mai usor cu tampeniile astea ca era baiat sarac. ca si bezos care a pornit cu 200k imprumutati de parinti, tot sarac era
  • Like 2
  • @ Razvan Alexa
   Se vand iluzii pentru fraieri.
   • Like 1
 • il admir profund pe Elon Mask pentru tot ce face si cum face. Sigur, nu este doar curajos... este inteligent si indraznet....
  • Like 0
 • Oportunist ca Musk mai curand... iata adevarul despre "infiintarea" Paypal:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Elon_Musk#X.com_and_PayPal
  • Like 1
 • Curajos că Musk: iese cu niste declarații pe net fiind beat sau drogat și imediat șterge câteva miliarde din valoare de piață a companiei - vedeți incidentul recent de pe Twitter
  • Like 0
  • @ Nicu Buculei
   Parerist check icon
   Asta spune multe despre cât e de "reala" "valoarea de piață" a companiei.
   • Like 0
 • Parerist check icon
  Mie mi-e simpatic asta. Inclusiv când e atât de curajos încât intra în conflict cu mogulii financiari datorita unor declarații.
  • Like 1


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult

Oradea centru

„Trebuie să existe o abordare integrată pentru că altfel, cu sisteme, cu programe diferite, cu lucruri făcute nișat, nu ai cum să faci o integrare la nivel național. Toate sistemele folosite de autoritățile din România trebuie să fie compatibile, pentru că altfel nu poți să faci mai mult decât s-a făcut până acum”, crede Ilie Bolojan. (Foto: Silviu Filip/ Inquam Photos)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult
Text: Radu Georgescu/ Voce: Florin Negruțiu
sound-bars icon